Sări la conţinut

Nicu Ceaușescu a fost pilot militar. Generalul Aurel Niculescu: „Zbura bine. Avea aptitudini de pilot” – Viaţa trăită la maximum, aventurile cu sute de femei

12 august 2011

Despre Nicu Ceauşescu au curs râuri de cerneală. Celebrele povestiri descriind viaţa trăită la maximum, aventurile cu zeci de femei sau excesul de alcool au fost subiectele care au făcut mereu deliciul presei sau al publicului. În exclusivitate, Libertatea vă prezintă azi povestea stagiului militar efectuat de „Prinţişor”.

Nicu Ceauşescu a fost mai mereu descris drept un tip temperamental, iresponsabil, petrecăreţ, afemeiat şi un mare iubitor al alcoolului. După ce mulţi oameni au ţesut tot felul de poveşti şi legende în jurul fiului cel mic al cuplului dictatorial Nicolae şi Elena Ceauşescu, îţi vine greu să crezi că el ar avea ceva în comun cu calităţile unui pilot. Puţini ştiu însă că Nicu a făcut armata la Aviaţie.
Cine ar fi crezut că acela despre care se spunea că e „un copil de bani gata, sălbatic” putea fi un individ stăpân pe sine, atent şi cu un discernământ riguros, calităţi necesare unui bun aviator?
Singura persoană care a consemnat acest capitol, necunoscut publicului larg, din viaţa lui Nicu Ceauşescu (1951-1996) este istoricul Sorin Turturică (foto), 35 de ani, în lucrarea sa „Pe aviatori lasă-i să zboare!” (Editura Anima, 2008) şi într- un interviu realizat cu comandorul Ion Văleanu.

Şi-a luat brevetul de zbor în 1976

Generalul Aurel Niculescu era comandantul Aviaţiei Militare. Lui i-a revenit responsabilitatea de a se asigura că Nicu va face armata la Aviaţie, la baza de la Boboc, Buzău. Niculescu a creat un program special de şcolarizare. Tot el s-a ocupat şi de cazarea lui Nicu. Avea un apartament de protocol la bază. Comandorul Ion Văleanu l-a învăţat zborul propriu-zis. I-a fost instructor”, ne-a declarat Sorin Turturică.
Aviatorul Nicu Ceauşescu a fost unul dintre şefii de promoţie, între 1975 şi 1976, după ce a absolvit programul redus, de 9 luni, de şcolarizare pe avionul de antrenament românesc IAR-823. Elena Ceauşescu dăduse ordin ca acesta să nu zboare niciodată singur, deşi instructorii săi îl catalogaseră drept un pilot capabil. Generalul Aurel Niculescu a participat, în 1976, la zborul de brevetare al pilotului Nicu Ceauşescu (care avea atunci 25 de ani), alături de instructorul de zbor, comandorul Ion Văleanu.”Zbura bine. Avea aptitudini de pilot”, şi-a amintit Niculescu

Amintirile instructorului de zbor Ion Văleanu: «Era într-o dispută cu frate-său! Nicu a vrut să fie mai cu moţ!»

„Jucam şi table cu Nicu, seara, la un şpriţ. Îl băteam şi nu îi convenea, făcea urât, dar nu exagera. L-am tras de limbă şi mi-a spus tot din casă. O iubea mult pe soru-sa. Zoe era o rebelă şi era urmărită tot timpul. Şi el era urmărit, dar îl durea în cot. Spunea că lui Ceauşescu îi plăcea foarte mult vânătoarea şi că atunci când mergeau la vânătoare, gonacii mai luau fazani de la el şi îi puneau la tat-su, iar el îi înjura ca la uşa cortului”
Când venea, Elena Ceauşescu îi verifica imediat frigiderul. Ştia că era pilangiu. Era frigiderul plin ochi numai cu apă minerală. Şi printre sticlele de-acolo era strecurată însă şi una de votcă. Maică-sa nu a observat niciodată.”
În 1976, mă trezesc că vine o suită de maşini la şcoală, la Boboc. Dintr-un Audi a coborât Nicu Ceauşescu, din alte maşini, ministrul apărării naţionale, apoi Aurel Niculescu şi primul secretar Postelnicu. Şi mi l-au dat în primire pe Nicu.
Venea pe la el Donca, fata lui Mizil. Era o tânără foarte simpatică. Se iubeau! Odată, când am stat la masă cu ei, ea i-a cerut voie lui Nicu să participe la Cenaclul Flacăra. Soarta a făcut ca ei să nu rămână împreună. Ca o ironie, Donca Mizil s-a îndrăgostit şi s-a măritat cu un pilot de la TAROM, alături de care trăieşte o frumoasă poveste de iubire şi în prezent.”
Am zburat cu el vreo sută de ore şi trebuie să spun că avea aptitudini. Îşi căpătase reflexele de la conducerea maşinii. Zburam cu IAR-823, care era un avion bun. După câteva zboruri de instrucţie, i-am dat manşa în mână. I-am zis: «Eu mai pun mâna pe manşă doar dacă-l bagi în pământ ». Dar nu s-a pus problema, îl determinasem să nu trateze cu superficialitate zborul.”
M-a impresionat cu modestia lui. S-a îmbrăcat militar, saluta superiorii, a făcut, cât de cât, instrucţie. Dar era cam delăsător, nu prea îi plăcea să pună mâna pe carte. Eu i-am dat în mână instrucţiunile, primele noţiuni de aerodinamică şi după o săptămână l-am scos la zbor.”
„A fost decizia lui să facă armata la Aviaţie. Era tot timpul într-o dispută cu frate-său, nu ştiu ce dracu’ aveau. Valentin fusese la Transmisiuni, parcă, şi Nicu a vrut să fie mai cu moţ!

Jucam şi tenis cu el. El folosea un echipament primit de la Ilie Năstase. Odată, a venit mai- că-sa, fără să anunţe în prealabil. I-a adus un borcan de dulceaţă, că era răsfăţatul ei. El m-a prezentat drept instructorul lui de zbor, iar eu i-am pupat mâna. M-a întrebat cum merge, eu i-am spus că zboară bine. Ea mi-a zis: «Să aveţi grijă de el, să nu facă vreo indisciplină!». Noi eram transpiraţi de la tenis şi ea l-a luat în casă pentru a-şi face baie!”

A trăit doar 45 de ani

Nicu Ceauşescu, al treilea copil al cuplului dictatorial Nicolae şi Elena Ceauşescu, s-a născut la 1 septembrie 1951. Publicul îl ştia drept un tip aventurier, cu o viaţă dezordonată. Când s-a implicat în politică şi a lucrat efectiv cu alţi oameni decât prieteni şi apropiaţi, Nicu şi-a arătat adevărata faţă. Un tip serios, atent, cu viziuni politice moderne. S-a stins din viaţă la 25 septembrie 1996, la clinica AKH din Viena, răpus de ciroză.

7 comentarii leave one →
 1. 12 august 2011 19:12

  Sunt un cititor fidel al amintirilor despre familia N.C. si ma intreb de fiecare data si nu-mi raspunde nicioda nimeni -insemnand cititorii / chiar sa nu existe..!??,dar indeosebi si a 2-a intrebare: dece tradatorii si asasinii intregei familii TAC si continua sa primeasca pensii nesimtite….!!??
  In final concluziv: daca ceace intrebam asa este, ATUNCI deloc RETORIC „QUI PRODEST” si cine plateste aceste scrieri-adevarate sau unele nu TOCMAI…!?
  Aristide NEDUMIRITUL mereu si o societate in afara normalitatii…!

  Apreciază

 2. 12 august 2011 21:12

  @aristide buzuloiu stiu si ma bucur referitor la intrebarea ta, raspunsul este ca comunistii din esalonul doi adica adevaratii bolsevici au dat lovitura de stat apoi l-au omorat pe Nicolae si Elena Ceausescu printr-un proces inscenat fara probe si dovezi apoi au distrus tara au furat si au impartit certificate de revolutionar si acum tot ei conduc tara
  si o jefuiesc la ce te astepti ? CEAUSESCU NE-A PUS PE HARTA LUMII ASTIA NE STERG.

  Fara grija sunt cititori, vezi la dreapta mai jos „statistica blogului” in jur de 350 ne vizita in fiecare zi au fost zile cand ne vizitau si 3000 – am dat copy-paste sa vezi cat ne-au vizitat pina acum adica azi
  ps. invita oameni sa scrie
  ––––––––––––––––-
  ––––––––––––––––-
  STATISTICA BLOGULUI
  301,887 de cititori ne-au vizitat. Actualizat la 50 de scunde.
  ––––––––––––––––––––––––
  –––––––––––––––––––––––-

  Apreciază

 3. dan permalink
  13 august 2011 17:57

  poate reusesti sa mai aduni poze si materiale despre Nicu. a fost un om EXTRAORDINAR, din pacate putini stiu asta…

  Apreciază

 4. 13 august 2011 18:25

  @dan, cauta ca am pus multe poze

  Apreciază

 5. carmen permalink
  18 august 2011 21:00

  GENERATIA NOASTRA AR PUTEA SPUNE ,,CEAUSESCU NE-A CRESCUT,INCERCAND SA
  FORMEZE OMUL NOU,,???
  NU PREA STIU CE INSEMNA PENTRU EL ASTA,DAR SUSTIN CU TARIE CA CEI CARE L-AU URMAT AU PROFITAT DE SLABICIUNILE NOASTRE SI NE-AU FURAT PUTEREA DE MUNCA SI TINERETEA FIZICA.
  II ASIGURAM PE CEI DIN URMA CA SPIRITUL NOSTRU VA RAMANE VESNIC TANAR SI UMILINTELE ULTIMILOR 21 ANI NU NE-AU AFECTAT MORALITATEA.
  NE VOM CRESTE COPII IN SPIRITUL LIBERTATII,ADEVARULUI,DREPTATII SI A PRESTARII
  MUNCII SALARIALE PE MASURA CAPACITATII FIECARUIA.
  SA SPERAM CA GENERATIILE CE VOR URMA DUPA CEI 21 ANI DE MANELIZARE INTENSA
  SA FACA O LUME MAI BUNA.
  EU UNA I-MI CER IERTARE FATA DE EI CA NU AM PUTUT FACE MAI MULT.
  PACAT DE SANGELE VARSAT.
  CHIAR DACA UNII GANDESC,,DISTRUGEM TOT SI IN 2012 NE REVENIM,,ESTE INUMAN PENTRU CA SUNT PREA MULTE VICTIME COLATERALE SI MULT PREA MULTE GENERATII DISTRUSE.

  Apreciază

 6. 18 august 2011 21:54

  Draga Carmen, nu, Ceausescu a vrut sa formeze un stat independent, bogat, a stat in puscarie din 1933 pina in 1944 adica de la 15 ani si-a sacrificat viata in diferite puscarii pentru un ideal, el a stiut ce inseamna sa traiesti in saracie si explotat de asa-zisi burghezi Regele Carol care a instaurat dictatura burgheza a folosit Siguranta impotriva unui copil ca Ceausescu. Ceausescu a vrut sa faca dreptate si a reusit, comunistii din esalonul doi precum Ion Iliescu si urmasii lui au dat lovitura de stat omorandu-l pe seful statului in Sfanta Zi de Craciun intr-o cazarma. Cea a urma o simtim acum.

  Apreciază

 7. Mitran Gh. permalink
  18 mai 2012 16:51

  Erau extraordinari dar noi prostimea tot rau o duceam!Atunci erau bani, aveau valoare dar nu se gasea mincare… acum este mincare dar nu sunt bani.Dar uitarea este omenasca mai ales la poporul nostru!

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s