Sări la conţinut

Poetul si gazetarul Eugen Jebeleanu despre Nicolae Ceausescu in Cuvantul liber, din 16 iunie 1936: „Ceausescu e un copil. Dar un copil cu o inteligenta de o maturitate surprinzatoare. E scund, slab, cu ochii mici si vioi, doua boabe de piper. Vorbeste limpede, putin prea repede, parca voind sa spuna deodata tot ce stie. Are nouasprezece ani, dar a vazut si a patit ca pentru nouazeci.”

4 august 2011
tags:

Procesele numeroase intentate comunistilor in 1936 sunt efectul confruntarii din scena politica romaneasca a celor doua extreme ale stangii si dreptei sale – comunistii si legionarii. In chiar zilele desfasurarii faimosului proces de la Craiova, la Chisinau se tine Congresul Partidului National Crestin. Prilej cu care A.C. Cuza declara: „O mare primejdie ameninta existenta neamului romanesc (…). Lumea, in special Europa, se imparte in doua: de o parte, cei care lupta pentru nationalismul constructiv, iar, de alta, tabara destructiva”. Aparandu-se de acuza ca „nationalismul constructiv” ar fi reprezentat de „oamenii nemtilor” in Romania, A.C. Cuza ii invinuieste numai pe opozanti ca s-au pus in slujba unor interese straine. „Cealalta grupare, comunismul destructiv – zice el –, are in dosul ei pe straini. In principiile lor si religia lor rezulta ca ei lupta pentru distrugerea popoarelor.”
Aceasta este atmosfera fierbinte in care se deruleaza procesele anticomuniste ale anului 1936. In anii puterii lui Ceausescu, singurul proces despre care se va vorbi cu amanunte va fi cel de la Brasov, proces datorita caruia tanarul Ceausescu debuteaza ca personaj de presa. Dintre cei 19 tineri condamnati, doar numele lui Ceausescu va fi retinut de manualele de istorie contemporana a Romaniei care trateaza, in anii ’80, respectivul proces ca eveniment de epoca. In ele, Nicolae Ceausescu va fi prezentat ca secretar al Comitetului Judetean UTC Prahova, arestat in timpul sedintei tinute cu tinerii utecisti.
Ceausescu nu fusese insa arestat in vreun „sediu” al ipoteticei „judetene”. Dupa propria declaratie, faptele se petrecusera astfel: „Sosit la Targoviste (de la Bucuresti, n.n.), am plecat in directia care pleaca inspre comuna Ulmi, ca sa ma duc la un cunoscut al meu pe care il cunosteam din Bucuresti, pe cand era lucrator (legator de carti), ca a venit pe la noi sa-si repare pantofii. Am venit la prietenul meu singur, fiind somer ca sa stau singur pana cand oi gasi de lucru la Targoviste ca sa lucrez. Sosind aici la prietenul meu in Ulmi am fost arestat, negasind nimica la mine jandarmii, de care am fost arestat si condus la post”.
Acuzatiile care i se aduc lui Ceausescu sunt „detinere de mijloace de provocatiune la comiterea de infractiuni calificate, crime sau delicte; participarea la asociatiuni secrete”. Fusese, in fapt, ca si cazul celorlalti acuzati, o „arestare preventiva”, in spiritul vremii.
Cum se face insa ca, din cei 19 tineri, doar doi – Ceausescu si un anume Victor Tarnovschi – primisera pedepse mai mari? Doi ani si sase luni inchisoare, o amenda de 2.000 de lei si un an domiciliu fortat in localitatea natala fusese sentinta data lui Ceausescu.

Din documentele procesului reiese ca Tarnovschi „insultase” completul de judecata, Ceausescu alaturandu-i-se.

Momentul atrage atentia presei. Iar Eugen Jebeleanu ii consacra in Cuvantul liber, din 16 iunie 1936, un articol in care Nicolae Ceausescu este prezentat elogios ca tanar antifascist razvratit. „Ceausescu are 19 ani (neimpliniti) si este cizmar, scrie gazetarul. Ne explica pentru ce au fost condamnati, el si Tarnovschi, si in ce consta ultrajul.” Din reproducerile ulterioare ale articolului vor lipsi insa aceste „amanunte” – meseria lui Ceausescu si numele celuilalt tovaras.
Portretul facut cu acest prilej va fi insa reluat, pana la saturatie, cu orice prilej (cu omisiunile mentionate):
„Ceausescu e un copil. Dar un copil cu o inteligenta de o maturitate surprinzatoare. E scund, slab, cu ochii mici si vioi, doua boabe de piper. Vorbeste limpede, putin prea repede, parca voind sa spuna deodata tot ce stie. Are nouasprezece ani, dar a vazut si a patit ca pentru nouazeci.
Bataie? Ho-ho, si inca cum!
Jandarmii nu se joaca.
O spune totusi simplu, ca pe un lucru devenit firesc, schitand din cand in cand cate un gest: trei degete unite, descriind cercuri, ca pentru rotunjimea frazelor”.
Nu a implinit 20 de ani (nici nouasprezece) si a fost si el condamnat, in aceeasi sedinta de sambata, la sase luni inchisoare tot pentru ultraj.
Si anume pentru ca – la auzul pedepsei date lui Tarnovski – s-a adresat Consiliului, spunand ca se solidarizeaza cu camaradul sau. Inima tanara si generoasa, se ne miram ca i s-au mai dat sase luni de inchisoare?
Va trece vara, va veni toamna si il va prinde si lapovita. Ceausescu cu cei 19 ani ai sai, nu le va putea simti si nu le va vedea, ca altadata, la el, la tara.”
Dupa venirea comunistilor la putere, Eugen Jebeleanu nu a mai scris niciodata despre Ceausescu. A contat insa ca unul dintre cele mai influente personaje din breasla scriitorilor. Onorariile primite cu prilejul fiecareia dintre miile de reproduceri (partiale) facute articolului sau vor fi ajuns, desigur, sa reprezinte o mica avere. Dupa zvonurile vremii, invitat sa colaboreze la un „volum omagial”, Jebeleanu si-ar fi motivat refuzul astfel: „Eu am scris despre el pe vremea cand nu scria nimeni, acum scrieti voi…”.

Autor: Lavinia Betea

3 comentarii leave one →
 1. 4 august 2011 06:51

  Eugen Jebeleanu NU A FOST NICIODATA COMUNIST

  Apreciază

 2. MISCAREASOCIALISTA permalink
  5 august 2011 09:32

  VEZI MISCAREASOCIALISTA VREM NATIONALIZARE PARTID UNIC SI SALARIU MINIM 2000 LEI CITESTE SI DA MAI DEPARTE

  Apreciază

 3. mirel permalink
  20 mai 2012 08:48

  pacat, nu mai avem identitate nationala pura

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: