Skip to content

Dacă Nicolae Ceauşescu ar mai fi rămas la putere încă 2-3 ani, România avea mari şanse să organizeze Jocurile Olimpice din 2004! În 1987, la ordinele dictatorului, Partidul Comunist şi Organizaţia Socialistă de Tineret au alcătuit un proiect comun ce avea drept ţintă desfăşurarea Olimpiadei de Vară la Bucureşti.

23 Ianuarie 2011


Ion M. Barbu a ocupat în fostul regim funcţia de prim secretar al UTC-ului între anii 1982 şi 1987, fiind la acea vreme al doilea lider al tineretului şi studenţilor, după Nicu Ceauşescu. În această calitate, a fost martor la o serie de întâmplări şi evenimente care au schimbat sau ar fi putut schimba istoria României, inclusiv în plan sportiv. Unul dintre cele mai grandioase proiecte puse la cale de regimul comunist a fost acela de a organiza o Olimpiadă la Bucureşti. În exclusivitate pentru CANCAN, Ion Barbu a acceptat să vorbească acum despre câteva dintre secretele acelui plan incredibil pus la cale cu sprijinul total al lui Nicolae Ceauşescu.

DOVADA. O fotografie document, cu o parte din fundaţia Palatului Sporturilor, construcţie care până la urmă a rămas în fază de proiect. Pe acest loc, se ridică acum falnic, un mall şi un supermarket

„De fapt, Ceauşescu a fost cel care a avut această idee. Motivele au fost multiple. Pe de-o parte, ambiţia de a demonstra ruşilor, care găzduiseră Olimpiada din 1980, că şi ţara noastră poate să facă acest lucru. Apoi, dorinţa fostului preşedinte de a aduce România în atenţia lumii, de a o face cunoscută peste tot. Mai exista şi un alt substrat şi anume acela că aveam la acea oră sportivi foarte valoroşi care însă erau permanent dezavantajaţi la concursurile de mare anvergură, iar acasă nu ne-ar mai fi putut fura nimeni. În 1984, la Los Angeles, România a ocupat locul doi pe medalii, profitând de boicotul ţărilor comuniste, şi lui Ceauşescu îi intrase în cap că la Bucureşti am putea să fim primii”, a explicat fostul demnitar.
Palat de sport cu 18.000 de locuri

ROCADĂ. Ion Barbu a fost mâna dreapta a lui Nicu Ceauşescu, preluând funcţia acestuia în momentul în care fiul dictatorului a fost detaşat la Sibiu

„Planul a fost pus la cale între 1985 şi 1987 şi era de o amploare greu de imaginat şi acum, în zilele noastre. Numai bugetul estimat se ridica pe atunci la circa 100 de milioane de lei, o sumă imensă pe atunci, aproximativ 8,5 milioane de dolari la cursul acelor vremuri. Pe locul unde se afla fosta puşcărie Văcăreşti urma să se construiască un imens complex sportiv. În primul rînd era vorba de lacul olimpic pentru probele de canotaj şi caiac canoe. Pentru realizarea sa, muncitorii trebuiau să sape un canal până la râul Argeş, iar specialiştii estimau că numai pentru umplerea lacului ar fi fost nevoie de circa trei luni. Apoi, în imediata apropiere fusese proiectat Palatul Sportiv, imens, cu 18.000 de locuri şi cu tribune mobile, un model unic la acea vreme, dacă ţinem cont de alăturarea cu baza de cantoaj. Aici ar fi urmat să se dispute întrecerile de baschet, handbal şi volei. Tot acolo urmau să fie construite şapte terenuri de tenis, unul de atletism, un bazin de înot şi mai multe hoteluri”” povesteşte, acum, Barbu. Din palatul de sport al lui Ceauşescu s-a ales praful, iar acum suprafaţa imensă din zonă a fost acoperită cu mallul din imediata apropiere a lacului Văcăreşti.

Satul olimpic lângă Lacul Morii, portul Bucureşti la Glina

Tot în acest proiect intrase şi construirea Complexului de tineret al Capitalei, în zona unde se află azi supermarketul Orhideea. Acolo trebuia să fie ridicat un hotel cu 15 etaje, mai multe terenuri de antrenament, spaţii culturale şi de alimentaţie. Satul olimpic era prevăzut a fi construit în zona Lacului Morii, iar la Glina urma să fie amenajat portul Bucureşti, punct terminus al Canalului Dunăre – Marea Neagră”, a mărturisit fostul prim-secretar al UTC-ului.

Depuneam candidatura în 1990

Conform spuselor lui Ion M. Barbu, România întocmise deja dosarul pentru organizarea Olimpiadei din 2004, iar acesta urma să fie depus la Comitetul Olimpic în 1990. Lucrările începuseră deja, dar Revoluţia a pus cruce unui obiectiv ce se dorea a fi cea mai mare realizare din epoca Ceauşescu!

4 comentarii leave one →
 1. 23 Ianuarie 2011 20:10

  Si? au pus mina hotii pe tara

  Apreciază

 2. VEZI MISCAREASOCIALISTA permalink
  23 Ianuarie 2011 20:11

  VEZI MISCAREASOCIALISTA VREM NATIONALIZARE PARTID UNIC SI SALARIU MINIM 2000 LEI CITESTE SI DA MAI DEPARTE

  Apreciază

 3. 24 Ianuarie 2011 09:25

  Am sa va multumesc pentru orice informatie care tine de istoria ns. adevarata, dat fiind faptul in care cred cu tarie ca noi daco-romanii suntem un popor deosebit dotat cu minti luminate, dar care astazi am devenit un popor de sclavi ai TAGMEI JEFUITORILOR !
  Va urmaesc cu interes si va rog urmatoarele:
  1. Unde este in Romania asa numita MISCARE SOCIALISTA de care sunt interesat in toate detaliile, inclusiv organizatorice si cele de PROGRAM ! / am chiar si ceva de spus…../
  2.Ati initiat si eu am pierdut o f. interesanta lista cu EVREII deghizati ai Romaniei socialiste.. si partial al celei de azi ! Ati putea sa mi-o retrimiteti si poate continuand deconspirarea si celor actuali cu NUME ROMANIZAT !? Ar merita sa stie romanul ca uneori un …escu este un Feldmann in realitate ! Nu am nimic cu ei, DAR AU O PATRIE unde se pot afirma, dece n-o fac si mascat ocupa locurile cuvenite romanilor autentici ! NU SUSTIN TEORIA ‘UBI BENE IBI PATRIA ”
  3.Totusi despre ziua de azi si maine, CINE VREA EFECTIV SA SE OCUPE ! Stam pe tusa, palavragim si asa nu putem iesi din sclavia condusa spre exterminarea saracilor / nu a saraciei../sub comanda slugilor satanei …..bie stiute si suportate….oare dece…
  4. Evident comunistii nu aveau niciun viitor, dar in romania cred ca merita sa se vorbeasca distinct de Ceausescu si precursorii lui…
  Va multumesc si pot raspunde / sa incerc/ la multe teme, in deosebi la cea pe care o voi numi / regret leninist…/ CE-I de FACUT !
  Hai sa dam mana cu mana cei cu inima cu ADEVARAT ROMANA !
  Aristide Buzuloiu si, angajat prin neamul sau din anii 50 in lupta de rezistenta anticomunista in muntii Gorjului… asteptandu-i atunci pa Americani …!?
  Cu stima, multumesc

  Apreciază

 4. 18 Februarie 2011 17:01

  BRAVOOOOOOOOOOOOOOO! MERITA ACESTE POZE ,SI COMENTARII,CINE LE-A PUS FELICITARI.NU CA AS FI O NOSTALFICA,DAR A FOST TIMP DE ATATIA ANI PRESEDINTELE ROMANIEI SI MERITA MACAR ACEST TESPECT.CHIAR DE UNII ,IMBOGATITI .OPORTUNISTI.SPAGARII.HOTII. ACESTIA SPUN ca a facut rau ,dar acum caa moare lumea ,de foame .de droguri/de etnobotanice.de crime oribile si sinucideri.din cauza somajului.ASTA ACUM ESTE CEL MAI MARE GENOCID!INREST ASTIA NICI MACAR CU AU ZUGRAVIT CE A FACUT EL.au facyt banci,farmaci.biruri.si vile de mii de euro pt ei di familile lor. daca [e siye a pus nepoata MIHAELA MORAR CEAUSESCU ,SINCERE FELICITARI!

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: