Sări la conţinut

Stenograma procesului Nicolae si Elena CEAUSESCU

10 februarie 2010

          Stenograma procesului Nicolae si Elena CEAUSESCU

                   Decembrie 25 1989 – Garnizoana Tirgoviste

În PUMA 90 au urcat: generalul Victor Atanasie Stănculescu, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, locotenentul-major Trifan Matenciuc (aghiotantul lui Stănculescu), maiorul Mugurel Florescu (ofiţer de justiţie), colonelul Gheorghe Ştefan (de la DIA) şi colonelul Ion Baiu (operator video).

În celălalt elicopter, PUMA 92, au urcat: judecătorii militari Gică Popa şi Ion Nistor, procurorul militar Dan Voinea, avocaţii Constantin Lucescu şi Nicolae Teodorescu, grefierul Jan Tănase şi medicul militar Liviu Verdes

Luni, 25 decembrie 1989, ora 13.00. Aterizarea elicopterelor în unitatea militară UM 01417 Târgovişte.
25 decembrie 1989, ora 13.20. După ce au trecut prin vizita medicală – efectuată în biroul comandantului UM 01417 Târgovişte, colonelul Andrei Kemenici -, soţii Ceauşescu au fost duşi în sala de judecată. Sala era situată la şapte-opt metri distanţă, chiar în dreptul intrării principale în Comandament.
––––-
Procesul de pe data 25 decembrie 1989, a durat 90 de minute incepand de la ora 13:20 si pina la ora 14:39. La ora 14:45 Colonelul Gica Popa (judecatorul) citeste sentinta de condamnare.

La ora 14:50 sotii Ceausescu sunt executati legati la maini si pusi pe zidul WC-ului din curtea unitatatii militare de la Targoviste UM.01417, Au tras in ei de la sold la un metru distanta, maiorul Dorin Carlan, capitanul Ionel Boeru si maiorul Octavian Gheorghiu.


Grupul care a decis execuţia Ceauşeştilor

-Ion Iliescu
-Silviu Brucan
-Dumitru Mazilu
-Petre Roman
-Mihai Montanu
-Sergiu Nicolaescu
-Mihai Ispas
-Dan Marţian
-Gelu Voican Voiculescu
-Gen. Nicolae Militaru
-Gen. Victor Atanasie Stănculescu

STENOGRAMA

Un pahar cu apa!

Judecatorul Gica Popa:

Va rog sa luati loc. Suntem in fata unui tribunal al poporului.

Nicolae Ceausescu:

Nu recunosc nici un tribunal in afara de Marea Adunare Nationala.

Judecatorul:

Marea Adunare Nationala s-a desfiintat. Noul organ al puterii este altul.

Nicolae Ceausescu:

Lovitura de stat nu poate fi recunoscuta.

Judecatorul:

Noi judecam dupa noua lege adoptata de catre Consiliul Frontului Salvarii Nationale. Te rog sa te ridici in picioare, inculpat.

Nicolae Ceausescu:

Cititi Constitutia tarii.

Judecatorul:

Am citit-o, o cunoastem si nu este cazul sa dai dumneata indicatii sa citim Constitutia tarii. O stim mai bine decat dumneata care n-ai respectat-o.

Nicolae Ceausescu:

Nu voi raspunde la nici o intrebare.

Avocatul Teodorescu Nicolae :

Sunt avocatul Teodorescu Nicolae din baroul Bucuresti si avocatul Lucescu Constantin din baroul avocatilor Bucuresti. Noi suntem aceia care urmeaza sa le asiguram apararea celor doi inculpati ce compar in fata tribunalului militar teritorial. Va rog sa-mi dati aprobarea sa iau legatura cu cei doi.

Judecatorul:

Poftim, doua minute.

Avocatul:

Domnule Ceausescu, este sansa de a spune ce v-a indemnat sa faceti, este un tribunal legal constituit. Organismul pe care dumneavoastra il invocati a fost desfiintat prin forta poporului, prin vointa poporului romn. Daca intalegeti va rugam sa ne spuneti, cu ce intelegeti sa va faceti aceasa aparare ? Este o obligatie morala fata de dumneavoastra, va rugam sa va ridicati in picioare, indiferent daca dumneavoastra sunteti de acord sau nu. Pentru ca acesta este totusi un tribunal legal constituit.

(Avocatul Teodorescu Nicolae poarta o discutie cu Nicolae Ceausescu,

dar aceasta nu se intelege)

Nicolae Ceausescu:

Nu dau socoteala decat in fata Marii Adunari Nationale. Nu recunosc tribunalul.

Judecatorul:

Domnule avocat, va rog sa luati loc.

Avocatul:

Va multumesc.

Judecatorul Gica Popa:

Inculpatul a refuzat, timp de 25 de ani, sa poarte un dialog cu poporul, desi a vorbit in numele poporului, ca fiul cel mai iubit al poporului, in deradere si-a batut joc de acest popor. Nici astazi nu vrea sa coopereze cu tribunalul, se cunosc datele. Zilele de sarbatoare erau adevarate festinuri, in care acest inculpat si aceasta inculpata isi aduceau in jurul lor camarila si cu cele mai luxoase toalete care nu existau nici la regii care au existat si exista azi in lume nu era atata fast, iar poporului ii dadea 200 gr de salam pe zi, pe buletin. Genocidul care l-au facut acest inculpat si aceasta inculpata jefuind poporul, isi aroga dreptul de a vorbi in numele poporului, nici astazi nu vrea sa vorbeasca, este las si la propriu si la figurat. Avem datele cunoscute, atat ale dasnsei, cat si ale dansului. Va rog, reprezentantul procuraturii, ii dau cuvantul pentru a susfine actul de acuzare.

Procurorul Dan Voinea:

Domnule presedinte si onorata instanta, avem de judecat astazi pe inculpatii Ceausescu Nicolae si Ceausescu Elena care se fac vinovati de grave crime indreptate impotriva poporului roman, cei doi inculpati au savarsit fapte incompatibile cu demnitatea umanitatii, cu principiile justitiei sociale, actionand discretional, despotic si criminal, in mod deliberat, pentru a distruge poporul roman, in numele caruia s-au erijat drept conducatori. Pentru crimele grave savirsite de cei doi inculpati in numele poporului roman, victimele nevinovate ale acestor doi tirani, va solicit. Domnule presedinte si onorata instanta, va cer condamnarea acestora la moarte pentru savirsirea urmatoarelor fapte penale:

 • infractiune de genocid, prevazuta de articolul 357, aliniatul 1, Cod Penal, litera c;
 • subminarea puterii de stat prevazuta de articolul 162, Cod Penal, pentru organizarea de actiuni armate de natura sa slabeasca puterea de stat;
 • infractiunea de acte de diversiune prevazute de articolul 163, Cod Penal, pentru distrugerea, degradarea sau aducerea in stare de neintrebuintare, in intregime sau in parte, prin explozii sau orice alt mod al instalatiilor industriale sau a altor bunuri de natura sa aduca in orice mod atingere securitatii statului, si pentru
 • infractiunea de subminare a economiei nationale, prevazuta de articolul 165, Cod Penal, prin faptul ca au folosit o organizatie din cele prevazute de articolul 145, Cod Penal, ori de a impiedica activitatea normala a acestora de natura sa submineze economia nationala a poporului roman.

Judecatorul:

Ai auzit inculpat Nicolae Ceausescu? Tribunalul iti cere si te ridici in picioare. Ai auzit care sunt invinuirile care ti se aduc?

Nicolae Ceausescu:

Nu raspund decat in fata Marii Adunari Nationale. Puteti face orice mascarada, nu recunosc!

Judecatorul:

Mascarada ai facut-o dumneata timp de 25 de ani. Asta este mascarada pe care ai facut-o si ai dus tara in pragul prapastiei.

Nicolae Ceausescu:

Nu vreau de loc ca… dar tot ceea ce s-a spus e fals… sunt peste 3,5 milioane de apartamente etc.

Judecatorul:

E fals ? Da, Nu recunoaste invinuirile ce I se aduc.

Nicolae Ceausescu:

Nu, n-am spus nimic. N-am dat nici o declaratie. Nu mai dau nici o declaratie, nu mai raspund nici un cuvant, decat in fata Marii Adunari Nationale.

Judecatorul:

Nu recunosc invinuirile ce mi se aduc, va rog sa semnati.

Nicolae Ceausescu:

Nu voi semna nimic!

Judecatorul:

Situatia se cunoaste, situatia dezastruoasa a tarii nu o cunoastem numai noi, ci fiecare om cinstit din aceasta tara, care a mocnit pana in ziua de 22 decembrie 1989 cand au aparut zorii libertatii. Cunoastem situatia cu totii, lipsa de medicamente, care din ordinul dumitale inculpat a facut ca sa moara oameni, sa moara copii, in spitale fara medicamente, fara hrana, fara caldura, fara lumina, nu te-ai gandit la acest lucru ? Acum discut cu inculpatul Ceausescu Nicolae. Din ordinul cui s-a facut genocidul de la Timisoara? Inculpatul refuza sa raspunda.

Nicolae Ceausescu:

Raspund in fata Marii Adunari Nationale.

Judecatorul:

Lasa placa asta veche. Am auzit-o si stim incapatinarea de care ai dat dovada pana in prezent.

Nicolae Ceausescu:

Refuz sa raspund la intrebarea cine este autorul genocidului de la Timisoara.

Judecatorul:

Istoria, natiunea a facut-o, n-ai facut-o dumneata.

Nicolae Ceausescu:

Pentru istorie, Marea Adunare Nationala va afla adevarul si nu cei care au organizat lovitura de stat!

Judecatorul Gica Popa:

Am organizat lovitura de stat ? Ai uzurpat puterea. Raspunzi numai la intrebarile pe care ti le pun eu!

Nicolae Ceausescu:

Nu raspund !

Judecatorul:

La Bucuresti cine a ordonat sa se traga in multime, in tineri, nu cunoasteti, nu cunoasteti situatia de la Bucuresti ? S-a tras in Piata Palatului in multime, esti strain de acest lucru ? Si acum continua sa se traga in oameni nevinovati, in batrini, in copii, in locuri, de niste fanatici, cine sunt acesti fanatici ? Cine i-a platit ?

Nicolae Ceausescu:

Nu raspund la nici o intrebare, pentru ca, va rog sa nu considerati ca raspuns la intrebare. Nu s-a tras in Piata Palatului in nimeni, dimpotriva au fost ordine clare sa nu se traga.

Judecatorul:

Din partea cui ai dat dumneata ordin sa nu se traga ?

Nicolae Ceausescu:

Da. Eu am dat ordin sa nu se traga, inclusiv la televiziune, inclusiv la teleconferinta care este inregistrata.

Judecatorul:

Consemnati va rog.

Nicolae Ceausescu:

Nu. Nu recunosc dect in fata Marii Adunari Nationale. Tot ceea ce s-a spus in jur sunt falsuri, provocari.

Judecatorul:

Nu recunosc sa fi dat ordin, eu sau acolitii mei sa se traga in multimea adunat la Sala Palatului. Nici nu s-a tras de altfel.

Judecatorul:

64.000 de victime sunt astazi ca urmare a dispozitiilor date de dumneata, in toate orasele, ai auzit, in toate muncipiile tarii, cum le pronuntai dumneata, in toate municipiile pe care te laudai ca le-ai construit. S-au construit cu sudoarea poporului, indobitocit, sleit, toti oamenii de cultura, toate inteligentele le-ai persecutat, ca sa nu fuga din tara, sa ne lase pe mana dumitale. Aveti de pus intrebari?

Procurorul Dan Voinea:

Domnule presedinte, sa ne spuna inculpatul cine sunt mercenarii straini care si la ora aceasta trag in populatia de pe intreg teritoriul tarii, cine i-a adus si cine ii plateste pe acesti mercenari ?

Judecatorul:

Raspunde, te rog, inculpat.

Nicolae Ceausescu:

O alta provocare si nu raspund decat in fata Marii Adunari Nationale, a poporului.

Judecatorul:

Refuz sa raspund la intrebarea cine a recrutat si dirijat mercenarii straini care savarsesc fapte de teroare si in prezent, omorind populatia pasnica si nevinovata.

Judecatorul:

Dansa este vorbareata, dar am vazut-o de mai multe ori ca nu mai citea. Savantul, inginerul, academicianul, care nu stia sa citeasca. Analfabeta ajunsese academician.

Elena Ceausescu:

O sa te auda intelectualii din tara asta si toti colegii mei. O sa te auda colegii mei! O sa te auda!

Judecatorul:

Intrebari domnule colonel: Inculpat Ceausescu Nicolae, in afara de cele invocate in legatura cu legalitatea acestui tribunal, ai discutii ?

Nicolae Ceausescu:

Eu raspund la orice intrebare numai in fata Marii Adunari Nationale si a reprezentantilor clasei muncitoare.

Judecatorul:

Ca si pana acum.

Nicolae Ceausescu:

Raspund la orice intrebare in fata M.A.N.

Judecatorul:

Sa se consemneze, refuz sa raspund la orice fel de intrebare pusa de tribunal. Asta am mai auzit-o de atitea ori incit stie intreaga lume.

Nicolae Ceausescu:

In fata loviturii de stat nu raspund celor care au chemat armatele straine in tara, nu raspund !

Judecatorul:

Marea Adunare Nationala de care vorbesti dumneata a fost dizolvata, destituita.

Nicolae Ceausescu:

Nu o poate nimeni dizolva !

Judecatorul:

Prin vointa nestramutata a poporului avem alt organ al puterii, este Consiliul Frontului Salvarii Nationale, legal constituit si recunoscut pe plan mondial.

Nicolae Ceausescu:

Nu recunosc pe nimeni si de aceea poporul lupta in tara pina la eliminarea acestei bande de tradatori de tara, care sunt in legatura cu strainatatea, au organizat lovitura de stat!

Judecatorul Gica Popa:

Nu recunosc noul organ al puterii de stat, legal constituit si nici organele care au uzurpat, in ghilimele, puterea, de aceea poporul face dezordine astazi in tara si lupta.

Judecatorul:

Pentru cine lupta poporul ? Lupta impotriva lui ?

Nicolae Ceausescu:

Pentru existenta sa, pentru independenta si suveranitate, pentru integritatea Romaniei.

Judecatorul:

Uzurparea puterii a fost facuta cu ajutorul agenturilor straine, asa a spus inculpatul !

Nicolae Ceausescu:

Nu este adevarat, voi spune public ori de cate ori, dar nu recunosc aceasta ca o declaratie.

Judecatorul:

In primul rind spune-ne-o noua !

Nicolae Ceausescu:

Ca simpli cetateni, cu speranta ca veti lucra pentru nimicirea Romaniei.

Judecatorul:

Cine ?

Avocatul Nicolae Teodorescu:

Pentru ca sa putem rezolva o problema de drept, pe care o supunem noi discutiei, cind ne veti acorda cuvantul, va rog sa binevoiti sa intrebati pe inculpatul Ceausescu Nicolae daca are cunostinta de faptul ca a fost destituit din functia sa de presedinte al Romaniei.

 Judecatorul:

Ai aflat de acest lucru?

Avocatul Teodorescu:

Si a inculpatei Elena Ceausescu daca stie ca a fost destituita din functiunile de stat pe care le detinea? Si inca urmatoarea intrebare: daca mai are cunostinta ca Guvernul a fost demis in integritatea sa si ca toti care faceau parte din guvern, inclusiv inculpata Ceausescu Elena, nu mai are aceasta calitate, pentru ca sa putem rezolva problema de drept in care prezenta refuzului nejustificat al acestora, de a raspunde intrebarilor puse de catre tribunalul militar, ne vedem obligati ca sa lamurim noi, ca si dumnealor sa inteleaga, care este legalitatea in ce priveste posibilitatea de judecare sau de nejudecare a acestora. Va rog sa-l intrebati daca are cunostinta de acestea?

Judecatorul Gica Popa:

Ai auzit inculpat, ai cunostinta ca ai fost destituit din functia care o detineai, ca simplele organe au fost desfiintate.

Nicolae Ceausescu:

Sunt presedintele Romaniei si comandantul suprem al Armatei. Ca simpli cetateni, ca simpli cetateni!

Avocatul Teodorescu:

Dar nu asta v-am intrebat, eu altceva am intrebat, daca aveti cunostinta ca vi s-au ridicat aceste functiuni ca sa putem discuta legalitatea in ce priveste sustinerile pe care le faceti dumneavoastra, ca nu va poate judeca decit Marea Adunare Nationala.

Nicolae Ceausescu:

In primul rind nu va recunosc nici o calitate, ca simpli cetateni, ca simpli cetateni !

Avocatul Teodorescu:

Cum doriti dumneavoastra, ca simpli cetateni.

Judecatorul:

Noi simpli cetateni, dumneata simplu presedinte.

Nicolae Ceausescu:

Sunt presedintele Republicii Socialiste Romania.

Judecatorul:

Va rog sa consemnati: nu recunosc noile organe legal constituite.

Nicolae Ceausescu:

Raspund in fata Marii Adunari Nationale si a poporului, nu a celor care au organizat lovitura de stat cu ajutorul agenturilor straine.

Judecatorul:

Platite de Ceausescu Nicolae.

Nicolae Ceausescu:

Nu. Nu ! E non sens !

Judecatorul:

Inculpat, va rog sa cititi. Nu recunosc noile organe legal constituite ale puterii de stat, ca sustineti ca sunteti presedintele tarii si comandantul suprem al Armatei. Pardon! Aproape in toate comunele s-au facut brutarii .

Avocatul:

Va rog sa-l intrebati pe inculpat daca are cunostinta ca e demis Guvernul ?

Judecatorul Gica Popa:

De ce, inculpat, ai luat masura aceasta ca sa umilesti poporul, sa-l terfelesti, sa-l aduci in halul de umilinta in care l-ai adus, de ce ai exportat produsele astea pe care le munceau taranii ? Si veneau taranii de la Caracal, din toata tara, la Bucuresti sa cumpere piine, pe ger, pe frig, cei care produceau painea, cei care te duceai dumneata si le dadeai indicatii. De ce ai infometat poporul, de ce ai facut aceasta, de ce ai infometat acest popor ?

Nicolae Ceausescu:

Nu va raspund la intrebare. Voi spune, va spun ca simpli cetateni si voi arata si in Marea Adunare Nationala ca pentru prima data cooperatorii au primit cite 200 de kg de grau pe persoana, nu pe familie si mai aveau dreptul inca sa mai primeasca.

Judecatorul:

Primeau, primeau…

Ceausescu Nicolae:

E o minciuna si un fals. Va spun ca sa va ginditi bine, este o minciuna in fals si arata acuma cita lipsa de patriotism si ce tradare s-a comis in tara asta.

Judecatorul:

Dimpotriva, am luat masuri sa sa dea cite 200 kg la tarani. Si atunci de ce veneau taranii sa ia paine de la Bucuresti ?

Nicolae Ceausescu:

Pardon ! Aproape in toate comunele s-au facut brutarii. Asta nu recunoasteti ?

Judecatorul:

Incercam sa folosim expresia dumitale. Dumneata vorbesti cu tribunalul !

Nicolae Ceausescu:

Vorbeste un cetatean si ascult pe orice cetatean, nu va declar. Nu recunosc nimanui nici o calitate. Ca simpli cetateni putem discuta orice.

Judecatorul:

Dumneata foloseai o expresie foarte des, „avem programe minunate”, probabil ca de programul asta era vorba, una sa scri pe hartie si una sa se faca in realitate? Asa ai vorbit si despre sistematizarea localitatilor, care de fapt a insemnat distrugerea taranimii romane, a plaiului nostru stramosesc. Te-ai gindit vreodata la asta ? Ca cetatean ?

Nicolae Ceausescu:

Ca cetatean, niciodata in satele romanesti nu s-a realizat o asemenea dezvoltare. Si nu de distrugerea satelor romanesti, ci dimpotriva, de consolidarea de a le asigura productia.

Judecatorul:

Nu am intentionat sa discut o seama de motive.

Nicolae Ceausescu:

Va spun ca simplu cetatean. De a se intari si construi spitale, medici, scoli, tot ce este necesar pentru o viata demna si care nu s-a facut in nici o tara din lume, ca simpli cetateni va spun acest lucru.

Judecatorul:

Ultima intrebare inculpat, vorbeai de egalitate si ca toti suntem egali, ca fiecare trebuie sa primeasca dupa munca lui. Am vazut la televizor vila fiicei dumitale, avea un cantar de aur pe care isi cantarea carnea adusa din strainatate. Carnea asta de aici, a noastra, nu era buna.

Elena Ceausescu:

Extraordinar, extraordinar, de unde scoateti atatea scorneli, sta intr-un apartament ca fiecare cetatean.

Judecatorul:

Era vila bunicii.

Elena Ceausescu:

N-are vila, n-avem nimeni!

Judecatorul:

Ati avut palat.

Elena Ceausescu:

Nu avem, sunt ale tarii.

Judecatorul:

Pentru copii dadeai 10 lei pentru revelion ca sa-si cumpere bomboane, asa ai inteles dumneata ca sa ajuti copiii, familiile cu copii.

Procurorul:

Domnule presedinte, am o intrebare: sa ne spuna inculpatul Ceausescu Nicolae, contul de 400.000 de dolari…

Judecatorul:

400 de milioane de dolari din Elvetia.

Elena Ceausescu:

Ce cont?

Procurorul:

Pe numele cui este, cui apartine?

Ambii inculpati:

Ce cont?

Judecatorul:

Cele 400 de milioane de dolari care au fost depuse la bancile din Elvetia?

Elena Ceausescu:

Sa se faca dovada, dovada!…

Judecatorul:

O sa se aduca si dovada !

Nicolae Ceausescu:

Nu exista nici un cont al nimanui si ceea ce spuneti arata cat de fals si de provocator cei care au facut lovitura de stat.

Judectorul Gica Popa:

Iti place mereu sa folosesti termenul de lovitura de stat.

Nicolae Ceausescu:

Va rog, nu am terminat. Ca cetateni…

Judecatorul:

Va rog sa consemnati: nu recunosc sa fi depus eu sau alte persoane in numele meu, al familiei mele…

Nicolae Ceausescu:

Nici un dolar.

Judecatorul:

Nici un dolar la vreo banca din strainatate.

Nicolae Ceausescu:

Nu, nu am dat declaratie, iti spun ca simplu cetatean! Ce minciuna, ce falsitate.

Judecatorul:

La fiica dumitale s-a gasit suma de 90.000 de dolari, iar pe cetatenii care aveau un dolar ii trimiteai in judecata!

Avocatul Lucescu Constantin:

Suntem la aceste 400 de milioane de dolari, va rugam sa intrebati inculpatul daca nu a deschis vre-un cont si nu exista pe numele domniei sale, dar daca totusi contul exista, este de acord sa declare ca ii lasa sa vina in tara pentru statul roman, acesti bani in Banca Nationala?

Judecatorul:

Ai inteles inculpat ?

Nicolae Ceausescu:

Vom discuta in Marea Adunare Nationala.

Avocatul Lucescu Constantin:

Acum sa ne spuna daca acesti bani pot fi remisi statului roman ?

Nicolae Ceausescu:

Pentru dumneavoastra, ca simpli cetateni.

Judecatorul:

Noi suntem tribunalul, nu suntem simpli.

Nicolae Ceausescu:

Nu va recunosc calitatea asta.

Judecatorul:

Noi avem calitatea de tribunal.

Nicolae Ceausescu:

Dar ca cetateni, va spun ca nu am avut si nici nu am cont in nici o tara, in nici o valuta.

Judecatorul:

Nu aveti un fond depus in valuta in nici o tara…

Procurorul Dan Voinea:

Domnule presedinte, daca acest inculpat paranoic nu are nici un cont, sa incheiem si noi conturile cu el, ca se pare ca nu ne putem intelege.

Avocatul Nicolae Teodorescu:

Va rog sa trecem la ascultarea inculpatei Ceausescu Elena.

Nicolae Ceausescu:

Te voi trimite in judecata pentru insulta, cel care zice ca ar fi procuror. Te voi trimite in judecata pentru insulta.

Judecatorul:

La comisia de judecata…

Nicolae Ceausescu:

Si la comisia de judecata, sa va judece adevarata judecata si in randul muncitorilor.

Judecatorul:

Va rog sa dati citire declaratiei, ca sa auda.

Grefierul:

Nu recunosc invinuirile ce mi se aduc, refuz sa raspund la intrebarea cine este autorul genocidului de laTimisoara, nu recunosc sa fi dat ordin eu sau acolitii mei sa se traga in multimea adunata la cele … nu am dat ordin sa se traga, refuz sa raspund la intrebarea cine a recrutat si dirijat mercenarii straini care savarsesc fapte si in prezent, omorand populatia pasnica. Refuz sa raspund la intrebarile puse de tribunal. Nu recunosc noul organ al puterii constituite si nici organele care au uzurpat puterea de stat, in ghilimele. Uzurparea puterii a fost facuta cu ajutorul agenturilor straine. Nu recunosc organele noi de stat. Sunt inca presedintele tarii (judecatorul: inca in ghilimele). Nu recunosc ca am infometat poporul, ci dimpotriva am luat masura ca sa dam cite 200 kg de grau la tarani, nu am intentionat sa daram satele Romaniei, ci am vrut sa le modernizez. Nu recunosc sa fi depus eu sau alte persoane in numele meu nici un dolar in bancile din strainatate.

Nicolae Ceausescu:

Nu am depus eu si nu am dat nimanui… dar nu raspund nimanui, e o provocare ordinara.

Judecatorul Gica Popa:

Semnezi declaratia, inculpat?

Nicolae Ceausescu:

Nu am dat nici o declaratie. V-am spus ca simpli cetateni, ca sa cunoasteti realitatea.

Judecatorul:

Refuza sa semneze, de altfel, inculpatul a refuzat sa recunoasca si legalitatea tribunalului in care a fost astazi judecat.

Nicolae Ceausescu:

Si a acestui asa-zis Consiliu de Salvare Nationala.

Judecatorul:

Deci ai aflat de existenta acestui consiliu.

Elena Ceausescu:

Pai ne-ati spus, ne-ati spus aici, discutau oamenii… ne-a spus domnul avocat, apararea.

Judecatorul:

Este organ al puterii legal constituite in stat.

Nicolae Ceausescu:

Nu se poate constitui un organ legal decat de puterea de stat, de Marea Adunare Nationala. Cei care prin lovitura de stat, prin tradare au uzurpat puterea, cum s-au intamplat sute si sute de ani in istoria Romaniei, au sfarsit prin a raspunde in fata poporului.

Judecatorul:

Dumneata poate esti mai cooperanta cu tribunalul, femeile sunt intotdeauna mai rationale, mai intelegatoare, poate si-a pierdut cumpatul inculpatul Ceausescu. Dumneata care ai fost prima colaboratoare, cabinetul 2, dumneata ai cunoscut de genocidul de la Timisoara?

Elena Ceausescu:

Nu! Ce genocid ? Nici nu vorbesc.

Nicolae Ceausescu:

Nu vorbi nimic.

Judecatorul:

Nu ai nici o legatura nici dumneata cu acest genocid? Sau dumneata erai intotdeauna preocupata de stiinta! De polimeri! Cine ti-a publicat lucrarile in strainatate?

Nicolae Ceausescu:

Sunt cu zecile lucrarile publicate in strainatate, cu stiinta si polimerii.

Judecatorul:

Cine le scria? Aaa … taci din gura!

Elena Ceausescu:

Ce sa-i spun, daca ei poate sa spuna asa ceva ?

Nicolae Ceausescu:

Pai nu le spune! Cand presedinte al Academiei au facut prefata la toate lucrarile, se poate ?

Avocatul Teodorescu:

Ascultarea se face pentru fiecare in parte. Ori, daca dumneavoastra sustineti teza macar o rezolvam noi pana la urma cu tribunalul care sa ne asculte ca reprezentanti ai dumneavoastra. Ca mai sunteti inca presedintele tarii, ca asa sustineti, dumneaei nu mai poate sustine acelasi lucru! Lasati-o sa vorbeasca.

Nicolae Ceausescu:

Este viceprim-ministru al guvernului Republicii Socialiste Romania.

Avocatul Teodorescu:

Asta e alta treaba, lasati-o sa se apere pe calitatea pe care o crede dumneaei.

Elena Ceausescu:

Pai, eu nu ma apar de nimic!

Nicolae Ceausescu:

Aici, eu v-am spus ca simpli cetateni si ce va spune tovarasa mea si ce v-am spus eu, v-am spus ca simpli cetateni, ca sa intelegeti … Nu am raspuns la nici o intrebare.

Avocatul Nicolae Teodorescu:

Eu va dau sfaturi, este obligatiunea mea… si care sunt in interesul dumneavoastra.

Judecatorul:

Domnule avocat, va rog. Deci dumneata in calitatea de viceprim-ministru, prim viceprim-ministru, pe care ai detinut-o in vechiul organ al puterii administratiei de stat, trebuia sa fi la curent, sa luati hotarari colective, nu asa prevedeau dispozitiile si prevederile Constitutiei ? Cine a dat dispozitii sa se traga in multimea de la Timisoara ?

Elena Ceausescu:

Nu raspund la nici o intrebare. De la inceput si pina la sfarsit.

Nicolae Ceausescu:

Pentru cunostinta dumneavoastra, care sunteti ofiteri, pot eu raspunde la intrebare. Ordinul de a trage nu-l da guvernul.

Elena Ceausescu:

Nu-l pot da eu! Guvernul nu poate sa dea ordine, nu are in subordine armata.

Judecatorul:

Dar la Bucuresti, in tinerii care au murit, cine a tras, peste care au trecut tanchetele Securitatii, a unei parti, tot teroristii ?

Elena Ceausescu:

Teroristii, se spunea aici, vorbeau oamenii ca sunt ai Securitatii.

Judectorul:

Teroristii sunt ai Securitatii ?

Avocatul Lucescu Constantin:

Securitatea nu era a comandantului suprem ?

Judecatorul:

Deci se vorbea pe aici ca teroristii sunt ai Securitatii!

Ambii inculpati:

Raspund, nu, nu este nici un raspuns, tot pentru lamurirea dumneavoastra.

Nicolae Ceausescu:

In primul rand vreau sa va lamuresc pe dumneavoastra ca cetateni.

Judecatorul:

Cu dumneata am terminat. Spune in ce imprejurari a murit generalul Milea ? A fost impuscat, de ce si de cine?

Nicolae Ceausescu:

Intrebati medicul.

Judecatorul:

Nu raspund, este o provocare intrebarea cu privire la cauzele mortii generalului Milea. Sa intrebam medicul care e…

Nicolae Ceausescu:

Si eu voi face ancheta, pentru a lamuri de ce s-a sinucis generalul Milea.

Procurorul:

De ce l-ai destituit pe generalul Milea ? Si l-ai facut tradator ?

Judecatorul:

De ce dumneata l-ai facut tradator, am auzit comunicatul care l-ai spus, prin care ai instituit starea de asediu, ca generalul Milea, tradator, s-a sinucis pentru a scapa de raspundere, de pedeapsa dreapta pe care o astepta ca tradator.

Nicolae Ceausescu:

Pentru lamurirea dumneavoastra, tradatorul Milea…

Judecatorul:

De ce nu l-ati judecat daca era tradator ?

Nicolae Ceausescu:

Pentru ca atunci am constatat treaba aceasta, chiar in ziua respectiva. Si a plecat ca sa aplice masuri, va spun asta pentru judecata dumneavoastra, dintr-un grup intreg si au venit ofiterii care erau cu el si ne-au anuntat ca s-a impuscat. Si de abia dupa aceea am constatat ca n-a aplicat ordinele stabilite ca unitatile militare sa-si faci datoria.

Judecatorul:

Dumneata intotdeauna ai vorbit mai mult decat colaboratoarea apropiata a dumitale, totdeauna ai fost in fata, dar intotdeauna ai avut-o in dreapta dumitale. Si ea cu noaste tot atatea lucruri importante, dar ar fi bine sa fie relatate in fata tribunalului, sa cooperam, sa vorbim civilizat ca niste intelectuali cum va pretindeati amandoi, membrii ai Academiei, sa ne spuneti cu ce bani se plateau publicatiile, atat ale inculpatei, cat si operele alese, cat si cartile de stiinta ale academicianului Elena Ceausescu. Asa-zisul academician.

Elena Ceausescu:

Asa-zisul… Ne-ai luat si titlurile.

Judecatorul:

Nu le-am luat eu. Sa raspunda la intrebarile puse de tribunal.

Elena Ceausescu:

Heee … pai sigur ca da!…

Judecatorul:

Refuz sa rspund la intrebarile puse de tribunal.

Nicolae Ceausescu:

Insa tot pentru informarea dumneavoastra, ca am scapat atunci, mi-ati spus ca eu mancam numai mancaruri din strainatate, ca exista de ani de zile lista cu ce mananc eu, ori 1.100 – 1.200 de calorii pe zi si numai legume.

Judecatorul:

Si poporului ii dadeai numai 3.600 de calorii, imbuibat acest popor.

Nicolae Ceausescu:

Si 60 de grame pe zi, de carne.

Judecatorul Gica Popa:

Mai aveti de pus intrebari domnule procuror ?

Procurorul Dan Voinea:

Da domnule presedinte. Cine a dat ordin sa fie implicate, ca sa intervina fortele armate in inabusirea demonstratiei de la Timisoara? Pentru ca inculpatul spunea ca generalul Milea nu a respectat ordinele primite. Care sunt aceste ordine? Ce n-a respectat, ce n-a respectat ?

Nicolae Ceausescu:

Voi spune in Marea Adunare Nationala ce ordine n-a respectat in Bucuresti si de ce a tradat.

Judecatorul:

Aveti de pus intrebari ?

Avocatul Nicolae Teodorescu:

Va rog sa intrebati pe inculpata Elena Ceausescu daca a fost sau este bolnava psihic?

Elena Ceausescu:

Ce este?!?

Avocatul Nicolae Teodorescu:

Daca a fost sau este bolnava psihic. Si va rog si consemnati raspunsul.

Judecatorul:

Ai suferit vreo boala psihica? Sau daca suferi acum?

Elena Ceausescu:

Ce provocare ordinara!…

Avocatul Teodorescu:

Nici o provocare, este in favoarea dumneavoastra, ca daca sunteti iresponsabili atunci e o aparare, daca nu e alta aparare.

Elena Ceausescu:

E o provocare, se poate sa spui asa ceva!

Nicolae Ceausescu:

Nu ti-am recunoscut dreptul…

Judecatorul:

Noi am inteles din aceasta dezbatere pentru ca dumneavoastra obisnuiti sa nu aveti niciodata un dialog cu poporul si sa poarte numai dansul un monolog si dupa aceea sa-l aplaude ca in ritualurile africane, sa bata lumea din palme, asa, nici astazi s-a comportat in continuare la fel, nu v-ati schimbat, nu ati tras nici un fel de invataminte. Ca niste megalomani. Mai sunt de pus intrebari ? Probe in aparare aveti ? Nu.

Avocatii:

Mai facem o ultima incercare. V rog, procedura ne permite acest lucru. Va rog sa consemnati ca refuza. Daca refuza este treaba lor.

Judecatorul:

Va rog sa consemnati in caietul dumneavoastra de grefier ca refuza colaborarea cu aparatorii si ca nu au probe.

Elena Ceausescu:

Adevaratul tribunal este Marea Adunare Nationala.

Judecatorul:

Vrei sa semnezi declaratia ?

Elena Ceausescu:

Nu, nici o declaratie. Am muncit si am luptat pentru popor si poporul este poporul nostru si nu-l tradam noi poporul.

Judecatorul:

Am urmarit si stiam ca ziua dumitale este undeva inaintea dansului, dar nu stiam

niciodata anul in care te-ai nascut. Care este ?

Elena Ceausescu:

Astea chiar sunt de femei…

Judecatorul Gica Popa:

De aicea a pornit toata minciuna, nici un dictionar, orice, toate femeile isi ascund virsta, dar cind este un om care apare in dictionare, in carti si in toate astea, sa nu se arate virsta ?Va rog, tovarase procuror sa retineti, tribunalul considera cercetarea judecatoreasca a procesului terminata si va dau cuvantul la dezbateri, sa sustineti acuzarea.

Procurorul:

Domnule presedinte, avand in vedere atrocitatile savirsite de Ceausescu Nicolae si Ceausescu Elena, noi consideram ca acesti doi inculpati se fac vinovati de savarsirea infractiunilor prevazute de articolele 162, 163, 165 si 357 din Codul penal, articole in baza carora solicitam condamnarea celor doi inculpati la pedeapsa cu moartea, totodata, solicitm confiscarea totala a averilor sotilor Ceausescu.

Judecatorul:

Aveti cuvintul in aparare.

Avocatul Teodorescu:

Inainte de a discuta problemele de drept, care se ivesc din ceea ce sustin inculpatii, carora le acordam asistenta chiar fata de pozitia obstructionista a acestora, eu voiesc sa va infatisez faptul ca le-am facut noi onoarea, venind de la Bucuresti sa le acordam apararea care in ultimii 25-30 de ani nu s-a respectat. Ca noi intelegem ca avocati sa aparam indiferent pe cine ar fi si indiferent de faptele pe care le-a savarsit, dar in limita dispozitiilor legale, a faptelor de care luam cunostiinta prin rechizitoriu, a probelor care ni s-au fost cautate de catre pozitia absolut obstructionista a celor carora le-am facut cinstea de a le acorda aceasta deplasare in locul acesta. Ca sa-i aparam. Intelegem totusi, ca si ei sa inteleaga, pentru dumneavoastra nu am nevoie, sa faca asemenea lamuriri, ca numai un presedinte in functiune poate cere pentru o fapta pe care ar savirsi-o sa fie supus discutiunii organului legislativ care la noi este Marea Adunare Nationala. Si ca odata cu destituirea dintr-o anumita functie de stat si noi nu vorbim pe calitatea dumnealui de secretar general al partidului, care e o alta treaba si o judeca partidul, ci pe calitatea care a avut-o Ceausescu Nicolae, aceea de presedinte al acestei tari. Ori, aceasta calitate din momentul in care Frontul Salvarii Nationale s-a constituit si Consiliul care este constituit a luat masura de demitere a guvernului si de demitere din functia de presedinte al republicii a lui Ceausescu Nicolae, acesta este supus dispozitiilor legale ca orice cetatean din aceasta tara. Deci din acest punct de vedere noi constatam si va rog sa consemnati, in procesul verbal al sedintei, acest fapt ca am constatat ca sunt indeplinite toate formele procedurale prevazute de lege pentru trimiterea in judecata si judecarea celor care au comparut in calitate de inculpat. Deci, este o greseala pe care o savirsesc cei doi inculpati, nu a faptului recunoasterii sau nerecunoasterii, pentru ca aceasta, recunoastere sau nerecunoasterea, daca este dezmintita de probe nu face doua parale. Si dumnealor au socotit, desi eu am venit sa le acord, sa le fac cinstea de a-i apara. Ei se mentin in aceeasi pozitie pe care au avut-o dintr-un inceput, zicand ca este un act de provocare daca i-am intrebat daca sunt bolnavi psihic sau nu, pentru ca una e impuritatea prevazuta de legi, adica aceea in care esti bolnav si poti fi supus unei expertize psihiatrice si atunci esti iresponsabil, mare diferenta fiind fata de situatiunea in care te comporti ca un iresponsabil, dar esti responsabil. Si spre regretul meu care sunt avocat, nici procuror, nici membru al tribunalului militar trebuie sa constat si o spun cu toata certitudinea ca inculpatii carora noi le acordam asistenta, chiar in chiar in dauna vointei sale, pentru ca asa glasuieste legea care nu s-a respectat pina acum si dumnealor, amindoi o stiu, faptul acesta, eu va spun ca dumnealor au actionat ca iresponsabili, dar cu deplin discernamint in tot ceea ce au facut. Ei sunt trimisi in judecata pentru patru fapte, eu inteleg sa extind in vreun mod ceea ce a zis rechizitoriul procuraturii si anume pentru faptele prevazute de articolele 162, 163 si 165 si 357 din Codul penal si constat in baza probelor care au fost depuse la dispozitie, ca acestia se fac vinovati de aceste fapte. Rugamintea noastra, a apararii, insa, este una singura, ca dumneavostra sa luati o hotarire care sa nu aiba caracterul de vendeta, sa nu aiba caracterul de razbunare si sa fie si sa o intaleaga pina in ultima lor clipa ei si altii care vor mai compare in fata judecatii, ca poporul acesta, printr-un tribunal legal constituit, ca daca nu ar fi fost legal constituit, noi suntem primii care am fi venit sa spunem e nelegala constituita o instang judecatoreasca. Sa stie si cei doi inculpati, carora fortamente trebuie sa le acordam apararea pe care nu o voiesc, dar noi trebuie sa-i aparam, pentru ca asa glasuieste Constituia pe care fac vorbire, fara sa stie ce spune in ea. Incalcarea fosta a acesteia si-i apar pentru ca asa trebuie, dar si sa se lamureasca pentru totdeauna, pentru clipele cat vor mai avea pana la sfirsitul vietii lor, ca tribunalul acesta militar a fost si este legal constituit si ca ei nu au calitatea decat de inculpati, iar nu calitatile de stat pe care le-au avut pana in momentul in care li s-a ridicat aceste functuni de catre organul care este constituit legal in aceasta tara.

Judecatorul Gica Popa:

Cu privire la faptele lor ?

Avocatul Teodorescu:

In ce priveste fapte prevazute de 162 si anume aceea de subminare a puterii de stat, in probele care le-au fost culese si ni s-au pus si noua la dispozitie, nu pot face nici un fel de obiectiune, socotind ca acestia, intr-adevar, se fac vinovati de savarsirea acestei fapte. In ce priveste fapte prevazute de 163 din Codul Penal, actele de diversiune din materialul care ne-a fost pus la dispozitie de catre acuzare si de care am luat cunostiinta, in deplina cunostiinta de cauza, ceea ce le spun dumnealor, va rog sa constatati si sa luati act de declaratie pe care o facem noi in calitate de aparatori, ca acestia intr-adevar se fac vinovati si de savarsirea acestei infractiuni. In ce priveste infractiunea de subminare a economiei nationale, aceea prevazuta de articolul 165 din Codul Penal si toate documentele acesteia care au fost culese in scurt timp, in cateva zile, de organul de urmarire penala, ca documente ce existau acestui moment, se fac vinovati acestia si de savarsirea acestei infractiuni. In fine, ultima fapta in sarcina si care este si cea mai grava, aceea de genocid, prevazuta de 357, litera c, din Codul Penal, constat ca si aceasta fapta este savarsita de acestia. Rugamintea noastra, in calitate de aparatori ai celor doi inculpati, sotii Ceausescu Nicolae si Elena, este aceea ca dumneavoastra sa dati hotararea, in numele legii, sa nu apara ca un act de razbunare a cuiva, ci sa se inteleaga ca pentru acele fapte savarsite, fiecare inculpat trebuie sa-si primeasca pedeapsa, asa cum este prevazuta de lege. Va multumesc.

Avocatul Lucescu Constantin:

Domnule presedinte, domnilor asistenti populari, reprezentanti din sala, este greu sa pui concluzii impotriva oamenilor care, chiar si deferiti Justitiei, nu vor sa recunoasca crima impotriva poporului roman, crima de genocid, nu numai la Timisoara si Bucuresti, in momentele de fata, ci crima dinainte de peste 20 si ceva de ani. Crima prin infometare, prin lipsa de caldura, prin lipsa de lumina, dar cea mai odioasa crima a fost crima de a incatusa spiritul romanesc, sufletul acestui popor, in raport de odioasele crime savarsite la Timisoara, de odioasele crime savarsite cand poporul si copiii, copii nevinovati au fost calcati de tancuri cu senile. Cand ati cautat un act odios, de diversiune, pana cand Armata cu Securitatea sa o puneti cap la cap si ati imbracat ofiteri ai Securitatii din trupele dumneavoastra in ofiteri ai Ministerului Apararii Nationale, sa dati iarasi o lovitura, ca Armata sa nu vina alaturi de popor, ca poporul sa urasca Armata si din aceasta degringolada dumneavoastra sa puteti cistiga timpul pentru a creste copiii de la orfelinate pentru a-i trimite in strainatate sau pentru a-i aduce ca trupe de comando impotriva poporului romin. Da, a carui popor, ca nu ma refer la oameni in varsta! Daca ati fi impuscat unul ca noi ii impuscati pentru vointa lor, dar ca sa taiati legaturile de oxigen de la capul bolnavilor, de la copii, sa trageti in spitale si in bolnavi, sa aruncati in aer sangele si medicamentul poporului ? Cu hrana cu care Bucurestiul s-ar fi putut hrani luni de zile, iar militarii ar fi putut si traga si sa sustina apararea tarii ferma, i-ati bagat in subsolurile de unde teroristii dumneavoastra si astazi se duc, se alimenteaza si lupta impotriva oamenilor nevinovati, in speranta ca dumneavoastra ii veti mai plati vre-odata din eforturile facute de Romania. Cu multa emfaza spuneati: am platit datoriile! Nu numai ca le-ati platit, ne-ati secatuit si v-ati depus destui bani, v-ati dus la ayatolah sa inchinati un ultim omagiu. Erati la fel ca el, acelasi spirit de clan, care si-a omorit poporul. Spuneti ca nu recunoasteti organismele noastre, ale puterii populare? Nu trebuie sa le recunoasteti, domnule fost presedinte, pentru ca am luat in ’48 puterea in mina impotriva altora si nu s-au prevalat de nici un fel de legi ale Statului roman. Regele Mihai a avut mai multa demnitate decat dumneavoastra. Poate ati fi avut mai multa demnitate si intelegere din partea poporului roman daca v-ati fi dat demisia, daca ati fi ramas acolo in strainatate, cu strainii ati trait, puteati sa muriti cu ei, si vi se ofere acel azil politic.

Nicolae Ceausescu si Elena Ceausescu: (razand)

Nu plecam noi de aici. Aici murim noi.

Avocatul Lucescu:

Rasul acesta este semnul voii dumneavoastra Domnule presedinte, greutatea apararii, care trebuie sa fie aparare si nu act de acuzare, consta in aceasta odioasa neintelegere a situatiei, astazi si in clipa de fata. In aceasta consta greutatea, in sfidarea tribunalului, in nonsalanta cu care ne luam cateii de altfel, ca si cand suntem ridicati de pe la case pentru tot ce am facut. Domnule presedinte, as fi fost unul dintre cei care m-as fi dus si as fi luptat in cadrul Ministerului de Justitie, in cadrul atributiilor noastre profesionale, care trebuie sa fie umanitare, trebuie sa fie de daruire fata de adevar, fata de adevarul pentru care se lupta astazi, as fi cerut sa se suprime pedeapsa cu moartea pentru ca in unele cazuri am avut si nesocotita experienta, proasta experienta de a vedea ca s-au facut gregeli. Eu nu v-as cere pedeapsa cu moartea. Spune cineva, dar este greu pentru poporul romin sa mai suporte alaturi cea mai mare suferinfa, cea mai mare pedeapsa este sa traiasca in conditiile in care ni le-a creat noua, sa traiasca cu frica in san, ca poti fi ridicat si impuscat, ca poti fi injectat si dus la spitalul de nebuni, ca impotriva familiei se pot lua cele mai odioase masuri, ca impotriva neamurilor si asta pe linie ascendenta, cu binele dosar de cadre tinut de doamna, cu buna ascultare, facuta de domnia sa, este reprobabil, pina si pe WC isi asculta pe demnitari si pe acoliti. Cu asta se ocupa scumpa noastra conducere, marea savanta de renume mondial „coidoi”, sa-mi iertati expresia.

Judecatorul:

Vorbeste un avocat!

Avocatul Lucescu:

Va rog sa discerneti totusi momentul in care dati solutia asupra, in primul rand a crimelor comise, a crimelor in lant. Poate, cine stie, o singura atenuanta ne-a ajutat sa ne vedem liberi prin trei catastrofale greseli facute: a adunat masele care stia ca sunt impotriva lui si a ucis generalul care ii apara pielea, pentru ca nu a fost de acord sa traga intr-adevar in muncitori. Armata nu a fost niciodata de acord cu asa ceva. Ati ucis tineri, ce au fost copiii aceia minunati, ce au fost de vina ? Cu pretul, de care popor vorbiti, daca pretul libertatii noastre este castigat cu sangele acestor copii. Domnule presedinte, aveti aceste lucruri si ca atenuante spune pentru ca practic tocmai megalomania pe care a avut-o ne-a adus aici, da, tocmai pentru acest lucru veti vedea si demnitatea solutiei, veti vedea si faptele. Va multumesc pentru atentie.

Judecatorul Gica Popa:

Inculpat Ceausescu Nicolae, dumneata ce ai de spus la ultimul cuvant.

Nicolae Ceausescu:

Nu sunt inculpat, sunt presedintele Romaniei, comandant suprem si voi raspunde in fata Marii Adunari Nationale si reprezentantilor clasei muncitoare si cu asta am terminat. Totul este minciuna de la un capat la altul, celor care au dat lovitura de stat, tragand poporul, mergand pana la distrugerea independentei Romaniei.

Judecatorul:

Cu dumneata nu se poate stabili un dialog civilizat, rational, logic.

Nicolae Ceausescu:

Cu oamenii corecti cand ma duceam in fabrica, ma ridicam in fata muncitorului si discutam in picioare.

Avocatul Lucescu:

Domnule presedinte, daca ii mai dati cuvantul in continuare consideram ca este o jicnire adusa poporului roman si actului de justitie romaneasca.

Judecatorul Gica Popa:

Tribunalul se retrage pentru deliberare !

 …..

Completul de judecata revine in sala pentru a da citire pronuntarii

sentintei.

Judecatorul Gici Popa:

Ridicati-va in picioare !

Elena Ceausescu:

Nu draga, nu ne ridicam in picioare, suntem oameni …

Judecatorul Gica Popa:

Tribunalul, in numele legii si al poporului declarand in secret, condamna in unanimitate de voturi pe inculpatii Ceausescu Nicolae si Ceausescu Elena la pedeapsa capitala si confiscarea totala a averii, pentru savarsirea infractiunilor de genocid prevazute de art 357, aliniatul1, litera c, Cod Penal; subminarea puterii de stat prevazuta de art 162 Cod Penal; act de diversiune, prevazut de art 163 Cod Penal si sumbinarea economiei nationale prevazuta de art 165, aliniatul 2 Cod Penal. Pronuntata in sedinta publica, astazi 25 decembrie 1989.

Avocatul Teodorescu:

Va rog sa-mi ingaduiti sa mai iau o data legatura cu inculpatii.

Nicolae Ceausescu:

Nu recunosc nici un tribunal.

Avocatul Teodorescu:

Nerecunoscind tribunalul nu exercita nici o cale de atac. Va rog sa constatati ca hotarirea e definitiva in conditiile acestea.

Nicolae Ceausescu:

Cine a dat lovitura de stat poate sa impuste pe oricine!

 Tribunalul se retrage.

 Nicolae Ceausescu:

Romania va trai-n in veci de veci. Toti tradatorii, oriciti vor fi… Va trai Romania si poporul roman liber, nu cu tradatorii .

Nicolae Ceausescu:

Mai bine lupta cu gloria deplina decat sa fii sclavi, inca pe vechiul pamant … Ce nedreptate! Toate ne-au spus pe lumea asta, dar nimic de tradatori!

Elena Ceausescu:

Si i-am avut linga noi.

Nicolae Ceausescu:

Da

Elena Ceausescu:

Da, asa se intimpla, tradarile vin de linga tine.

Nicolae Ceausescu:

Nu e voie, nu e voie! Nu ne legati

Elena Ceausescu:

Nu sunt de acord. Impreuna am luptat, sa murim impreuna. Daca vreti sa ne omoriti, ne omoriti pe amindoi, impreuna, nelegati. Nu draga, impreuna, mergem impreuna, legea asa spune. Ne da dreptul sa fim impreuna. Ce e asta? Ce vrei sa faci cu asta ? Nu admit, nu puneti mina pe noi, nu ne legati, nu ne jigniti, nu ne legati, nu e voie sa ne legati ! Va e frica de popor. Nu ne rupeti mainile ma copii. E rusine! V-am crescut ca o mama, dati-mi drumul la maini, imi rupeti mana, dati-mi drumul, aoloo, mai baiatule, ma!

Un militar:

Jumatate din colegii nostri sunt morti din cauza dumneavoastra. Ai nostri, colegii, fratii nostri!

Nicolae Ceausescu:

Nu! Nu! Va minte.

Militarii:

Nu ne minte.

Elena Ceausescu:

Aia sunt ai Securitatii, nu sunt ai nostri. Noi suntem aicea asa, mai avem noi puterea ? Voi o aveti! Intrebati-i pe cei care au puterea!

La scurt timp dupa executie, pe postul national de televiziune s-a dat citire urmatorului comunicat:

Luni, 25 decembrie 1989 a avut loc procesul lui Nicolae Ceausescu si al Elenei Ceausescu, in fata Tribunalului Militar Exceptional.

Capete de acuzare:

1 – Genocid – peste 60.000 de victinre;

2 – Subminarea puterii de stat prin organizare de actiuni armate impotriva poporului si a puterii de stat;

3 – Infractiunea de distrugere a bunurilor obstesti prindistrugerea si avarierea unor cladiri, explozii in oras etc;

4 – Subminarea economiei nationale;

5 – Incercarea de a fugi din tara pe baza unor fonduri de peste un miliard de dolari, depuse in banci straine;

Pentru aceste crime grave impotriva poporului roman si a Romaniei, inculpatii Nicolae Ceausescu si Elena Ceausescu au fost condamnati la moarte si confiscarea averii. Sentinta a ramas defnitiva si a fost executata.

14 comentarii leave one →
 1. Albu permalink
  12 iunie 2010 09:56

  Imi este rusine ca sunt roman.Aceasta crima oribila comisa impotriva lui Ceausescu si sotiei lui ne-a descalificat in fata umanitatii.Am confirmat inca o data ca suntem un popor de nimic,o adunatura etorogena formata in istorie,fara o constiinta de eam si popor.Ce putea sa iasa din acest popor sugrumat de istorie.Dupa retragerea romanilor in anul 270-273 au urmat navalirile popoarelor barbare,fiecare lasand in urma progenituri din imperecherile cu bastinasele.Nu s-a putut inchega ca lumea nici-o formatiune statala ca ne-au ocupat turcii mai bine de 400 de ani,ocupatie care a culminat cu perioada fanariota dupa masacrarea Brancovenilor pana dupa rascoala lui Tudor Vladimirescu,cand au venit rusii cu Regulamentul organic.Suntem inca un popor neformat si evident ca regimul comunist a pus biciul pe noi sa ne oblige sa muncim,sa nu furam,si sa construim ceva pentru tara,si s-a construit:hidrocentrale si termocentrale electrice,Metroul in Bucuresti,canalul Dunare-Marea Neagra,mari industrii constructoare de masini,ferme model in agricultura,locuinte,spitale,scoli,camine culturale si obligarea tuturor sa urmeze o scoala.Ceausestii au platit cu viata pentru aceste realizari,care pot fi insirate la infinit.Ce a urmat se vede.S-a reintrat in ,,normal”,un normal care reprezinta blestemul acestui popor.In primul rand s-a distrus agricultura,cu o furie diabolica s-a intors roata la amaratul de taran posesor a catewva petice de pamant.Urla Coposu ca iesit din minti sa se distruga CAP-urile si IAS-urile.S-au distrus si acum importam peste 70% din marfurile alimentare.A urmat industria.Obiectivele strategice s-au dat la straini sub masca privatizarii,la prteturi derizorii si cu comisioane mari pt, fanariotii care new conduc.Ce a mai ramas s-a distrus si furat.Romania dintr-o tara mediu dezvoltata industrial si agricol a devenit o tara slab dezvoltata,un fel de colonie a cercurilor de interese care si-au insusit si bogatiile subsolului.Este adevarat ca drept recompensa ne-au primit in NATO si Uniunea Europeana.La ce ne foloseste?Le livram peste 3 milioane de persoane forta de munca ieftina.

  Apreciază

 2. LIVADIA permalink
  12 iunie 2010 10:16

  Foarte bun comentariul lui Albu.Cred ca a reusit sa descrie f.bine ce s-a intamplat cu acest popor.Din pacate rewalitatile confirma intoscmai.Cativa romani,mai lucizi la minte,au gasit o solutie partiala aducand un domnitor strain.Si intradevar sub conducerea lui Carol I s-a realizat ceva in Romania .Putin, dar s-a realizat.Ghinionul nostru a constat in faptul ca s-a declansat primul razboi mondial si apoi dupa Carol I a urmat Ferdinand,care n-a fost la nivelul predecesorului.Drama a urmat cu aducerea de catre PNT a aventurierului Carol al II-lea.Acesta a invatat bine obiceiurile romanilor si a fost la,,inaltime”prin hotie si coruptie.Accentuate si de cel de al 2-lea razboi mondial practica si obiceiurile au determinat ruinarea completa a economiei.Au venit comunistii,este adevarat f.duri cu clasa politica corupta si cu hotii care devalizau economia.Ei au reusit sa construiasca ceva.Romania incepuse sa intre in randul lumii.Ura celor care urmareau sa le ia locul si sa fure ce s-a construit in aceasta tara timp de peste 35 de ani a fost atat de mare incat i-a impuscat pe ceausesti ca pe niste caini.Ce ni s-a intamp[lat dupa aceea se vede.Un popor migrator,avutia tarii predata la straini si ce a mai ramas furata si distrusa.Si totusi acesti criminali se cunosc.Chiar daca au fost si sunt la conducerea tarii,de ce nu ii trage nimeni la raspundere.Sa fie acest popor roman chiar atat de imbecil?

  Apreciază

 3. 27 decembrie 2010 13:39

  ku toate scuzele de rigoare,
  Un popor de kakat!
  Romania la ora actuala este ıntr-o faza isterica a capitalismului fascist, iar romani cu r mic ca nu merita r mare o tot da ınainte ca e vai draga o alta fatza a communismului.
  In mare parte tineri care şi-au luat diplome la kilogram şi sunt atat de proşti ca habar nu au cu ce se mananca ideologia communista şi mai au şi nesimtzirea sa faca comparatzie!
  Capitalismul se bazeaza pe diktatura pietii bah dobitoci fascişti !

  Apreciază

 4. marin permalink
  8 mai 2012 23:06

  AU inchis gura sotilor Ceausescu, nu au vrut sa se afle adevaul. Totul a fost o mare inscenare a lui Iliescu impreuna cu Brucan si inca cativa din jurul lui Ceausescu

  Apreciază

 5. 24 august 2012 22:13

  Asa conducator n-o sa mai aiba tara asta niciodata, si nimeni vreodata n-o sa faca ce a facut Ceausescu pentru Romania intr-o perioada atat de scurta.
  Ma bucur nespus de mult ca exista acest blog care explica exact cum au fost lucrurile atunci, si cum actualii dictatori au vrut sa-l faca sa dispara.
  Uitandu-ma peste anumite comentarii ale unora cu minte mai redusa mi-am adus aminte de vorba cuiva care zicea: „Doar doua lucruri sunt infinite, universul si prostia umana” insa nu sunt sigur despre primul.

  Apreciază

 6. 10 noiembrie 2012 15:56

  Ceausescu a fost cel mai mare conducator al poporului roman…Nu cred ca in urmatoarele sute de ani se va gasi cineva care sa-l egaleze. Blestem jegosii care l-au omorat!

  Apreciază

 7. Geo permalink
  7 ianuarie 2013 17:50

  sunt atatea vrajeli introduse in povestea asta cu Revolutia ca imi vine sa vars…..in primul rand nu s-a vorbit de explozia de la parterul blocului unde se afla restaurantul Ambasador chiar in timpul mitingului cand lumea era adunata in piata(eu lucram la Lacto Dorna visa-vis de Scala), minciuna inventata despre faptul ca Stanculescu a dat ordin sa se deschida usile de la CC….eu aflandu-ma chiar in fata uneia dintre ele dupa ce m-am catarat pe grilaj si am rupt stema Romaniei care era deasupra……tot noi cei din prima linie am impins pana s-au deschis usile de la CC si am intrat inauntru,in stanga cand am intrat era ca un fel de catedra din lemn unde era aruncata o haina lunga cu mesada de politie si un pistol mitraliera(AK47) cu un singur glont in incarcator .pistol pe care l-am tinut asupra mea pana cand s-a comunicat ca toti civili care detin arme sa le predea,ca de altfel si mesada de la haina de militian.In momentul cand vorbea Iliescu de la balcon nu sa tras din Sala Palatului sub nici o forma mai ales ca eu stateam chiar in spatele usei balconului si mancam ceva ce imi dadu-se un soldat si am stat destul de mult acolo.In ziua cand au inceput sa dea niste hartii la populatie cum ca au participat la Revolutia din Decembrie…..am intalnit niste copii de vreo 11-12-13 ani care ieseau din CC si indemna lumea sa intre si sa primeasca si ei aceste certificate…..deci lua cine era pe acolo chiar daca nu participase in mod direct la Revolutie.Nu am cerut certificat de revolutionar niciodata cu toate ca puteam demonstra si mai pot inca prezenta mea directa in acele momente….am destule suveniruri foarte plauzibile si o inregistrare VHS chiar din momentul cand lumea incepea sa fuga din piata,insa un lucru ciudat sa intamplat in momentele cand populatia a fraternizat cu armata si ne indreptam pe tancuri spre Piata Romana…..am avut un gand ptr cateva momente in timp ce mergeam pe tanc……”sper sa nu ajungem vreodata sa regretam sangele varsat si momentele astea de inceput de libertate…sper sa stim ce sa facem cu libertatea”…..asta am gandit atunci si nu am uitat nici dupa 23 de ani.In incheiere spun doar ca sunt mandru ca am participat la Revolutie,sunt mandru ca am tras din fata tancului o persoana impuscata,ca am smuls stema CC-ului…si mandru ca am fost prezent si am facut tot ce am putut cu toate ca aveam doar 19 ani.Daca cineva are ceva de spus sau de povestit sa imi lase ceva pe mail(gouvernamental@yahoo.com)

  Apreciază

 8. un om normal permalink
  7 februarie 2013 11:07

  Celor care citesc aceasta stenograma, indiferent din ce tabara fac parte le recomand sa citeasca Arhipelagul Gulag de Alexandr Soljenitin. ”Constiinta revolutionara”, care, in sistemul juridic comunist reprezenta norma juridica, acest cancer juridic l-a prins in tentaculele sale si pe initiatorul acestuia Nicolae Ceausescu. Celelante sunt amanunte…

  Apreciază

 9. 11 septembrie 2014 20:32

  Asasinii tradatori de tara ar trebui adusi in fata plutonului de executie,pentru distrugerile acestui neam indurator si care inca dovedeste ca mai spera intr-o eventuala redresare economica.Ceausescu a fost un adevarat patriot.Istoria il va razbuna cat de curand.Nu mai putem suporta dezastrul facut de acesti derbedei tradatori.

  Apreciază

 10. brandibur permalink
  4 octombrie 2015 10:12

  Eu cred asa. ..ça toate Guvernele presedintii ce au condus romania dupa 1989 sa fie adusi in fata plutonului de exécutie. …Sa fie impuscati. ….

  Apreciază

Trackbacks

 1. “De ce credeţi că au dispărut documentele procesului lui Ceauşescu?” Andrei Kemenici:”Pentru că erau false. Un fals istoric al Justiţiei române.” « Nicolae Ceauşescu
 2. 21 ani (1) « Arsulici
 3. Începe procesul!Procesul Ceauşeştilor – Nicolae Militaru a sunat de patru ori de la Bucureşti. Voia lichidarea rapidă a Ceauşeştilor! Gică Popa a condus procesul fără să aibă nimic în faţă, fără nicio notiţă preliminară « S
 4. Sfârşitul Ceauşeştilor « JurisCult

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: