Sări la conţinut

Doi dintre cei mai sângeroşi lideri comunişti ai secolului XX, Stalin şi Gheorghe Gheorghiu-Dej, au avut parte la moartea lor de fluvii de lacrimi. El patronase uciderea fără judecată a zeci de mii de persoane, executate în stil mafiot de către Securitate. Acolo şi-au dat viaţa cei care reprezentau elita României

noiembrie 14, 2010

Doi dintre cei mai sângeroşi lideri comunişti ai secolului XX, Stalin şi Gheorghe Gheorghiu-Dej, au avut parte la moartea lor de fluvii de lacrimi. Cei doi dictatori au fost plânşi atât de activiştii comunişti promovaţi de ei, cât şi de popoarele pe care le-au oprimat. Paradoxal, printre cei care i-au regretat s-au numărat şi unele dintre victimele lor.


Sociologii explică acest fenomen prin relaţiile speciale care apar între călăi şi victime. „Este exact ca în cazurile în care victimele unui viol se îndrăgostesc de violatori”, spune sociologul Cristian Toma. Istoricii explică acest fenomen prin zicala „Schimbarea domnilor, bucuria nebunilor”. Istoricul Leonard Horvath afirmă că „se încerca, în Uniunea Sovietică şi în România, politizarea înmormântării liderilor. Scopul era acela de a arăta unitatea dintre Partid şi populaţie şi cât de ataşat ar fi fost poporul de liderii comunişti. Practic, înmormântarea se transformă dintr-un moment privat într-unul public, folosit în scopuri politice clare. La început, pentru a arăta ruptura dintre creştinism şi comunism, unii dintre liderii comunişti au fost incineraţi. Apoi, din cauza temerii de necunoscut, liderii comunişti au renunţat la această practică”, afirmă istoricul clujean.

Lacrimi pentru Stalin


Unul dintre cei mai controversaţi conducători din istoria umanităţii a fost Iosif Visarionovici Stalin, pe numele său adevărat Osip Dşugaşvili. Istoricii care s-au ocupat de viaţa acestuia spun că unul dintre motivele psihologice pentru care a ajuns să ucidă zeci de milioane de oameni îşi are rădăcinile în complexele de care suferea liderul comunist. Tânărul Djugaşvili a dat dovadă timpuriu de o cruzime ieşită din comun. Pentru a face rost de bani, în tinereţe, se pare că el a creat un adevărat sistem de extorcare a oamenilor de afaceri din Georgia natală. Apoi, după ce comuniştii au preluat puterea în Rusia sovietică, el nu a făcut decât să transforme acest sistem în politică de stat. Istoricii care au avut acces la arhivele Kremlinului spun că Stalin suferea de un handicap fizic. El s-a ales, în urma unui accident din copilărie, cu mâna stângă mai scurtă decât cea dreaptă. Practic, nu îşi putea folosi această mână. Stalin avea lipsă şi câteva degete de la picioare. Oricum, el s-a transformat într-un dictator însetat de putere care a contribuit direct la instaurarea comunismului în numeroase ţări din Europa şi din Asia.

O manipulare de proporţii

La moartea sa însă, comuniştii din întreaga lume l-au plâns. Analistul politic de la site-ul http://www.clujtoday.ro Octavian Sergentu, de origine basarabeană, a studiat modul în care cetăţenii din URSS au primit vestea morţii lui Stalin. „Totul se explică printr-o manipulare imensă. În cele mai multe locuinţe din URSS se afla câte un aparat de radio, care era blocat pe frecvenţa Radio Moscova. Proprietarii radiourilor nu aveau posibilitatea, deci, să asculte decât un singur post de radio. Şi ascultau, în anul 1953, când s-a produs moartea lui Stalin, ascultau familii întregi. Prin intermediul Radio Moscova s-a produs o manipulare de proporţii imense, iar oamenii plângeau în hohote, deşi Stalin a reprezentat o mare nenorocire”, spune Octavian Sergentu. La rândul său, veteranul „României Libere”, Virgil Lazăr, îşi aminteşte acest moment. „În anul 1953, eram corespondent al României Libere la Timişoara. Oamenii primiseră, prin intermediul Partidului, consemnul să plângă sau măcar să se arate îndureraţi.

Eu am primit cererea de a realiza nişte ecouri ale morţii lui Stalin la Timişoara. Şi aşa am dat, la fabrica Guban, care producea pantofi şi mase plastice, care a ajuns una dintre fabricile de renume ale Banatului, o poveste extraordinară. Bineînţeles, era regizată de comunişti. Unul dintre muncitorii de la acea fabrică a fost încurajat să îi ceară o audienţă lui Stalin, pe motiv că autorităţile locale nu le-au repartizat lui şi familiei sale o locuinţă corespunzătoare. Aşa că muncitorul nostru i-a scris o scrisoare dictatorului sovietic şi a cerut o audienţă. Spre surprinderea tuturor celor care nu cunoşteau culisele acestei manipulări, muncitorul din Timişoara a primit audienţa solicitată. Ambasada sovietică din România i-a plătit călătoria şi, astfel, muncitorul a pornit spre Moscova. Acolo erau o mulţime de oameni din toată lumea socialistă, oameni care aşteptau să fie primiţi în audienţă de către Stalin. Şi au fost primiţi, într-o sală imensă, iar Stalin stătea la tribună. Fiecare muncitor îşi spunea păsul, iar translatorii traduceau spusele lor în limba rusă, apoi răspunsurile lui Stalin în limbile solicitanţilor. A venit rândul muncitorului bănăţean, care şi-a luat inima în dinţi şi i-a expus păsul lui Stalin. Dictatorul sovietic i-a răspuns că îi va rezolva problema.

Când muncitorul a ajuns înapoi la Timişoara, a constatat că deja familia sa fusese mutată în casă nouă. Astfel de chestiuni regizate aveau loc pentru a arăta lumii că «tătucul» Stalin se preocupă de toate problemele lumii comuniste”, spune Virgil Lazăr. Un fost profesor de matematică din Rusia, Maksim Popov, care a trăit, pe când era elev, momentul morţii lui Stalin, spune că impresia sa este că oamenii din „lagărul socialist”, manipulaţi, credeau că a dispărut unul dintre cei mai mari conducători din istoria omenirii, unul dintre cei mai mari generali, iar URSS-ul va rămâne fără cel mai important apărător în faţa duşmanilor săi. În mod oficial, moartea lui Stalin a fost provocată de o congestie cerebrală. Au apărut însă şi numeroase teorii ale conspiraţiei, care spun că Stalin ar fi fost, de fapt, asasinat de acoliţii săi din conducerea Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, exasperaţi de dictatura paranoică a „tătucului”. Aceştia l-ar fi executat apoi pe cel care a fost mâna dreaptă a lui Stalin, şeful poliţiei secrete sovietice, Laverenti Beria. Aceste teorii ale conspiraţiei au luat o amploare neobişnuită după căderea URSS, când foarte mulţi foşti cetăţeni sovietici, pretinşi ori adevăraţi ofiţeri din poliţia secretă sovietică, au oferit amănunte picante despre moartea tiranului. Bineînţeles, multe dintre aceste amănunte nu au fost niciodată confirmate de documente.

„Iradierea” lui Gheorghiu-Dej

Şi moartea dictatorului comunist al României Gheorghe Gheorghiu-Dej a provocat isterie în ţară. În anul 1965, Gheorghe Gheorghiu-Dej a fost plâns de o ţară întreagă. Şi asta, deşi el patronase uciderea fără judecată a zeci de mii de persoane, executate în stil mafiot de către Securitate, aşa cum s-a întâmplat în cazul partizanilor din Sântejude Vale şi din Răchiţele, ori ucise ca urmare a tratamentului neomenos îndurat în închisorile comuniste, cum ar fi cea de la Sighetu Marmaţiei. Acolo şi-au dat viaţa cei care reprezentau elita României. Este vorba de o listă îndelungată de personalităţi, printre care fostul lider naţional-ţărănist Iuliu Maniu, cel care a avut un rol hotărâtor în unirea Transilvaniei cu România, liberalul Gheorghe Brătianu, unul dintre cei mai valoroşi istorici din perioada interbelică, şi episcopul greco-catolic de Oradea Valeriu Traian Frenţiu, care a constituit unul dintre reperele morale ale României interbelice. Gheorghe Gheorghiu-Dej nu a patronat doar eliminarea elitei României interbelice, ci a fost preocupat şi de uciderea foştilor săi tovarăşi de drum din cadrul Partidului Comunist Român, botezat ulterior Partidul Muncitoresc Român. Aşa ar fi membrii grupului compus din Ana Pauker, Teohari Georgescu şi Vasile Luca. Ultimul, care şi-a sfârşit viaţa în închisoarea de la Aiud, a implorat până la moarte clemenţa lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, căruia i-a cerut ca, în numele serviciilor aduse cauzei comuniste, să nu fie lăsat să îşi dea duhul în închisoare.

Jurnalistul Virgil Lazăr îşi aminteşte un alt episod cutremurător. „După moartea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, au început să iasă la iveală tot soiul de crime înfiorătoare comise din ordinul ori cu complicitatea lui. De exemplu, în Oradea, fostul şef al penitenciarului a mărturisit cum a fost ucisă mama lui Ştefan Foriş. Ştefan Foriş a fost secretarul general al Partidului Comunist Român din perioada celui de-al doilea război mondial. Pentru că nu a fost capabil să organizeze o rezistenţă armată împotriva mareşalului Ion Antonescu, Stalin i-a ordonat lui Gheorghe Gheorghiu-Dej să organizeze înlăturarea lui Ştefan Foriş. Acesta a fost ucis cu lovituri de rangă chiar de către tovarăşii săi din Partidul Comunist Român, iar Gheorghe Gheorghiu-Dej a preluat funcţia lui Foriş. Mama lui Ştefan Foriş nu ştia de această crimă. În repetate rânduri, ea a făcut cereri de audienţă la Gheorghe Gheorghiu-Dej în care pleda cauza eliberării fiului său. Probabil, plictisit de insistenţele femeii, Gheorghe Gheorghiu-Dej a cerut eliminarea acesteia. Ea a fost arestată şi închisă în Penitenciarul din Oradea. Acolo, a fost supusă unui regim drastic de înfometare şi ţinută în frig. Totuşi, mama lui Ştefan Foriş se încăpăţâna să nu moară. Aşa că, cu ştirea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, şeful Penitenciarului a luat-o, a înfăşurat-o într-un covor de care a legat un bolovan şi a înecat-o de vie în apele Crişului”, spune Virgil Lazăr.

„Plângea tot satul, pentru că la radio ne tot spuneau ce om mare a fost el”

Cu toate acestea, Gheorghe Gheorghiu-Dej a fost plâns de milioane de oameni. „Plângea tot satul, pentru că la radio ne tot spuneau ce om mare a fost el”, îşi aminteşte Elena Herman. Virgil Lazăr spune că regretele românilor pot fi explicate şi prin faptul că Gheorghiu-Dej reuşise să obţină retragerea trupelor sovietice de pe teritoriul României şi se distanţase de Uniunea Sovietică. Există istorici care spun însă că, de fapt, Gheorghe Gheorghiu-Dej rămăsese un stalinist adept al liniei dure, care nu accepta criticile şi reformele impuse în Uniunea Sovietică de către Nikita Hruşciov, cel care a denunţat crimele lui Stalin. Imediat după moartea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej a început să circule insistent zvonul potrivit căruia el ar fi fost, de fapt, ucis de sovietici.

Cum s-a întâmplat acest lucru? Gheorghe Gheorghiu-Dej, aflat într-o vizită oficială la Varşovia, capitala Poloniei, ar fi fost iradiat de agenţi sovietici. La întoarcerea în ţară, medicii i-ar fi descoperit un cancer pulmonar galopant, care i-a provocat moartea. Acest zvon era omniprezent în România comunistă. Liderii Partidului Muncitoresc Român nu aveau nici un interes să îl combată, pentru că doreau să îşi consolideze autonomia faţă de liderii comunişti de la Moscova, iar încurajarea unor astfel de zvonuri făcea parte din strategia lor. Există şi o versiune oficială a faptelor care afirmă că de fapt, cancerul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej ar fi fost provocat de lipsurile îndurate în timpul lungilor perioade de detenţie petrecute în închisori precum Doftana. În aceste închisori, liderii comunişti erau ţinuţi după gratii pentru că, de fapt, spionau pentru Uniunea Sovietică şi pentru că organizau acţiuni îndreptate împotriva statului român. Însă faptul că boala lui Gheorghe Gheorghiu-Dej a avansat rapid a alimentat varianta potrivit căreia cancerul său ar fi fost provocat de iradierea pusă la cale de sovietici.

Odele linguşitorilor

La fel ca şi în cazul mentorului său, Iosif Visarionovici Stalin, înmormântarea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej a devenit prilej de funeralii naţionale. Cei doi lideri comunişti au fost omagiaţi ca nişte eroi. Ciracii lor nu au făcut economie de elogii, iar cei doi lideri politici au fost descrişi în presa vremii drept nişte „faruri călăuzitoare” în istoria popoarelor pe care le-au condus. Au existat numeroşi „scriitori” care au creat ode funebre pentru cei doi dictatori, lăudaţi precum nişte genii de talie mondială. Tone de flori şi de jerbe de flori au fost oferite în memoria celor doi conducători, iar milioane de oameni şi-au arătat zgomotos regretele. Practic, funeraliile lor s-au impus, în istoria totalitarismului, ca mostre exemplare despre ce înseamnă manipularea în stare pură.

Iosif Visarionovici Stalin

Osip Djugaşvili, cunoscut şi sub numele de Iosif Visarionovici Stalin, s-a născut în Georgia, în anul 1878. A avut o copilărie nefericită şi era bătut cu cruzime de ambii părinţi. Stalin, fiu de cizmar, a fost trimis la studii la Seminarul Teologic Ortodox din Georgia. A fost însă exmatriculat din şcoală din pricina firii sale violente. Încă din timpul seminarului, el a devenit comunist. După o serie de arestări în Georgia, Stalin a fost trimis, în perioada 1902-1917, în exil în Siberia. În acea perioadă, a avut numeroase aventuri cu femei din Siberia şi s-a ales cu mai mulţi copii din flori. În anul 1912, Stalin a fost ales în Comitetul Central al partidului. Prima dintre soţiile lui Stalin a murit, iar cea de-a doua s-a sinucis. Unul dintre fiii săi s-a sinucis în timp ce era prizonier al Wehrmachtului. Hitler i-a propus lui Stalin să îi dea fiul în schimbul mareşalului Von Paulus, făcut prizonier în oraşul Stalingrad.

Stalin i-a răspuns lui Hitler „Nu voi schimba un mareşal pentru un soldat”. Un alt fiu al lui Stalin a murit din cauza alcoolismului în 1962, iar fiica sa a fugit din Uniunea Sovietică. În anul 1917, Stalin a fondat ziarul Pravda. Apoi, a devenit comisar politic al Armatei Roşii şi Comisar al Poporului pentru Afacerile Naţionalităţilor. În anul 1922, după moartea lui Lenin şi după o perioadă de frământări, Stalin a devenit secretar general al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice. În această calitate, a organizat o serie de epurări cărora le-au căzut victime milioane de oameni. În Ucraina, oamenii au fost supuşi unui adevărat genocid prin înfometare. Rivalii săi din conducerea Partidului Comunist au fost suprimaţi. Biserica Ortodoxă Rusă a fost prigonită, iar cea Greco-Catolică din Ucraina şi din Rutenia a fost interzisă. Milioane de oameni au fost închişi în lagărele de exterminare din Siberia. Stalin a pactizat cu Hitler şi a ocupat întinse teritorii din Europa, printre care o parte din Polonia, din Finlanda şi din România, dar şi din ţările baltice. Apoi, el şi-a murdărit încă o dată mâinile cu sânge în timpul celui de-al doilea război mondial. După război, a aruncat, pentru o jumătate de secol, ţările Europei de Est în noaptea comunismului.

Gheorghe Gheorghiu-Dej

Gheorghe Gheorghiu-Dej s-a născut în anul 1901, la Bârlad, în familia unui muncitor sărac. A început să lucreze ca electrician, apoi a fost angajat în cadrul CFR. În anul 1930, Gheorghe Gheorghiu-Dej s-a înscris în PCR, iar în anul 1933 a fost arestat după ce a participat la manipularea muncitorilor din Atelierele Griviţa. Este vorba de o grevă organizată de comunişti, care s-a terminat cu violenţe grave, după ce muncitorii au atacat forţele de ordine. O serie de muncitori au fost împuşcaţi. În anul 1936, Gheorghe Gheorghiu-Dej a fost ales ca membru în Comitetul Central al Partidului Comunist Român şi a devenit liderul comuniştilor aflaţi în închisorile româneşti. În timpul celui de-al doilea război mondial, Gheorghe Gheorghiu-Dej a fost închis în aceeaşi celulă cu Nicolae Ceauşescu şi a devenit mentorul acestuia. În august 1944, Gheorghe Gheorghiu-Dej a evadat din închisoarea din Târgu-Jiu. În anul 1945, Gheorghe Gheorghiu-Dej a fost ales secretar general al Partidului Comunist Român şi membru în guvern. Până în anul 1952, Gheorghe Gheorghiu-Dej a fost unul dintre membrii grupului care conducea România comunistă, apoi a reuşit să îşi elimine rivalii şi să rămâne dictatorul României până la moartea sa, în anul 1965.

„Gheorghe Gheorghiu-Dej a cerut eliminarea mamei unui fost lider PCR în ilegalitate. Ea a fost arestată şi închisă în Penitenciarul din Oradea. Acolo, a fost supusă unui regim drastic de înfometare şi ţinută în frig. Totuşi, mama lui Ştefan Foriş se încăpăţâna să nu moară. Aşa că, cu ştirea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, şeful penitenciarului a luat-o, a înfăşurat-o într-un covor de care a legat un bolovan şi a înecat-o de vie în apele Crişului.” Virgil Lazăr, jurnalist

15 comentarii leave one →
  1. noiembrie 14, 2010 01:05

    asta, da, era stalinul Romaniei…

    Apreciază

  2. marian permalink
    noiembrie 14, 2010 01:33

    Inconstientilor, daca GG Dej nu facea ce a facut, Romania ar fi fost stearsa de pe harta Europei. Foris a fost intradevar tradator, iar Patrascanu, in intelectual slufuit cu finete, din pacate nu avea nici macar un minimum de simt diplomatic. Dej a trebuit sa scape de el, ca avea gura mare la momentul nepotrivit. Mai apoi, Dej a dovedit cu prisosinta ca era si el tot „mai intai Roman, si apoi comunist”. Iar pe idiotii care se autointitulau patrioti si luptau in munti, nu i-a lichidat asa cum ar fi trebuit sa o faca. Ce patroti? Ce-si inchipuiau ei, ca daca ar fi reusit cumva sa castige, rusii ar fi stat cu mainile in san si i-ar fi felicitat? Nu, ar fi intrat in Romania asa cum au facut si in Ungaria. Dej trebuia sa dovedeasca Moscovei ca poate sa faca fata situatiei interne de unul singur, fara ajutorul Kremlinului. Doar stapan pe situatia interna a putut oferii un argument rusilor pentru retragerea trupelor sovietice. Si doar cu o industrie puternica acasa a putut sa tina piept rusilor care vroiau sa transforme Romania intr-o anexiune agrara a Moscovei. Doamne, sa mai fi trait inca 10 ani, macar.

    Apreciază

  3. noiembrie 14, 2010 11:54

    Marian
    el intr-adevar a fost un criminal citeste articolul, el a omorat zeci de mii de romani

    Apreciază

  4. noiembrie 15, 2010 09:29

    Ovidiu, spune-mi, cum rezisti sa scrii numai despre asta?

    Apreciază

  5. noiembrie 16, 2010 11:15

    VREM NATIONALIZARE PARTID UNIC SI SALARIU MINIM 2000 LEI

    Apreciază

  6. 1980 permalink
    ianuarie 2, 2011 21:28

    cineva ar vrea sa stie totusi valentin ceausescu are copii sau nu noi in mare parte stim k ceausestii nu mai au mostenitori adik copii lor nu au copii dar nu sunt sigura pt k am citit mai multe chestii ce se contrazic.Adrian paunescu asta stiti cum a fost un curlingau cum din pacate am fost toti ca altfel nu erai sigur pe ziua de maine dc mai existi sub soare pe pamant sau nu si de aceea ma bucur ca l-a omorat pe ceausescu pt ca trebuie k noi sa ne temem de Dumnezeu nu de ceausescu sau de alti oameni dar din pacate s-a omorat un om nu un regim asta e cea mai mare problema.sti ca aici a fost un partid(batalion ) intreg care trebuia omorat dc lo omort pe ceausescu si pe elena trebuia sa moara toti din partidul comunist pt k altfel sti ce se intampla(acum)din acel partid infect dupa moartea liderului au iesit mai multe partide infecte care si astea put exact k si celelalte numa ca astea-s mladite tinere din brusturele vechi (cine are minte de priceput sa priceapa) sa nu uitati ca nu ati avut drepturi numai obligatii parintii vostri k sa mancati voi stateau la niste cozi imense mergeati pe deascunsul la biserica si nu puteai sa-l lauzi pe Dumnezeu cum I se merita Lui ce sa mai sclavul lui ceausescu… partidului si regimului;va dati seama un cismar analfabet cu o nevast de la orfelinat sa va conduca pe voi romanilor …..vai de romani si de romania!

    Apreciază

  7. bogdan permalink
    octombrie 28, 2011 23:16

    Stiu ca pe vremea lui Ghe. Dej, Ceausescu, general fiind, a fost detasat in Dobrogea sa se ocupe de problema agriculturii. A gasit aici insa o populatie de megleno-romani iar povestea cred ca o stiti mai departe. Exista undeva relatari mai exacte despre ce a facut Ceausescu in timpul lui Dej si v-as ruga sa-mi indicati un link daca cunoasteti. Multumesc.

    Apreciază

  8. octombrie 29, 2011 00:56

    @Bogdan,
    ok, maine.

    Apreciază

  9. bogdan permalink
    octombrie 29, 2011 14:20

    @Ovidiu: astept cu interes.multam

    Apreciază

  10. octombrie 29, 2011 17:43

    cu placere Bogdan

    Apreciază

  11. octombrie 31, 2011 18:17

    Cu toate acestea chit ca nu am trait pe vremea comunismului dar nu pot decat sa vad atat binele cat si raul regimului.
    Daca se face o comparatie intre ceea ce se intampla azi si ceea ce a fost atunci o sa vedeti ca :
    1. spre deosebire de atunci , acum avem o libertate de exprimare mult prea mare . De ce mult prea mare? fiindca a aparut o generalizare a culturii si a informatiei incat copii de mici nu mai au discernamantul si cresc pe anumite valori care sunt gresite.
    Ceea ce vreau sa zic este ca libertatea pe care o avem acum la informatie si in general se intelege foarte gresit fata de populatia tanara din ziua de azi .

    2. pe plan economic pe timpul comunismului si a lui Ceausescu , Romania nu avea datorii si nici nu era frica de a intra in crize economice . Da , exista si anumite parti pozitive nu numai negative . Acum suntem in crize fiindca prea multi fura dar si fiindca avem oamenii inculti dar si nespecializati la putere.

    3. Pe plan cultural in timpul comunismului nu exista copil care sa nu fara scoala si sa primeasca o educatie generala si o anumita conduita obligatorie. Cei care nu ajungeau in liceu aveau grupurile scolare si tot se specializau intr-un anumit domeniu . In ziua de azi sunt atat de multi tineri care ajung fara o anumita educatie sau oamenii cu facultate care ajung sa cerseasca pe strazi.

    4. Nu existau atunci nici oameni care sa nu munceasca si chiar sa fie platit pe merit astfel incat nu vedeau vagabonti pe strada care sa cerseasca sau chiar sa ajunga violenti fiindca nu le dai banii. Pe atunci Romania avea o forta de munca importanta si oamenii chiar stiau ce inseamna sa muncesti si sa fii platit pe merit .

    Acum sunt prea multi care cauta calea cea mai usoara de a face bani si prea putini cei care muncesc si nu sunt platiti pe merit.

    5. Acum nu mai exista lafgare de concentrare sau oamenii care sa fie omorati din cauza ca au avut un cuvant rau de spus impotriva sistemului . Am inceput sa ne dezvoltam mult prea repede dar au inceput si mult prea multe culturii kitsch sa se dezvolte si sa devina ca un fel de propaganda (luand ca exemplu cum se spune ca populatia a inceput sa se „manelizeze”).

    6.este adevarat ca pe timpul lui Ceausescu exista o foarte mare disciplina in randul tinerilor si a copiilor care sa fim sinceri le-a fost folositoare in viata. Inainte in randul scolilor, liceelor si a facultatilor erau profesori de calitate si o educatie de calitate care s-a facut cu ajutorul disciplinei . Acum nu mai este si profesorii sunt batjocoriti . defapt multa lume culta este batjocorita de catre oamenii care nu au cultura dar au influenta .

    Ceea ce am vrut sa zic cu asta este ca desi comunismul a fost un timp de teroare pentru Romania el a avut anumite valori si calitatii pe care nu o sa le mai gasim in timpurile noastre.

    Apreciază

  12. octombrie 31, 2011 18:41

    Draga Andra as vrea sa stiu parerea ta despre omul Ceausescu sau de dictator.

    Apreciază

  13. octombrie 31, 2011 19:46

    Parerea mea este ca Ceausescu a fost un dictator la fel ca Stalin dar sunt multe decizii care n-au facut decat sa aduca un bine tarii noastre din anumite puncte de vedere . Ca om n-as putea sa fac o anumita parere fiindca ar fi preconceputa din istorisiri si informatii generale dar consider ca a fost un pion al comunismului care totusi in felul lui mai morbid se poate spune ca si-a iubit tara altfel ar fi putut face ca dictatorul Kim Jong Il.

    Ar fi putut sa o aduca intr-o stare destul de proasta , de saracire si neglijare si sa se bazeze doar pe un anumit domeniu. In schimb Ceausescu a incercat sa faca o dezvoltare generala.

    Apreciază

  14. octombrie 31, 2011 20:17

    @Anda, eu nu pot sa zic ca a fost doar un pion, intra te rog la sectiunea „Biografie”, era tare ambitios chiar de la 15 ani cand a fost prima oara arestat de Siguranta pentru niste hartii, si atunci era dictatura – regele Carol. Ceausescu a fost nationalist, cred eu ca a folosit comunismul el respecta monarhia cum zice Sergiu Celac „Ceausescu a vrut sa fie un presedinte regal” eu cred ca asa gandea el ca e. – vezi si alti lideri comunisti ei erau chiar papusele lui Stalin, greseala lui a fost ca a avut prea mare incredere in securitatea care l-a tradat dar si altele, dar cine nu greseste? Mai multi politicieni afirma ca era un om tare bun Elena a fost rea. Poti sa scrii un articol eu ti-l public scriu autor Andra.ps. sa fie cat se poate de echilibrat.

    Apreciază

  15. bogdan permalink
    noiembrie 2, 2011 00:54

    @Andra: gresesti total. Este parerea celor care sunt „mici” iar tu ai preluat-o ca atare. Citeste blogul asta cu atentie; autorul lui nu-si da cu parerea, prezinta doar niste date reale. Iti spun insa parerea mea, a unuia care la revolutie avea aproape 20 de ani. Un retardat complexat care nu se putea exprima liber si nici corect ( citea intotdeauna ), care nu a facut altceva decat sa-si creeze iluzii pe care le hranea cu suferinta noastra. Crezi ca a facut ceva bun? Crezi ca Romania nu avea datorii atunci? Iti spun eu ca vea niste datorii colosale, FMI a refuzat colaborarea cu guvernul comunist si atunci a inceput „exterminarea” intelectuala a populatiei. Curent cu portia, tv cu portia, mancare cu portia, totul era la portie. Zici ca libertatea de exprimare de acum nu e buna? Nu te supara, daca te deranjeaza te poti muta in Iran de ex. Zici ca putea sa faca ca Kim Jong Il? Da, urma sa faca mai rau. Uita-te in Bucuresti la constructiile (actuale piete sau magazine) poreclite Circul Foamei, unde fiecare familie urma sa mearga cu farfuria o data/zi sa-si ia portia de mancare; si asta in vederea reducerii consumului populatiei de gaze si curent. Zici ca a incercat o dezvoltare generala? Cu ce costuri, stii? Nu cred ca a meritat. Am ales sa parasesc Romania pentru ca nu mai puteam suporta lasitatea, mojicia, rautatea gratuita si intreg sistemul care este unul deficitar si care nu a functionat in mod real in ultimii 65 de ani. Aici spuneau la televizor zilele trecute ca singura sasa reala a Romaniei de a iesi de sub controlul extern si de sub proasta administrare interna este monarhia. Stii ce imagine are regele in tara? Foarte nefavorabila, datorita limitelor mentale pe care le are majoritatea. In momentul de fata, e o tara sfasiata de o haita de lupi, din interior si din exterior. Si oricat m-as ascunde, sa stii ca ma doare sa vad cum zi de zi prietenii mei sufera, parintii mei sufera, apropiatii mei sufera. Asta este pretul pe care il platim acum in urma minunatei si glorioasei epoci de aur.

    Apreciază

Lasă un comentariu

Descoperă mai multe la Nicolae Ceauşescu Preşedintele României 1965-1989. Sit oficial 🇧🇪

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura