Skip to content

Nicolae Ceausescu avea in casa icoane la care se inchina. Nicolae Ceausescu a donat 1.000.000 de dolari pentru Muntele Athos. Nu prea tinea sa faca o sarbatoare din ziua lui de nastere. Elena Ceausescu nu-si comanda rochiile in strainatate. Se faceau in tara. Nicolae Ceausescu in toata viata lui n-a baut mai mult de 10 litri de vin rozé.

7 ianuarie 2009

Elena Ceausescu aniversare 7 ianuarie 1989 70 de ani

Camil Roguschi
Interviu cu Camil Roguschi, fostul arhitect al palatelor Carmaciului

– Domnule arhitect, cum erati mai tot timpul in casa sotilor Ceausescu, spuneti-ne cum isi serba dincolo de zidurile Palatului ziua de nastere fostul presedinte?
– Nu prea tinea sa faca o sarbatoare din ziua lui de nastere. I se pareau mai importante cele legate de calitatea lui de secretar general. Voia sa fie un om obisnuit. Se trezea ca de obicei la ora 7.30, la fel ca si sotia lui, faceau incalzirea, adica isi puneau in spate un rucsac cu cateva kilograme, stabilite de doctor, si se plimbau prin parcul palatului un numar de minute. Apoi, la ora 9.00 erau la birou.

– Nu-si sarbatorea ziua fiindca era mai cochet si nu agrea trecerea anilor, care-l ducea spre batranete?
– N-a iubit petrecerile. Doar vanatorile il pasionau. Ce spune lumea ca aducea muzicanti ca sa se distreze este o legenda. Rareori s-a intamplat asa. Odata, de Anul Nou, chiar s-a suparat ca i-am adus o orchestra, in consecinta, i-am trimis pe oameni acasa. Se mai distra uitandu-se la cate un film. De altfel, sotii Ceausescu se culcau foarte devreme. El avea o singura ora pe zi, dupa-amiaza, pe care o petrecea cum voia. Vizavi de casa lui din Primaverii era Club-bazinul in care era o sala mare de sport, cu o mica pista de bowling, sport care-l amuza. In acest timp, Elena vorbea cu un musafir, de fiecare data cam acelasi, fiindca nu iubea prietenii. De obicei, era doamna sau domnul Bobu. Dar sa ne intoarcem la ziua lui, dupa ce ajungea la C.C. se imbraca la fel ca intotdeauna. Veneau cei apropiati la cabinetul lui sa-l felicite, dupa care, in sala de sedinte se aduna toata lumea, i se citeau urarile primite. Uneori, ambasadorii il felicitau personal. Ceausescu oferea o cupa de sampanie, dar el nu bea, ci doar isi muia buzele. Cred ca in toata viata lui n-a baut mai mult de 10 litri de vin rozé, preferatul lui. E un vin pentru nebautori. Nu fuma, tarie nu bea, nu manca niciodata dupa pofta inimii. Era un om abstinent, respecta cu sfintenie ce-i spuneau medicii.

– Sa revenim, tovarasii din Comitetul Central ce daruri ii aduceau?
– Flori, o carte, un tablou. Ceilalti – directori de fabrici, sefi de Judetene de partid, sindicate… erau mai toate niste kitsch-uri. Le adunam pe toate in niste depozite din strada Molière. Erau fotolii, canapele – disparate -, covoare pe care scria, din tesatura, cate ceva de genul “Sa ne traiti, tovarase Nicolae Ceausescu!”. Deci, inutile. In ultimul timp, se ajunsese la decizia ca arhitectii sa scrie la judete cam ce cadou sa pregateasca, atasandu-le uneori si schita de model. Noi lucram la atatea palate si aveam nevoie de mobile, dar cele primite de ziua lui Ceausescu erau inutilizabile. Nici tablourile nu se puteau folosi, fiindca ii reprezenta pe ei doi sau numai pe el.

– Si seara, acasa, cum petrecea cu familia?
– Rudele nu prea aveau voie sa intre in casa lui. Fratii lui Ceausescu nu-i treceau pragul daca nu erau chemati. Poate n-o sa credeti, dar fiicei lui Petre Borila, sotia lui Valentin Ceausescu, nu i se permitea sa intre in casa. Il aducea pe copil sa-si felicite bunicul, dar ramanea la usa. Cel mic intra si ea venea dupa el o ora, doua mai tarziu. Sa nu credeti cumva ca Elena ii facea cine stie ce cadou. Ii oferea flori, se sarutau, fiindca s-au iubit foarte mult, dar erau zgarciti. S-a zis ca ea a avut bijuterii fabuloase. Nu este adevarat. Din strainatate, pentru ei se importau medicamente si… apa de baut. Dupa ce soseau rudele invitate, ciocneau un pahar, mancau, stateau de vorba. Nimeni nu prea agrea compania lor, asa ca mai toti se grabeau sa plece… Prezenta Elenei Ceausescu intimida, incomoda. Si, de fapt, masa nu se punea la ei in casa, ci alaturi, la acel Club-bazin. Dar sa stiti ca mai mult veneau neamurile ei decat neamurile lui.

– Cum se imbraca Elena Ceausescu de ziua sotului?
– Sever. Ea nu-si comanda rochiile in strainatate. Se faceau in tara. Atelierele care-i lucrau erau modeste, intr-o casa care a fost demolata, pe locul ei ridicandu-se azi sediul Ambasadei Germaniei. Pantofii ii primea de la Guban, iar bijuteriile purtate de ea erau modeste, facute in tara. Cu invitatii era foarte rezervata si foarte socotita. De exemplu, cand am primit ordin sa renovam casa parinteasca de la Scornicesti, la sfarsit ne-a cerut devizul si ne-a spus ca suma trebuie impartita egal intre toti cei cinci frati. Primul care a achitat a fost Nicolae Ceausescu, si apoi le-am cerut banii si celorlalti.

– Ce-i placea lui Ceausescu sa primeasca – ceasuri, cravate, parfumuri?
– Camasile cred ca erau primele in preferinte, fiindca avea foarte multe. Sigur, un sef de stat nu are o garderoba ca a noastra. Odata, cand am fost la Timisoara, cei de la Guban mi-au dat sa-i aduc doua cutii cu pantofi. Dar tot ce primea de imbracat era controlat, verificat de „oamenii de specialitate”.

– Ziua de nastere a Elenei Ceausescu era serbata cu mai mult fast in familie?
– Nu. Ceausescu ii oferea un buchet urias de flori. Copiii veneau, o felicitau, ii aduceau flori si atat. Primul care pleca era Nicu. De fapt, Ceausestii nu erau persoanele cu care sa stai, chiar daca era ziua lor. El era, cu certitudine, mult mai vesel, mai antrenant decat ea. Era un bonom, care-si iubea enorm sotia. Cred ca a fost singurul sef de stat care nu si-a inselat nevasta. Elena fusese un dar al partidului pentru Nicolae Ceausescu. Ana Pauker a vrut s-o marite cu un evreu din anturajul ei, dar Maurer, speriat ca inca o activista este atrasa spre grupul Pauker-Luca-Teohari Georgescu, l-a chemat pe Ceausescu si i-a spus: „Nicule, uite fata asta e buna, muncitoare, ia-o de sotie!”. Si el asa a facut. De altfel, cred ca Valentin s-a nascut inainte ca parintii lui sa fie casatoriti oficial.

– Sotii Ceausescu purtau verigheta?
– Elena da, el nu.

– Ce nu se stie inca despre fostul sef de stat?
– Ca in casa avea icoane la care se inchina, ca ii placea mobila sculptata aproape excesiv si ca a donat 1.000.000 de dolari pentru Muntele Athos. Dar nu stiu daca si el a ajuns vreodata acolo.

ZIUA va prezinta interviul acordat de generalul DIE Ion Mihai Pacepa ziaristului de limba spaniola Carlos Alejandro Alfaro, publicat sub titlul „Marele dezertor din blocul sovietic”

C.A.A.: A avut Ceausescu prieteni in America Latina?

I.M.P.: In 1971, Ceausescu a stabilit o relatie apropiata cu fostul presedinte al Argentinei Juan Peron, pe atunci refugiat in Spania, care a venit la Bucuresti pentru a solicita asistenta financiara. Peron avea nevoie acuta de bani spre a finanta sindicatele muncitoresti din Argentina cu ajutorul carora spera sa revina la putere, si pentru a putea satisface stilul de viata excentric al Evitei Peron. Cateva saptamani mai tarziu, l-am vizitat pe Peron in resedinta sa eleganta situata intr-una din luxoasele suburbii ale Madridului, si l-am informat ca am pregatit un sistem de curier diplomatic special care va transporta lunar bani-gheata de la Ceausescu catre el. Imediat dupa ce Peron a fost reales presedinte al Argentinei, el l-a invitat pe Ceausescu la Buenos Aires si l-a primit ca pe un adevarat erou. Am fost acolo, in palatul prezidential, cand Peron le-a spus lui Ceausescu si sotiei acestuia, Elena: „Prima data cand am ajuns presedinte, am crezut ca aceasta functie va dura la infinit. Acum am invatat insa ca totul este efemer, in afara de bani”.

C.A.A.: Am fost intotdeauna curios sa cunosc comportamentul sotiei unui tiran. Cum era Elena?

I.M.P.: Elena o admira pe Evita Peron atat de mult incat a decis sa ia lectii de echitatie si sa fure tablouri de mare valoare din tezaurul national, exact asa cum facea Evita.

Reclame
11 comentarii leave one →
 1. 8 ianuarie 2009 04:40

  Cum adică Ceauşescu nu prea ţinea să facă sărbătoare din ziua lui de naştere? În ianuarie, toate ziarele aveau articole lungi despre ziua lui de naştere. Măi Ovide, pe noi care am trăit timpurile alea nu ne înşeală nimeni, dar ăştia mai tineri ar putea chiar să creadă ce scrii tu pe blog.

  Apreciază

 2. 8 ianuarie 2009 05:00

  Marius, omul vorbeste in general despre omul ceausescu si de viata privata, nu de ce se vedea la TVR, sau in ziare . si zice : „nu prea tinea”
  Despre muntele Athos este deja confirmat si de SENAT. Tu scrii parca eu am facut interviul, nu pe mine sau pe tine trebuie sa ne creada, omul citeste si trage sigur concluzia nu trebuie de spalat creierul.
  Camil Roguschi autorul din interviu este un om credibil.
  Este printre primele persoane care au fost audiate imediat dupa Revolutie de procurori, care au vrut sa afle de la el. secretul conturilor lui Nicolae Ceausescu.
  Iar senatul in 2008 i-a dat dreptate.
  Asa ca lasa omul sa citeasca nu trebuie manevrat dezinformat sau de manipulat, asa cum faci tu pe blogul tau de mai multe ori…

  Apreciază

 3. 8 ianuarie 2009 05:47

  Da, îţi înţeleg concepţiile: toţi apropiaţii lui Ceauşescu sînt oameni credibili.
  Te pomeneşti că toate linguşelile din ziare cu prilejul zilei lui Ceauşescu (apropo, din astea de ce nu publici?) se făceau împotriva voinţei acestuia.
  Unde a confirmat Senatul că Ceauşescu a dat bani la muntele Athos? Eu ştiu de un lucru confirmat din activitatea lui Ceauşescu – dărîmarea bisericilor.

  Apreciază

 4. 8 ianuarie 2009 05:55

  Imi pare rau ca nu esti la curent dar cauta ca nu te mint , senatul mai zicea cum a ajutat ceausescu niste calugari acolo la Athos, vezi daca nu stii arunci cu noroiul.
  Ce linguselile? ceausescu a fost asisanat de grupul ad.hoc fsn, prin lovitura de stat. Ceausescu nu mai e in viata de ce mai este nevoie de linguselile? l-a ce-i ajuta? nu-ti inteleg logica.

  Apreciază

 5. 8 ianuarie 2009 07:11

  Ovide, care document al senatului spune că Ceauşescu a donat 1000000 de dolari pentru muntele Athos? Cine semnează acest document?
  Ai scris mai sus „despre muntele Athos este deja confirmat si de SENAT”. Dovedeşte-ţi afirmaţia.

  Apreciază

 6. 8 ianuarie 2009 07:16

  Intra pe site. Nu te mint.
  nu e vorba de semnatura ci de o dezbatere in care s-a vorbit despre chestia asta, deci exista un dosar.

  Apreciază

 7. andrei permalink
  22 iulie 2010 19:54

  ma mosneagul asta spune numai minciuni SUNT POZE de la chiolhanele lor in care frigeau porci la gratar si beau ca spartii si vine nataraul asta sa spuna cat erau de modesti ei care aveau case in fiecare judet al acestei tari care mai decare mai decorate, si savanta se ducea la paris sa-si faca coafura si cred ca leoparzii cresc prin romania;sunt poze cu garderobele ei care sau vandut la licitatie pe sume uriase si vine boul asta sa spuna cat erau de modesti.SA LE FIE RUSINE acestor securisti care din pacate inca mai traiesc

  Apreciază

 8. 22 iulie 2010 19:58

  Roguschi e securist?

  Apreciază

 9. xpxlucas permalink
  13 octombrie 2010 11:56

  Pentru OVIDIU.

  Fara sa fii securist nu discutai cu Ceausescu. Roguschi chiar daca a fost securist, a fost un „securist de paie”. Era un tampit pe care il trimeteau ORGANELE sa se distreze Ceasca cu el. Voi nu vedeti cat e de „basit” ? Sa stii ca Roguschi minte mult. la multe obiective enumerate habar nu are de loc de date. Bate campii ca un bosorog galgait. Se potrivea cu „balbaila” ca si el era la fel.”Va urez succese in munca TUTULOR. Si boii astia s-au pus pe el cu OMOR. Zau Ceausescu era nevinovat saracu, d-aia a si dat de dracu.

  Apreciază

 10. 3 iulie 2017 11:08


  https://polldaddy.com/js/rating/rating.jsziarele si ziaristii atunci si acum exagereaza intr-un fel sau altul. Daca nu-l credem pe Pacepa … ramanem cu ce scriu si scriau ziarele…

  Apreciază

Trackbacks

 1. Nicolae Ceauşescu donat 1.000.000 de dolari pentru Muntele Athos – Libertatea ro palgiaza! « Nicolae Ceauşescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: