Skip to content

Gabi Luncă: „La melodia «Dă, mamă, cu biciu-n mine», Elena Ceauşescu a început să plângă.”

1 Iunie 2011

©Antentie! Reproducerea neautorizata a textelor sau imaginilor de pe acest site este interzisa.

Gabi Lunca

Gabi Lunca

Una dintre cele mai valoroase cântăreţe de muzică lăutărească din România, Gabi Luncă, era apreciată în mod deosebit de soţii Ceauşescu. Iar la o petrecere cu ştaif a făcut-o să plângă pe Elena însăşi, impresionată de melodiile cântăreţei.

Succesul melodiei „Dă, mamă, cu biciu-n mine”

La această petrecere, Gabi Luncă a aflat care erau melodiile preferate ale Elenei Ceauşescu: „La melodia «Dă, mamă, cu biciu-n mine», Elena Ceauşescu a început să plângă. Cu cântecul ăsta am început. La sfârşit, am cântat «Un părinte poate creşte». Ăsta era cântecul ei preferat. Eu n-am ştiut. Dacă ştiam, cu ăsta începeam. La «Un părinte poate creşte» a fost ea foarte entuziasmată. La primul cântec plângea, iar la ultimul, îi radia faţa de bucurie.

La un moment dat, la anumite versuri, «Un părinte poate creşte/ 7-8 copii sau zece/ dar zece cu minte/ nu pot ţine un părinte», am văzut-o că a început iar să plângă”.

Invitaţi de onoare şi la petrecerile rudelor Ceauşeştilor

În perioada lor de glorie, soţii Onoriu asigurau muzica petrecerilor selecte, ale demnitarilor vremii. Gabi Luncă era angajata Ansamblului „Căluşarii”, din Scorniceşti, condus de către Elena Bărbulescu, sora lui Nicolae Ceauşescu.

Artista povesteşte că Elena Bărbulescu i-a numărat personal 12.000 de lei, onorariul pentru trei concerte la Sala Palatului. „La sora Elenei Ceauşescu, am cântat la nunta fiului ei Nicu. La un moment dat, în timpul nunţii, m-a auzit când am zis că vreau să mănânc o supă de pui cu tăiţei.

Fusese o nuntă pe un frig foarte mare. Ei, femeia aia mi-a făcut cu mâna ei, a doua zi, supă de pui cu tăiţei, dintr-o găină de la ea din curte”, rememorează Gabi Luncă. „Am mai cântat la Gheorghe Petrescu, fratele Elenei Ceauşescu. Avea o vilă foarte frumoasă, pe Kiseleff. Fratele ei era om cumsecade, nu ca Elena. Ea avea o privire că, dacă se uita la tine, în ochii tăi, îngheţai pe loc”, îşi aminteşte artista.

Ludmila Jivkova Elena Ceausescu 1977 Bulgaria

Ludmila Jivkova Elena Ceausescu 1977 Bulgaria

La petrecerile comuniştilor, atmosfera era ca la şedinţele CC al PCR

Gabi Luncă spune că atmosfera de la petrecerile nomenclaturii comuniste era sobră, „parcă erau chemaţi la şedinţă de partid”: „Toţi parcă erau ţintuiţi. Vedeai pe faţa lor numai frică. Eu eram pe scenă, dar ochii mei erau formaţi, na, îi vedeam. La acea petrecere de la Comorova, după ce am terminat eu, a intrat după mine Gică Petrescu, un monstru sacru. Să ştiţi că în faţa programului meu, el a avut de pierdut.

După ce a început să cânte, săracul, curgeau apele pe el… n-a putut să cânte decât jumătate de cântec, pentru că s-a ridicat Ceauşescu în picioare şi a făcut semn aşa din mâini, să se ridice toată lumea. În cinci minute, au plecat toţi, s-a golit sala de parcă acolo nu se întâmplase nimic”. Gabi Luncă spune că Nicu Ceauşescu nu venea la aceste petreceri. „El era la Sibiu. Lui îi plăcea Romica Puceanu, pe ea o chema la Sibiu ca să-i cânte”, precizează Gabi Luncă.

„Muzica lăutărească se va pierde”

Familia Ceausescu

Familia Ceausescu

Artista nu vede cu ochi buni ceea ce se întâmplă azi în muzica lăutărească. „Dacă mă uit, nu văd nimic care să-mi placă. Azi se cântă numai prostii. Un cântec trebuie să fie o poveste, o întâmplare adevărată. Mi-e frică de muzica lăutărească de azi. În ritmul ăsta, se va pierde”, conchide Gabi Luncă.

Biografie

„Povestea noastră”

Familia Ceausescu

Familia Ceausescu

Gabi Luncă s-a născut acum 72 de ani, în comuna Vărbilău, jud. Prahova, într-o familie de lăutari. A început să cânte la 13 ani, cu tatăl ei, Dumitru Luncă, un violonist foarte talentat. La 18 ani, a scos primul album, la Electrecord. Din 1992, nu mai cântă muzică lăutărească. Melodiile ei preferate sunt: „Am avut o măicuşoară” , „Dă, mamă, cu biciu-n mine” şi „Trenule când oi pleca”. În curând, Gabi Luncă va scoate o carte, despre viaţa ei şi a soţului său, care se va numi „Povestea noastră”.

„Îi curgeau lacrimile șiroaie pe ambii obraji. Atunci, am zis și eu în mintea mea: «Aha, aplaudă și tu, că și alții aplaudă pentru tine».”
Gabi Luncă

Familia Ceausescu

Sora lui Nicolae Ceausescu, Elena Barbulescu (72 de ani), suferinda de cancer la maduva oaselor, a incetat din viata miercuri seara 25 mai 2001, in timp ce se afla la rude in Bucuresti , urmind sa fie inmormintata la Scornicesti.

Elena Barbulescu, cu parul carunt si scunda de inaltime, si-a petrecut ultimii ani de viata departe de viata publica, intr-o locuinta plina cu fotografii ale lui Nicolae Ceausescu, construita chiar linga faimoasa casa parinteasca a familiei din Scornicesti. Ea a ocupat, inainte de 1989, functia de sef al Inspectoratului Judetean de Invatamint Olt.

Decesul Elenei Barbulescu survine la sase luni dupa cel al unui alt membru al familiei Ceausescu, Andruta (76 de ani). Acesta, fost comandant al Scolii de Securitate de la Baneasa, fusese internat cu diagnosticul ciroza hepatica cu metastaza si diabet zaharat, si a murit in urma unui stop cardio-respirator. El primise 15 ani de inchisoare pentru ca a ordonat deschiderea focului in Piata Universitatii, in decembrie 1989.
––––––-

Elena Ceausescu si Nina Iliescu la Navodari 1976

Elena Ceausescu si Nina Iliescu la Navodari 1976

Elena Bărbulescu este „Doamna”

Nu i-a fost uşor la catedră, mai ales că în perioada comunistă a fost dat afară de două ori din învăţământ şi a trebuit să lucreze câţiva ani în fabricile din oraş. „Eram la inspector, iar şefă atunci era Elena Bărbulescu, sora lui Ceauşescu. Am primit o invitaţie de a merge la un concurs internaţional de şah, dar pentru că nu avem paşaport şi nu puteam să plec din ţară fără acordul celor de la Securitate, i-am cerut dânsei voie. M-a lăsat să plec, dar când am ajuns acolo am aflat că trebuia să stau 2 săptămâni şi să plătesc cazare şi masă. Nu aveam atâţia bani la mine şi m-am întors în ţară, iar Elena Bărbulescu a considerat că am minţit-o şi m-a dat afară din învăţământ”, a povestit profesorul. Ei i-a dedicat câteva din cărţile sale, intitulate sugestiv „Doamna” şi „Doamna peste ani şi ani”. „Ei nu puteai să-i spui nici „Doamna Bărbulescu” şi nici „tovarăşa” pentru că erau multe tovarăşe în acea perioadă. Aflase ea că pe vremea Regelui Soare, „doamna” era apelativul pentru sora regelui, iar noi ca să o binedispunem îi spuneam aşa”, a spus Victor Constantin.

Alti doi frati ai lui Nicolae Ceausescu, Ilie si Florea, au aparut, in ultimii ani, in viata publica, cu diverse ocazii, mai ales in situatii legate de procese.

3 comentarii leave one →
 1. VEZI MISCAREASOCIALISTA permalink
  1 Iunie 2011 20:17

  VEZI MISCAREASOCIALISTA VREM NATIONALIZARE PARTID UNIC SI SALARIU MINIM 2000 LEI CITESTE SI DA MAI DEPARTE

  Apreciază

 2. asa va bate Dumnezeu pentru pacatul facut de voi romanii in care i-ati ucis permalink
  17 Ianuarie 2015 13:19

  A-ți vrut libertate,poftim ca aveti.romania este o tara de prosti de criminali de prostituate și de cântărețe la mana a doua. D-zeu sa blesteme românia pentru ca l-ati ucis pe cuplul Ceausescu.Vai și amar sa ales de tara asta,mi scârbă de voi toti și de ce sa putut transforma după ce nu au mai fost soții Ceaușescu. Ați murit de ciuda ca aveau palate, lux..sa știți ca au meritat tot ce au avut,bravo lor.Au fost niște oameni care au oferit mancare,servici,locuinte și cea mai mare construcție de pe glob Casa Poporului.Nu a-ți știut decât sa va plângeți de mila toți și sa îl denigrați toată familia Ceausescu,inclusiv pe Nicu Ceaușescu care a murit din cauza poporului jegos care exista.Va meritați toți soarta care o aveți din 1989 în coace

  Apreciază

 3. sa zice-ti mersi ca ati dus o viata de lux pe vremea lui Ceausescu permalink
  17 Ianuarie 2015 13:33

  Vreți doar bani dar nu aveți o scoala,nu știți sa vorbiți frumos,sa va comportați frumos atât în România cât și în afara ei.Eu am satisfacția ca cât au trăit cuplul Ceaușescu tara a fost văzută bine și vizitată în permanenta de înalte capete regesti.Am satisfacția ca cuplul Ceaușescu cât și copii lor au dus o viata buna,o viata în lux,in dorințe.Acum aveți în cap doar leptopuri,tablete,muzica,wowbiz și filme din care nu ai ce invata.Atunci lumea era mai culta pentru ca citea din cărți, se plimba, manca sanatos,existau jucării educative, știri frumoasa,reclame realiste și care imbunatatiau traiul de viata.,se mergea la biserica,se jucau jocuri ca tenis,volei,sah.Acum gata cu sporturile care antrenează inteligenta și corpul.Ar trebui sa plângeți după vremea Ceaușiste, ca atunci au dus-o toți bine,si atunci exista respect și rusine!Meritati ca toți sa fiți împușcați și sa fiți aruncați într-un cosciug de lemn sărăcit cum sa întâmplat cu bieții soți ceausescu,sa va plângeți toți membrii familiei morți la fel cum au suferit copii cuplului Ceaușescu din cauza dobitoceniei voastre. Mi scârbă de voi toti

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: