Skip to content

DSS nr. 00262/22.11.1989 – Securitate

24 august 2010

Lovitura de stat 1989 pregatita in detalii!
Departamentului Securităţii Statului (Iulian Vlad) au transmis 11 informări ultrasecrete din pe­rioada 7 noiembrie-12 decembrie 1989.
Nicolae Ceauşescu a avut totodată, în­cepând cel mai târziu din luna septembrie 1989, informări speciale, chiar în mai multe ediţii zilnice, asupra acţiunilor sistematice
coordonate din exterior împotriva sa.

Nicolae Ceauşescu îi ştia, dar nu voia să strice „bunele relaţii” oficiale.
Nicolae Ceauşescu, practic, a aflat că i se apropie sfârşitul.
În timp ce Ceauşescu ţinea cu dinţii de putere, reţelele KGB-GRU erau activate pentru schimbarea lui pe orice cale. Pentru aceasta, România a fost invadată de „turişti speciali” trimişi dinspre Moscova, Budapesta şi Belgrad

De asemenea, generalul de brigadă în rezervă Aurel Rogojan, fostul şef al Secretariatului Departamentului Securităţii Statului, rememorează, în parte, stările şi situaţiile în care se aflau ofiţerii de securitate în timpul evenimentelor din 1989. Unul dintre cei care trebuiau să fie, „la revoluţie”, cu ochii pe generalul Iulian Vlad, şeful DSS, a recunoscut, după mai multe zile, că fusese pregătit pentru misiunea de a lua sub control sediul Securităţii şi a comandantului ei încă din vara acelui an. Ca la un ordin, „gardienii revoluţiei” s-au retras, iar locul lor a fost luat de forţele speciale ale Armatei.
Fostul şef al Secretariatului DSS mai aduce în discuţie mecanismul prin care Nicolae Ceauşescu, preşedintele României socialiste, primea informările zilnice de la Securitate. Aurel Rogojan dezvăluie că soţia dictatorului, Elena Ceauşescu, nu avea acces la aceste informări, iar preşedintele RSR ştia realităţile din ţară de la „aducătorul de veşti rele”, generalul Iulian Vlad.
De altfel, conform declaraţiilor lui Aurel Rogojan, agenţi ai unor servicii de spionaj străine erau infiltraţi chiar în Comitetul Central şi în clădirile anexe acestuia.
Aurel Rogojan afirmă că aparatul antiterorist al României a fost construit cu ajutor occidental.

Ungaria a fost vârf de lance al acţiunilor rezultate din înţelegeri şi planificări sovieto-americane, franco-germane, anglo-olandeze şi italiano-austrice. Generalul de brigadă în rezervă explică faptul că Budapesta declanşase o vastă operaţiune de sensibilizare la nivel mondial privind soarta minorităţii maghiare, fapt care nu reprezenta decât un pretext pentru acţiuni concrete de destabilizare a situaţiei din România.

Numai pentru perioada 7 noiembrie-12 decembrie 1989 reţin aten­ţia cel puţin 11 informări din categoria celor extrem de incomode, după cum urmează:

1. DSS nr. 00275/07.11.1989 privind întâlnirea de la Malta: „Cele două părţi vor aborda cu prioritate probleme privind redefinirea sfe­relor de influenţă (…) problema exercitării de noi presiuni coordonate asupra acelor ţări socialiste care nu au trecut la aplicarea de reforme reale… Statele vest-eu­ropene să aibă un rol sporit în influenţarea situaţiei din Europa de Est (…) În ceea ce priveşte România, va fi foarte greu, date fiind par­ti­cu­larităţile proprii (…) care exclud posibilitatea producerii unei re­voluţii de catifea (…)”

2. DSS nr. 00252/793/07.11.1989 privind întâlnirea Kohl – Mitterrand: „S-a stabilit sprijinirea unui front comun al forţelor de opoziţie din ţările socialiste (…)”.

3. MApN – Direcţia Informaţii a Armatei – Telegrama 015771/09.11.1989: … Simultan cu provocarea unor demonstraţii, (…) Ungaria are intenţia să provoace incidente la graniţă… care să degenereze într-un co”Ungaria acţionează în scopul destabilizării situaţiei politice interne din România, cu prioritate în Transilvania a unui conflict militar… Acest scenariu se va realiza cu ştirea URSS şi cu sprijinul Austriei…”.

4. DSS nr. 00286/11.11.1989 – „După reuniunea la nivel înalt a NATO, care a avut loc la Bruxelles, Guvernul Olandei are în vedere ca în relaţiile cu România să promoveze toate formele active de stimulare a propagandei negative şi susţinere a acţiunilor protestare (…)”.

5. DSS nr. 00444/814/14.11.1989 – „«Trust Organization», recent înfiinţată de CIA, are între obiective: încurajarea şi sprijinirea mişcărilor disidente din ţările socialiste; măsuri active de organizare şi dirijare a acţiunilor emigraţiei; organizarea de ac­ţiuni de opoziţie făţişe şi folosirea ca ofiţeri de legătură şi instructori a foştilor membri ai serviciilor de informaţii care au trădat (…). «Trust Organization» îşi va concentra activitatea cu preponderenţă în direcţiile României şi Cehoslovaciei…”.

6. DSS nr. 00260/16.11.1989 – Iniţiativa preşedintelui Franţei de a convoca reuniunea de urgenţă la Paris a şefilor de stat şi de guvern ai ţărilor membre ale Pieţei Comune, cu scopul „sporirii rolului aces­tora în destabilizarea şi schimbarea re­gimurilor politice din ţările socialiste, încurajării directe a constituirii nemul­ţu­miţilor şi protestatarilor în mase de ma­nevră (…)”.

7. DSS nr. 00262/22.11.1989 – Reuniunea de la Paris convocată din iniţiativa preşedintelui Franţei: „În contextul poziţiilor comune şi a acţiunilor concertate ale SUA şi URSS, cu privire la România se preconizează (…) crearea unei tensiuni interne destabilizatoare prin folosirea unei stări de nemulţumire şi incitări în mediul minorităţii maghiare (…)”. (n.a. – Era oare scenariul care l-a avut ca protagonist pe preotul reformat Laszlo Tökes?! Anterior, deşi au fost dovedite acţiunile ilegale împotriva securităţii statului săvârşite de Laszlo Tökes, atestate şi de interceptarea, la controlul trecerii frontierei, a unei chitanţe olografe pentru primirea sumei de 20.000 lei, ascunsă în plafoniera autotu­rismului cu care călătoreau legăturile sale din Ungaria, Nicolae Ceauşescu nu a aprobat sesizarea instanţei de judecată).

8. DSS nr. 0086/27.11.1989 – Declaraţia consilierului prezidenţial sovietic Oleg Bomogolov privind „caracterul ireversibil şi de generalitate al procesului care se desfăşoară în unele ţări est-europene şi optimismul cu care este privită evoluţia viitoare a României”.

9. DSS nr. 00277/02.12.1989 – Declaraţie a preşedintelui George H. Bush: „Aş dori să văd unele acţiuni şi în această ţară. (…) Am trimis în România un nou ambasador… L-am trimis în România tocmai pentru că este un om ferm şi intransigent…”.

10. DSS nr. 00288/12.12.1989 – Declaraţia preşedintelui Franţei la încheierea reuniunii la nivel înalt de la Strasbourg: „Pro­blema unor provincii… nu trebuie să se omită existenţa divergenţelor între Un­garia şi România în chestiunea Transilvaniei… sau problema Basarabiei… Franţa şi URSS trebuie să-şi reia rolul de a asigura echilibrul în Europa…”.

11. DSS/0610/12.12.1989 – În mediile emigraţiei maghiare din Occident, dar şi în cercurile guvernamentale de la Budapesta se vehiculează ideea reanalizării în forurile internaţionale a statutului actual al Transilvaniei, după ce etnicii unguri din Ro­mâ­nia vor acţiona pentru autonomie şi întemeierea unui nou stat independent, suve­ran şi neutru – Ardealul – sau pentru înglobarea Transilvaniei într-o federaţie…”.

Reclame
18 comentarii leave one →
 1. 24 august 2010 13:09

  Asa iliescu a dat lovitura de stat, vedeti copilul Iliescu la acea varsta Elena Ceausescu il ducea de minuta la puscarie ca sa-si vada tata, ca dupa 50 de ani mai tarziu sa-si omoare mama Elena.

  Apreciază

 2. 24 august 2010 15:14

  Felicitari Ovidiu, buna postare.

  Planurile externe de ınlaturare a liderului comunist N. Ceauşescu s-au bazat pe „caii troieni“ din Romania. Silviu Brucan, Alexandru Barladeanu, Virgil Magureanu, Ion Iliescu, generalii Nicolae Militaru şi Ioan Ionita sunt doar cativa dintre cei care au complotat la lovitura.
  In jurul lui Iliescu s-a conturat cea mai controversata grupare. In timp ce Magureanu ışi recunoaşte, ın felul lui, calitatea de complotist la caderea lui Ceauşescu, Ion Iliescu neaga vehement ideea de complot. O acrediteaza numai pe cea a “revolutiei”.

  Draga Ovidiu, binenteles ca interiorul era grupat. Vechi activişti, Militari şi Perestroikişti, ultima grupare avandul CAPO pe İliescu. Deasemeni ıntr-e aceste trei grupari existau multe punti de legatura, complotişti avand acelaşi scop. Militaru a fost cel care a facut treaba Armatei…a construit un grup destul de mare de generali care l-a lovitura au luat pozitia respectiva. In 86’ Apostol vine din Brazilia unde era ambasador pentru concediu ın Romania şi pune la cale cu İonita rasturnarea liderului Ceauşescu. Baiatul avea un grup de generali de armata, buni prieteni de-ai lui, şi de la Secu un numar de generali, de ofiteri superiori, precum şi o suta de activişti de partid, ın frunte cu Iliescu.

  Aşadar, dragi romani, daca vreti sa aflati de ce au fost capabile VİTELE acestea ın frunte cu İliescu mai fumati ceva istorie…
  Macar sa scoata fum daca nu scoate nimic din voi…

  Apreciază

 3. 24 august 2010 16:36

  @FARC-EP,
  Nota 10 pentru comentariu, da Iliescu a fost un cal troian, interesant ca Iliescu tot mereu vorbeste ca a fost marginalizat de Ceausescu pentru ca l-a criticat intr-o vizita in Coreaa, ceea ce nu este deloc adevarat. KGB-GRU, la-u avut ca pe un cal troian inca din 1969.
  –––––––
  ION MIHAI PACEPA:
  În 1988, într-un interviu cu Dr. Michael Ledeen, consilier pentru terorism al Preşedintelui Ronald Reagan, publicat în revista franceză Politique Internationale, am prezis posibilitatea ca Kremlinul să organizeze o lovitură de stat în România menită să-l înlocuiască pe Ceauşescu cu Ion Ilici Iliescu, un comunist educat la Moscova, al cărui tată fusese atât de devotat lui Lenin încât şi-a botezat propriul copil cu numele lui. Pe ce mi-am bazat această afirmaţie? În anii 1970, când am avut în subordine U.M. 0920/A, o unitate specială a Departamentului de Informaţii Externe (DIE) ce era însărcinată cu activitatea contrainformativă împotriva URSS, aceasta a depistat şi înregistrat magnetic contactele secrete pe care Ion Ilici Iliescu, atunci secretar al CC al PCR pentru propagandă şi agitaţie, le-a avut cu un membru al unei delegaţii „ideologice” sovietice în vizită la Bucureşti. Acesta i-a spus: „Kremlinul ar fi mai fericit cu tovarăşul Iliescu în fruntea Partidului Comunist Român”. Kremlinul se temea că românii îl urau pe Ceauşescu atât de înverşunat încât l-ar fi putut izgoni fără intervenţia Moscovei, şi că ura împotriva lui Ceauşescu va degenera în ură împotriva comunismului care ar fi putut merge atât de departe încât România să ceară retragerea din Pactul de la Varşovia. Kremlinul se temea de asemenea şi că o eventuală relaxare politică în România ar fi putut exacerba dorinţa populaţiei din Republica Moldovenească de a se uni cu Patria Mamă, creând astfel un val de fervoare naţionalistă în alte republici sovietice
  ———
  Ceauşescu, care ştia de la U.M. 0920/A că sovieticul ce l-a contact pe Ion Iliescu venise în România să recruteze aderenţi pentru o lovitură de stat în România, a ascultat de câteva ori banda de magnetofon ce conţinea înregistrarea acestei convorbiri pe care Iliescu, bineînţeles, nu i-o raportase. La scurt timp după aceasta Ceauşescu l-a îndepărtat pe Iliescu din anturajul său apropiat, numindu-l secretar al unui comitet judeţean de partid. Pentru a nu irita Moscova, Ceauşescu l-a păstrat însă membru supleant al Comitetului Politic Executiv, dar a ordonat U.M. 0920/A să-l ţină pe Iliescu în continuă supraveghere. (După ce am părasit România, U.M. 0920/A şi-a schimbat indicativul în U.M. 0110 şi a fost condusă de generalul.

  Vezi aici da click

  Apreciază

 4. 24 august 2010 17:47

  Cand aud de numele Pacepa Kuklinski ma apuca rısul instant, iar postinstant ma apuca greata…Un tradator de neam, un individ murdar şi fara contiinta!!

  Ovidiu, sugestia ca N. Ceauşescu sa fie omorat a venit de la Gorbaciov ın ıntrevederea secreta pe care i-a acordat-o la Kremlin lui Silviu Brucan iar pe urma ideea de a-l delega pe generalul Victor Stanculescu sa se ocupe de procesul şi de executia Ceauşeştilor le-a venit celor din grupul Iliescu ın timpul dezbaterilor din WC-ul lui Milea.

  “Ideea este buna, aşa trebuie făcut. Orice revolutie trebuie sa ia capul şefului statului”.
  “Dacă asta ramane ca monument ın memoria oamenilor, s-ar putea sa le para rau la un moment dat şi sa se ıntoarca ımpotriva noastra”.
  İliescu-Brucan.

  “acţiune- fulger”- Brucan-İliescu

  Apreciază

 5. 24 august 2010 18:16

  @FARC-EP,
  In primul rand a fost vorba de o lovitura de stat militara, (vezi pagina „Lovitura de stat 1989” acolo am explicat clar de tot si detaliat ce a fost de-fapt), apoi Ilescu a dat una de stat. Aici Iliescu poate fi judecat pentru ca a infiintat un tribunal militar exceptional in numele poporului, fara sa-i intrebe.. fara sa respecte macar un cuvant din Constitutie, s-a dovedit ca toate capitolile de acuzare impotriva lui Ceausescu au fost false, si o parte chiar mincinoase. Procesul s-a desfasurat in mod ilegal nici judecatorul nu a stiut pina in ultima clipa ca il v-a judeca pe seful statului, asa ca nici procuratura n-avea cum sa gaseasca probe nestiind pe cine-i judeca.

  Ceea ce zice Pacepa despre Iliescu este adevarat si probat 100%, Iliescu nu a participat la Revolutie, nu a semnat scrisoarea cu aia sase, Iliescu stia ca daca nu-l omoara pe Ceausescu nu v-a avea credibilitate a vrut sa arate ca a facut ceva mai drastic decat o revolutie, cel mai important a fost faptul ca acest grup complotist functioneaza inca din 1979, care aveau legatura cu KGB-GRU, au vrut sa-i inchida gura lui Ceausescu, unica solutie a fost doar asisanarea lui Ceausescu si omorarea de 1000 revolutionari cu pretextul teroristilor, care nici nu existatu asta a fost doar o manipulare ca sa bage frica in revolutionari ca el Iliescu sa deie lovitura de stat. A fost sau nu tradator Pacepa nu e treaba mea Traian Basescu l-a reabilitat.

  Ideea sa fie omorat Ceausescu printr-un proces simulacru a fost chiar a lui Iliescu, aia ca Brucan etc, au vrut sa-l lichideze pe loc fara proces, asa cum a patit Codreanu.

  Si operatiunea de manipularea poporului, apa otravita etc. Masacrul de la Otopeni, a fost o operatiune de niste oameni fanatici criminali in care conducatorul lor era Iliescu. De mirare cum unul ca Iliescu care in seara de 22 decembrie 1989 a declarat ca CFSN a preluat puterea si este responsabil pentru siguranta tarii nu si-a asumat responsabilitatea pentru 1000 de victime de 6 ori decat la Ceausescu.

  Apreciază

 6. 24 august 2010 23:09

  Bush in IRAK , Iliescu in Roamnia – crimimali. nimeni nu va pati nimic , pentru ca la noi ca si la americani , oamenii de incredere (aliatii ridicati de ei)sunt inca in structurile statului si membrii marcanti in Parlament (senat).
  Dar urat este ca seara de seara ne spun (ne manipuleaza) marionetele lor ce e bine si ce nu pentru romani.

  Apreciază

 7. 25 august 2010 00:00

  @Marian Preo,
  Totul a disparut dupa ce l-au omorat pe Ceausescu si dosarul de cadre a lui Iliescu, cand ? in 2006, cand Basescu era deja presedinte.

  ps. Inscrie-te la bara din dreapta („ABONAMENT DE E-MAIL”) ca sa primesti prin mail atunci cand scriu un articol nou, adresa nu e la vedere nici eu nu o pot vedea.

  Apreciază

 8. 25 august 2010 01:30

  Da, ai perfecta dreptate ın ce priveşte Armata. A fost varful de lance, fara discutie.

  Ovidiu, 110 persoane au fost ucise ıncepand cu 22 dec. 89′, cand sotii Ceauşescu disparusera
  iar tara a fost controlata de grupului lui Ion Iliescu

  24 decembrie 1989, FARA NİCİ O CALİTATE OFİCİALA!! şi pe urma poporu ş.a.m.d. a ordonat constituirea tribunalului exceptional care i-a condamnat la moarte.

  Şi ın ıncheiere… „Procesul Targovişte” s-a facut fara DOSARUL CAUZEİ .
  Ticaloşi ordinari!!

  Apreciază

 9. 25 august 2010 01:32

  vai de mine 1100:) 110 am scris , pardon.

  Apreciază

 10. 25 august 2010 14:19

  Ovidiu, te rog sa-mi permiti sa merg putin pe langa subiect si sa propun aici tuturor celor care vor sa-si intoarca tara intr-o directie.. hai sa-i spunem ,,normala” ( nimeni nu va garanta aici rezultatul ) … sa intre in orice organizatie comunista sau in partidul deja inscris legal P.A.S al tov. Constantin Rotaru sau in cel al tov. Ungureanu si anume PC(N) . Este clar ca lupta e inegala, capitalismul si miliardarii lui inconjurati de mercenari ( vezi aici firme de paza specializate, jandarmi, trupele de interventie rapida, politie comunitara etc,.. ) vor fi greu de detronat dar cu siguranta prin vorbe nu vom putea face minuni. Haideti sa luptam oficial macar, sa fim alaturi de miscarea comunista ca membrii nu doar ca simpatizanti, cu alte cuvinte, sa nu fim doar spectatori. Nu mai suntem in 1923, acum totul este legal, nimeni nu are voie sa ne condamne daca dorim un sistem, cel putin teoretic, corect.

  Observati va rog ca nu am fost partinitor, orice comunist, din orice organizatie sau partid este un pas inainte, sa nu incepem acest drum prin mancatorii si combinatii.

  Apreciază

 11. 25 august 2010 14:44

  @FARC-EP,
  stii ca dosarul „procesului” a disparut? stii ca nu exista macar o copie? stii de ce pentru ca Iliescu avea frica de judecata, vezi un interviu cu Andrei Kemenici, l-am publicat aici undeva sa vezi ca nici macar hirtie de scris nu era.
  Riporter: „De ce credeti ca au disparut documentele procesului lui Ceausescu?
  Andrei Kemenici: „Pentru ca erau false. Un fals istoric al Justitiei române. De aici mi se trag mie toate necazurile. Toti le-am fi semnat atunci. Dar stiti cum le-au semnat ei? În alb, domnule! Au semnat pentru moartea Ceausestilor pe niste hârtii albe, pe care le-au batut la masina dupa aceea, la Bucuresti. Daca dosarul procesului nu disparea, intrau cu totii în puscarie.” Citeste tot interviul

  @Greatpurge,
  ideea e buna numai ca mie nu-mi place politica in general, toti astia care ne conduc acum erau lacheii lui Ceausescu, si au ramas cu ,mentalitatea comunista partide fara ideologie.

  Apreciază

 12. 25 august 2010 17:23

  Multumesc greatpurge.
  Deja ma gandeam serios sa devin membru ın partidul domnului Ungureanu.

  Apreciază

 13. 25 august 2010 18:22

  Ovidiu, nu pot spune ca mie imi place politica. Practic politica actuala consta in demagogie si lupta pentru ciolan. Nu putem sa numim asta politica. Dar, avand in vedere ca ,,politica” ne influenteaza direct viata de zi cu zi pana in cel mai mic detaliu .. ar trebui sa ne implicam mai mult in treaba asta. Altfel nu exista nicio sansa. Noi putem fi pasivi, dar ei ne ating si ultima farama de demnitate, ne inrobesc si isi bat joc de noi in toate felurile. De fapt cred ca am ajuns aproape de un punct unde se aplica regula : Ori noi, ori ei! Inca nu exista curajul necesar pentru ,, a lua taurul de coarne” dar.. niciodata nu spuneti niciodata!

  Toate cele bune si inca o data va felicit pentru articol!

  Apreciază

 14. 29 august 2010 10:42

  În afara de Iliescu, cal troian de atunci, care ar mai fi caii troieni DE ASTAZI? Stie cineva ca sa ne spuna? SEverin care a consimţit pactul cu Ucraina, ca find fara pretenţii teritoriale. Sau toţi cei care au emis in diferite stadii ale unor negocieri cu vecinii ca fiind ,, fărăpretenţii teritoriale”? Nu se răsucesc îm mormite ,,unioniştii”, facatori României Mari? Sau alţi cai troieni care ne-au vindut si cenusa din vatra?

  Apreciază

 15. 31 august 2010 04:27

  Domnule Baboo, va multumesc… dar pe mine personal vorbind, nu ma intereseaza PRAJİTURA EUROPEANA şi nici CURVAREALA PORTOCALİE, mai pe larg vorbind nu-mi pasa nici cine ce a semnat nici la intrarea ın UE şi nici NATO …

  Pe mine ma irita ca se rasuceşte ın mormant un adevarat patriot ın modul cum ıntelegea el sa fie, care a fost infinit mai roman decıt tradatorul kgbist İliescu İon iar akum, cand vine vorba de comunism se ismeneşte ca o TIRFA careia ii se vorbeşte porcos.
  Licheaua dracu’ ordinara!!

  Apreciază

 16. 8 septembrie 2010 10:09

  Ovi: still fighting the ghosts? 🙂

  Apreciază

 17. 8 septembrie 2010 12:00

  @EO,Good morning, but who is the ghost?

  Apreciază

 18. 8 septembrie 2010 18:41

  nea nicu 🙂
  ai citit arhipelagul gulag?

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: