Skip to content

Prima arestare a lui Ceauşescu – patru zile – Amprentele lui Nicolae Ceauşescu, luate de poliţie, atunci când a fost arestat. 1933, lecţia Griviţei – Imagini inedite

19 iulie 2011
tags:

Ceauşescu se alăturase grevei declanşate de angajaţii unui atelier de cizmărie din Calea Victoriei. A fost arestat pentru incitare, dar şi pentru distrugere. Din noiembrie 1933, Ceauşescu figurează în fişele Siguranţei ca „agitator comunist“. Datele primei arestări se găsesc în dosarul său personal de la Arhivele Naţionale.

Frecventarea Sindicatului Ciocanul avea să-i aducă necazuri lui Nicolae Ceauşescu. Un an şi jumătate tânărul cizmar a reuşit să scape de vigilenţa poliţiei. Intrat în mişcare în 1932, a fost observat abia în noiembrie 1933. Atunci a fost arestat pentru prima dată. Iar Siguranţa i-a deschis dosar de „comunist”. Actele întocmite cu acel prilej se regăsesc în „dosarul personal al luptătorului antifascist” Nicolae Ceauşescu, aflat în Arhivele Naţionale. Din însemnările poliţiei se pot reconstitui împrejurările primei arestări.

La 23 noiembrie 1933, în breasla cizmarilor s-a auzit că lucrătorii patronului D. Mihăilescu sunt în grevă. Şi că o parte din protestatari fuseseră arestaţi. Mihăilescu avea un magazin pe Calea Victoriei la numărul 28. Lucrătorii lui Mihăilescu nu erau la primul protest. Între patron şi angajaţi dăinuia de mai multă vreme o stare conflictuală.
Ştirea a ajuns şi la sindicatul „Ciocanul”, al lucrătorilor cizmari. Marin Vlăsceanu, Angela Urcan, Frusina Săndulescu, Nicolae Ceauşescu, Marin Blegu şi Ion Neamţu au plecat să se alăture protestului. În această ordine i-au înşiruit V. Parisianu, prefectul Poliţiei Capitale, şi Gheorghe Ananiu, şeful serviciului Poliţiei Sociale, în procesul-verbal de finalizare a cercetărilor.
Când grupul a ajuns pe Calea Victoriei, o mulţime de curioşi era strânsă în faţa magazinului. Vlăsceanu, susţinea poliţia după primele cercetări, „a provocat scandal şi a devastat vitrina magazinului, spărgându-i un geam în valoare de circa 12.000 de lei”. Agenţii i-au arestat pe cei şase, recuperând şi piatra – „corpul delict”.

După prânz, flancat de agenţii de stradă, Ceauşescu face cunoştinţă cu arestul poliţiei. Pe Marin Vlăsceanu, Ceauşescu şi Ioan Neamţu i-au anchetat personal şeful Serviciului, comisarul Gheorghe Ananiu. Înainte au fost percheziţionaţi de comisarul de serviciu. Ceauşescu avea asupra lui zece lei, în monede de nichel. Oglindă mică şi cravată, obiecte reţinute şi predate biroului intendenţei. Banii i-ar fi ajuns să cumpere o pâine de un kilogram. Conform statisticilor, în industria pielăriei, în anul 1933 se câştigau în medie 2.129 de lei pe lună. În momentul arestării, adolescentul deţinea mai puţin de o zecime din câştigul mediu zilnic al breslei sale. Cât despre oglinda şi cravata lui Ceauşescu, ele spuneau ceva despre schimbarea tânărului venit în urmă cu puţini ani în satul natal.

Să fi fost şomer Ceauşescu atunci? Sau poate că deja activist al tineretului comunist? Conform legii, după minimum trei ani şi maximum patru ani de ucenicie ar fi trebuit să se prezinte la Comisia de calificare profesională, pentru obţinerea cărţii de lucrător. Patru ani de când venise la Bucureşti se împlineau cam la vremea primei arestări. Dacă Ceauşescu obţinuse ori ba cartea de lucrător, imposibil de ştiut. În orice caz, la rubrica „meserie”, comisarul Ionescu din serviciul Poliţiei Sociale a consemnat „cizmar”.

Răzvrătit de mâna a doua

Poliţia a susţinut că Marin Vlăsceanu îi instigase pe cizmarii Nicolae Ceauşescu, Marin Blegu şi Ioan Neamţu. Celor patru li s-au alăturat casnicele Frusina Săndulescu şi Angela Urcan.Contaminaţi fiind de virusul bolşevismului, au mers în Calea Victoriei nr. 28 să creeze dezordini, acuza poliţia. Trecutul îl îndreptăţea pe Marin Vlăsceanu la statutul de lider al micului grup. Tânărul cizmar de 21 de ani figura în fişele poliţiei ca „agitator comunist”. Mai fusese anchetat în 1931. Atunci, pedeapsa a constat în „trimiterea la urmă”. Adică plasarea la domiciliul părinţilor săi din comuna Hotarele, judeţul Giurgiu. De acolo plecase după câteva zile la Bucureşti, raportau jandarmii din sat. Acest amănunt a contat în ochii poliţiei, care l-a considerat principalul vinovat.

După două zile de cercetări, arestaţii au fost înaintaţi procuraturii de pe lângă Tribunalul Ilfov. Erau acuzaţi de „incitare la grevă” şi distrugere. Din februarie 1933, Bucureştiul şi alte oraşe din ţară erau zone în stare de asediu. În aceste condiţii, unele drepturi şi libertăţi erau îngrădite. Inclusiv cel de a protesta prin grevă. Reluând cercetarea cazului, procurorul N. Missir a socotit că doar Marin Vlăsceanu poate fi trimis în judecată pentru încălcarea Legii pentru reprimarea unor noi infracţiuni contra liniştii publice (Legea Mironescu din mai 1933). Şi a propus judecarea sa în stare de arest. Dar şi cercetări mai amănunţite. Până la urmă s-a constatat că vina lui era mai mică decât lăsaseră să se înţeleagă poliţiştii. Până în 3 decembrie 1933, Vlăsceanu a stat închis la Văcăreşti. Eliberat pe cauţiune, a fost trimis din nou la Giurgiu. În februarie 1934 lua însă parte la altă grevă a cizmarilor. În 27 noiembrie, Ceauşescu a fost eliberat.

„Botezul” siguranţei

În autobiografia din 1945, Ceauşescu nu a detaliat prima întâlnire cu poliţia. Ba chiar prezintă tendinţa să minimizeze primele arestări. „Am fost arestat de mai multe ori în acest timp, scrie el referindu-se la perioada 1933-1934, dar am fost imediat pus în libertate”. „A fost eliberat la puţin timp după aceea, scria Michel Pierre Hamelet în biografia apărută în 1971 despre arestarea din noiembrie 1933, dar acest prim contact cu poliţia l-a îndârjit şi mai mult”. În total, stătuse în arest patru nopţi.

Rămâne totuşi fapt stabilit că la prima arestare Ceauşescu era aproape un copil. Socotit suficient de mare, după legislaţia vremii, cât să răspundă pentru faptele sale. În 1933, Codul Penal din vremea lui Cuza Vodă era încă în vigoare. Conform acestuia, minorul mai mare de 15 ani putea fi condamnat. Pedepsele erau mai scurte decât în cazul infractorilor adulţi. Printr-o serie de legi adoptate în anii ’20, statul a încercat să-i îndrepte pe micii delincvenţi. Ca în atâtea alte cazuri, distanţa dintre teorie şi practică s-a dovedit mare.

Examenul arestării era socotit proba de foc în mişcarea comunistă clandestină. Se pare că tânărul Ceauşescu a trecut-o cu brio. În tabelele serviciului de Cadre, noiembrie 1933 este considerată şi data admiterii sale în Uniunea Tineretului Comunist (UTC). Aproape sigur o convenţie. Că se bucura de încrederea superiorilor o dovedeşte ascensiunea destul de rapidă. Anul ce stătea să înceapă avea să îi aducă noi încercări.

Scandalul: 12.000 de lei

Din acte se constată că Marin Vlăsceanu i-a instigat pe ceilalţi şi plecând de la sindicatul „Ciocanul” în fruntea lor a mers la magazinul de încălţăminte al dlui Mihăilescu din Calea Victoriei nr. 28, unde lucrătorii erau în grevă, a provocat scandal şi a devastat vitrina magazinului, spărgându-i un geam în valoare de circa 12.000 de lei.

Moartea comisarului-anchetator

Marin Vlăsceanu, liderul grupului arestat în noiembrie 1933, nu a rămas în istoria comunismului. Nici cei arestaţi împreună cu Ceauşescu. În autobiografia din 1945, viitorul lider comunist nu îl menţionează pe Vlăsceanu. După unele documente, în 1934 ar fi dat pe mâna poliţiei organizaţiile comuniste de la Iaşi şi Hârlău. În orice caz, colegii din mişcare l-au bănuit de trădare. Ca şi alţi poliţişti ai „regimului burghezo-moşieresc”, Gheorghe Ananiu a fost arestat în 1948. Comisarul care l-a anchetat pe Ceauşescu prima oară a murit la închisoarea Gherla, în 1960.
–-
Amprentele lui Nicolae Ceauşescu precum şi registrul de la Poliţie în care acesta a fost trecut cu semnalmente, infracţiuni săvârşite precum şi starea civilă s-au păstrat în arhivele istoricilor până astăzi.

În 1932, Nicolae Ceauşescu devine membru al Partidului Comunist din România, formaţiune politică aflată în ilegalitate la acea vreme. El a fost „racolat” de Vasile Dumitrescu, activist UTC. Ceauşescu este arestat pentru prima oară în 1933 pentru agitaţie comunistă în timpul unei greve.

În 1934 urmează încă trei arestări. Întâlnirile sale cu autorităţile de la acea vreme au rămas notate în Arhivele Naţionale. În urma acestor arestări, este etichetat de autorităţile vremii drept „agitator comunist periculos”, precum şi „distribuitor activ de material de propagandă comunistă şi antifascistă”.

Iată o serie de documente care s-au păstrat în timp, dovezi ale „vizitelor” lui Nicolae Ceauşescu la poliţie.


Ceauşescu a luat primele contacte cu mişcarea comunistă în timpuri agitate. În 1933 au avut loc mai multe greve. Cea mai importantă – cea de la Atelierele CFR Griviţa din Bucureşti.

Pentru atenuarea efectelor crizei economice, în ianuarie 1933, Guvernul a introdus a treia „curbă de sacrificiu”. Pentru trei luni, salariile urmau să fie reduse cu 10-12%. Peste criza economică s-a suprapus una politică. Iuliu Maniu demisionase din funcţia de premier. Ca să dezbine Partidul Naţional Ţărănesc, Regele Carol l-a numit în fruntea Guvernului pe Alexandru Vaida-Voevod, fost colaborator al lui Maniu.

În aceeaşi lună, la Atelierele CFR Griviţa din Bucureşti s-a declanşat un conflict de muncă. La 20 ianuarie, administraţia a anunţat că vor primi salariul doar muncitorii care dovedesc plata impozitelor pe ultimii trei ani. Pentru că muncitorii din atelierele de vagoane lucrau în aer liber, conducerea a decis să întrerupă temporar activitatea în acest sector. Pe ceferiştii de la vagoane îi nemulţumea nu doar şomajul, ci şi că salariile lor erau mai mici decât ale colegilor din Atelierele de Locomotive.

Comuniştii au profitat de situaţie

Nemulţumirile întemeiate au fost speculate de comunişti. Respectând indicaţiile date la al VI-lea Congres al Cominternului din 1928, aceştia creaseră la CFR un sindicat „roşu”, opus celui social-democrat. Sindicatul „roşu” era condus de Panait Bogăţoiu şi Constantin Doncea. Legătura cu partidul o făcea Gheorghe Gheorghiu-Dej, viitorul lider al României. Atelierele de vagoane au reprezentat punctul de plecare al grevei din 1933. Acolo, sindicatul controlat de comunişti era mai puternic.

4.000 de muncitori baricadaţi în ateliere

La 28 ianuarie, la 10.30, Panait Bogăţoiu a cerut oprirea lucrului. Apoi, în fruntea unui „comitet de fabrică” s-a prezentat la conducere cu lista revendicărilor. Se cerea salariu de minimum 4.000 de lei şi reintroducerea alocaţiei pentru chirie. La protest au participat aproximativ 3.000 de muncitori. Eduard Mirto, ministrul Comunicaţiilor, a mediat între grevişti şi administraţia CFR. S-a stabilit ca interesele muncitorilor să fie reprezentate de sindicatul social-democrat. După discuţii, acesta a obţinut soluţionarea revendicărilor.
În zilele următoare, comuniştii au îndemnat muncitorii să nu aibă încredere în promisiunile Guvernului. La 2 februarie 1933, 5.000 de lucrători au încetat din nou lucrul. Lista noilor revendicări era: acordarea „alocaţiei de scumpete”, creşterea salariului cu 40% şi recunoaşterea comitetelor de fabrică. Aceasta din urmă era o revendicare de natură politică, de inspiraţie bolşevică. În faţa acestor cereri, Guvernul a reacţionat. Armata şi jandarmii au înconjurat atelierele. Ca urmare a protestelor de la Griviţa la 4 februarie s-a introdus starea de asediu în Bucureşti, Iaşi, Cernăuţi, Galaţi, Timişoara, Valea Prahovei.

În scurt timp, comuniştii din sindicatul „roşu” de la CFR au creat totuşi un „comitet de fabrică”. Prin crearea comitetului, au spus autorităţile, s-a încălcat legea stării de asediu. În noaptea de 14 spre 15 februarie au fost arestaţi Panait Bogăţoiu, Constantin Doncea, Gheorghe Gheorghiu-Dej. În semn de protest, a doua zi, muncitorii au întrerupt iar lucrul. „Comitetul” a mers să negocieze cu inginerul Atanasiu, directorul Atelierelor de Vagoane. Cereau eliberarea arestaţilor, ridicarea stării de asediu, recunoaşterea „comitetelor de fabrică”. Cererile au fost refuzate. Drept răspuns, 4.000 de muncitori s-au baricadat în ateliere. Armata şi Jandarmeria au înconjurat din nou atelierele.

După-amiază, în faţa porţilor s-au strâns lucrătorii din schimbul următor. În afară de ei, o mulţime de oameni s-au solidarizat cu greviştii. În afara porţilor s-au iscat incidente între protestatari şi forţele de ordine. Un gardian a fost împuşcat în cap. În scurt timp, mulţimea a fost împrăştiată. În dimineaţa de 16 februarie, Armata i-a somat pe muncitori să părăsească atelierele. O parte au făcut-o. La expirarea termenului dat de locotenent-colonelul Romulus Hotineanu, s-a tras o salvă în aer. Apoi, conform comunicatului oficial, încă două în plin. Pentru că şi ceferiştii erau înarmaţi, se preciza în comunicat. În urma protestului au murit şapte muncitori, doi soldaţi şi un gardian public.

380 de persoane implicate în evenimente au fost judecate de Consiliul de Război al Corpului II Armată.

Reclame
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: