Skip to content

Nixon a intermediat vânzarea de uniforme între Ceauşescu şi Saddam

22 Mai 2011

Uniformele care au luat drumul Irakului în 1984-1986, „lucrate absolut superb” de muncitorii români – în opinia fostului preşedinte al SUA -, valorau 181 de milioane de dolari.
Fostul preşedinte al Statelor Unite din perioada 1969-1974, Richard Nixon, a intervenit în 1984 la Nicolae Ceauşescu pentru vânzarea de uniforme militare produse în România către armata irakiană. Nixon i-a adresat o primă scrisoare preşedintelui comunist pe 3 mai 1984, în care salută afacerea dintre Ministerul Industriei Uşoare român şi armata irakiană (aflată în război cu Iranul între anii ’80 şi ‘88), afacere intermediată de doi dintre foştii săi colaboratori. În scrisoare, disponibilă în facsimil pe cotidianul.ro şi preluată din National Security Archive din cadrul George Washington University, Nixon îşi exprimă bucuria pentru faptul că John Mitchell şi John V.

Brennan, “care au servit amândoi în administraţia mea, lucrează cu Ministerul dumneavoastră al Industriilor Uşoare. Sunt convins că această relaţie, care implică producerea de uniforme militare şi accesorii, va fi una de succes şi de durată”. În scrisoare, Nixon menţionează faptul că soţia sa i se alătură în transmiterea de calde salutări preşedintelui comunist şi doamnei Ceauşescu.

John Mitchell fusese, de altfel, un membru de seamă al administraţiei Nixon, fiind primul procuror general al SUA condamnat pentru activităţi ilegale şi trimis în închisoare, pentru afacerea Watergate. Condamnat în 1975, Mitchell a stat în închisoare timp de 19 luni pentru rolul jucat în Watergate. John Brennan a fost şeful de cabinet al lui Nixon după demisia din funcţia supremă.

Stefan Andrei in picoare

Stefan Andrei in picoare

Într-o a doua scrisoare adresată de Nixon lui Ceauşescu, în octombrie 1986, fostul preşedinte american scrie: “Bunul meu prieten, John Mitchell, mi-a spus de curând că acordul cu Ministerul Industriei Uşoare şi Pan East International (firma intermediară-n.r.) a fost dus la bun sfârşit şi voiam să vă comunic cât de frumos mi-a vorbit dl Mitchell despre promptitudinea muncitorilor români care au participat la proiect. Din toate rapoartele primite de la Pan East a rezultat că lucrătura este absolut superbă”.

Un articol publicat de „New York Times” în 1990 desluşeşte iţele afacerii: este vorba despre un export de uniforme produse în România către armata irakiană în valoare de 181 de milioane de dolari. Afacerea a fost perfectată în cadrul a două întâlniri, una derulată la hotelul Four Seasons din Washington şi a doua la hotel Scribe, din Paris. Pentru rolul lor în intermedierea afacerii, Mitchell şi Brennan urmau să primească un comision de trei milioane de dolari. Comisionul nu a fost plătit în cele din urmă de către statul irakian, ceea ce a condus la un proces în Statele Unite, în 1990.

Ministrul român al Afacerilor Externe din perioada respectivă, Ştefan Andrei, a confirmat pentru Cotidianul existenţa afacerii. „Într-adevăr, am vândut uniforme Irakului. În războiul dintre Iran şi Irak, noi eram mai degrabă de partea irakienilor, ca şi Statele Unite, de altfel”, a spus fostul ministru.

One Comment leave one →
  1. VEZI MISCAREASOCIALISTA permalink
    22 Mai 2011 21:09

    VEZI MISCAREASOCIALISTA VREM NATIONALIZARE PARTID UNIC SI SALARIU MINIM 2000 LEI CITESTE SI DA MAI DEPARTE

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: