Skip to content

Ce scria în singura carte poştală trimisă de Ceauşescu din închisoare care s-a păstrat până astăzi

18 iulie 2011

În anul 1932 Nicolae Ceauşescu face o cunoştinţă care avea să-i schimbe complet destinul: ideologia comunistă. Sursele de arhivă şi istoria orală permit reconstituirea acestui moment decisiv din viaţa lui.

În acel an tânărul Ceauşescu a părăsit atelierul din Calea Victoriei. Şi s-a mutat la cizmarul Aurel Cornăţeanu, în Colentina-Andronache.

La scurtă vreme după sosire, în atelierul meşterului Cornăţeanu auzea pentru prima dată de mişcarea comunistă. Multe lucruri se pot afla doar urmărind cum firul vieţii unui personaj se înnoadă cu ale altora. Din biografia patronului cizmar din Colentina se poate deduce cum s-a făcut comunist Nicolae Ceauşescu.

După ajungerea lui Ceauşescu la putere despre al doilea său patron nu s-au spus prea multe. Şi acesta figura în scriptele Siguranţei ca simpatizant comunist. Dosarul lui Cornăţeanu oferă un indiciu că pe cei doi îi lega mai mult decât obişnuita relaţie patron-ucenic. În 1936 „puşcăriaşul” Ceauşescu, după cum se spunea într-un proces-verbal scris de jandarmii postului Colentina, i-a trimis cizmarului din Colentina o carte poştală. Singura expediată de Ceauşescu din închisoare care s-a păstrat. Aceasta a fost confiscată de jandarmi în noimebrie 1936. Poate fi văzută în dosarul lui Ceauşescu de la Siguranţă, aflat în fondul „dosarele personale ale luptătorilor antifascişti” de la Arhivele Naţionale.

Reclame
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: