Skip to content

„Departamentului Securitatii Statului comunica in teritoriu, tot din cladirea CC, ca nu se executa alt ordin decat cel dat de el, teoretic si practic, Ceausescu era indepartat de la putere. Cei trei generali au fost obligati sa joace timp de aproximativ doua ore un joc fata de Ceausescu” – „Pentru a anula acţiunea de lovitură militară a gen. Victor Stănculescu”

2 februarie 2009

Nicolae Ceausescu Mihail Gorbaciov

Celebra scena a elicopterului decolat de pe sediul CC al PCR, a fost precedata de cateva decizii luate la cel mai inalt nivel.

In sediul Comitetului Central, generalul Stanculescu le propune celor doi dictatori fuga cu un elicopter si, in urma consultarii cu generalul Neagoe, ii ordona generalului Rus, seful aviatiei militare, sa trimita doua elicoptere.

 Oficial, ordinul nu s-ar fi executat daca nu venea si de la Neagoe, dar prin confirmarea acestuia si prin autoritatea ministrului Apararii, Rus s-a executat. Conform unei marturii din vara anului 1992 a generalului Niculae Spiroiu, al carui consilier de presa eram, dialogul intre Nicolae Ceausescu si generalul Stanculescu i-a fost povestit de acesta din urma: „”Generalul Stanculescu s-a intors la Cabinetul 1 si i-a spus lui Ceausescu: «Tovarase comandant suprem, trupele nu mai pot ajunge in piata. Mi-au comunicat ca nu pot trece de baraje. Va propun sa organizez o plecare cu elicopterul la unul din centrele de comanda din tara». Aveam trei astfel de centre de comanda in tara, dotate cu sisteme de conducere a fortelor. «… pregatesc sa fiti instalat la centrul de comanda si sa conduceti de acolo». In acel moment, Ceausescu l-a oprit si i-a spus: «Nu. Eu sunt comandantul Fortilor Armate... nu putea sa pronunte fortelor, spunea fortilor… Eu sunt comandantul Fortilor Armate si locul meu de comanda este aici». Stanculescu s-a dus atunci la Neagoe si s-a inteles cu el sa-l evacueze cu elicopterul””. Intors in cabinet, Nicolae Ceausescu cere, prin intermediul ofiterilor Directiei V care il pazeau, ca fortele aflate in sediu sa reziste presiunii multimii. Cei doi ofiteri nu transmit ordinul mai departe. Trebuie sa intelegem ca in acel moment in care ministrul Apararii trece peste ordinele comandantului suprem, cand ajunge la o intelegere cu seful Directiei V pentru evacuarea sefului statului din sediul puterii, iar insusi seful Departamentului Securitatii Statului comunica in teritoriu, tot din cladirea CC, ca nu se executa alt ordin decat cel dat de el, teoretic si practic, Ceausescu era indepartat de la putere. Cei trei generali au fost obligati sa joace timp de aproximativ doua ore un joc fata de Ceausescu – aparent loiali, ordonau trupelor sa nu faca nici un gest in apararea lui. Toate fortele care aparau sediile partidului au primit ordine clare sa nu intervina si mai ales sa nu apere aceste sedii, care reprezentau centrele teritoriale ale Partidului Comunist Roman, adica ale Puterii. Aceste ordine au fost date de noul ministru al Apararii, iar in ce priveste efectivul MI din Capitala, ordinul i-a apartinut, independent de Stanculescu, generalului Iulian Vlad.

 USILE SA SE DESCHIDA! Colonelul Octavian Nae, seful Garzilor din Directia V a Securitatii, adica seful pazei militare a sediului CC, va arata ca, in ora premergatoare atacului cladirii, a primit ordin de la Vlad: „”«Mai, sa luati niste masuri ca sa blocati usilea astea! Dar aveti grija, daca trebuie deschise, trebuie deschise…». Adica sa le blocati, dar sa se deschida. «Dar sa fie posibilitatea, daca e nevoie, sa fie deschise».”” Anuntat ca elicopterul a sosit, Ceausescu mai face o incercare de a se adresa manifestantilor din piata. Iese pe balcon si in momentul in care o persoana din anturaj incearca sa-l opreasca, tinandu-l de palton, el se smulge, ramane in haina si incearca sa le vorbeasca celor din piata prin- tr-un portavoce. Petre Roman a vazut aceasta scena: „”El a intrat pe balcon, a facut un tur care nu a durat mai mult de cinci-sase secunde, adica lumea nici nu a apucat sa se desmeticeasca. Primele randuri au strigat: «Huooo!». Dar cei din spate nu si-au dat seama cine sunt! Era un grup de 12-15 persoane. El a facut, asa, un tur… Aici, pe latura din dreapta, se asezase un elicopter cu motoarele si cu elicele mergand. Ceausescu a facut iesirea aceasta. N-a durat decat cateva secunde…””. In aceste secunde, un tanar a aruncat o bucata de lemn care a lovit cu precizie portavocele tinut la gura de Ceausescu. In clipa urmatoare, acesta s-a retras, acoperindu-si gura cu mana, probabil de durere.

SINGUR. Nicolae Ceausescu a incercat sa vorbeasca multimii cu un megafon, dar a fost huiduit

NU FOLOSITI ARMAMENTUL! A urmat scena liftului, la care Elena Ceausescu a strigat: „”Sa se traga! Sa se traga!””. Colonelul Nae a auzit-o din capul holului, apoi acest ordin a fost transmis de Postelnicu. Intr-o completare la declaratia data Procuraturii Militare, Tudor Postelnicu va descrie aceasta scena: „”Ma aflam intr-un birou de la etajul nr. 1 al sediului CC al PCR, cand, asa cum am aratat anterior, am fost anuntat sa ma prezint de urgenta la lift. Pe hol se aflau Nicolae Ceausescu, iar pe scari, in fata biroului lui, se aflau circa sapte sau noua cadre in civil. Nu cunosc cine erau acestia. In spatele lui Ceausescu Nicolae se afla aghiotantul sau din acea zi. Nu imi amintesc care din aghiotanti era in acea zi. Ceausescu Nicolae m-a intrebat: «Ce trebuie sa faca fortele Ministerului de Interne in cazul in care elementele huliganice vor intra sa atace sediul?». Fortele Ministerului de Interne erau in cadrul Directiei V – serviciul garzi. Eu i-am raspuns ca trebuie sa se procedeze conform celor ordonate de el la teleconferinta din duminica, 17 decembrie 1989, cand, cu ocazia evenimentelor de la Timisoara, a ordonat ca pentru reprimarea miscarii sa se traga in popor. Apoi m-am intors putin, practic am intors doar capul spre cei din garda, si le-am ordonat ca, in cazul in care huliganii vor patrunde in sediu, sa deschida foc cu armamentul din dotare, folosind bineinteles gloante de razboi. Apoi am intrat in lift pentru a merge la etajul sase, iar Ceausescu Nicolae a intrat in liftul care ducea direct pe platforma de pe acoperisul sediului de unde a fugit impreuna cu Elena Ceausescu cu helicopterul””. Imediat dupa aceasta scena a intervenit generalul Iulian Vlad, anuland si el ordinul lui Ceausescu: „”Nu, Nae, nu se foloseste armamentul, nu folositi nici macar pentru act delincvent, luati masuri, daca puteti. Nu, si asa a curs sange destul… si asa a curs sange destul…””. Inclusiv in momentul in care manifestantii au fortat usile, prin statie a venit acelasi ordin: „”Nu folositi armamentul!””. Usile de la intrare se deschideau spre exterior, iar multimea, presand din spate, nu permitea deschiderea lor, astfel ca au fost sparte geamurile unor ferestre laterale, mai mici, prin care s-au strecurat inauntru primii cuceritori: un grup de tineri tigani. Informatia a fost confirmata de revolutionarul Petre Ion, responsabilul unui restaurant. In privinta folosirii termenului de „”cucerire”” a sediului Comitetului Central al PCR, este firesc sa-l adoptam ca adecvat. A fost vorba de o cucerire a sediului Puterii de catre multime sau, in termeni istoriografici consacrati, de revolta populara.

 MARTORUL. Am reusit sa-l identific pe unul dintre cuceritori, Daniel Pacuraru, el fiind si acela care a capturat drapelul de pe cladirea ce simboliza sediul Puterii comuniste in Romania:

 „”Daniel Pacuraru: (…) Dimineata, pe la 06:30 sau sapte fara un sfert, am zis, impreuna cu cativa colegi: «Ba, hai sa mergem acolo». Erau grupuri in curtea fabricii, au incercat sa ne opreasca, dar am sarit gardul. Ceva impresionant: cand am iesit, ne-a luat multimea ca un val, multimea de la blocuri. Un tip a sarit de la etajul I, se barbierea, a sarit cu spuma pe fata, cu jumatate de barba nerasa. Era ceva extraordinar. Am ajuns la Universitate…

ISTORIE. Cu numai o zi inainte, la 21 decembrie ™89, multimea il ovationa
 
Alex Mihai Stoenescu: Pe la ce ora?
DP: Pe la 12:00, inainte de 12:00. Am intrat in Piata Palatului si ne-am impins spre usile CC-ului. Strigam sa deschida usile. Printre primii, sa zicem, 100 de oameni care au intrat am fost si eu. Nu stiu daca stiti, usile s-au deschis la un moment dat, apoi s-au inchis la loc. Nu cunosteam cladirea, eram uimit, este o scara si la etajul I se bifurca… 
Da, cunosc, dar este parterul inalt.
Nu, la etajul I. Acolo, unde se bifurca, s-a format un blocaj de persoane, sa nu intre lumea. 
Cine a facut asta? Nu inteleg?
Noi, oamenii. Cei care au intrat primii au incercat sa blocheze multimea sa nu intre mai sus. Domnule, noi eram impresionati, eram uimiti ca ne aflam acolo. Era sediul CC! Marmura aia, covoarele, fotoliile… De ce sa mint, eram speriati. Ne era si frica. Si cei vreo 100 de oameni care au navalit au facut un cordon sa-i opreasca pe ceilalti sa nu navaleasca. 
Foarte interesant. N-am cunoscut acest episod.
Eu am avut noroc ca am nimerit in partea cealalta, dincolo de randul asta. Am ramas dincolo. Am urcat la etajul I, in fata era incaperea cu balconul. Pe o masuta de lemn rotunda era un pistol-automat abandonat. L-am luat si am iesit cu el prin cabinetul unu exact in balcon. Eram singur, cu arma in mana, am ridicat arma in sus si, in momentul ala, am vazut ce inseamna multimea. Jos erau 100.000 de oameni care au urlat din- tr-o data de victorie. 
Ati tras cu arma in sus?
Nu, nu, am iesit cu arma, am ridicat-o in aer. Victorie! In spatele meu au venit o studenta si un barbos, avand o geanta pentru masca de gaze. Era o geanta de-aia care se inchidea cu un mecanism special. Cand am reintrat din balcon m-am intalnit cu un fost coleg de-al meu. La etajul I, in laterale sunt lifturile care urca la etajul 5. Acolo l-am intalnit… pot sa-i dau si numele… 
 
GENERALUL. Stanculescu este cel care i-a sugerat lui Ceausescu sa plece din CC

Va rog.

Banica Barbieru. Si zice: «Hai sa ne uitam pe aicea». Lumea devasta. Asta este adevarul. Multi erau pusi pe fu-rat, furau tot ce gaseau. Erau unii care spuneau ca ramele la usi sunt din aur. Prostii, nu erau, domnule. Intr-un colt erau niste soldati care plangeau. Erau niste copii… 
De la trupele de Securitate.
Nuuu, nu erau de la trupele de Securitate, erau de la Armata, niste copii. 
Nu confundati cu cei de la USLA sau de la Scoala de la Baneasa. Cei de la trupele de Securitate erau militari in termen, copii din astia…
Nu, nu erau. Aveau casti militare de-alea verzi. 
In sfarsit, n-are importanta. Ce faceau?
Plangeau, erau speriati, fara comandant, si ne spuneau:«Nu va apropiati de noi». Le era frica, nu stiau ce sa faca. Am ajuns pe aripa din stanga, in fata, si eu cu Banica si inca vreo trei-patru insi am urcat pe acoperis. In momentul acela elicopterul tocmai aterizase. Iesim, dam putin coltul in stanga si, in momentul ala, apar doi tipi… Astia erau cu adevarat securisti, luptatori… erau in costum, cu cravata. 
Erau de la Directia V.
Da, de la Directia V. Au indreptat armele spre noi si unul dintre ei a strigat: «Daca nu va indepartati, tragem!». Pe mine ma impingeau din spate, ca veneau multi din spate si nu vedeau ce vedeam eu. Si m-am tras cat am putut inapoi, dupa zid. Am dezasigurat, am scos arma pe dupa zid si am tras cu ea fara sa vad unde trag. Atunci ala a tras o rafala scurta in parapetul de beton. Dupa asta m-am uitat pe dupa colt. Ultimul care a urcat a fost ala… Manea Manescu, si in spatele lui doi securisti. 
Erau garzile lui Nicolae si Elena Ceausescu.
Da, dar unde au disparut ceilalti doi, aia care au tras dupa mine? Nu stiu unde au disparut! Cei care au plecat cu Ceausescu nu erau cei doi care au tras. Nu stiu unde au disparut ceilalti doi. Ne-am urcat sus si am spart lozinca, aia cu Partidul Comunist, si am ridicat steagul de pe CC. L-am fluturat de cateva ori pe acoperis… l-am scos de pe catarg, l-am infasurat si l-am bagat sub geaca””. 

Elicopterul cu care seful statului parasea sediul Puterii a decolat de pe acoperisul cladirii CC la ora 12:09.

––––––––-
  
Toate acţiunile militare din 21-22 decembrie 1989, in Bucureşti şi in imprejurimi, sunt dezvăluite de registrul de note ale generalului-maior Gheorghe Voinea, comandantul Armatei 1. Un adevărat proces-verbal al represiunii ceauşiste, pusă in practică de generalul Milea. Adevărurile Revoluţiei sunt veridice doar cu documente.
urnal de luptă â Ce a făcut armata pe 21-22 decembrie
Documentarul comandantului, registrul de note ale generalului-maior Gheorghe Voinea, comandantul Armatei 1, care avea in zona de responsabilitate şi Capitala.

21 decembrie 1989


(Ora) 09:00 – Adunare de protest – E(venimente) Tş (Timişoara).


(Ora) 10:00
– Bv (Braşov, n.a.), D1. D57. Alex R.U. (sau Rv s-ar putea să fie Rişnov, n.a.) – nimic. intărit paza.

(Ora) 12:30 – 100 militari, Pod. Olt, IMDSA, cerere prim-secretar, 2 gr(upe).
Eftimescu (adjunctul şefului Marelui Stat Major, n.a.), Da, Dv(Divizia) să nu tragă.
Tov. Ministru, (Ora) 12:50. (Este momentul cănd ministrul Milea sună din clădirea CC după spargerea mitingului, n.a.)

 • se distribuie muniţie pe oameni, unităţile D1M şi D57 Tc, fără muniţii Tc (tanc).

(Ora) 13:00 – Zimnicea, probleme.


(Ora) 13:00
– Sibiu – un grup de oameni au ieşit in piaţă.

(Ora) 13:07 – s-a ordonat luarea leg(ăturii) radio cu D1 Mc (Divizia 1 Mecanizată) şi D 57 Tc (Divizia 57 Tancuri).

 • Sf. Gheorghe – aparataj electric – o secţie a incetat lucrul
 • Piaţa Unirii, Hotel Bucureşti, Calea Victoriei (zone unde au fost identificate nuclee de agitatori, n.a.)
 • Ziuă hrană rece se pune in maşini
 • Tărgovişte (Chemenici) – zvonuri că se adună elevii cu lumănări la Mitropolie.

(Ora )13:18 – Ghimbav – a ieşit toată intreprinderea de la elicoptere
Primul-secretar cere o sub(unitate) să inconjoare intreprinderea.


(Ora) 13:20
– Gl. Eftimescu – se aprobă scoaterea sub. la Ghimbav.


(Ora) 13:37
– tov. Ministru
ordin B1/R.1 Mc (batalionul 1 din Regimentul 1 Mecanizat) se depl(asează) din cazarmă la C.C. – inconjoară C.C şi execută apărarea C.C. – cd(comandantul) R(egimentului) in capul coloanei (16 TAB)
s-a raportat la gl. Eftimescu

(Ora) 13:41 – ordin tov. ministru

 • 1B/R2Mc. pe TAB – CC (Un batalion din Regimentul 2 Mecanizat trimis in apărarea clădirii CC al PCR, n.a.)
 • s-a raportat la gl. Eftimescu

(Ora) 13:53, Mr. Carp raportează

 • au ieşit 13 TAB TR.1 Mc (şi) 15 TAB R 2 Mc, Total 28 TAB + 1 CRMS, Oană.

(Ora) 13:57. – in faţa cdm. A (comandamentul Armatei 1, n.a.) au inceput să se adune grupuri de oameni.

(Ora) 14:11 – Tov. Ministru

 • lt.col. Oană – să plece la intrarea principală la CC. ptr. a lua leg(ătura) cu tov. ministru


(Ora) 14:37
– Tov. Ministru

 • R 2 Mc. – să-i imprăştie pe cei de pe B-dul Magheru”.


(Ora) 15:11
– 2 Cp(companii) de la B(atalionul) 98 Pz. Instr. (pază-instrucţie) la Intercontinental despresurează – ce prinde la R.Trs (regiment transmisiuni) de la Băneasa (cele două companii s-au deplasat, dar ordinul de despresurare şi de capturare a manifestanţilor nu s-a executat datorită amplasamentului dispozitivelor MI, n.a.).

(Ora) 15:18 – 1 TABC/R2Mc să plece la Intercontinental ptr. a restabili legătura cu Cpt. Marin (in continuare, blindatele din zona centrală a oraşului au probleme de comunicaţii, n.a.). B.2/R.1Mc cu 6TAB a plecat la CC. (se inmulţeşte inexplicabil numărul de blindate in jurul CC; nu ataca nimeni clădirea, n.a.)

(Ora) 15:25 (notată greşit 13:25) Cpt.Marin a ajuns la sediul CC – din 15 au ajuns 13 (TAB-uri, n.a.). Au ajuns – 20 TAB + 1TABC şi 13 TAB + 2 TABC, (Total) 33 TAB şi 3 TABC (la această oră se adună un număr de 36 de transportoare blindate pentru apărarea clădirii CC, n.a.)

(Ora) 15:42. A ieşit pe poartă Cp. de la B.98 Pz.Instr.

(Ora) 15:47. – Gl. Florea raportează – 1 Companie Sec(uritate) i-a lăsat să treacă (Informaţia venea de la Braşov; sensul acestui text este că subunitatea de Securitate i-a lăsat pe manifestanţi să treacă,
.a.).

 • 2 Cp. V.M/B.20VM (vănători de munte) au trecut la apărare pe marginea Braşovului (pod Bartolomeu şi intrarea cealaltă).


(Ora) 16:00
– o coloană de 1.500 oameni au trecut prin faţa SRTM (scandează lozinci – „Armata e cu noi”).

 • R1Mc – 1 Cp. (Infanterie)/maşini
 • Dn 333AA – 1 Cp.I – maşini (este vorba de trimiterea unor trupe de infanterie in sprijinul blindatelor, n.a.).

(Ora) 16:02 – Total 5 CpI (companii de infanterie) + 2 Cp.Tc (companii de tancuri) sunt pregătite (rap. Mr. Carp). T1f Cons.Stat lt.col. Oană – 158453 şi 148110/433 (numere de telefon la care putea fi contactat Oană in sediul Consiliului de Stat; este clar că nu-i funcţionau staţiile de pe maşini, bruiate cu bruiaj neidentificat in zona Pieţii Palatului, n.a.).


(Ora) 16:14
Gl. mr. Florea raportează – este chemat de primul-secretar şi de tov. Pană la sediul Comit. Jud. de partid Braşov (se incerca constituirea comandamentului de apărare prevăzut de Legea Nr. 14/28 decembrie 1972 privind organizarea apărării naţionale a RSR, n.a.)

(Ora) 16:20 – Cpt. Grecu/B98 – 166596 – sed. CC – nu poate intra la Intercontinental deoarece e blocat de Securitate (subunităţile de infanterie evocate mai sus nu pot trece de barajele trupelor de Securitate de pe străzile adiacente, dar este incă o dată de subliniat că trupele MApN nu aveau comunicaţii, comandantul fiind nevoit să intre in clădirea CC pentru a da telefon, n.a.).

(Ora) 16:25 – Tov. ministru la 127 pe guvernamental (numărul de telefon la care putea fi găsit Milea, n.a.)

(Ora)16:35. – Gl. Bogdan – a cerut să-i asigurăm paza in caz(arma) R(egimentului) 45 Trs.

(Ora) 16:37 – Tov. ministru

 • in Piaţa Romană 300 (de) oameni să fie imprăştiaţi de Oană.
 • Intercontinental – Cpt. Marin să-i imprăştie cu TAB.
 • In Piaţa Unirii, aprox. 300 să fie imprăştiaţi (s-a transmis ord. Mr. Carp)
 • (Acesta este un ordin clar de represiune; el arată insă şi dimensiunea reală a manifestaţiei, aproximativ 300 de persoane in fiecare loc, precum şi centrele de protest formate deja la ora 16:37; ordinul nu a apucat să fie executat, deoarece exact in intervalul următor se petrece accidentul cu camionul de la Sala Dalles scăpat de sub control şi care omoară 7 persoane, n.a).

(Ora) 16:44 – Tov. ministru.

 • 158453 – Cpt. Marin (numărul de telefon din clădirea
 • CC prin care se comunica cu trupele, n.a.)
 • lt. col. Oană cu 1 TAB la dispoziţia tov. ministru (informat asupra incidentului din Bulevardul Magheru la care s-a deschis şi foc, Milea vrea să iasă cu un TAB pentru a se deplasa la faţa locului, n.a.)
 • mr. Amăriucăi – la Intercontinental.

(Ora) 16:48. S-a transmis ordin lt. maj. Dafinescu de la P.C. (punctul de comandă) al lt. col. Oană să ducă 2 TAB la intrarea principală de la CC la dispoziţia tov. ministru (Milea a vrut să iasă din clădire, n.a.).

(Ora) 17:00 – Gl. mr. Florea raportează că la Braşov s-au tras focuri de avertizare.

(Ora) 17:00 Tov. ministru

 • 2 TAB+ 1Cp.I/R.1Mc. pe jos să se deplaseze pe 6 Martie spre Intercontinental şi să imprăştie mulţimea. La 17.15 au plecat.

(Ora) 17:30 Lt. col. Oană raportează că a descongestionat (Bulevardul) 6 martie şi pleacă spre Intercontinental să facă joncţiunea cu cpt. Marin care acţionează pe Magheru.

(Ora) 18:00 Tov. ministru

 • mai primim ordine de la col. Lăzărescu pe guvernamental 127. (Este un ordin ciudat al ministrului Apărării; nu reuşim să-l identificăm pe ofiţerul Lăzărescu, decăt dacă e vorba de colonelul de Securitate Lăzărescu, dar nu putem inţelege de ce ministrul Apărării transmitea ordine printr-un ofiţer de Securitate!, n.a.)

(Ora) 18:13 Cpt. Marin raportează

 • cei de la Intercontinental au fost impinşi pină la intersecţie la Universitate (nu este o informaţie corectă; probabil că este un ordin „să fie impinşi”, nu un act realizat; dispozitivul de „impingere” a fost imperfect, mulţi revoluţionari trecănd inapoi in spate pe trotuare; de asemenea, nu inţelegem cum au trecut forţele căpitanului Marin de baricadă, care se presupune că a fost construită incepănd cu ora 17:00!, n.a.)

 

 

(Ora) 18:25 (notat greşit 17:25) Cpt. Marin raportează

 • Scala – Piaţa Romană – linişte.
 • Intercontinental – cordonul şi TAB la rest. Dunărea (bifurcaţie) (probabil opriţi in faţa baricadei, n.a.).
 • nu se pot dispersa”3. (Informaţie corectă; nu exista incă ordinul de atac; acesta va veni mai tărziu, n.a.).

 

22 decembrie 1989


(Ora) 00:00 – aprox. 500 de oameni s-au dus la Steagu Roşu (intreprinderea din Braşov, n.a.) să-i scoată pe cei de acolo care nu vor să iasă.

(Ora) 00:12 – Tc (tancurile) au spart blocada.

 • 4 Tc (patru tancuri): 2 pe Magheru; 1 Tc la Ciclop, 1 CCA.
 • G.P. (Gărzile patriotice) – 23 Aug. ii atacă pe manifestanţi.
 • camion cu butoaie benzină arde.

Cpt. Marin (raportează, n.a.)

 • 1 TAB – incendiat.
 • S-a spart blocada la Intercontinental.
 • Au dat foc la maşini.

(Ora) 00:45 – Mr. Carp transmite

 • de la fabrica de chibrituri, coloane mari se duc pe Coşbuc spre Piaţa Unirii (Informaţia este importantă, deoarece dovedeşte că unele coloane de muncitori s-au mişcat foarte devreme in acea noapte, astfel că reacţia comandantului unic al represiunii, gen. Vasile Milea, poate fi corect inţeleasă din acest moment ca multiplicare a forţelor pentru a opri manifestanţii să ajungă in Centru, n.a.).
 • (Ora) 00:48. R1 Mc a mai pregătit 7 Tc; R2 Mc – mai pregăteşte 3 TAB (In faţa informaţiei că din unele platforme industriale ale Capitalei se indreaptă spre Centru coloane de muncitori, ministrul Milea ordonă suplimentarea efectivelor de blindate!, n.a.).

(Ora) 01:00… (unităţile din dispozitiv işi verifică sau işi schimbă frecvenţele, n.a.).


(Ora) 01:20
– lt. col. Dumitru.
S-au intors de la Steagu Roşu 1500, scandează jos… (generalul Voinea nu avea curajul să scrie „Jos Ceauşescu!”, aşa că punea puncte-puncte, n.a.), „Armata e cu noi” (…)

 

(Ora) 02:30 – Lt. col. Costache raportează:

 • gurile de la Metrou sunt preluate de G.P.
 • patrulele de miliţ. pe stradă.
 • 01:40-01:54 – s-a stins lumina stradală (ordinul a venit de la Comitetul Municipal de Partid pentru a nu se vedea cum este spălat săngele la Piaţa Universităţii cu maşinile de la salubritate, n.a.).
 • aprox. 50% cetăţenii din blocuri nu dorm (luminile aprinse).
 • grupuri de 5-6 intră in cartiere (informaţia se referă la micile nuclee desprinse din grupul de protestatari de la Inter care au hotărăt să se deplaseze in oraş pentru a mobiliza cetăţenii la revoltă, n.a).
 • n s-a transmis la minister, la col. Popescu”4. (…)

(Ora) 04:45. Lt. Col. Oană la Mărăşeşti (Rest. Budapesta)

 • 3 Tc
 • 2TAB
 • 1Au
 • 1 – 1300
 • 65 cadre+m.t. ( militari in termen).

Podul Şerban Vodă – Calea Vict(oria) Soc(ialismului).

 • 3 TAB
 • 60 m.t.
 • 1 Au

Minist(erul) Agr(iculturii) spre Rosetti

 • 2 TAB
 • celelalte in dispoz. Aşa cum au fost

Col. Bărbulescu (Div. Inf.)

 • Pantelimon, recunoaşt(ere).
 • Sect. 4 – nimic
 • Sect. 5 – nimic
 • Sect. 2 – acolo s-au dus manif(estanţii)
 • Grupuri in zona Pantelimon, 02.30 (…)

 
„(Ora) 07:05 – col. Constantinescu – ord. tov. ministru.

 • oamenii din cazărmi pregătiţi.
 • imbarc(are) pe maşini – 1UF (o unitate de foc) + Hrana rece 1 zi.
 • Transmis mr. Carp + Handaric
 • R(egimentul de) Gardă a plecat la ora 07:00
 • au intrat cei 100 de la C(entrul de) I(nstrucţie) Tr. Rachete

(Ora) 07:13 – cpt. Marin – a blocat Piaţa Palatului.

(Ora) 07:37 – lt. col. Dumitru P. (Intreprinderile din Braşov, n.a.) Steagu Roşu, Metrom, Hidromecanica, aprox. 3-4.000 se pregătesc (este vorba despre manifestanţi, n.a.)

(Ora) 07:45 tov. ministru – R1Mc, 7 Tc, 215 m.t. (militari in termen) pleacă spre Turbomecanica – Armata Poporului.

(Ora) 08:03 – tov. ministru.

 • 21 Tc. cu Ds.(desant) pe ele se deplasează Tărgovişte – Bucureşti – R.1 Tc.

(Ora) 08:15 – a plecat R1 Tc (Regimentul 1 tancuri)”5. (…)

„(Ora) 09:03. R.10 Mc. in mişcare cu tot ce are spre Bucureşti – transmite.

 • Slobozia – Urziceni – linia de centură.
 • R.2 Mc + R 22 Tc – intre Cons(iliul) de Stat şi C.C. – Piaţa Palatului.

(Ora) 9:10 – Slobozia a plecat.

(Ora) 9:15. – R.2 Mc. a plecat.
(In acest loc, pe caietul Documentar pentru ciorne, copertă roşie, apare o notaţie in plus): Olteniţei – mişcare – Centru Bv. Mărăşeşti – Piaţa Republicii.

(Ora) 9:25 – R7Mc. – să fie pregătit pentru Ploieşti”6. (…)
„Gl. Eftimescu, 22.12.89, (ora) 09:54.

 • Toate unităţile armatei execută num(ai) ord(inele) Cdt. Suprem. Toate U(nităţile) subord(onate) A1 (Armatei 1) din G(arnizoana) M(ihai) Bravu şi Tărgovişte se concentrează in Bucureşti in cazărmile din şos. Olteniţei.
 • Unităţile…
 • Raportez ce U. mai avem in cazărmi şi unde sunt”7 (Urmează raportul cu locaţia unităţilor, din care numai Regimentul 22 se intoarce, Regimentul 22 fiind cel care anunţase urcarea manifestanţilor pe tehnică, n.a.)

„(Ora) 10:07. Col. Negrea.

 • Rondoul – ind. MApN transmite: nu se trage de către nimeni, nici foc de avertizare – să se parlamenteze”8.
 • (Este primul mesaj transmis la trupe de maiorul Tufan din ordinul gen. Victor Stănculescu, ca şi cum ordinul ar veni in continuare de la gen. Vasile Milea; acesta se impuşcase in jurul orei 09:35, n.a.)


„(Ora) 10:11
– col(oana) de la IMGB – Ap. Patriei, imense – blocat la jumătatea distanţei, la 300 m. de Orăşelul Copiilor – lt. col. Costache.


(Ora) 10:30
Lt. col. Costache

 • Pantelimon, Muncii, Socului, Căţelu, grupuri imense de la 23 Aug. – scandează.

(Ora) 10:35 – c. amiral P. George şi col. Costin – să se parlamenteze cu demonstranţii la care să se spună că se retrag in cazarmă (al doilea ordin al gen. Victor Stănculescu transmis prin grupa de transmisiuni in numele gen. Milea, n.a.).

(Ora) 10:40 – Toate unităţile parlamentează cu demonstranţii că se intorc in cazarmă.

(Ora) 11:15

 • Strada Băceni – Obor, Dimitrov, Republicii, M. Eminescu, coloane.
 • R7Mc. este solicitat să intervină, nu se aprobă”.
 • Notă: Incepănd cu ora 10:10, echipajele blindatelor din Centru incep deplasarea spre cazărmi, ca urmare a ordinului de ieşire din luptă dat de Stănculescu la ora 10:07, dar mişcarea lor este incetinită de urcarea manifestanţilor pe ele. La acea oră militarii nu ştiau de sinuciderea lui Vasile Milea. La ora 11:22, Documentarul comandantului Armatei 1 preciza: „TAB de la Piaţa Palatului să se retragă la intrările de la CC. Col. Costin: unit(ăţile) care sunt in apropiere de Sala Palatului să se retragă către intrările CC”9. Acest ordin preliminar, menit să asigure forţele cu care să fie pus in aplicare planul de evacuare terestru a soţilor Ceauşescu, nu a ajuns la trupe, din cauza faptului că echipa de transmisiuni din clădirea CC nu mai răspundea la alte comenzi decăt ale generalului Stănculescu. In consecinţă, la ora 11:52, comanda Armatei 1 ii cere colonelului Paul „să trimită pe cineva care este in oraş să anunţe TAB(-urile) din Piaţa Palatului să se retragă spre intrările din sediul CC”. La ora 12:15 (la şase minute după evacuarea lui Nicolae Ceauşescu din clădirea CC al PCR) intervine insă ordinul generalului Constantinescu, de la minister, care comunica cu generalul Stănculescu: „retragerea unităţilor in cazărmi paşnică”, iar la ora 12:43 acesta este completat cu indicaţia „să se poarte discuţii cu cetăţenii că armata nu trage in popor, că nu are nimic cu ei şi să-i lase in pace”.

1. Acest Comunicat este confundat frecvent cu Decretul pentru declararea stării de necesitate in intreaga ţară, decret care nu a mai fost redactat şi nici difuzat public; se face o confuzie şi intre acest Comunicat şi Decretul pentru declararea stării de necesitate in judeşul Timiş, din 20 decembrie 1989, publicat in presa din 21 decembrie 1989.

De asemenea, se modifică frecvent ora de difuzare a Comunicatului din 10.59 in 10.00, pentru a se acredita teza că militarii au fraternizat cu manifestanţii la auzul veştii sinuciderii lui Vasile Milea şi pentru a anula acţiunea de lovitură militară a gen. Victor Stănculescu.

Comunicatul lui Ceauşescu din dimineaţa de 22

Comunicatul a fost dictat de Nicolae Ceauşescu in cabinetul său consilierilor Secţiei de Presă a CC al PCR (Nicolae Mitea, Eugen Florescu) şi preşedintelui Radioteleviziunii, Petre Constantin. Acesta l-a transmis prin telefon crainicului George Marinescu de la Televiziune. Secţia de presă l-a transmis şi la Radiodifuziune, aşa cum a fost notat de consilieri, de unde provin şi diferenţele de text.

 Televiziunea Romănă. Ora 10:59. COMUNICAT

In Bucureşti şi in intreaga ţară, muncitorii să apere tot ceea ce s-a realizat, suveranitatea şi independenţa ţării. Informăm că ministrul forţelor armate a acţionat ca trădător impotriva independenţei şi suveranităţii Romăniei şi, dăndu-şi seama că este descope-
rit, s-a sinucis. Facem apel către toţi cei care-şi iubesc ţara şi poporul să acţioneze cu cea mai mare fermitate impotriva oricărui trădător.

Toate zvonurile şi minciunile au fost dirijate in strănsă legătură cu trădătorii de ţară şi cu cercurile imperialiste de trădătorul Milea, care a organizat aceste provocări, a spus minciuni şi a informat fals in legătură cu situaţia din ţară. Apelăm la clasa muncitoare, ţărănime şi intelectualitate, la intregul popor, de a acţiona cu inaltă răspundere pentru a intări ordinea şi liniştea. Problemele noastre să le rezolvăm in strănsă unitate, fără vreun amestec din afară. Să facem totul pentru a apăra suveranitatea, independenţa şi integritatea Romăniei socialiste1.

Radiodifuziunea Romănă „in jurul orei 11:00”. COMUNICAT

Informăm că ministrul forţelor armate a acţionat ca un trădător impotriva independenţei şi suveranităţii Romăniei şi, dăndu-şi seama că este descoperit, s-a sinucis. Facem apel la toţi cei care-şi iubesc ţara şi poporul să acţioneze cu cea mai mare fermitate impotriva oricăror trădători. Toate zvonurile şi minciunile au fost dirijate, in strănsă legătură cu trădătorii din ţară şi cu cercurile imperialiste, de trădătorul Milea, care a organizat aceste provocări şi a spus minciuni şi a informat fals in legătură cu situaţia din ţară, nespunănd nimic despre crimele şi distrugerile de la Timişoara. Apelăm la clasa muncitoare, ţărănime şi intelectualitate, la intregul popor, de a acţiona cu inaltă răspundere pentru a introduce ordinea şi liniştea! Problemele noastre să le rezolvăm in strănsă unitate, fără nici un amestec din afară! Să facem totul pentru a apăra suveranitatea, independenţa şi integritatea Romăniei!

Reclame
2 comentarii leave one →
 1. vandor stefan permalink
  1 august 2010 09:32

  ONORATILOR;ROMANIA N-A AVUT ASEMNEA PIERDERI SI DECLIN NICIODATA;TARA CU NIMIC SI DE NIMENI AJUNGE
  TOTI CARE POARTA LOGOSURILE IN NUMELE LUI D-ZEU SI ALEDEMOCRATIEI SUN CEI MAI MARIRAI AI NEMULUI SI CEI MAI MARI CRIMINALI
  N-AI CE LE FACE ZACAMINTE,BANCI,LEGI,TOTU; ESTE FACUT NIMIC SI FARA SENS;
  CAND FACI O FACULTATE CUMPARIND O DIPLOMA SI II PUI IN MINA CRUCEA,SIRINGA,BALANTA,ARATATORUL,VOLANUL-CARMA CE MAI ASTEPTI!?!
  CAND PROMOVEZI DEVIIATIILE DE COMPORTAMENT LA RANG DE VALOARE DE EXCEPTIE NIVEL CELEST SI UITI CE ESTE PE LISTA INVENTATORILOR ROMANI (STARINI) CINE SI CE ESTI ?! DECI IMPUI PROMOVAREA ORICAROR NOTIUNI CARE DUC LA NON-SEN SI NON-VALOARE, CEILALTI RAD CU SCENARIILE IN BRATE CE PROSTI FIGURANTI SI ARTISTI LINGAI SI-AU GASIT IN NUMELE LU’ D-ZEU SI AL ACTULUI DEMOCRATIEI.ATITIA PROSTI, NEVINOVATI,SARACI,BOLNAVI,DEBUSOLATI,FARA NICIO PREGATIRE SI FARA CAPACITATE CREATIVA CE AVEM ACUM NU A AVUT ROMANIA IN ULTIMII 100 DE ANI.CAUZA -JAFUL GENERAL.
  NU NE DAM SEAMA DE CE-SI BAT JOC TOTII DE RAMANIA: ESTE SI EFECTUL ZICALEI
  ,, TE ROG SA IEI TOT SI ITI VOI RAMANE PROFUN INDATORAT” SI AIA NU FAC ALTCEVA DECAT: ITI IA TOT SI RAMAI SI DATOR OPE VIATA.ARATATI-MI O TARA IN CARE AU FUNCTIONAT SCENARIILE ZILELOR NOASTRE FACUTE DE EI SI ESTE PACE,BOGATIE SI ARMONIE. MEDIA SUSTINE ACESTE SCENARII CA EI SUNT PE PROFIT SI NU PE PATRIOTISM (LICOAREA CONSTIINTEI).PESTE TOT VORBIM~VORBIM SI EI FAC B A N I I !!! SE CHEAMA P R O S T E A L A G E N E R A L A. SI PE DEASUPRA ACEI MARI CRESTINI CARE SI DUPA ZIUA IGNATULUI 9MARII ORTODOXI SI FINI) CARE ISI OMOARA NASII,SEFUL STATULUI, BULIBASUL CUM SE DEFINESC?! ASA CEVA NICI LA TIGANI NU PREA AMNINTESTE ISTIRA…PACAT SI PACAT DE LA D-ZEU.. ASA AM VRUT,ASA AVEM,ASTA AM FACUTA ASTA MERITAM.CPARINTII NOSTRI CRESTINI AU O ZICALA VECHE DESPRE COPII CARE BOLESC SUNTINSEMNATI:,, POARTA PACATUL PARINTILOR”!.NOI PANA LA A CATA GENERATIE VOM DUCE ~ TRANSFERA PA C A T E L E?!
  CE SI CUM SE MAI NUMESTE TARA ACEASTA.NE PLAC ABURELILE SI FETELE MORGANA AVEM COLECTII IN CASE SI IN MINTE CU ASA CEVA.SUNTEM TRAITORII SI SUFERITII ACELUI TRIUNGHI UNAZIC/ALTA GANDESC/ALTA FAC SI PUPINCURISMUL.IN ARDEAL SE ZICE ASA: FEREASCA-TE D-ZEU DE CAINELE CE-SI LATRA COTETUL (POIATA)!! BOALA SECULARA (NU SECURISTA)!!! DAR CE SA ZICEM NOUA NE TREBUIE VOTANTI SI NU CREATORI.SA VEDEM CE VA FI ATUNCI CAND NU MAI E NICI FIER VECHI,NICI BOGATII,IMOBILIARE,BANCILE IAU TOTUL ROMANILOR,VEDETI SI CU APARTAMENTELE CE VA FI-COLAPS IN 2012, CAND ROMANII NU-SI CUMPARA PAIINE,DAR RATELE LE ,,PRIMA CASA”?! EI AU LOZINCA,, AM VRUT SA TE AJUT AI PLAGA DESCHIS SI PUNE SARE SI ZIMBIND CU NONSALANTA ITI IA SI BANUL”! ASA NE TRTEBUIE .SUNTEM LASI.CINE ESTE MULTUMIT SA-MI SCRIE. MULTUMESC.IN 2010 VOM AVEA 80 LA SUTA DEPROFESIONALIZATI,ANALFABETI,INCULTI,FARA PREGATIRE MASE DE MANEVRA ELECORALA SI D E B U S OL T I CARE NU SESIZEAZA DECAT NIMICA,FARA VIITOR , PREZENTA,SIVIITOR SI FARA ROST.PACAT DE TARA ASTA CA E LOCUITA! NEAM DE PACATOSI (CRESTINESTE DEFINIT NU IN TERMENI COMUNISTI) CE-SI MERITA SOARTA.
  LA O.S.I.M- CITE BREVETE DE INVENTIE AU INREGISTRATE (EXCLUSE MARCI SI PROPRIETATI IND)

  Apreciază

 2. .... permalink
  17 aprilie 2016 20:01

  Aberatii

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: