Skip to content

Diplomat din Belarus: România lui Ceauşescu, exemplu unic de stat care îşi plăteşte datoriile

2 februarie 2011

Însărcinatul cu afaceri al Belarusului la Bucureşti, Sergei Molunov, a declarat, miercuri, că România a fost în timpul lui Ceauşescu un model unic de stat care a arătat că îşi poate plăti singur o datorie externă, el comentând că acest lucru nu a convenit organizaţiilor financiare internaţionale.
Romania a fost in timpul lui Ceausescu un exemplu unic de stat care a aratat ca isi poate plati singur o datorie externa, a declarat miercuri insarcinatul cu afaceri al Belarusului la Bucuresti, Sergei Molunov, relateaza Mediafax. In opinia sa, acest lucru nu a convenit organizatiilor financiare internationale. El a facut o paralela cu dezvoltarea Belarusului, aratand ca tara sa „nu a mers pe o terapie de soc” in ceea ce priveste economia.

„I-ar fi convenit cuiva din afara Belarusului evoluţia situaţiei?

Aceasta îmi aminteşte de un episod din istoria României. Nu vreau să fac comentarii, dar am ascultat o poveste despre ultimii ani din timpul lui Ceauşescu. După câte îmi aduc aminte, a fost această părere că poporul a trăit foarte, foarte greu. Dar România, atunci, având o datorie imensă, a hotărât să-şi plătească aceste datorii. Şi, la sfârşitul anului 1989, practic şi-a stins aceste datorii.

Am auzit această părere. Spuneţi, vă rog, este adevărat sau aşa se zicea?

Eu am citit această părere şi cred că este interesant, din punctul meu de vedere.

Ce concluzie se poate trage din aceasta?

Faptul că atunci – dacă lăsăm la o parte emoţiile provocate de viaţa grea – România a fost un exemplu unic că poate să-şi plătească această datorie. După părerea mea, acest exemplu nu cred că a convenit organizaţiilor financiare internaţionale. Cred că psihologia lor este să acorde credit cu dobândă mare. Dacă ţara nu are posibilitatea să returneze această datorie, atunci îi dă alt credit şi astfel ţara este pusă în dependenţă faţă de organizaţii. Şi atunci poţi să faci orice cu această ţară. De aceea, exemplul unic al României de a-şi plăti datoria nu a convenit multora”, a comentat Molunov.

El a făcut apoi o paralelă cu dezvoltarea Belarusului, arătând că, spre deosebire de restul statelor din fosta Uniune Sovietică, ţara sa „nu a mers pe o terapie de şoc” în ceea ce priveşte economia, păstrând proprietatea de stat cu o privatizare treptată.

„Am refuzat acţiunile radicale şi am ales o cale de dezvoltare treptată. S-a început cu susţinerea populaţiei”, a spus el.

El a oferit şi date referitoare la nivelul de producţie din Belarus, realizând, din nou, o comparaţie cu România. Astfel, Molunov – care a spus că citează Belstat şi Eurostat – a arătat că în 2009 în Belarus s-au produs 737 de kilograme de cartofi pe cap de locuitor, în timp ce în România s-au produs 162 de kilograme. De asemenea, potrivit lui Molunov, în ţara sa s-au produs 239 de kilograme de legume pe cap de locuitor, în timp ce în România s-au produs 177 de kilograme, 681 de litri de lapte, faţă de 275 în România şi 355 de ouă pe cap de locuitor, faţă de 298 de ouă în România.

Reclame
5 comentarii leave one →
 1. 2 februarie 2011 21:09

  d-aia zic ca Nicolae Ceausescu a fost cel mai mare patriot in istoria romanilor

  Apreciază

 2. VEZI MISCAREASOCIALISTA permalink
  2 februarie 2011 21:39

  VEZI MISCAREASOCIALISTA VREM NATIONALIZARE PARTID UNIC SI SALARIU MINIM 2000 LEI CITESTE SI DA MAI DEPARTE

  Apreciază

 3. 3 februarie 2011 16:01

  Rog cum si cu cine pot lua sau fi contactat in legatura cu tema NC si poate chiar si mai mult ! Sunt un iubitor al istoriilor adevarate dar si doritor sa ma implic alaturi de alti buni romani, in a incerca sa facem din Daco Romania o tara PROSPERA, INDEPENDENTA, REINTREGITA in care viata sa fie garantata pentru toti locuitorii sai, predilect pentru cei MULTI,HARNICI,CINSTITI … iubindu-si marea familie a neamuljui nostru, familiei sale si iubindu-l ca pe el INSUSI: PE UNUL DUMNEZEU CEL ADEVARAT,pe APROAPELE si constient ca viata dupa moarte comtinua de-a drepta sau stanga TATALUI, in raport cu faptele sale. bune sau rele facute in acesta viata vremelnica ! Pot fi contactat pe email sfatultarii@yahoo.com sau 0765.314.133

  Apreciază

 4. Gabi AYDOĞDU permalink
  6 februarie 2011 13:38

  Salutare, Ovidiu,bine te-am regasit!

  Asta e offtopic, sa nu zici ca-s toparlan si dau buzna fara sa dau binete:))

  Ce e cu traficul asta de glume tampite Aristide, eşti ın eroare aici nu e Hi5 fratele meu:))

  De vina sunt sistemul CİA-İLİESCU, care controleaza şi manipuleaza proletariatul cu atata maiestrie de 20 de ani prin caracatita sindicalista conrupta….

  Robotelul Mişcarea Sosialista,
  nu mai pune nimeni botul la vraja, toti votam Gheorghe UNGUREANU şi Partidul Comuniştilor Nepecerişti!!

  Apreciază

 5. 6 februarie 2011 16:40

  @Gabi AYDOĞDU,
  buna si eu ma bucur, dar vezi noul articol!

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: