Skip to content

Ion Iliescu: “în seara de 22 decembrie, în timp ce lucram într-un birou de la etajul al III-lea din clădirea CC al PCR la redactarea documentului, devenit Comunicatul către ţară al CFSN, am avut o convorbire telefonică cu un locţiitor al ambasadorului URSS”

18 februarie 2009

 FSN

Fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, face unele comentarii pe marginea cărţii “De la regimul comunist la regimul Iliescu”, un volum de dialoguri între fostul şef al SRI, Virgil Măgureanu, şi istoricul A.M. Stoenescu. Prezentăm integral aceste comentarii, începând de astăzi.

Ion Iliescu: Plecând de la Casa Scânteii, am fost însoţit de mai mulţi colaboratori de la Editura Tehnică şi din Consiliul Culturii. Am trecut pe acasă doar pentru a-mi parca maşina în curte. Am refuzat invitaţia soţiei de a intra în casă pentru a mânca ceva şi am plecat spre Televiziune, însoţit de cei care veniseră cu mine de la Casa Scânteii.

(Vezi pagina „Lovitura de stat militara 22 decembrie 1989”)

Ion Iliescu: „Din sediul MApN nu am vorbit la telefon cu nimeni! Eram însă informaţi de convorbirile purtate de cei din MStM cu reprezentanţii Tratatului de la Varşovia.”

Ion Iliescu :Cândva, se lansase o întrebare retorică, cu tâlc: „De ce nu s-a tras asupra balconului, atunci când vorbeau unii din viitorii lideri ai CFSN?”, lăsând să planeze o suspiciune, omiţând conştient faptul că din balcon s-a vorbit mai devreme ( eu – în jurul orei 17:00-17:30), în timp ce diversiunea militară a apărut după ora 18:30.

Ion Iliescu:Eu nu am avut cunoştinţă de existenţa, în diferite încăperi din clădirea CC, a unor grupuri şi a unor discuţii privind formule posibile de „guvern”. Când am sosit, în jurul orei 17:00, în clădirea CC, am fost primit de foarte mulţi din cei prezenţi cu simpatie.”

Ion Iliescu: După ieşirea din balcon, am constatat că nu se poate discuta nimic, cu nimeni. Era o înghesuială şi o hărmălaie generală – atât în biroul lui Ceauşescu, la etajul I, cât şi în sala mare de la etajul al doilea. Am reuşit să găsim un birou liber la etajul al treilea. Eram circa 10-15 persoane.”

Ion Iliescu: în noaptea de 22 în Televiziune, ca şi în zilele următoare – nu am avut controverse cu nimeni, contestări, sau conflicte de vreun fel. Pe Verdeţ l-am întâlnit ulterior, în clădirea Televiziunii.

“Nu am fost niciodată marioneta nimănui, nici din interior, nici din afară. Toţi cei care m-au cunoscut ştiu că am avut întotdeauna o atitudine demnă, verticală, fără concesii. Am fost, în felul meu, un nonconformist, nu am acceptat nici un fel de “ploconeli” faţă de nimeni.”
Ion Iliescu
Ion Iliescu: „Aviatorul aflat în elicopterul care a atacat Televiziunea în noaptea de 22 decembrie 1989 a declarat, în cadrul unei deazbateri organizate la Institutul Revoluţiei Române, că a primit ordin expres din partea conducerii aviaţiei Militare să atace clădirea TVR care ar fi fost ocupată de terorişti.”

Ion Iliescu: „Este o minciună cusută cu aţă albă. Nici unul dintre aceştia nu erau atunci, la 22 decembrie, în conducerea Televiziunii (preşedinte era Petre Constantin şi vicepreşedinte – Puşcaşu) şi nu i-am întâlnit nici când am apărut în Studioul 4, după-amiază, nici în seara de 22 decembrie, când a fost redactat, la etajul XI, Comunicatul către ţară.
(Iliescu a luat cuvântul în jurul orei 14.45 )

Ion Iliescu:”5. Revenind la tema telefoanelor, în seara de 22 decembrie, în timp ce lucram într-un birou de la etajul al III-lea din clădirea CC al PCR la redactarea documentului, devenit Comunicatul către ţară al CFSN, am avut o convorbire telefonică (pe care nu eu am iniţiat-o) cu un locţiitor al ambasadorului URSS, de faţă cu toţi cei care se aflau atunci în biroul respectiv.

Ion Iliescu : „Este evident că modul în care a fost organizat procesul şi desfăşurarea lui au fost nefavorabile pentru imaginea ţării şi a noii puteri instaurate.  A fost, într-adevăr, un proces improvizat

(Improvizat”= Compus, alcătuit repede şi fără o pregătire prealabilă.)

Ion Iliescu: „Odată panica declanşată, s-a produs reacţia în lanţ a celor care au intrat în posesia unor arme (şi aceştia au fost numeroşi – atât în sediul CC, cât şi în alte locuri), ca şi a militarilor care şi-au asumat misiunea de a apăra instituţiile atacate. S-au împuşcat între ei militari din aceeaşi unitate, ca şi civili înarmaţi – suspectându-se reciroc ca fiind „terorişti”.

Ion Iliescu: „N-au nici un temei supoziţiile autorilor, cum că procesul şi execuţia ar fi avut loc şi ca urmare a unor presiuni din stradă.  

Ion Iliescu:   ” Măsurile luate de generalul Stănculescu au fost benefice pentru asocierea Armatei la revolta populară. Dar – îmi pare rău – asta nu înseamnă „lovitură de stat militară”, ci, pur şi simplu, înţelegerea realistă de către Armată şi, personal, de către generalul Stănculescu a situaţiei nou-create şi că misiunea Armatei este să se pună în slujba populaţiei şi a noii puteri care se structura. 

Ion Iliescu:Ulterior, în primăvara lui 1989 (în luna martie sau aprilie), eu am întocmit un material – sub forma unei proclamaţii ce chema la răsturnarea dictaturii lui Ceauşescu din partea unui presupus „Comitet Naţional de Iniţiativă al Frontului Patriotic Socialist”.

Ion Iliescu: „Dupa decembrie 1989, acţiunile de stradă şi actele violente au fost prezente în toată această perioadă. Cele mai grave: devastarea clădirii Guvernului în cursul zilei de duminică, 18 februarie 1990, provocată de elemente extremiste, anarhice – întreţinute interesat de anumite cercuri politice”

Ion Iliescu: „De aceea, am devenit incomod în momentul declanşării cultului personalităţii lui Ceauşescu – şi am fost înlăturat. Nu am ezitat să-mi exprim opiniile, ceea ce m-a şi costat. Am luat apărarea unor oameni în faţa abuzurilor unor indivizi obtuzi, chiar şi din Securitate, intrând deseori în stări conflictuale.

 Jurnalul National 2

Jurnalul National 1

ion iliescu vacanta pentrecuta in moldova 19765
Nicolae si Elena Ceausescu impreuna cu Ion Iliescu vacanta petrecuta in Moldova si Delta în vara lui 1976 Ion Iliescu joaca cerculete cu Nicolae si o invata pe Elena sa arunce cu sageata, petrecere campaneasca!

nicolae ceausescu iliescu vacanta pentrecuta in moldova 1976

Reclame
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: