Sări la conţinut

Nicu Ceausescu: Ceea ce stiu e ca tatal meu il cunostea pe Ion Iliescu de cand era chiar copil…

septembrie 9, 2010

Nicu Ceausescu: A fost lovitura de stat, pe fondul unei revolte populare

(Continuare din numarul trecut)

Gabrielescu: Domnule Ceausescu, imi permiteti sa va pun si eu vreo doua, poate trei! Domnule Ceausescu, de cand il cunoasteti pe domnul Ion Iliescu?

Nicu Ceausescu: Pai, bun! Asa. Il… Direct, sau?

Gabrielescu: Direct! Direct!

Nicu Ceausescu: De peste 25 de ani!

Gabrielescu: Da.

Nicu Ceausescu: Poate chiar mai demult!

Gabrielescu: Si va rog sa ne spuneti ce stiti dv. Despre activitatea domnului Iliescu… Lasa cand a fost la Timisoara si la… Astea stim noi! Si a fost la tineret inaintea dv. si, ma rog, pe unde a mai fost… Dar, in ultima parte…

Nicu Ceausescu: Pai, in ultima parte a fost la Iasi… Asta o cunoasteti. Dupa asta a fost la „Ape” ministru, ma rog, presedinte… Tot aia e. Si dupa aceea directorul Editurii Tehnice. Dupa 83, practic, nu mai stiam ce face… Dar, efectiv, inainte il cunosteam. El este prieten si a fost cu… a fost prieten cu Mazilu. Eu aveam o relatie mai speciala cu aceasta familie s.a.m.d. Dar il cunosteam si din alte ipostaze. Il cunosteam bine si pe tatal lui Mihail Bujor. L-am ajutat si pe el sa-si termine facultatea – in epoca. El este un mare geniu! A intrat fara nici un examen de admitere!

Gabrielescu: Cine? Bujor?

Nicu Ceausescu: Bineinteles! A intrat in Olanda, s-a transferat la Politehnica, l-am transferat la ASE si, in sfarsit, terminat!

Gabrielescu: Da, domnule Ceausescu, dar in legatura cu dl. Iliescu, de ce dansul, dupa ce a avut situatia care a avut-o, la o varsta asa… de ce pe urma a avut o indepartare sau…

Nicu Ceausescu: Pai, acum stiti ce s-a intamplat? Raporturile dintre el si tatal meu nu le cunosc! Ceea ce stiu e ca tatal meu il cunostea de cand era chiar copil…

Gabrielescu: Il cunostea Nicolae Ceausescu pe…

Nicu Ceausescu: Pe Iliescu datorita faptului ca a fost impreuna cu taica-sau in… lagar…

Gabrielescu: Si de ce decaderea asta a lui?

Nicu Ceausescu: Asta nu mai am de unde s-o stiu!

Gabrielescu: Nu stiti nimic de asta?

Nicu Ceausescu: Pai, in 1971 cand, ma rog, se spune ca si-a inceput „disidenta” eu eram putin pe la facultate, nu ma ocupam de problemele astea! Ma rog, acum stiti ce s-a intamplat? Eu nu sunt de acord cu disidenta asta… Ca una e sa nu fi de acord cu anumite lucruri si una e sa fi disident!… Mai multa atentie la nuante! In ceea ce ma priveste, am… daca eu sunt mai atent la nuante, astea. Ca de aia am si spus ca nu sunt in situatie de amicitie… cu Caramitru cunostinte…

Gabrielescu: Cu domnul Iliescu – in ce relatii erati dv. personal?

Nicu Ceausescu: Pai, la un moment dat, cred, s-ar fi putut sa fie de amicitie; dupa aceea cunostinte. Adica ne cunosteam, ne-am intalnit… Ma rog, am discutat… In anii 70…

Gabrielescu: Da, acum vreau sa revin la afirmatia dv. in legatura cu „Cine se afla in spatele afacerii?”… De ce tocmai Iliescu?

Nicu Ceausescu: Bine! Nu a fost… Eu, de exemplu, stiam ca el a facut putin studiile la Moscova… De el nu ma mir! Ca era un om mai tanar… Deci era de aceeasi varsta cu Gorbaciov. Intrebarea era cu Manescu! care, totusi, avea o varsta…

Gabrielescu: Cand v-a spus Postelnicu de treaba asta, ce ati gandit?

Nicu Ceausescu: Nimic! Bun! Ei sunt in spate… Adica, dupa aia am facut conexiunile!

Sandulescu: Nu ati facut vreo conexiune si cu scrisoarea celor sase?

Nicu Ceausescu: Nu! Nu! El nu avea nici o treaba acolo!

Sandulescu: Cine?

Nicu Ceausescu: Iliescu!

Sandulescu: Nu, nu! Dar Manescu, avea?

Nicu Ceausescu: Nu! Nu! Se stie povestea!

Gabrielescu: Dar, fiindca a venit vorba, deci, despre Iliescu mai mult nu stiti! Dar, de Brucan si compania asta ce stiti?

Nicu Ceausescu: A, nici una! Eu il cunosteam de cand eram copil ca doar am stat in acelasi cartier pe Brucan. Fie-sau mi-a fost coleg de clasa. Si ii cunosc bine toata familia…

Gabrielescu: Bine, si ce…

Nicu Ceausescu: A, nimic! In afara de faptul ca pleca din tara cand voia! Dar asta stiam de la cei de la mine, de la Institutul de cercetari ca ei se ocupau cu sociologia, cu chestii din astea… s.a.m.d.

Gabrielescu: Bine, dar… cand a scris scrisoarea?

Nicu Ceausescu: A! Ei! Am luat-o ca pe o gluma! Efectiv ca pe o gluma! In primul rand, cand i-am citit pe toti! Ca erau de la 70 de ani in sus! Impreuna – faceau 500 de ani! Cel putin! Asa… mergem cu „mileniul!?”.

Gabrielescu: Si ce ati zis dv.?

Nicu Ceausescu: Am bufnit in ras si gata! Nici nu m-am uitat! Mergem cu „mileniul”?

Gabrielescu: Pai, stati putin! Mileniu, mileniu… Dar au primit domiciliu obligatoriu… au fost…

Nicu Ceausescu: Nu intra in obligatiile mele…

Gabrielescu: Nu, nu! Daca nu era chiar o gluma! Ca, daca era o gluma…

Nicu Ceausescu: Eu am luat-o ca pe o gluma! Altii nu au luat-o ca pe o gluma. Treaba lor! Ii priveste! Fiecare o ia cum vrea! Mie daca imi facea cineva asa ceva radeam! Ii ziceam: bravo! Hai! Vino sa te…

Gabrielescu: Dar, stati asa, domnule Ceausescu, dv., totusi nu erati un copil, erati… cu studii…

Nicu Ceausescu: Pai, nu eram un copil! Pai, tocmai de aia! De 38 de ani! Si cand vine unul de doua ori mai mare ca mine ca varsta…

Gabrielescu: Dar era un stalp al Partidului Comunist! Ca 2, 3, 4 erau!

Nicu Ceausescu: Nu mai erau! Gata! Gata! De la o varsta, ramai frumos, dar nu mai…

Gabrielescu: Bine, dar si tatal dv. avea o varsta…

Nicu Ceausescu: Tocmai de aia! V-am spus de la inceput ca nu vreau sa intru intr-o discutie pe aceasta tema…

Gabrielescu: Deci, erau din aceeasi generatie!

Nicu Ceausescu: Era generatia care… frumos, ii feliciti, ii mai scoti pe la tribuna din cand in cand… Asta era situatia, practic, vedeti? Ceea ce trebuia sa se intample in Romania ca m-ati provocat era exact situatia asta: Domne! Ce au facut spaniolii cu Carillio? De fapt, ceea ce nu au facut spaniolii cu Carillio! Si si-au facut partid cu disidenta s.a.m.d. Asa facusera cu… Asa a facut Carillio cu Ibarurri: presedinte, vi la congres, mai o fraza… felicitari… Asa, deci, vedeti? Era o situatie similara cu ceea ce au facut ungurii cu Kadar…

Gabrielescu: ...Ei erau batrani, erau scosi…

Nicu Ceausescu: …Si, atunci, veniti sa-mi spuneti mie de Apostol, de Brucan, de… adica ce suflu nou puteau ei sa aduca? Domnilor, vedeti, am vorbit, la un moment dat, de lupta intre generatii. Buna! Ori, aceasta a fost, este si va fi!

Gabrielescu: Domnule Ceausescu, sigur ca asa este… Dar scrisoarea aceasta… Vedeti, sa ne referim la faza anterioara lui Decembrie 89…

Nicu Ceausescu: Nu! Asta a fost in vara!

Gabrielescu: Da, in vara. Dar scrisoarea asta a lor, care a fost publicata si in Romania, auzita la posturile de radio, credeti ca nu a avut nici o influenta asupra populatiei Romaniei, plus „Europa Libera”, plus… cutare? Cum, adica, domnule Ceausescu? Hai sa intrebam asa. Cum, acest popor roman, dintr-o data, in ziua de 22 Decembrie i-a venit o nebunie… Nu a fost o pregatire psihologica… Ma rog, o organizare a revolutiei cred ca sunteti de acord ca nu a fost! Adica… „un cap central”, eu stiu?

Nicu Ceausescu: Pai, stiti cum e? Pai, daca va spun eu: la caracatita taiem toate capetele, membrele pleaca fiecare intr-o alta directie… Si, atunci, unde a fost organizarea? Deci, dv. va contraziceti acum!

Gabrielescu: Pai, ia sa vedem! Hai sa lamuriti dv…

Nicu Ceausescu: Pai, dv. spuneti: deci, aceasta nu a fost pregatita psihologic! Ori, ca sa fie pregatita psihologic, trebuie sa spun: eu am un tel! Ne adunam: 7-8-10-100. Bun! Doi ca suntem in conspirativitate! Asa, si stabilim niste lucruri. Dar intre noi doi. Bun! Faceti o „troica” ca asa aveau rusii! Noi suntem trei! Fiecare prin rotatie! Ne intoarcem la greci! Dar suntem un nucleu! Ori, in momentul cand dv. veniti si ne spuneti: acest popor a fost organizat psihologic! De catre cine? Si, deci, nefiind un „nucleu central”, cine i-a pregatit? Ca trebuie, domne! Bun! Cum actionam? Cum facem? Ce dregem? Bun! Si atunci!? S-a intamplat spontan! Era o chestie… ca, vedeti, cine i-a adunat pe oameni la un loc?

Gabrielescu: Pai, nu stim! Va intrebam pe dv!

Nicu Ceausescu: Pai, nu s-a dat… sa se faca miting? Nu am stabilit eu la Sibiu sa nu se faca nici un miting? Si au facut numai cei de la armata? Nici un fel de adunari…

Gabrielescu: Sa lasam pana la miting… Domnule Ceausescu ca mitingul este ultima faza!

Nicu Ceausescu: Ultima faza… dar, vedeti!

Gabrielescu: Cum, adica, chiar in ziua aia de 22 si-a dat poporul roman seama dintr-o data, asa, ca treaba nu merge, sau cum? Hai sa ne gandim asa, din punct de vedere socio-psihologic…

Nicu Ceausescu: Stiti cum este streaba: dv. actionati intr-un partid care spune asa: „Ce s-a schimbat in Romania?”. Spuneti-mi dv. sa stiu si eu!

Gabrielescu: Ma rog, asta este o alta chestie!

Nicu Ceausescu: Deci, nu discutam problema asta!

Gabrielescu: Domne Ceausescu!

Nicu Ceausescu: Bun! Spuneti, domnule…

Gabrielescu: Noi suntem preocupati nu eu personal, ci toti de aici aceasta revolutie… care a avut loc, totusi, s-au petrecut asemenea evenimente…

Nicu Ceausescu: Ve-deti! Eu am o teorie putin aparte fata de dv.!

Gabrielescu: Va rog sa ne-o spuneti!

Nicu Ceausescu: Eu am spus asa: pe fondul unei revolte populare a avut loc o lovitura de stat!

Gabrielescu: Asta este parerea dv…

Nicu Ceausescu: Asta este teza mea.

Gabrielescu: Lovitura de stat a fost pregatita?

Nicu Ceausescu: Lovitura de stat cu sprijinul celor de la Interne si de la Armata – fiindca, altfel, nu reusea!

Gabrielescu: Lovitura de stat a fost stati putin daca am inteles bine…

Nicu Ceausescu: …Cu sprijinul celor de la Interne si de la Armata, ca, altfel, nu reusea! Si, parerea mea este ca, pentru a reusi, s-a facut inlaturarea lui Milea…

Gabrielescu: Ce s-a facut?

Nicu Ceausescu: Inlaturarea lui Milea. Milea era un pion ca nu ceda! Stiti bine ce ordine a dat el in noaptea de 21…

Gabrielescu: Deci, inteleg ca dv. considerati ca Milea ar fi aparat regimul in continuare?

Nicu Ceausescu: Milea era un exponent al regimului. El nu apara numai regimul! Se apara pe el!

Gabrielescu: Da.

Nicu Ceausescu: Vedeti, pentru ca, pana la urma, apare instinctul de conservare!

Gabrielescu: Da! Asa e!

Nicu Ceausescu: El nu mai avea o alta cale de intoarcere…

Gabrielescu: Nu mai avea o alta cale si… Si-a gasit alta… Cu impuscatul!…

Nicu Ceausescu: Nu se stie daca si-a gasit-o sau i-au gasit-o altii!

Gabrielescu: Ma rog.

Nicu Ceausescu: Asa! Si aici e o problema!

Gabrielescu: Si aici e o problema! Da! Dar, domnule Ceausescu, ati folosit expresia: „lovitura de stat”. Hai sa ne intoarcem la asta… A cui lovitura?

Nicu Ceausescu: Lovitura de stat am spus… Nu stiu a cui lovitura… Si dv. ati spus ca a fost o revolutie care nu a fost condusa de nimeni!

Gabrielescu: Ia sa vedem! Asa sa fie?

Nicu Ceausescu: Pai, nu a fost un nucleu de coordonare…

Gabrielescu: Pai, a fost? Sau nu a fost?

Nicu Ceausescu: Nu stiu! Deci, eu am spus asa: a fost o revolta populara si, pe baza revoltei populare, atat din cadrul partidului doar nu erau veniti de pe luna! au dat o lovitura de stat! Cu sprijinul Internelor si al Armatei! Pentru acest lucru l-au inlaturat frumos pe ministrul apararii… Ca s-a inlaturat singur, ca l-au inlaturat altii… Ramane sa se decida. Si asta este ipoteza mea. Si am si prezentat pe ce se bazeaza aceasta ipoteza! Intelegeti? Bun! Si, cu asta… Discutam… Dv. spuneti: a fost o revolutie care nu a fost condusa de nimenea si…

Gabrielescu: Eu nu spun asta. Vreau numai sa aflu cum a fost!

Nicu Ceausescu: Pai, eu nu am de unde sa aflu cum a fost!

Gabrielescu: Parerea dv.! Parerea dv.!…

Nicu Ceausescu: V-am spus parerea mea… Intelegeti… Fiindca dv. stiti foarte bine ca la ora 8 dimineata din informatiile mele ulterioare au trecut 80 de tancuri din Oltenitei spre centrul orasului! Si nu au trecut cu flori!… Dupa ce s-a anuntat moartea lui Milea… Cu flori cu tot, au plecat inapoi. Atunci a fost… Acolo s-a stabilit raportul de forte! Ca armata stabilea raportul de forte, nu eu!

Gabrielescu: Fara discutie!

Nicu Ceausescu: Si atunci? Gata!

Gabrielescu: Armata a rasturnat! Daca continuau sa traga pe strazi… Vedeti, nu se stie ce se mai intampla… Domnule Ceausescu, aceasta armata, care s-a comportat asa cum s-a comportat a fost, dupa parerea dv., de acord cu lovitura de stat dinainte, vorbisera, discutasera… Era aceasta idee…

Nicu Ceausescu: Aici, nu am de unde sa stiu… Parerea mea e ca se face confuzie: armata e formata din oameni si oamenii primesc ordine… Asta este sistemul in armata!

Gabrielescu: Va referiti la comandantii sistemului…

Nicu Ceausescu: Pai, v-am spus parerea mea in ceea ce il priveste pe Milea… Restul, ca la un moment dat, cand ramai fara comandant in armata, incepe o mare degringolada... si pana se reaseaza lucrurile dureaza… Aici s-a intamplat tot ceea ce s-a intamplat, practic… la 9.30 sau 10…

Gardianul – 10 Decembrie 1995


Dar Iliescu cum a ajuns la varful puterii?

Stefan Andrei: Iliescu?  Asta a fost un pui de lele! El si-a ucis parintii, domnule! Familia Ceausescu a fost ca si familia lui! Hai sa va spun povestea lui… Cum v-am zis inainte, prin anii’ 60, incepuse marea schimbare. In acest timp, presedinte al Uniunii Asociatiilor Studentilor Comunisti din Romania (UASCR) era unu’, Ion Iliescu.

Rep: Cum a ajuns el acolo?

Stefan Andrei: Voi trebuie sa stiti adevarul, ca tanara generatie: relatiile dintre Ion Iliescu si familia Ceausescu au fost niste relatii extraordinare. Adica, pe cand era el baietan, Elena Ceausescu merge la inchisoare la Targu Jiu de mana cu Iliescu. Ea mergea la frate-sau si el se intalnea cu taica-sau. Elena povestea cum mergeu impreuna; el cu mama lui adoptiva, ca prima l-a parasit, si cu Elena Ceausescu. Schimbau trenul la Filiasi. Si, spunea, Elena: “Dormeam toti intr-o odaie acolo. Nici nu ne jenam de Ionel, era un baiat in pantaloni scurti”. Era in ’43, avea vreo 13 ani. Va dati seama, Ceauseasca nu spunea multora “Ionele”. Au fost apoi la chefuri cu taica-sau, Alexandru Iliescu, si el, si ea, Ceausestii. Chiar se spune ca unchiul lui Iliescu, Eftimie, si el ilegalist, a fost amantul Elenei Ceausescu.

Obraznicia lui “Ionel”Scandalul cu “Ionel” a inceput cand am plecat in China. Eram in avion si se povestea cum tocmai prinsesem doi colonei de la Oradea ca erau agenti ai sovieticilor, se aflau in legatura cu un ofiter GRU, care avea acoperirea de consul. Amandoi facusera studiile in Uniunea Sovietica. Si Elena Ceausescu zice: “Ti-am zis eu, Nicule, ca mai toti astia care au facut studiile in URSS au fost racolati de rusi!”. La care Iliescu s-a inrosit tot si-a zis: “Dar cei care invata la Londra, despre care Marx a spus ca este citadela capitalului financiar mondial, astia nu pot fi racolati?”.

Se referea la Valentin. Atunci, Elena s-a enervat si i-a zis: “Esti un obraznic! Noi te-am facut ce esti acum si acum profiti ca te stim de mic?!”. Cand ajungem la Beijing, nebunia revolutiei culturale… Primire magistrala, lume puhoi. Ceausescu facea cu mana, Maurer se sprijinea in baston. Si, in spatele lui, mai facea unul cu mana: Ion Iliescu, cu ochelarii de soare pe nas. “Ma, da’ nu ti-e rusine?” i-a zis Ceausescu dupa – “Tu n-ai simtul masurii? Eu reprezint statul roman, da’ tu, ce reprezinti?” Dupa care, cand am venit de la Hanoi, Iliescu iar a inceput sa-si dea cu parerea despre politica Partidului in teritoriu. Atunci Ceausescu l-a pus la punct. Zice: “Mai Iliescule, ti-ai facut studiile la Moscova dupa care te-am trimis la Praga. De-acolo te-am adus la CC. Dar acum vad ca tu nu-ti cunosti tara. Cum poti sa fii atunci secretar cu propaganda? O sa te trimit in tara, ma!” Si asa a ajuns ce a ajuns, ca dupa aceea sa se razbune pe propriii lui parinti adoptivi… Cum zicea, cand a luat puterea: “Ceausescu a intinat nobilele idealuri ale socialismului stiintific si ale comunismului!”…

Stefan Andrei – scurta biografie

Stefan Andrei s-a nascut la 29 martie 1931, in satul Livezeni, comuna Podari, judetul Dolj. A absolvit liceul din Craiova, dupa care a intrat la Facultatea de Constructii Hidrotehnice, urmand si Institutul de Constructii Bucuresti. In facultate a lucrat ca redactor la sectia internationala a ziarului “Scanteia tineretului”. S-a inscris in Partidul Comunist in 1957. Remarcat de Nicolae Ceuausescu, incepand cu 1960 a ocupat functa de sef al Relatiilor Externe al UTM. In 1965 a devenit adjunctul bunicii lui Bogdan Olteanu, Gizela Wass, care era sefa Sectiei Externe a PCR, apoi prim adjunct si, in 1972, a devenit secretar al CC cu problemele internationale. A fost numit in postul de ministru de Externe in 1978, ca succesor al lui George Macovescu, unde a ramas pana in 1985. Detronat de Elena Ceausescu avea sa fie numit presedinte al Consiliului Central de Control Muncitoresc al Activitatii Economice si Sociale, functie pe care a ocupat-o pana in 1987, cand a fost promovat din nou, in postul de viceprim-ministru al Guvernului. A detinut acest post pana in 1989. Pentru ca a facut parte din fostul regim comunist al lui Ceausescu, Stefan Andrei a fost arestat in 1990. A stat in inchisoare timp de doi ani si cinci luni, in ciuda faptului ca Parchetul nu a putut sustine acuzatia initiala a Frontului Salvarii Nationale condus de Ion Iliescu: “genocid” – uciderea a 60.000 de romani la “revolutie” – si subminarea economiei nationale. Este casatorit cu actrita Violeta Andrei. (D.E.)

Interviu realizat de Victor RONCEA si Vladimir ALEXE
ZIUA  2008


VEZI AICI VIDEO
Transcriere:

Buna seara, hai sa incepem cu inceputul deci Elena l-a cunoscut pe Nicolae in 1939 cand a fost un mare o mare revolta si un miting la Obor in 1939, dupa care Nicu a cazut din nou in puscarie, si cea care se ducea la puscarie era Elena, ea de-fapt sora lui (Gheorghe Gogu) Petrescu, casatorit cu Adela, ce spun Serghei Mizil stie foarte bine, mama lui Dodu. Pe el il chema Nicu de la Nicolae el era baiatul cel mare a lui Gheorghe Petrescu, avea 3 copii deci ; Nicolae, Leana si Dodu. Adela a murit in casa la Dodu in Dorobant, Adela Petrescu care era evreica, iar Nicu a iubit-o foarte mult pe Leana, pe doamna Ceausescu si cand a cerut-o de nevasta i-a facut cadou chiar o bijutarie din cate stiu eu, de aur

Mai mult decat atata ceea ce pot sa va spun este ca Elena nefiind casatorita cu Nicolae Ceausescu, se ducea la Targu Jiu, in lagar impreuna cu mama vitrega a lui Ion Iliescu, si il luau si pe Iliescu cu ele, pentru ca in buzunarile mititelului Iliescu se ascundeau anume lucruri, Iliescu a mai avut un frate Ivanus, care de-fapt era tot frate bun cu Ion Iliescu, dar atunci cand a facut l-a facut era maritata cu Ivanus, cu un alt activist de partid.

In ziua cand care s-a casatorit familia Ceausescu, a mai fost doua casatorii, Manea Manescu, si si a treia familie a fost Grigore Preoteasa cu Paula (Adrian Nastase s-a casatorit in 1972 cu Ilinca Preoteasa fica lor) Grigore Preoteasa a fost ministrul de externe care statea linga Matei acolo in spate unde s-au demolat pe urma au luat casa cat s-a marit perimetrul Salajan, o parte Ceausescu o parte el.

46 comentarii leave one →
  1. septembrie 9, 2010 06:22

    Oare? are dreptate Nicu ???

    Apreciază

  2. sundance permalink
    septembrie 9, 2010 06:56

    Ce mai conteaza Ovi ? Ce-a fost a fost…Fiecare a trait propria experienta. Eu insa nu o sa uit niciodata vorbele lui taica-meu caruia ii scoteai cuvintele din gura cu clestele ! A spus..citez din memorie ” Cea mai mare plasa a luat-o clasa muncitoare ” ! Unii spun ca daca ar fi slabit cureaua dupa plata datoriei externe ar fi continuat pe pozitii . Eu nu cred asta. Cred ca soarta ia fost pecetluita la Malta ! Initlnirea Gorbachev – AMERINKANSKI ! Ca o parere personala Ceasca a gresit dar ramine cel mai mare patriot din istoria tarii romanesti ! De ce ? Mi-ar trebui pagini si nu are rost.

    Apreciază

  3. sundance permalink
    septembrie 9, 2010 07:03

    Si inca ceva ! De doua ori am plins la evenimentele politice . O data cind am citit despre aresterea lui Antonescu de unul din generalii casei regale ! Atunci erau mai multi si un idiot la bruscat pe Maresal..in secunda urmatoare acel general ia spus „Ia ma laba de pe MARESAL „. A doua oara am lacrimat cind l-am vazut pe Ceasca bruscat atunci cind era dat jos din tanc ! Era totusi seful statului Roman .ma rog fusese..Era sa uit..am mai lacrimat dupa panarama ai de proces cind iau sucit miinile la spate si i le-au legat cu fringhia pina iau dat lacrimile ! Ceausescu nu a omorit pe nimeni in toata activitatea lui. Cei care afirma asta sunt niste mincinosi.

    Apreciază

  4. septembrie 9, 2010 07:09

    @Sundace,
    uite ca si eu cred ca tine, dar daca citesti interviul cu atentie vei observa ceva interesant ca Milea a fost omorat chiar de militari ca armata sa nu aiba sef, ca sa se creeze un haus apoi lovitura de stat, dar de exemplu nu stiam ca ceausescu il cunostea pe iliescu de cand era copil mic asta inseamna ca este adevarat ce spunea Stefan Andrei ca Elena Ceausescu il ducea de minuta pe ion iliescu cand era un mic copilas ca sa-si vada tata ca dupa 50 sa-si omoara mama.

    ps. numai primul mesaj trece prin moderare!

    Apreciază

  5. sundance permalink
    septembrie 9, 2010 07:10

    Stiu sigur un lucru care nu a fost difuzat ! Dupa ce l-au legat cu funia la spate Ceausescu nu a vrut sa faca nici un pas si atunci Gelu Voican i-a dat cu patul pistolului pina ia spart tzeasta si a lesinat !! A fost tirit si impuscat de CHIAR fii clasei muncitoare pe care ia hranit, le-a dat case, concedii la mare si munte..etc…Unii au tras si au plins pentru ca stiau asta !!!!!! TRAIASCA ROMANIA ORICARE AR FI EA !

    Apreciază

  6. Mihnea Georgescu permalink
    septembrie 9, 2010 07:12

    Frumoase fotografii!

    Apreciază

  7. sundance permalink
    septembrie 9, 2010 07:12

    Tata l-a cunoscut personal pe Milea cind era seful armatei de Transilvania ! Milea a fost pila mea in armata ..Si vreu sa-ti spun ca atunci acolo am facut niste lucruri greu de crezut dar nu s-au atins de mine pentru ca stiau !

    Apreciază

  8. sundance permalink
    septembrie 9, 2010 07:16

    Ion Iliescu a procedat asa cum au procedat multi in istorie ! A scuipat mina care la hranit pentru a veni la putere ! Ceausescu era un om simplu de la sat dar cu o inteligenta nativa mare .

    Apreciază

  9. septembrie 9, 2010 07:17

    @Sundace
    Erau intocsitati de europa libera si de asa-zisii complotisti, ma mir cu unul ca Kemenici pe atunci colonel a putut sa-l aresteze pe seful statului fara a primi vre-un ordin, aici cred eu ca niste generali din armata l-au tradat pe ceausescu, nimeni nu a vrut ca ceausescu sa-si deschida gura aveau frica ca poporul sa afle niste chestii ingrozitoare despre acesti tradatori.

    din pacate Maresalul Antonescu un mare patriot a patit tot la fel ca Ceausescu.

    Apreciază

  10. septembrie 9, 2010 07:19

    Buna Mihnea !
    multumesc!!!!

    Apreciază

  11. septembrie 9, 2010 07:22

    @Sundace

    Ioan Toma: „Nicolae Ceauşescu avea o informare la nivel general, al conducerii macro. Era, fără îndoială, un tip inteligent. El primea nişte situaţii globale, statistici, sinteze. Nu cred că Ceauşescu era mai incult decât Băsescu. A tras foarte mult de el, s-a angajat total, a trăit, indiscutabil, pentru ţară.” Nicolae Ceauşescu avea o putere de muncă uriaşă, confirmă Ioan Toma: „Am avut zile în care am stat alături de Ceauşescu de dimineaţă până seara, iar seara eram sfârşit numai în calitate de auditor, de participant.

    Ştefan Andrei: „Ceauşescu era un tip foarte abil”

    Apreciază

  12. sundance permalink
    septembrie 9, 2010 07:23

    Ceausescu era batrin si suferea de prostata si de diabet ! A murit ca un adevarat patriot in picioare asa cum a murit si Maresalul legat de copac si scuipat de tradatorii romani supusi rusilor in timp ce striga TRAIASCA ROMANIA MARE ! Eu sunt un om simplu ca si voi toti dar niciodata nu as face asta nici pentru 1 miliard de dolari ! Sunt programat genetic sa mor drept cu fruntea sus ! CIND MORI PENTRU ROMANIA NU MAI SIMTI DUREREA ! PACAT CA NICI EL NICI MARESALUL NU AU UN LOC DE ODIHNA PE CARE IL MERITA !

    Apreciază

  13. septembrie 9, 2010 07:30

    @Sundace
    Tu crezi ca tradatorii au mila ? tradatori au fost si vor fi, eu cred ca Antonescu trebuia reabilitat dar tot mina rusilor a fost ca in cazul lui Ceausescu, se spune ca Antonescu a omorat sute de mii de evrei, nu este adevarat pe teritoriul Romaniei nu au murit nimeni doar aia garda de fier au facut voluntar cu acel tren de la Iasi, Antonescu din-potriva a salvat evrei chiar si de alta origine sa plece in Palestina.

    Despre Ceausescu, trei zile cat a fost inchis nu a mancat si nu a luat insulina.

    Apreciază

  14. sundance permalink
    septembrie 9, 2010 07:31

    NIMENI NU ARE VOIE SA OMOARE UN REGE ,UN PRESEDINTE ORICARE AR FI EL ! CA NU IA FACUT MASA LUI KEMENICI PRESEDINTI !KEMENICI ERA UN PORC SI CA SI CEILALTI COMPLOTISTI SI TRADATORI AI NEAMULUI AU SFIRSIT RAU ! CRETINUL ALA DE ASA ZIS PRESEDINTE AL COMISIEI DE JUDECATA S-A SPINZURAT DUPA UN SIMULACRU DE PROCES SI A AJUNS ACOLO UNDE POPII NE SFATUIESC SA NU AJUNGEM !!

    Apreciază

  15. septembrie 9, 2010 07:35

    @Sundace
    Elena Ceausescu era ca o mama pentru Iliescu, el avand sange rece l-a omorat si ca sa vezi ca are viata lunga, dar oare cine e responsabil pentru 1100 de morti de dupa Ceausescu ?

    Apreciază

  16. sundance permalink
    septembrie 9, 2010 07:37

    Ca sa-ti dau un exemplu din ziua de azi ! Sunt convins ca sunt multi romani care daca ar fi reprezentat romania ca virgula ministrii daca nu si-ar fi indeplinit programul si-ar fi dat demisia de onoare si si-ar fi cerut si scuze ROMANIEI ! Porcii astia care ne-au reprezentat dupa 90′ au bagat botul in castron adinc si si-au umflat burtile ! Cum poti sa juri poporului roman pe biblie si sa-l furi si sa-ti bati joc de el !!

    Apreciază

  17. sundance permalink
    septembrie 9, 2010 07:39

    La proces s-a vazut adevaratul caracter al Elenei ! A vrut sa moara alaturi de barbatul pe care la iubit ! A murit dreapta ! Bravo ei..eu am crezut altfel..imi pare rau ca m-am inselat !

    Apreciază

  18. gyll permalink
    septembrie 9, 2010 07:41

    Asta a intrat,este ok!

    Apreciază

  19. sundance permalink
    septembrie 9, 2010 07:42

    Pai nu le stiu eu pe toate dar banui ca multi dintre ei sarmanii au murit din dengringolada care s-a creat ! Probabil ca au existat si niste nemernici, niste dobitoci care au tras la ordin ! Repet..nu stiu !

    Apreciază

  20. septembrie 9, 2010 07:44

    @Sundace
    Ca sa vezi Romania a fost unicul stat din lume care si-a achitat datoriile externe, acum suntem mai saraci decat Bulgaria. De ce? pai toti astia care au venit dupa asisanarea lui Ceausescu erau niste criminali singerosi care au pus mine pe bugetul tarii si au furat patrimoniul tarii, cum se face ca avem sute de mii de miliardari ?

    De ce pensionarul care a muncit o viata platind taxele este acum o victima cica fondul e zero mai rau in datorii, cine dreak a furat din buget eu ? tu ? NU EI AU FURAT !!!!

    Apreciază

  21. sundance permalink
    septembrie 9, 2010 07:49

    Ceausescu ca si alti conducatori de-a lungul istoriei sa inconjurat de niste oameni lasi si oportunisti care nu au vrut sa-si asume nici o responsabilitate desi moartea nu e mare lucru atunci cind simti ca mori cu fruntea sus pentru poporul pe care l-ai slujit ! De unde esti Ovi ?

    Apreciază

  22. septembrie 9, 2010 07:50

    @Gyll
    Bine ai venit !

    Apreciază

  23. septembrie 9, 2010 07:52

    @Sundace,
    Din Galati, dar mai plec in strainatate pentru munca.

    Apreciază

  24. sundance permalink
    septembrie 9, 2010 07:54

    Militarii nu simt nici o durere cind mor pe cimpul de lupta ca sa-si apere neamul ! E valabil si pentru civili dar nu pentru porcii astia din partidele politice aparute ca ciupercile dupa 90′ !

    Apreciază

  25. sundance permalink
    septembrie 9, 2010 07:56

    Sunt bucurestean dar imi pare rau de s-a intimplat dupa 90 ‘ ! Bucurestiul va tradat sperantele ! Imi pare rau !

    Apreciază

  26. sundance permalink
    septembrie 9, 2010 07:58

    Combinatul de la Galati a fost construit de Ceasca, nu ?

    Apreciază

  27. septembrie 9, 2010 08:07

    @Sundace
    Da, Ceausescu l-a construit sa numai vorbesc de stadioane. Gheorghiu Dej era din Galati, mie imi place ca-i la Dunare, dar si in Bucuresti am rude sau in Sinaia.

    Apreciază

  28. Julie permalink
    septembrie 9, 2010 09:10

    Iti urmaresc blogul de ceva timp….. ca document istoric mai mult.
    Gheorghe Grossman a avut rolul major in construirea Combinatului Galati . Dansul avea studii la Grenoble si licentele i-au fost date mai usor de francezi – stii povestea cartierului Francezi din Gl care respecta arhitectura complexelor rezidentiale ale Frantei anilor 50. Vestul nu vroia un combinat puternic in est care sa le faca concurenta si pret de dumping. Totusi Grossman i-a „tradus”. Tot el negocia si cu Hrusciov in favoarea Romaniei cand faceam export…. sa nu iesim in paguba.
    Era in vremea in care Ceausescu era ancorat in realitate si pastra in jurul sau oameni de calitate.
    In 89 Combinatul Siderurgic exporta in anumite tari cu pierdere de cativa dolari pe tona de tabla laminata. Politica proasta din interior si „taxa” pe care Romania o platea datorita politicii de izolare a lui Ceausescu (in genul self-reliance sau juche a lui Kim Il Sung) au dus la „banarea” exporturilor dinspre Romania la preturi acceptabile. In toamna lui 89 in Franta se discuta sistarea oricarei relatii economice cu Romania(la noi in tara nu se discuta chestia asta)…. circurile foamei, cozile din magazine, sistematizarea satelor (cea mai mare ineptie ever).
    Nu stiu cine il influenta pe Ceausescu dupa 81 incoace dar o facea prost. Ideea lui de a lasa o tara fara datorii e admirabila…. dar nu in contextul grotesc al Romaniei din anii 89.
    In anii 60, 70 alaturi de grupul de patrioti care erau in jurul lui Ceausescu facea treaba buna. Treaba buna inceputa de Dej…. ca doar Dej i-a scos pe rusi afara….
    Cat despre Nicu…. pacat ca a sfarsit asa. Nu merita.

    PS: Si eu sunt tot din Gl.

    Apreciază

  29. gogu permalink
    septembrie 9, 2010 09:23

    D-le Grigore Cartianu,
    n-am crezut ca admnistratorul dumneavoastra o sa vina la mine pe blog ca sa ma injure, ca la usa cortului, mai rau decat un hot mizerabil.

    OVIDIU. Ai facut tu curat ca eu nu am vazut nici o injuratura ?

    Apreciază

  30. gyll permalink
    septembrie 9, 2010 10:22

    Ovidiu,cred ca ii este frica ca ii iei painea de la gura!
    Alta explicatie nu gasesc!
    Nu vad ce ti-a scris administratorul lui !
    Fa-l public la el pe forum!

    Apreciază

  31. septembrie 9, 2010 15:23

    @Julie,
    bine ai vnit.
    Cer scuze ca trebuiai sa astepti dar numai primul mesaj trece prin moderare. Eu cred ca dupa ’81 Elena l-a influentat.
    Dar Ceausescu era izolat dupa ’85 vezi intalniriile cu fel de fel de demnitari. Moscova (Gorbaciov) a jucat un rol important pentru izolarea Romaniei, Ceausescu nu a vrut perestroika,
    Chestia cu foamea a fost pentru ca Romania avea datorii imense iar Ceausescu a vrut sa-le achite cat mai repede, nu avea cum, numai prin alimente dar in sfarsit a reusit sa-si achite datoriile. Adevarul ca Ceausescu era inconjurat de tradatori, spioni dar si de patrioti foarte putini.

    In orice caz in 2010 Romania a ajuns mai rau decat in 1989, atunci erau bani stateai la coada (la piata gaseai de toate), in 2010 nu avem bani, dar se gaseste de toate.

    Apreciază

  32. septembrie 9, 2010 15:30

    Gyll
    Nu vreau sa-l public nu cred ca ar fi frumos sa se citeasca asemenea cuvinte dar e in asteptate.
    @Gogu,
    nu cred dar cine stie poate le-a sters.

    Apreciază

  33. gyll permalink
    septembrie 10, 2010 14:34

    Am citit si ieri ce a zis Iuli ,un lucru trebuie insa sa il luam in calcul:
    -datoriile ca si acum nu le-am facut noi si nu au fost in folosul nostru!
    -pentru a ne vinde produsele pacticam dumpingul la scara mare si era pacat caci aveam si produse bune care aveau alta valoare.
    -se trecuse la acumulare de valuta,pentru cine/Pentru cei multi nu in nici un caz.
    Si acum sa iti spun o intamplare referitoare la Combinatul de la Galati petrecuta in anul 1976;
    -Am facut armata la Braila, cu zona de concentrare in comuna Oancea,la artilerie si mergeam des in poligon la Malina pentru tragerii.
    La o tragere ,eram comandantul piesei unu din baterie,cea care facea reglajul ,primesc de la ofiterul din punctul de tragere date sa orientez piesa si bateria dupa ele.
    Aveam si inspectie de la Statul Major.
    In timp ce reglam piesa(obuzierul)observ ca o indrept cu teava intr-o directie gresita,inspre Combinat,care se vedea din poligon.
    Opresc manevra si ma adresez ofiterului,cel din Statul Major aude si incepe se zbiere,incerc sa il lamuresc,nu am pe cine,ii arat ofiterului de tragere incotro se duce varful tevi si acesta ramane perplex.
    Suna la punctul de observare si incepe dandanaua.
    Ce se intmplase in fapt:
    cand cu o zi inainte s-au facut masuratorile pe teren pentru a le aduce in concordanta cu luneta de pe obuzier trebuia sa fie bagata o corectie de 180 de grade si au uitat.
    Iti dai seama de consecinte daca lansam un obuz indirectia Combinatului?
    O zi buna!

    Apreciază

  34. septembrie 10, 2010 14:44

    @Gyll,
    trebuie sa verific de ce tot mereu mesajele tale le gasesc in spam.
    Multumesc pentru comentariu, Braila un oras fermecator.

    Apreciază

  35. ioana permalink
    septembrie 10, 2010 14:46

    pacat de nicu ca s-a dus prea repede…..de spus a spus numai adevarul

    Apreciază

  36. septembrie 10, 2010 14:48

    @Ioana
    bine ai venit, sa stii ca numai primul mesaj trece prin moderare.
    Te mai astept inscrie-te jos la coloana de dreapta pentru e-mail abonament cand sunt noi articole.

    Apreciază

  37. stefana permalink
    septembrie 12, 2010 14:30

    Knock knock…

    Nu am pareri despre Ceausescu, despre ce a facut bun sau rau.
    Probabil ca pentru tot ce au avut de suferit detinutii politic, Ceausescu ar fi meritat sa moara.
    Dar nu asa cum a murit, macelarit de hoztii idealurilor noastre de la acea vreme.
    Pana si nazistii au avut parte de un proces demn la Nurnberg…
    la noi, ca la nimeni.
    In rest… nostalgii ceausiste mai am din cand in cand… pentru ca toata copilaria mi-am trait-o sub regimul lui.
    Imi aduc aminte si bune si rele.
    Timpul imi spune insa ca nu e oportun sa traim din amintiri.
    In rest… felicitari pentru cat ai muncit sa recompilezi atata informatie.

    Apreciază

  38. septembrie 12, 2010 18:30

    @Stefana
    Bine ai venit,
    numai primul mesaj trece prin moderare.

    Apreciază

  39. septembrie 14, 2010 06:18

    Felicitari pentru blog.
    Lasa-ti un link la blogul lui Ghoerghiu Dej pentru a putea trimite persoane la acest articol.
    Poveste incredibila din perioada lui Gheorghe Gheorghiu Dej: Fiica lui Dej, Lica s-a indragostit in timp ce era casatorita cu fiul doctorului care a dus la moartea mamei lui Gheorghiu Dej . Aflati ce s-a intamplat cand a aflat dej la http://gheorghiudej.blogspot.com/
    Va multumesc

    Apreciază

  40. Gabriela permalink
    decembrie 10, 2010 23:22

    Tot respectul si multumiri pentru informatii; aprecieri pentru efortul de a construi acest blog.
    Va rog, corectati micile omisiuni gramaticale, dau o nota care nu merita sa strice esenta mesajului.

    Apreciază

  41. decembrie 11, 2010 14:33

    @Gabriela,
    pai tu crezi ca toata ziua a sa stau sa caut numai greseli? nu ma supar dar zi-mi unde sunt greseli gramaticale?

    Apreciază

  42. IOAN permalink
    ianuarie 4, 2012 19:27

    inainte de 1989 au fost cei mai frumosi ani din viata mea , nu pentru ca as fi facut parte din din suita celor care au condus atunci (fereasaca Dumnezeu) ci pentru ca eram tanar si aveam puterea sa suport aproape orice .
    M-as fi sacrificat pentru tara mea fara nici o sovaiala . Eram condusi de un patriot adevarat . Acest lucru nu poate fi negat decat de rauvoitori .
    Acum s-au cam schimbat datele problemei . Nemernicii care au furat puterea au vandut tara cu totul . Sunt dusmanii acestui popor , tradatori de tara dintre cei mai rai , fara scrupule , fara constiinta , fara bun simt si extrem de periculosi . Au lasat tara fara aparare (au distrus armata iar acum vor sa distruga si celelalte fotele -ce apartin de „”Interne”). Suntem cel mai nefericit popor dintre toate cate exista in lume. Nu mai exista alt popor pe pamant care sa fie vandut cu totul strainilor pe spagi . Partasi la dezastrul acesta sunt si toti cei care au condus dupa 1989( dar mai cu seama cei de acum) . Ei au „liberalizat”furtul , au distrus economia in mod planificat , au distrus cultura , invatamantul , sanatatea, tara cu totul si sansa de refacere a acestora . Au infiintat mafia romaneasca si tiganeasca , au schimbat numele tiganilor in rromi ca sa ne poata discredita pe toate meridianele , ne-au indatorat FMI-ului pentru o perioada foarte indelungata. Nu mai vor ca tara sa fie locuita de romani ci vor sa plecam daca nu ne place ce fac ei . Vor ca Romania sa fie impartita intre tiganii care cauta un teritoriu , ungurii care au nostalgia unor teritorii care nu sunt ale lor si evreii care au cumparat suprafete mari de pamant in Romania si au afaceri foarte multe aici detinute sub alte nume decat cele evreiesti . Acestia din urma au anuntat in parlamentul israelian cu un an si ceva in urma ca Romania este deja cumparata . Vor prin reimpartirea administrativa sa faciliteze dezmembrarea tarii celor cu care au convenit acest lucru. Au vazut ca oamenii cu putina cultura pot fi prostiti usor sa voteze cu ei si de aceea distrug invatamantul umpland tara de analfabeti . Au numai ministri fara pregatire in invatamant , interne , peste tot numai incompetenti .
    Ne va fi foarte greu sa scapam de ei . Ganditi bine dragi romani inainte de a vota .

    Apreciază

  43. Stela permalink
    aprilie 3, 2012 10:08

    Ce-a fost , a fost si nu v-a mai fi….oricum si orice a r fi fost , un lucru este cert, nici unul care i-a succedat lui Ceausescu nu a fost mai destept, mai frumos sau mai uman, ba dimpotriva . Ce a facut Ceausescu in 25 ani (si bune si rele) pentru Romania, in multe privinte a fost un patriot si ce-i mai important e ca nici unul care a venit la putere dupa 1989 nu a avut aliura de presedine, nu s-a bucurat de stima si respect, nu au reusit sa atinga coarda sensibila de patriotism a niciunui roman in nici un moment solemn asa cum a reusit Ceausescu; si asta nu pentru ca eram noi mai prosti pe atunci sau am fi fost fortati sa avem aceste sentimente nationale, nu, ci pentru ca atunci chiar aveam o oarece mandrie nationala.
    Sunt foarte multe de spus. Si eu am fost unul din cei care in 89 am dorit schimbarea dar n-am putut niciodata sa-l urasc pe Ceausescu , ca presedinte, pentru ca nici acum nu sunt convinsa ca ar fi fost altul mai bun sau ca altul ar fi procedat altfel in acele vremuri.
    Privind la aceste fotografii , constat un lucru si anume, asa prosti sau oricum au fost catalogati, ei chiar au avut aliura , mai ales el, iar ea nu a aratat ca pitipoancele de azi care oricat s-ar stradui nu vor avea parte niciodata de onorurile de care au avut ei parte.

    Apreciază

  44. aprilie 3, 2012 10:21

    @Stela, iti multumesc pentru comentariu, mi-a placut modul tau de exprimare si intelegerea de a analiza corect aceea vreme.

    Apreciază

  45. martie 24, 2016 01:54

    Thanks for your personal marvelous posting!
    I definitely enjoyed reading it, you can be a
    great author.I will remember to bookmark your blog and may come back in the
    future. I want to encourage continue your great posts, have a nice
    morning!

    Apreciat de 1 persoană

Trackbacks

  1. “Cine dreak a furat din buget eu ? tu ? NU EI AU FURAT !!!” « sip " to be or not to be "… blogger

Lasă un comentariu

Descoperă mai multe la Nicolae Ceauşescu Preşedintele României 1965-1989. Sit oficial 🇧🇪

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura