Skip to content

Vanatorul Ceausescu

28 Ianuarie 2009

Pictura

De pe urma pasiunii fostului dictator pentru vânătoare au rămas trofee, cărţi şi tablouri. Dar şi aminitirea unui dictator „însetat de sânge“. „ – Când vine ursul, tovarăşe? – La ora 18.30, dar ar putea întârzia puţin dacă mai bate vântul, să trăiţi! – Atunci hai, mai împarte de-un şeptic!”

Pictura

Aşa povesteşte Mitică Georgescu, un vânător-şef de pe vremuri, că ar fi discutat cu fostul lider PCR într-un loc de pândă la urs.

„Loc de pândă” e un fel de a spune, pentru că vechile pătuluri amenajate pe valurile de pământ erau înlocuite la vânătorile prezidenţiale cu construcţii de ciment care aveau în dotare paturi şi WC. Sau „hochstanduri”, cum le denumiseră noii vânători. De altfel, tot „aparatul de partid şi de stat” se pliase perfect la pasiunea lui Nicolae Ceauşescu.

Pictura

Încă din 1974, la propunerea PCR, cetăţenilor străini le este interzis să mai vâneze urşi, cerbi sau capre negre. La scurt timp apar apoi „fondurile de vânătoare din anexa 1” – în fapt, terenurile unde doar Ceauşescu vâna.

În total, 112 de astfel de fonduri, scrie Mitică Georgescu în cartea sa „Vânătorile lui Ceauşescu, aşa cum au fost”.

Pictura

Preşedintele RSR ajunge în scurt timp să aibă exclusivitate în România la tot ce însemna vânat mare.

Goana după trofee

Dacă în ţară concurenţa fusese sugrumată, în zonă tot se mai găsea câte un adversar. De întrecere socialistă, desigur: un Jivkov la bulgari, sau un Tito la iugoslavi.

Aşa că vânătorii brevetaseră metode de a trage de blana ursului vânat de Ceauşescu pentru a o face mai mare şi a câştiga medalii la concursurile internaţionale. Totul până când forurile internaţionale s-au prins şi au cerut ca la omologarea unui trofeu să se măsoare craniul ursului, şi nu blana.

Parintii lui Nicolae Ceausescu

Cert e că, ajutat de o armată întreagă de oameni – la o singură vânătoare, 400-500 de persoane care nu îndrăzneau să ceară plată sau deconturi – Ceauşescu deţinea şi în anul 2000, potrivit revistei „Oameni în top”, titlul de cel mai performant vânător român.

Monument

„M-a scârbit setea lui de sânge”

Eugen Negrici, critic literar, specialist în literatura scrisă în timpul regimului comunist, dar şi un mare pasionat al vânătoriei, spune că este dezgustat de tablourile care îl înfăţişează pe Ceauşescu alături de capturile sale şi că dorinţa fostului conducător de stat de a ucide în cantităţi industriale arată, de fapt, “sublimarea dorinţei sale de putere”.

„Trebuie spus în legătură cu aceste tablouri că ele nu se aflau în circulaţie, erau probabil expuse în palatele lui”, spune criticul.

Ceauşescu obişnuia să meargă la vânătoare la Râşca, dezvăluie Eugen Negrici, unde totul era organizat în cele mai mici amănunte. Acolo împuşca 80-100 de cerbi.

„Însă ce m-a scârbit cel mai tare este că nu se sătura doar cu atât. De la Râşca, ajungea cu elicopterul la 30-40 de kilometri de Craiova, unde se afla pădurea Murca şi unde el avea o casă bine păzită. Aici mai împuşca vreo 30 de căprioare şi cerbi – animale care erau strigate pe nume, aduse special din Carpaţi şi aclimatizate. Pe 20 de kilometri în jurul acestei zone, noi, ceilalţi vânători, nu aveam acces”, mărturiseşte Negrici, care adaugă că “ în căderea unui cerb, a unui urs e ceva măreţ, aproape uman. Cunoaşteţi celebra frază a lui Ceauşescu, alături de mormanul de căprioare ucise: «Vedeţi? V-am făcut planul la carne!»”, îşi aminteşte criticul.

Vânătorul vânat

Cel care a sfârşit împuşcat ca animalele pe care el însuşi le ucidea, “vânătorul vânat”, cum spune Eugen Negrici, avea în fiinţa sa ceva straniu.

“Mi-am dat seama că acest om nu va sfârşi bine. Modul în care înţelegea el vânătoarea arăta structura sa apucătoare de animal politic. Dar a fost numai un imitator grobian al marilor stăpânitori ai lumii. Nefiind în stare să stăpânească lumea, îşi subjuga poporul şi animalele ţării“, argumentează omul de litere.

Despre cantităţile uriaşe de urşi vânaţi el spune că animalele erau bine hrănite cu miere şi carne, aduse într-un anumit loc, la oră fixă, şi uneori împuşcate de alţii, pentru ca Nicolae Ceauşescu să poată obţine trofee de pe urma lor.

„Nefiind în stare să stăpânească lumea, Ceauşescu îşi subjuga poporul şi animalele ţării
Eugen Negrici
critic literar

Comenzi de partid

Era ceva obişnuit ca activiştii PCR să le ceară „artiştilor poporului” diferite lucrări care să îl reprezinte pe Nicolae Ceauşescu. Dar cum Ceauşescu nu stătea să pozeze, singura cale de inspiraţie rămânea câte o fotografie.

De cele mai multe ori, cum e cazul lucrărilor reproduse de „Adevărul” în această pagină, „artistul” nu îşi semna lucrarea. Dar detaliile trebuiau urmărite cu atenţie, pentru că în cazul în care dictatorul ar fi ajuns să observe cea mai mică inadvertenţă, autorul ar fi putut fi identificat, iar consecinţele ar fi putut fi grave.

Scantea

Scantea

3 comentarii leave one →
 1. Subliminal_fear permalink
  7 Aprilie 2009 07:48

  Nemernicul nu avea habar de vanatoare. Vanatoarea este mai veche si mai sfanta decat religia. Iar scarbavnicul era doar un apasator de tragaci.
  Cea mai veche indeletnicire din lume era transformata de acest limbric intr-un carnagiu fara nici un rost. pentru ca vanatoarea nici nu incepe si nici nu se termina cu degetul pe tragaci.

  Apreciază

 2. MAN ROMULUS permalink
  8 Decembrie 2010 18:51

  SALUT POPOR.NU AM CUVINTE SA MA EXPRIM.ATATA VA ZIC CA GUVERANTI SI TRANTOROI NU VOR FI IN STARE SA RENOVEZE CEA CE O LASAT TATUCU CEAUSESCU.ACU ESTE HOTIE NU COMUNISM.MULTAM FAIN.

  Apreciază

 3. Nicolae Rotaru permalink
  29 Iulie 2011 16:22

  Mi-e sila de ce văd azi raportat la ce am trait ieri, pe vremea celor impuscati ca pe niste caini. Suferintele ni le meritam, ca-asa ne e firea: tradam, chiulim, cersim si ne fudulim! Unu am avut care reuşise sa puna saua si l-am impuscat ca pe celalat Escu!

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: