Sări la conţinut

Sergiu Celac: „Nicolae Ceausescu a vrut sa fie un presedinte regal”.

iulie 8, 2010

La 28 martie 1974, Ştefan Voitec, preşedinte al Marii Adunări Naţionale, i-a înmânat lui Ceauşescu sceptrul regal cu ocazia depunerii jurământului de preşedinte al Romaniei.


Sergiu Celac: “Cred ca vizita de stat in Marea Britanie, a fost un fel de ceremonie de incoronare. O recunoastere formala a statutului imperial al celor doi. Ceausescu avea un respect sanatos fata de regalitate ca simbolitate a ceea ce isi dorea el insusi. Eu cred ca Nicolae Ceausescu a vrut sa fie un presedinte regal al unei tari comuniste”.

Nicolae Ceauşescu era primul preşedinte cu sceptru regal! Cu ocazia alegerii, Salvador Dali i-a trimis o telegramă cu ur­mătorul conţinut, publicată de Scîn­teia la 4 aprilie 1974: „Apreciez profund actul dumneavoastră istoric de instituire a sceptrului prezidenţial.

Nicolae Ceausescu si Elena in Spania, impreuna cu Regele Juan Carlos si Regina Sophia Madrid 21-25.V.1979
Doua actiuni mai putin cunoscute il situeaza pe Ceausescu intre un razbunator primitiv si un lider abil, dornic sa rosteasca un cuvant in politica internationala a anilor ’70. Putini stiu ca Nicolae Ceausescu a pus umarul la urcarea regelui Juan Carlos I pe tronul Spaniei. De data aceasta nu apelez la dosarele din arhivele secrete, ci la doua dezvaluiri importante, mai putin cunoscute, fara legatura insa una cu cealalta. Marturia lui Jean Rochet, important sef al DST (servicul secret francez), ne arata un Ceausescu iute la manie, care nu gandeste prea mult inainte de a lua o decizie, iar cea a lui Charles Powell, imaginea unui jucator inteligent pe scena internationala. Daca e sa ne luam dupa fostul sef al DST, liderul comunist de la Bucuresti era un razbunator fara minte. Daca insa citim ce a scris Charles Powell in cartea sa despre regele Juan Carlos al Spaniei, descoperim un lider comunist dibaci, care, la rigoare, se implica in actiuni pe muchie de cutit.
Conform celor scrise de Charles Powell in volumul “Juan Carlos al Spaniei”, Editura Nemira, 2003, era vorba despre Manolo Prado y Colón de Carvajal, prieten si confident al viitorului rege. El i-a transmis lui Ceausescu faptul ca printul este hotarat sa aduca democratia in Spania, cerandu-i celui care conducea atunci Romania sa-l convinga pe liderul comunist Santiago Carrillo, tocmai intors in Spania din exil, sa nu respinga monarhia. Ceausescu mai era rugat sa-l determine pe Carrillo sa se abtina de la atacuri la persoana. Mesajul lui Juan Carlos, care in esenta era: „Carrillo nu va misca un deget pana ce nu voi fi rege”, i-a fost transmis liderului comunist spaniol chiar de catre Ceausescu. Ceausescu a jucat pe muchie de cutit cu tovarasul Santiago Carrillo, pe care il primise de multe ori la Bucuresti cu mari onoruri. Regele Juan Carlos a apreciat rolul jucat de Ceausescu in acesta poveste, drept dovada, in primavara anului 1979, l-a invitat in Spania.
[1]


Dupa decesul dictatorului spaniol Francisco Franco in 1975 , tanarul Rege JUAN CARLOS I, a avut de infruntat mai multe crize politice majore specifice oricarei perioade de tranzitie cum ar fi lovitura de stat ( esuata ) a vechilor franchisti dar si revenirea in tara dupa un indelungat exil a liderului comunist Santiago Carillo cu ganduri revansarde . Nicolae Ceausescu l-a convins pe Santiago Carillo SA NU RESPINGA MONARHIA si sa se abtina de la atacuri la persoana Regelui , fiindca acesta va instaura democratia in Spania si va garanta intrarea in legalitate a partidului comunist , lucru care s-a si intamplat. Ulterior Regele spaniol a vizitat Romania si l-a invitat pe Ceausescu intr-o vizita oficiala la Madrid in 1979 . Exista chiar si o legenda legata de un ” aranjament ” fotbalistic la nivel foarte inalt intre Romania si Spania in 1977.


de bloggerul Lary
Sceptru – Toiag, baston (împodobit) purtat de suverani ca simbol al autorităţii. Demnitate, putere, mărire, autoritate de suveran; domnie, conducere. – Din fr. sceptre, lat. sceptrum.
Regina Elisabeta a fost obligata de guvernul Callaghan sa-i primeasca pe Ceausesti si pe degustatorul mancarurilor lor, la palatul Buckingham, se afla pe rol un contract lucrativ cu British Aerospace, pe care Ceausescu il semna numai daca era primit cu onoruri de regina.


Legaturile dintre Romania si compania britanica fusesera stabilite în anul 1967. Mai multe colective de specialisti romani elaborasera în acest scop o serie de studii preliminare privind oportunitatea şi posibilitatea asimirarii în fabricatie, în Romania, a unor avioane militare si civile, precum şi a elicopterelor si motoarelor de aviatie. Firma britanică a oferit cu acel prilej spre vanzare, pentru compania TAROM, sase avioane BAC 1-11. Aparatul respectiv fusese introdus în productia de serie în 1963. La sfarsitul anului 1968 fusese considerat „avionul european cu cel mai mare succes comercial”.

În perioada 1972-1982, firma brita­nică a realizat încă 35 de avioane BAC 1-11, cele mai multe fiind cumpărate de compania TAROM în anul 1975. Cele cinci aparate din seria 525 FT au fost livrate în anul 1977. Ulterior, România a cumpărat încă 2 avioane din seria 525 FT şi unul din seria 487 GK (versiune cargo), compania TAROM primindu-le în 1981-1982. Până în anul 1983 au fost realizate în uzinele din Marea Britanie 235 de aparate, după care producţia a încetat.
Academician doctor inginer profesor chimist Elena Ceausescu.
iată cum o prezintă laureatul Premiului Nobel pentru chimie, dr Dorothy Crowfoot Hodgkin: „Îmi face o deosebită plăcere să pot prezenta publicului britanic de specialitate ediţia engleză a cărţii doctorului inginer Elena Ceauşescu, membru titular al Academiei Române, membru titular al Institutului Regal de Chimie al Marii Britanii, dedicată subiectului de mare importanţă teoretică şi industrială a polimerizării stereospecifice a izoprenului. Întreaga activitate a doamnei Elena Ceauşescu este pilduitoare. Ea s-a angajat cu hotărîre în cercetarea unora din cele mai fantastice probleme ştiinţifice a zilelor noastre, şi-a demonstrat capacitatea de a pune soluţiile obţinute în slujba practicii, a societăţii, de a asigura de la nivelul înaltelor răspunderi ce i s-au încredinţat tehnologiile necesare industriei producţiei în ţara sa”.

Nicolae Ceausescu alaturi de Hosni Mubarak, 1987 Egipt. (Traian Basescu nu s-a intalnit niciodata cu Mubarak, cu Gaddafi.. da, s-a intalnit.

Ideea lui Nicolae Ceausescu de a dezvolta industria romaeasca e aviaţie s-a conturat în anii ’70 în mod exponenţial. Astfel, în 1975 a fost înfiinţată întreprinderea „Turbomecanica” din Bucureşti pentru fabricarea sub licenţă a motoarelor Rolls Royce Viper (Mk 632 şi 633), necesare avioanelor IAR-93 B, precum şi a motoarelor Turmo IV C pentru elicopterele IAR-330 „Puma”. În 1980 a demarat programul de realizare a motoarelor Rolls Royce Spey 512-14 DW pentru avioanele ROMBAC 1-11 (BAC 1-11 seria 500), iar din 1987 au început livrările de motoare Rolls Royce Viper Mk 632-41 pentru aparatele de şcoală IAR-99


Sergiu Celac: „Cred ca vizita de stat in Marea Britanie, a fost un fel de ceremonie de incoronare. O recunoastere formala a statutului imperial al celor doi. Ceausescu avea un respect sanatos fata de regalitate ca simbolitate a ceea ce isi dorea el insusi. Eu cred ca Nicolae Ceausescu a vrut sa fie un presedinte regal al unei tari comuniste”.


13-16 iunie 1978 – Vizita soţilor Ceauşescu în Marea Britanie.
Regina Elisabeta: „Romanii vor fi foarte bine primiţi”! – invitase Regina, fermecată de Cel Mai Iubit.

După socotelile istoricilor, cu vizita soţilor Ceauşescu din iunie 1978 în Regatul Unit al Marii Britanii şi în Irlanda de Nord încheiem „istoria imediată”. Ultimii 30 de ani sînt însă mai curînd o problemă de memorie decît de istorie. A cui memorie însă? Martori din miezul evenimentelor nu-şi mai asumă „nedemnele” secvenţe de trecut. Alţii încurcă povestea şi anii. Iar telespectatorii care-am fost păstrăm doar imagini cu dineuri şi serate, toasturi şi defilări, caleşti cu armăsari albi, haine de gală, accesorii fistichii şi bijuterii de Coroană.

PROTOCOL. Din cele citite, întrezărim pregătirile cuplului Ceauşescu de plecare. Pînă acum nimeni nu şi-a arogat meritul de a-i fi creat ei ori „tovarăşului” look-ul. Nu ne rămîne astfel decît să-i dăm crezare menajerei. Îşi alegeau singuri hainele, fiecare ţinută pe umeraş, zice Suzana Andreiaş. Singură îşi asorta ea bluzele la taioare. Poate că în străinătate se pudra, dar „acasă” nu folosea decît ruj. Iar ca bijuterie, doar verigheta. Încărunţind, îşi vopsea părul în culoarea lui naturală. Venea „cineva” dimineaţa să i-l aranjeze. Întreţinea de o vreme chiar luxul masajului. Lîngă „tovarăşele de viaţă” ale celorlalţi, cu stilul Chanel al deux-pieces-urilor sale pastelate, se ştia elegantă. Dar să te plimbi lîngă Prinţul de Edinburgh în caleaşcă, să împarţi gloria de „ştire a zilei” tocmai cu Regina Angliei ori să conversezi cu aristocraţii pur-sînge… ce-i potrivit să îmbraci, ce să spui şi cum să te porţi?

Elena, cea din fotografiile londoneze, se potriveşte descrierii lui Dumitru Popescu: îmbrăcată „corect, fără pedanterie”, e o „figură rezonabilă” într-adevăr. Cum, public, nici unul dintre „cîrcotaşii” lumii libere nu i-a bîrfit atunci, conchidem că Vasile Pungan, şeful consilierilor lui Ceauşescu, şi-a făcut bine treaba.


În 1978, Ceauşescu stăpînea din toată puterea. În ianuarie fusese omagiat de „întreaga ţară” pentru „împlinirea a 60 de ani de viaţă şi a peste 45 de ani de neîntreruptă activitate revoluţionară”. Agenda sa de externe putea onora pe oricare dintre politicienii contemporani. Îl vizitaseră de curînd cancelarul vest-german Helmut Schmidt, preşedintele Egiptului, Anwar El Sadat, şi şeful diplomaţiei israeliene Moshe Dayan. Călătorise şi el a treia oară în SUA, apoi în China, Coreea de Nord, Vietnam, Laos, Campuchia şi India în acel an.

Tocmai presa străină ne-ncredinţează că în timpul de-atunci Ceauşescu conta. În iunie, compania britanică de televiziune I.T.N. şi ziarul The Guardian îl intervievează, adresîndu-i întrebări cu preambul elocvent. „Atît israelienii, cît şi egiptenii sugerează că dvs. aţi jucat un rol substanţial în începerea convorbirilor de pace în Orientul Mijlociu…”; „Ce părere aveţi despre ceea ce este denumit eurocomunism… ce sprijin îi acordaţi…”, zic chiar gazetarii.

Printre ai lui, Ceauşescu se vrea confundat cu mulţimea. Cu partidul, poporul şi ţara. În numele lui, în acea vară, începea şantierul Canalului Dunăre-Marea Neagră, se comemora moartea poetului naţional Eminescu, se sărbătoreau 130 de ani de la revoluţia paşoptistă şi trei decenii de la „actul naţionalizării”. „A face totul” – cum îi place să spună – înseamnă că binele totdeauna lui i se datorează. Zilnic o faptă de-a lui, zilnic o ştire despre CelMaiIubit…

În chiar zilele vizitei londoneze, Scînteia anunţă că două treimi din populaţia ţării stau în cele patru milioane de locuinţe noi construite între 1950-1977. Şi că prin „grija partidului” (a lui, adică) s-a „realizat cu trei luni înainte de plan” creşterea „retribuţiei oamenilor muncii”.

DACĂ E MARŢI, E LONDRA! Marţi, 13 iunie 1978, la 12:25 (ora Bucureştiului), avionul prezidenţial a aterizat la Londra. „Solii poporului român” au fost întîmpinaţi de Regina Elisabeta a II-a, Ducele de Edinburgh, primul-ministru James Callaghan şi alte oficialităţi. După trecerea în revistă a gărzii de onoare, oaspeţi şi gazde urcă în maşinile ce-i duc la Gara Gatwick, unde aşteaptă trenul regal. Debarcă în Gara Victoria („pe covorul roşu de catifea”) cu „cele mai înalte onoruri rezervate şefilor de stat”.

„Înalţii oaspeţi şi gazdele regale sînt conduşi apoi de Contele de Westmorland Master of the Horse spre somptuoasele caleşti regale, splendid decorate, fiecare în sine fiind o operă de artă, rezervate numai ceremoniilor cu totul deosebite”, comentează crainicul televiziunii imaginea transmisă cetăţeanului de rînd. În prima caleaşcă, Nicolae Ceauşescu şi Regina Elisabeta a II-a. El – fluturînd din mînă, cum ni-l mai aducem aminte; şi ea pe cap cu acelaşi soi sofisticat de pălărie-tartă ce-l poartă şi azi. După trăsura cu „consorţii”, urmează alte cinci caleşti. Drumul acesta triumfal către Palatul Buckingham a fost transmis în direct şi la televiziunea britanică.


Cine este Sergiu Celac?
A fost licenţiat în Litere la Universitatea Bucureşti, Facultatea de Filologie, secţia engleză. A intrat în diplomaţie în 1961, parcurgând prin concurs toate gradele, de la ataşat (1963) la consilier (1972).
Fost interpret engleză-română al familiei Ceauşescu.
Între 28 decembrie 1989 – 28 iunie 1990 a făcut parte din Guvernul Petre Roman , fiind ministru de externe.

La 20 decembrie 1990, Sergiu Celac a fost acreditat în calitatea de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

În perioada 1996-2000, în calitate de ambasador cu însărcinări speciale în Ministerul Afacerilor Externe, Sergiu Celac a efectuat misiuni în zona balcano-adriatică, Asia Centrala şi Caucaz, Orientul Mijlociu şi a participat la numeroase conferinţe internaţionale.

Sergiu Celac: “Cred ca vizita de stat in Marea Britanie, a fost un fel de ceremonie de incoronare. O recunoastere formala a statutului imperial al celor doi. Ceausescu avea un respect sanatos fata de regalitate ca simbolitate a ceea ce isi dorea el insusi. Eu cred ca Nicolae Ceausescu a vrut sa fie un presedinte regal al unei tari comuniste”.

45 comentarii leave one →
  1. iulie 8, 2010 20:17

    Comentati, dar fara jigniri.

    Apreciază

  2. iuliana permalink
    iulie 8, 2010 20:44

    Ovidiu mic şi dulcik-este normal ca un preşedinte sa se ımbrace elegant ,trebuia respectat protocolul !!!….era ın vizita ın Anglia,la familia regala,nu la C.A.P.,deci nu vad nimic depaşit ın faptul ca au avut o tzinuta speciala !!!…kestia cu -preşedinte regal ıntr o tzara comunista-,sincer ,nu cred nimic,dar nici nu ma mir,oricum toata lumea ştie ca avea o admiratzie şi un interes deosebit pt. occident.

    Apreciază

  3. iuliana permalink
    iulie 8, 2010 20:49

    Ovidiu mic şi dulcik-lasa l pe raposatul,mai bine spune mi- tu ce mai faci?-…nu te am mai vazut (pe net)de multe zile .sper ca eşti bine.pupici

    Apreciat de 1 persoană

  4. iulie 8, 2010 22:03

    @IULIANA,
    Multumesc, bine mersi!
    vezi am pus sus o poza ceausescu cu sceptrul regal.
    deci el chiar visa sa fie presedinte regal.

    Apreciază

  5. iulie 8, 2010 23:26

    Ovidiu: chiar, Nicolae Ceausescu…? esti atat de staruitor, incat chiar cred ca ai fi reusit extraordinar, daca ai fi abordat in acelasi mod un blog cu tematica „FRUMUSETE”. 🙂

    Apreciază

  6. iulie 8, 2010 23:49

    @EO,
    ce mai faci? iti multumesc voi trece la tine pe blog

    Apreciază

  7. iulie 9, 2010 07:06

    hola, ce naiba sa fac, intorc glia patriei! 😛
    tu?

    Apreciază

  8. blogideologic permalink
    iulie 9, 2010 07:58

    Că-i preşedinte, că este monarh, exercită nişte „funcţii regaliene” după teoria lui Thomas Hobbes despre construcţia statului printr-un Contract Social. Iar una dintre „funcţiile regaliene” dă legitimitate pentru aplicarea violenţei în menţinerea ordinii şi a capacităţii de apărare a statului.

    Apreciat de 1 persoană

  9. iulie 9, 2010 09:50

    In 1974 , Marea Adunare Nationala l-a ales pe Nicolae Ceausescu Presedinte al Republicii Socialiste Romania . La depunerea juramantului , Ceausescu si-a facut aparitia purtand un sceptru asemanator celor folosite de regi cu ocazia incoronarilor si deschiderii legislaturilor parlamentare . SALVADOR DALI , monarhist convins , i-a trimis cu aceasta ocazie dictatorului roman urmatoarea telegrama ” Apreciez profund actul dumneavoastra istoric de instituire a sceptrului prezidential . Al dumneavoastra respectuos , Salvador Dali ” Nesesizand ironia excentricului artist , ziarul Scanteia a publicat telegrama la loc de cinste…

    Apreciat de 1 persoană

  10. iulie 9, 2010 10:11

    @Lary,
    te rog scrie tot ce s-a publicat in Scantea.

    Apreciază

  11. iulie 9, 2010 10:13

    @Blogideologic,
    interesant ce scrii, dar, ai cumva vre-o sursa?

    Apreciază

  12. blogideologic permalink
    iulie 9, 2010 14:24

    @ Ovidiu. Plenty. Filosofia politică, în textele clasice. Iar Salvador Dali nu a fost ironic.

    Apreciat de 1 persoană

  13. iulie 9, 2010 14:32

    @Blogideologic,
    multumesc frumos, si pentru sesizare. Eu credeam ca a fost ironic, sau bloggerul a fost?

    ps. propune-mi o tema de discutie in ceea ce priveste omul Ceausescu.

    Apreciază

  14. iulie 9, 2010 15:10

    Presedinte ca omul asta nu o sa mai avem in veci!Este adevarat ca a facut multa economie cu poporul dar ganditiva voi cite a facut pt poporul roman constructi,economie era mai respectat ca 0bama in lume,cati romani erau plecati din tara la vremea lor?Cati au murit de foame pe vremea lor?Ce insemna cuvintul roman in europa pe vremea lor?Conducatori din ziua de azi nu sunt capabili sa zugraveasca ce au construit ei!Si in 1989 nu a fost revolutie ci lovitura de stat!Daca eram asa curajosi sa facem o rev.pina acuma faceam 10 la cit sa furat in tara asta.Un lucru este cert.NU MERITAU SA MOARA ASA!DUMEZEU SAI ODIHNEASCA!IAR PE NOI POPORUL SA NE IERTE CA NU AM STIUT CE AM FACUT!

    Apreciat de 1 persoană

  15. blogideologic permalink
    iulie 9, 2010 15:32

    Republica România căpăta legitimitate totală în primăvara anului 1968, când dictatorul Nicolae Ceauşescu primea în numele României vizita generalului Charles de Gaulle, preşedintele Republicii Franceze. Eram pe atunci într-un antrenament militar pe zona ripariană a rîului Bistriţa, şi ne-am oprit cu plutonul să îl ascultăm la un radio portabil pe generalul Charles de Gaulle pronunţând celebrul său discurs în faţa membrilor Marii Adunări Naţionale prezenţi în sala de şedinţe din clădirea Parlamentului de pe Dealul Mitropoliei. Erau parlamentarii României de atunci, iar dictatorul îi împiedica să voteze legi egoiste. Acel discurs, atent ascultat de intelectualii francofoni ai ţării, a legitimat atunci şi instituţia Marii Adunări Naţionale, nu doar republica România. Foarte multă lume din România l-a perceput atunci pe Charles de Gaulle ca pe un al doilea Charlemagne, acela din arhetipul românesc Lerui. Sentimentul meu ascultându-l pe de Gaulle a fost că ascultam colindul Florile dalbe, poate cel mai optimist moment pe parcursul vieţii mele de intelectual român. La simulacrul de proces intentat lui Nicolae Ceauşescu, prin insistenţa lui : « Nu răspund decât în faţa Marii Adunări Naţionale », vroia să invoce legitimitatea câştigată în 1968 prin discursul generalului Charles de Gaulle.

    Apreciat de 1 persoană

  16. iulie 9, 2010 15:38

    @Adrian,
    bine ai venit !!

    Apreciază

  17. iulie 9, 2010 15:52

    @Blogideologic,

    Sa stii ca eu l-am studiat foarte bine pe Ceausescu, il cunosc bine pe omul Ceausescu.

    Sunt convins ca cultul nu a fost ideea lui Ceausescu, el Ceausescu a fost manevrat de Securitate, multi militari generali, comunisti ca Iliescu, Militaru,etc. l-au invidiat pe Ceausescu, apoi acesti oameni au fosti descoperiti de Securitatea loiala, ca au conspirat impotriva lui, mai tarziu au fost marginalizati chiar de Ceausescu asa s-a creat grupul „anti-ceausist” ei de-fapt au fost adevaratii COMUNISTI, mai tarziu au conspirat impotriva lui, chiar din 1979.

    Ceausescu a vrut ca Romania sa nu fie dependenta de rusi, sa fie o tara respectata in lume, aia de la Moscova o stiau de-aia l-au asteptat la colt momentul potrivit.

    Apreciat de 1 persoană

  18. iulie 9, 2010 20:12

    `Sergiu Celac: “Nicolae Ceausescu a vrut sa fie un presedinte regal”.` Si asta a si fost!

    Nicolae Ceausescu a gestionat in mod intelept si responsabil Romania! A trebuit sa ne intindem atit cit ne era plapuma! Nu aveam dreptul sa consumam, cum se face astazi, pe datorie!

    Occidentul nu ne-a fost prieten! Impotriva tzarii noastre si a blocului comunist in general s-a dus un razboi economic, propagandistic si informational inca din anii `50 prin demararea Razboiului Rece. Ni s-au spalat creierii cu minciuni decenii in sir prin postul de radio `Europa Libera`. Lucrurile bune care se realizau in tzara din initiativa si sub conducerea lui Nicolae Ceausescu erau denigrate si ne erau prezentate drept mari erori. A trebuit ca aceasta catastrofa in care am intrat incepind din decembrie 1989 sa se produca pentru a ne da seama care este adevarul atit despre virtutile socialismului si probitatea morala a lui Nicolae Ceausescu, cit si despre fatza perversa, sluta si iresponsabila a capitalismului.

    Apreciat de 1 persoană

  19. iulie 10, 2010 10:01

    @involutia1989,
    bine ai venit, ce mai faci de nu te mai vad?

    Apreciază

  20. Lary permalink
    iulie 10, 2010 16:26

    Dupa decesul dictatorului spaniol Francisco Franco in 1975 , tanarul Rege JUAN CARLOS 1 a avut de infruntat mai multe crize politice majore specifice oricarei perioade de tranzitie cum ar fi lovitura de stat ( esuata ) a vechilor franchisti dar si revenirea in tara dupa un indelungat exil a liderului comunist Santiago Carillo cu ganduri revansarde . Nicolae Ceausescu l-a convins pe Santiago Carillo SA NU RESPINGA MONARHIA si sa se abtina de la atacuri la persoana Regelui , fiindca acesta va instaura democratia in Spania si va garanta intrarea in legalitate a partidului comunist , lucru care s-a si intamplat. Ulterior Regele spaniol a vizitat Romania si l-a invitat pe Ceausescu intr-o vizita oficiala la Madrid in 1979 . Exista chiar si o legenda legata de un ” aranjament ” fotbalistic la nivel foarte inalt intre Romania si Spania in 1977 , dar aceasta e o alta poveste… Nu sunt un simpatizant sau nostalgic al lui Ceausescu pentru ca RESPING DICTATURA in toate formele ei cunoscute in istorie , dar am vrut sa fac aceste precizari pentru ca orice personaj istoric nu trebuie vazut numai in alb sau negru .

    Apreciat de 1 persoană

  21. iulie 10, 2010 17:44

    @Lary,
    Iti multumesc frumos, sincer habar nu aveam stiu ca Regele Juan Carlos s-a intalnit cu Ceausescu si stiam ca tinea legatura dar n-amn stiut ca Ceauisescu l-a convins pe Santiago Carillo sa nu respinga monarhia.
    MULTUMESC FRUMOS!
    Voi pune o fotografie cu Juan Carlos si voi adauga mesajul tau.

    Apreciază

  22. iulie 10, 2010 17:53

    @Ovidiu

    Bine, multzumesc Ovidiu, ceea ce iti doresc si tie la fel ca si tuturor romanilor adevarati!
    Chiar daca nu sint tot timpul vizibil, eu sint in permanentza prezent alaturi de cei ce fac cite ceva bun pentru tzara!

    Apreciază

  23. Ioan Constantinescu permalink
    iulie 11, 2010 08:11

    N-am fost comunist. Credeam in Ceausescu desi simpatizez nobletea monarhista. Imi simt terfelita existenta mea de pana in 1989. Nu pot decat sa ma bucur citind acest blog. Va multumesc!

    Apreciază

  24. iulie 11, 2010 11:24

    @Ioan Constantinescu,
    Multumesc, cu placere!!!

    Apreciat de 1 persoană

  25. raduhumor permalink
    iulie 11, 2010 14:52

    Oricat de mult s-ar stradui unii sa-l reabiliteze pe Ceausescu, cu siguranta nimeni nu va reusi s-o faca asa cum a facut-o Basescu. Intentionat sau nu, in primii ani din primul mandat l-a reabilitat pe Iliescu , iar acum pe Ceausescu.
    Se pare ca vor avea aceeasi soarta pentru ca nici de data aceasta nimeni n-a invatat nimic din ce a fost (si bun si rau !).
    Atunci cand apelezi la crima pentru a-ti suprima adversarul, nelasandu-i ocazia de a fi judecat dupa niste legi juridice, poti fi sigur ca istoria se va mai repeta !
    Si asta v-o spune unul care s-a bucurat atunci ca am scapat de Ceausescu, nu si de felul in care s-a facut acest lucru, iar acum cand inteleg si stiu mai multe, chiar consider ca nu moartea lui a ajutat Romaniei, ci daca ar fi ramas in viata si ar fi putut sa ne dezvaluie si sa ne ia de pe ochi valul de minciuni cu care am fost intoxicati din timp atunci, si care din pacate continua si acum !

    Apreciază

  26. iulie 11, 2010 16:00

    Raduhumor,
    Daca Ceausescu ar fi ramas in viata (daca Iliescu nu complota de trei ori lovituri de stat timp de 20 de ani, impreuna cu alti comunisti lacheii rusilor, tradatori spioni marginalizati etc.) Atunci ne povestea despre banda de criminali FSN, si toate atentatele planificate la Moscova dupa ce Ceausescu a condamnat ivazia in Cehoslovacia 1968.

    Capul comlotistilor a fost Iliescu care il vedea pe Ceausescu drept dusman anti-sovietic care a intinat nobile idealuri comuniste, care a intinat numele partidului comunist roman, acest Iliescu care a cenzurat filme si a suprimat miscarea studentilor se crede democrat. Iliescu de-fat a fost un comunist perfect tatal sau a fost un stalinist pai ce fel de educatie putea sa primeasca Iliescu ?

    Ceausescu ne dezvaluia detaliat despre acesti comunisti tradatori si cum Iliescu a fost depistat de Securitate in 1969 cand KGB-ul avea legaturi indirecte cu Iliescu, in 1969 rusii au incercat sa deie prin iliescu prima lovitura de stat care a esuat pentru ca Securitatea care se ocupa cu antispionajul l-a inregistrat pe iliescu cand acesta se intalnise la Bucuresti cu un agent rus GENERAL GRU. ca sa-l puna pe Iliescu in locul lui Ceausescu, printr-o lovitura de stat planificat la Moscova, Ceausescu l-a chemat la el pe Ion Iliescu ca sa-i anunte ca a fost depistat de securitate, dar Iliescu minte cand zice ca de-fapt Ceausescu l-a marginalizat ca l-a criticat intr-o vizita 1969 in Coreea, mu el a fost indepartata de linga anturajul sau pentru ca lucra pentru Rusi.
    Vezi Pacepa.

    Apreciază

  27. iulie 11, 2010 23:00

    „16 mai 1970. Generalul maior Nicolae Ceausescu in mijlocul cetatenilor de la Satu Mare, in timpul inundatiilor” (poza).

    In 1970, N.Ceausescu era secretar general al PCR si presedintele republicii. De mult timp nu mai era seful DSP al Armatei RPR.

    Nu l-am iubit si nu-l iubesc. Am avut mari neplaceri cu regimul lui. Insa nu stiu daca cu mult mai mari decat cu slugile mafiilor de dupa. Nu pot sa nu constat ca actualii nu-i ajung nici pana la glezne. Romania de atunci, cu URSS si slugile din vecini in coaste era cu mult mai independenta decat acum. Tradarea de secrete sau vanzarea tarii (nu ma refer la actiunile anticomuniste) erau pedepsite cu moartea, sau cu inchisoarea grea.

    Olteanul din Scornicesti, ajuns in fruntea statului comunist roman, cu cata scoala a avut, se pare ca totusi a primit in familie educatie: NU AVEA MENTALITATEA SI APUCATURI DE SLUGA. Nu avea ceea ce dezgusta cel mai tare.

    Apreciat de 1 persoană

  28. filmy erotyczne permalink
    iulie 26, 2010 18:25

    This post was very nicely written, and it also contains a lot of useful facts. I appreciated your professional way of writing this post. You have made it easy for me to understand.

    Apreciat de 1 persoană

  29. octombrie 24, 2010 01:04

    sa privim in fotografie cine a judecat pe presedintele rominiei o adunatura de profitori si indivizi de cea mai joasa speta inclusiv un puscarias stanculescu a furat in epoca socialista in timpul presedintelui ceasescu si inepoca capitalista restul sunt niste cini vagabonti ei cit traesc si sa traiasca cit mai putin nu au produs nici pentru un colt de mamaliga sau de pine neagra daca dincolo exista judecata sa fie aruncati in smoala

    Apreciat de 1 persoană

  30. martie 26, 2015 00:29

    Ceausescu and Dayan!

    Apreciat de 1 persoană

  31. DUȚU CORNEL permalink
    noiembrie 20, 2019 17:30

    CEL MAI TARE ȘEF DE STAT PE CARE LAU AVUT VREO DATA ROMÂNIA! CTITOR AL ROMÂNIEI SOCIALISTE! VIZIONAR CONDUCĂTOR !ULTIMUL MARE PATRIOT ROMÂN!UN EROU NAȚIONAL ÎN LUPTA ANTI MOSCOVA ! A ADUS UN PRESTIGIU NEMAIPOMENIT ROMÂNIEI PE SCENA POLITICĂ INTERNAȚIONALĂ! A FOST CONDUCĂTORUL CU CELE MAI MARI REALIZĂRI DIN ISTORIA ROMÂNIEI! MARE PĂCAT CĂ A FOST LUCRAT DE CALUL TROIAN K.G.B-IST&G.R.U LA COMANDA EXPRESĂ A OCULTEI SIONISTE CE A PUS STĂPÂNIRE PE FRUMOASA SI MULT PREA BOGATA MOȘTENIRE RĂMASA ÎN MÂINILE JEFUITORILOR SIONISTI TRANSFORMATA ÎN COLONIE NEOMARXISTA DESFIITANDUSE STATUL NAȚIONAL AL ROMÂNILOR!
    ACEASTĂ DECĂDERE ABISALĂ TE LASĂ INMARMURIT DE AMĂRĂCIUNE PERPLEXA ! ORICE SUFLETUL DE ROMÂN CONȘTIENT DE DURITATEA ACESTUI CRUNT ADEVĂR SUFERĂ CUMLIT ! NU AM CUVINTE SĂ DESCRIU JOSNICIA ÎN CARE ÎN MOD DELIBERAT ȘI SISTEMATIC AM FOST ADUȘI DE CĂLĂI SIONISTI ! BIET POPORUL ROMÂN TE AȘTEAPTĂ EXTINCTIA ! VAI ȘI AMAR DE TURMA RĂMASĂ FĂRĂ PĂSTOR ȘI FĂRĂ CÂINI!

    Apreciat de 1 persoană

  32. ianuarie 25, 2023 03:27

    Am văzut Intr un documentar că membrii familiei regale (femeile)au un fel de dress cod pe care nu l încalcă nimeni niciodată nu poartă nimeni aceeași culoare care o purta regina .Elena nu știa treaba asta.

    Apreciat de 1 persoană

  33. ianuarie 25, 2023 03:45

    Vad numai nostalgici pe aici ….ce păcat că agențiile de turism de azi nu organizează și excursii in timp că tare as vrea sa le fac cinste la multi cu cate un sejur de 1 luna in timpurile alea.Inainte sa vă dați cu părerea despre cat de bine o duceam in locul vostru as sta de vorba cu un deținut politic sau macar cu unul din membrii familiilor celor decedați în pușcării …la frontiera ori la Canal!Întrebați preoții și călugării care mai sunt în viață despre securitate …pe cei internați în spitalele de psihiatrie forțat. Întrebați va mamele ce însemna un avort și doctorii …Puneți mâna pe carte și nu mai visați la Comunism !

    Apreciat de 1 persoană

  34. mai 23, 2023 00:44

    Ai dreptate Iuliana

    Apreciat de 1 persoană

  35. mai 23, 2023 00:46

    Asa este

    Apreciază

  36. mai 23, 2023 00:47

    Asa e

    Apreciază

  37. mai 23, 2023 00:48

    Greu de crezut

    Apreciază

  38. mai 23, 2023 00:49

    Nu înțeleg

    Apreciază

  39. mai 23, 2023 00:49

    Where?

    Apreciază

  40. mai 23, 2023 00:50

    Exact

    Apreciază

  41. mai 23, 2023 00:51

    Than you very much

    Apreciază

  42. mai 23, 2023 00:53

    Nu văd postarea dar în 1951 era general vezi pe pagină sau caută

    Apreciază

  43. mai 24, 2023 16:23

    https://www.google.com/search?q=moshe+dayan+meets+nicolae+ceausescu&oq=moshe+dayan+meets+nicolae+ceausescu&aqs=chrome..69i57.5585j0j1&client=ms-android-google&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8

    Apreciază

  44. noiembrie 23, 2023 12:07

    Nu inteleg

    Apreciază

Trackbacks

  1. Elucubratii

Lasă un comentariu

Descoperă mai multe la Nicolae Ceauşescu Preşedintele României 1965-1989. Sit oficial 🇧🇪

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura