Skip to content

Nicolae Ceauşescu: „Internele i-au învăţat aşa? Acasă să marcheze câte 10 goluri într-un meci , pe arbitri – dacă ei nu cîştigă – le spun că îi arestează!..’

5 februarie 2009

Ceausescu

Cu două luni înainte de dramatica lui prăbuşire, Nicolae Ceauşescu era mai preocupat de rezultatul meciului Danemarca – România decât de criza comunismului, care avea în curând să îi semneze sentinţa! Furios pe umilinţa încasată de “tricolori” la Copenhaga (0-3), preşedintele a ameninţat cu desfiinţarea cluburilor departamentale şi s-a lansat într-o incredibilă tiradă vizavi de aranjamentele celor de la “Interne”, invocând presiunile pe care le făceau aceştia asupra arbitrilor!

Ceva putred în Danemarca

Publicăm mai jos un fragment din stenograma şedinţei Comitetului Politic Executiv al CC al PCR din data de 12 octombrie 1989 ce face referiri la meciul de fotbal dintre Danemarca şi România, desfăşurat în data de 11 octombrie în cadrul preliminariilor Campionatului Mondial, ediţia Italia 1990. Materialul ne-a fost furnizat de Ion Bucur, lect. univ. dr. în cadrul Facultăţii de Istorie – Universitatea din Bucureşti. Discuţia asupra meciului era, după cum se va vedea, în afara ordinii de zi şi, cu toate acestea, Ceauşescu a simţit nevoia să se implice în acest fenomen deşi existau la momentul respectiv probleme mult mai stringente, atât pe plan intern cât şi internaţional, în legătură directă cu disoluţia accentuată a comunismului, care îşi trăgea ultima răsuflare. Menţionăm că ordinea de zi a şedinţei avea în discuţie chestiuni extrem de sensibile: situaţia economică, convocarea plenarei CC al PCR, convocarea Marii Adunări Naţionale, probleme internaţionale. Aşa cum aminteam anterior, merită subliniat că regimurile comuniste din Europa erau în faza finală de destrămare.

Complet imprevizibil, Nicolae Ceauşescu deschide aşadar şedinţa cu eşecul naţionalei în Danemarca, asupra căruia opinează intermitent şi Elena, ameninţând repetat cu DESFIINŢAREA cluburilor care au dat jucători (în principal Steaua şi Dinamo) în cazul necâştigării returului. Preşedintele, care îi admonestase la telefon pe cei de la Interne, adică pe şefii lui Dinamo, demască presiunile pe care aceştia le făceau asupra arbitrilor pentru a câştiga meciuri, practică ce “a dus de râpă sportul”. Ceauşescu era deranjat că dinamoviştii convocaţi “nu ştiu să se apere” şi că fotbaliştii lui Ienei “nu au jucat”, fapt considerat inadmisibil.

Cu morala învăţată, România s-a impus pe 15 noiembrie 1989 cu 3-1 şi a câştigat biletele pentru Coppa del Mondo. A fost ultimul meci văzut de Ceauşescu, răsturnat de Revoluţie şi executat în 25 decembrie 1989

Textul stenogramei

Nicolae Ceauşescu: Aţi văzut, aseară, ce s-a întîmplat la meciul de fotbal?! Mi se pare că se ocupă un membru al guvernului de sport.

Prim-ministrul Constantin Dăscălescu:
Pur şi simplu lipsă de organizare!

Prim-viceprim-ministrul Elena Ceauşescu:
Dar nici nu este nevoie să se ocupe un membru al guvernului. Au jucat foarte prost.

Nicolae Ceauşescu: Are şi guvernul o răspundere. Guvernul răspunde şi de sport, şi de cultură. Aşa e legea! Trebuia să mergem să mîncăm bătaie cu 3-0?!

Elena Ceauşescu:
În orice caz, ne-au făcut de rîs!

Nicolae Ceauşescu:
I
-am spus şi lui Bobu că dacă aici nu cîştigă cele două puncte, pur şi simplu desfiinţăm cluburile care au dat jucătorii în echipa naţională. Să le comunicaţi şi celor de la Interne, le-am spus şi eu la telefon. Armata este şi ea aici? Au avut şi ei jucători.

Şef al cancelariei CC al PCR Silviu Curticeanu:
Tovarăşul Milea (n.r. – ministru al apărării) nu este prezent la şedinţă, fiind la Buzău, la alegeri.

Nicolae Ceauşescu:
O să audă. Repet, desfiinţăm toate cluburile care au dat jucători, dacă aici nu cîştigă.

Elena Ceauşescu:
Armata a dat numai doi jucători, unul este de la Universitatea, iar restul, toţi, de la Dinamo!

Nicolae Ceauşescu:
Internele i-au învăţat aşa? Acasă să marcheze câte 10 goluri într-un meci , pe arbitri – dacă ei nu cîştigă – le spun că îi arestează!.

stenograma

stenograma

stenograma

Reclame
One Comment leave one →
  1. 9 februarie 2013 22:52

    CA RESPECT ȘI COMPORTAMENT OAMENI NORMALI NU ÂNGÂMFAȚI NU AROGANȚI AU AVUT AMBIȚII CA LA ȘAH SĂ CĂȘTIGE PRIN GÂNDIRE ȘI RELAXARE …EI AU FOST APROAPE TOT TIMPUL PE MARGINE, DOAR PRIVEAU CUM ALȚII JOACĂ APOI INTERVENEAU SUB O FORMĂ SAU ALTA PRIN EXPLICAȚII …DACĂ ȘTII ȘAH TE ROG COMENTEAZĂ.!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: