Skip to content

Voinea a vorbit, într-un interviu, despre procesul soţilor Ceauşescu – PARIS / 14:50, 26.04.2009 Le procureur du „procès” Ceausecu parle, DAN VOINEA MINTE ! vezi VIDEO!

27 Aprilie 2009

Nicolae Ceausescue

Generalul magistrat Dan Voinea, cel care a întocmit rechizitoriul soţilor Ceauşescu în decembrie 1989, pe baza căruia aceştia au fost condamnaţi la moarte, a prezentat într-un interviu oferit publicaţiei franceze L’Express şi preluat de Mediafax informaţii referitoare la procesul dictatorului, susţinând că nu are nici un regret legat de faptele sale.

Voinea a povestit cum, în 25 decembrie 1989, a primit un telefon pe când se afla în biroul procurorilor militari, cu ordinul de a se deplasa de urgenţă la Târgovişte. Procurorul, pe atunci în vârstă de 39 de ani, a spus că nici un magistrat în vârstă nu vroia să facă parte din echipa de jurişti improvizată. „Eram conştienţi de faptul că ne găseam într-un moment crucial, istoric pentru poporul român. Era evident, având în vedere acuzaţiile, că Ceauşeştii urmau să primească pedeapsa capitală”, a declarat Voinea în interviul pentru L’Expres.

Verdictul pentru cuplul dictatorial a venit foarte repede, la mai puţin de o oră de la începerea procesului: condamnare la moarte. Potrivit lui Voinea, celor doi nu le-a venit să creadă. Magistratul a mai spus că, în acest proces, avocaţii se transformaseră în procurori, mutilând cauza din punct de vedere procedural.

„Dar justiţia nu s-a aplicat aici într-o situaţie de normalitate. Şi niciunul dintre noi nu are vreun regret. În acea ţară, aveam câte puţin din toate, din punct de vedere material. Dar ne lipsea esenţialul: libertatea. Libertatea de gândire. (…) Libertatea de circulaţie, de asemenea. Când a murit bunica mea, care locuia într-un sat izolat, nu am primit autorizaţie de a părăsi Bucureştiul cu trenul. (…) Ceauşescu a fost un dictator. Dacă n-ar fi fost executat, poate că ar fi cunoscut aceeaşi soartă ca şi alţi lideri comunişti şi s-ar fi adaptat regulilor democratice. Sau poate să ar fi rămas preşedintele Republicii şi în ziua de azi…”, a spus procurorul Voinea.
–––––––––––––

Le 25 décembre 1989,  le téléphone sonne dans le bureau des procureurs militaires de Bucarest. Le major Voinea, 39 ans, reçoit l’ordre de se rendre en urgence à Targoviste. Ceausescu et son épouse vont être traduits devant un tribunal improvisé. „Il fallait une équipe de juristes. Les magistrats les plus âgés ne voulaient pas y aller, se souvient Voinea. Nous avions conscience qu’il s’agissait d’un moment crucial, historique, pour le peuple roumain. Il était évident qu’étant données les charges retenues, les Ceausescu encouraient la peine capitale. „

Le procureur, qui craint encore un retournement de situation au profit du régime, se retrouve ainsi face à celui qui se faisait alors appeler le Génie des Carpates. „Je savais que l’un de nous allait mourir, poursuit-il. Lui ou moi? Je l’ignorais.” L’audience sera brève (moins d’une heure) et à sens unique. Très vite, le verdict tombe: la mort. Cinq soldats s’emparent des condamnés, incrédules. „D’abord, les Ceausescu n’y ont pas cru. Ils sont restés incrédule”, relate Voinea. Lorsque Elena réalise qu’elle va mourir, elle s’évanouit.

„Une fois à l’extérieur, les militaires qui s’étaient proposés pour le peloton ont tiré presque aussitôt, en se reculant pour ne pas apparaître dans le champ de la caméra, témoigne le procureur. Les premières balles ont atteint les jambes de Nicolae Ceausecu qui s’est écroulé”. Une parodie de justice, Voinea en convient: „Les avocats se sont conduits en procureurs. Ce procès a été mutilé d’un point de vue procédural. Mais la justice ne s’applique qu’à des situations de normalité. Et aucun d’entre nous n’a regretté. Dans ce pays, nous avions un peu de tout d’un point de vue matériel. Mais il nous manquait l’essentiel: la liberté. La liberté de penser. Même la poésie était patriotique. La liberté de circuler aussi. Lorsque ma grand-mère est morte -elle habitait un village reculé-, on ne m’a pas autorisé à quitter Bucarest en train. J’y suis allé en train, puis en vélo, dans la neige. Sur place, le cercueil n’avait pas pu être confectionné, faute d’électricité. ” ” Ceausescu était un dictateur. S’il n’avait pas été exécuté, peut-être aurait-il connu le même sort que d’autres dirigeants communistes, convertis aux règles démocratiques. Peut-être serait-il même président de la République aujourd’hui…”, relève Voinea.

Retraité depuis peu, ce Fouquier-Tinville roumain aux airs de paisible grand-père a, dit-il, la conscience tranquille. Dan Voinea n’a aucun regret.

Transcriere
Ion Cristoiu: Dumneavoastra cand ati stiut precis ora, daca mai tineti minte din dupa-amiaza de 22 ca sotii ceausescu sint la Targoviste in mina lui Chemenici?
Generalul Victor Stanculescu: In momentul cand Andrei Kemenici (Colonel seful Garnizoanei de la Targoviste) mi-a dat telefon.
Ion Cristoiu: Cand?
Victor Stanculescu: cred ca la 17:00.
Ion Cristoiu: Seara?
Victor Stanculescu: Da, seara in 22. Ilescu a aflat in 23 decembrie 1989 spre dimineata. Vezi Video!
Victor Stanculescu: Si i-am spus lui Kemenici – Kemenici e singuru unitate care n-ai forte, si i-am trimis o companie de tancuri de la Batalionul de tancuri din zona, si o companie de vanatorii de mici, si i-am intarit apararea lui. 
Generalul Victor Stanculescu : “Foarte interesant ca Generalul Dan Voinea spune ca eu i-am spus sa se faca asa , asa, si asa mai departe, dar el venise cu rechizitoriul scris cand a venit , ca n-a avut sigur in elicopter unde sa scrie , apoi iarna n-a avut unde sa scrie in care cerea condamnarea la moarte – Setinta Finala !”
Moderator B1TV Radu Moraru: Pentru Ceausescu?
Generalul Victor Stanculescu: Da.
Radu Moraru: Cu asta e interesant deci Generalul Dan Voinea spuneti acum, asta mi se pare o dezvaluire d-le Cristoiu, ca a venit cu rechizitoriul gata facut ceea ce spune ca stia la ce proces vine, pentru ca Generalul Dan Voinea spune in diverse situatii ca nu stia la ce procese este convocat.
Generalul Victor Stanculescu: Si al treilea, acel este cel care i-a spus lui Colonelul Dragomir inainte de a inainta dosarul la Curtea Suprema sau la Tribunalul Militar. Daca imi spui ca ai primit ordin de la Generalul Stanculescu sau de la Iliescu, te scot din cauza. Lucru care e inregistrat pe banda magnetica in sedinta pe la Curtea Suprema de justitie cand (……)
Generalul Dan Voinea a venit cu rechizitoriul gata facut (condamnare la moarte), stia la ce proces vine .
In diversi situatii Dan Voinea spunea ca nu stie.
Nu procurorii ci judecatorii sunt cei care condamna!
Generalul Dan Voinea a fost chemat in instatnta pentru a recunoaste ca acesta este rechizitoriul (1991) “Dosarul (Nr. 1/SP/1989) care a fost legalizat, proces – instanta pe baza unor copii pe Rechizitor 24 decembrie 1989, recunoscut de Dan Voinea ca a fost facut de mina domniei sale.”
Generalul Dan Voinea a recunoscut ca rechizitoriul a fost facut pe 24 decembrie 1989. Daca sotii Ceausescu au fosti impuscati pe 25. Cand a fost facut procesul pe 24 sau pe 25? Sotii Ceausescu au plecat pe 25 dimineata, procesul a durat o ora si jumatate apoi impuscati pe 25 la ora 12,50.

3 comentarii leave one →
 1. 18 Mai 2009 20:26

  Din cînd în cînd, în studiourile de televiziune apar, în mod inexplicabil, personaje. Nu ºtii de unde au venit, dar au ajuns acolo ºi, în mod evident, nu s-ar mai da duse. Ca sã rãmînã, sînt în stare de orice: sã spunã mãscãri, sã scoatã limba, sã se laude cu acrobaþiile sexuale, sã-ºi dea pantalonii jos. Asta cînd nu pot sã ne arate cã se pricep sã vorbeascã despre absolut orice subiect. Oamenii de televiziune considerã cã astfel de personaje „trec sticla”. Adicã fac audienþã. ªi pun gheara pe ele ºi nu le mai dau drumul. Acum, nu ºtim foarte clar cine pune gheara pe cine, dar pînã la urmã astfel de amãnunte conteazã mai puþin. Principalul e rezultatul: între acest soi de saltimbanc ºi televiziune se realizeazã o legãturã trainicã, dacã nu chiar o cãsnicie. Este ca atunci cînd, copil fiind, observi cã un bãrbat necunoscut apare cînd þi-e lumea mai dragã în viaþa ta ºi a mamei tale. Ba vã întîlniþi cu el întîmplãtor la cumpãrãturi, ba se oferã sã vã ajute cu bagajele, ba sã vã scoatã la iarbã verde, ba sã repare robinetul stricat etc. ªi uite aºa ajungi sã nu te mai întrebi ce cautã el la voi în casã. Tu eºti copil, nu ºtii, dar, de obicei, în spatele unor astfel de poveºti se aflã aranjamentele oamenilor mari, interesele lor.

  Apreciază

 2. 22 Mai 2009 15:49

  Salut Mircea Popescu, sunt de acord cu tine

  Apreciază

 3. 27 Aprilie 2011 07:07

  UNDE ESTE CRIMINALUL , Tradatorul Victor Stanculescu?, ce s-a intimplat Cu Sentinta lui?
  ESTE IN PUSCARIE or este Liber ?

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: