Skip to content

Ceauşescu s-a îmbrăţişat cu Preotul Paroh Vasile Brâncuşi. Ceauşescu a plâns, şi-a scos batista ştergându-şi lacrimile. în anul evadării din Lagărul de la Târgu Jiu, Nicolae Ceauşescu a stat ascuns la Peştişani. În turla bisericii, iar părintele Vasile Brâncuşi i-a dat mâncare şi apă timp de trei zile şi trei nopţi!

25 august 2011

Realipirea Ardealului. Nicolae Ceauşescu, Chivu Stoica, Dr. Petru Groza.14.III.1945.Bucureşti. Foto: Arhivele Nationale

Peripeţiile evadatului Nicolae Ceauşescu, înainte şi după 23 august 1944!Ceausescu la stanga - 1943, în lagărul de la Tg. Jiu

Ceausescu la stanga – 1943, în lagărul de la Tg. Jiu

La evadare, Ceauşescu a stat ascuns de preotul Vasile Brâncuşi, în turla Bisericii din Peştişani! Aici, preotul i-a dat de mâncat şi apă timp de trei zile şi trei nopţi. Prin luna iunie a anului 1966, fiind elev în clasa a X-a la Liceul „Constantin Brâncuşi”, din Peştişani, am fost martor ocular la o întâmplare mai deosebită, cu un tâlc pe care l-am desluşit abia peste ani.

Vizita tovarăşului Nicolae Ceauşescu

Eram încă UTM-ist şi sârguincios la învăţătură, ba chiar abonat la premii, încât nu puteam lipsi de la primirea călduroasă pe care noi, şcolarii, şi locuitorii comunei gorjene Peştişani trebuia s-o facem secretarului general al PCR, viitorul prim Preşedinte adevărat al României.

Pe la ora matinală 8, mă aflam în faţa Primăriei de mai târziu, astăzi casa lui Jean Brâncuşi, confiscată de comunişti la acea vreme de la holteiul niţel cam afemeiat Ion Huzoi. Se făcuse ora 10 şi oaspetele nu mai venea. Mai marii raionului Târgu Jiu îi pregătiseră o surpriză în pădurea Dumbrava(fosta pădure seculară a Mânăstirii ctitorită de arhimandritul Nicodim, dăruită obştei călugărilor pe vremea domnitorului Alexandru Ioan Cuza) dintre Tismana şi localitatea mea natală, Peştişani. Pe atunci, traseiştii nu ajunseseră la perfecţiunea de mai târziu. La un moment dat, din tufişuri au apărut o ceată de panduri călări, cu plosca plină de ţuică gorjenească, pâine şi sare pentru înaltul oaspete. Luaţi prin surprindere, securiştii i-au imobilizat pe pandurii călări, trântindu-i la pământ şi până s-au lămurit lucrurile a trecut ceva timp. La final, emoţiile şi spaimele au trecut, pandurii de ocazie fiindu-le scoase cătuşele.

Ceauşescu s-a îmbrăţişat cu Preotul Paroh Vasile Brâncuşi!

Urale, aplauze şi Nicolae Ceauşescu a oprit în centrul Peştişanilor. A coborât din maşină, s-a îndreptat spre părintele Vasile Brâncuşi, un preot paroh cu barba albă, lungă şi mare. S-au îmbrăţişat ca doi vechi prieteni, spre mirarea tuturor. Ceauşescu a plâns, şi-a scos batista ştergându-şi lacrimile, apoi au mai tăsfăsuit, după care a plecat făcându-ne cu mâna. Aveam să aflu mai târziu că preotul nostru nu era un oarecare. Fusese şi protopop de Târgu Jiu şi om respectat de toată lumea. Vasile Brâncuşi se născuse la Brădiceni şi fusese înfiat de ţăranul înstărit Ion Câmpeanu, din Peştişani. Un om iubit de suflarea statului şi apropiat inclusiv de slugile sale. L-a crescut, fără a-l înfia cu schimbare de nume, l-a educat de-a ajuns preot şi protopop al Gorjului.

Secretele ateului cam ne-ateu!

Plin de entuziasm, m-am bucurat de cele văzute. Curiozitatea nu-mi dădea pace, în schimb. De ce se-ntâmplaseră toate astea? Cum era posibil şi de ce?

Ei bine, în anul evadării din Lagărul de la Târgu Jiu, Nicolae Ceauşescu a stat ascuns la Peştişani. În turla bisericii, iar părintele Vasile Brâncuşi i-a dat mâncare şi apă timp de trei zile şi trei nopţi.

Comuniştii îşi atrăseseră oameni de partea lor, încă din ilegalitate. În mai toate structurile statului. Se spune că unul dintre ei se numea Dumitru Petrescu şi era comisar în siguranţa Regatului României. Acesta, se pare, făcuse planul evadării din Lagărul de la Târgu Jiu.

Ştia că ai lui, din siguranţă, o să-l caute pe evadat în toate ascunzătorile posibile din drumul acestuia spre Bucureşti. De aceea, a avut inspiraţia să-l ascundă exact în partea opusă. Adică spre nord-vest, unde nu l-a căutat nimeni. Aşa a ajuns Ceauşescu în turla Bisericii din Peştişani.

Despre domnul şi viitorul tovarăş Dumitru Petrescu se ştie că a ajuns, după 1946, colonel şi chiar general al Ministerului de Interne, fiind într-o vreme, numit preşedinte al Federaţiei Române de Fotbal a Republicii Populare Române.

Autor: Ion Predoşanu ziarul Gorjeanul 23 august 2010
(Ceauşescu un fanatic al puterii, Editura Românul, 1994) susţine că ar fi reuşit să fugă împreună cu Grigore Preoteasa, după ce au mituit un gardian al lagărului, care a slăbit „vigilenţa”. Evenimentul s-ar fi petrecut la 4 august 1944. După evadare, drumurile celor doi s-au despărţit.

Reclame
3 comentarii leave one →
 1. 25 august 2011 02:44

  TARE!!!!

  Apreciază

 2. zi si tu permalink
  30 august 2011 17:08

  mai oamenii buni si acum in tara asta tot comunism ii.Nu stiu cum sa va spun dar acum ester mai stresata lumea ca pe vremea lui „Ceucescu”.Atuncea stateai la coada la alimente,acum stai in pat si bei apa.Atunci mergeai in concediu la mare sau la munte,acum mergi pina la vecinu sau vecina.Atunci mergeai la munca,acum mergi cu „sapca”.Atunci aveai locuinta,acum ai azil.Ei oare de ce?Pentru ca in 1989 cei care l-au inpuscat pe „Ceaucescu”,au pus mina pe banii nu pe democratie,pe toti banii tarii si a lui „Ceaucescu”,pai cum securistii il stiau ce gindeste ca vezi doamne asa avea grija de el,nu ca il torturau pshiic si uite asa au gasit conturile lui „Tautescu”,cind au vazut atitia banii,vai mama „taceti ca nu stie nimeni,numai noi stimi securisti si cei apropiati”,cred ca asa au gindit,nu ca acum stie oricine ca toata romania ii auzita ce gindeste prin tari straine de catre asa zisele servicii secrete,sri,armata,politie,sie,spp,si ca NATO nu stie nimic asa zic ei nu ca NATO au prins toate pistele dar vreau sa stie „pina unde merg aceste sevicii secrete cu unde invizibile cu care ii fute pe cetatenii tarii,asa ii fute de nici nu mai pot lucra.
  No,zi ma ca nu-i asa cum scrie aicia,no Zi da raspuns.

  Apreciază

 3. Calin Brancus permalink
  15 februarie 2015 18:24

  Povestea nu e adevarata. Preotul Vasile Brancus e bunicul meu si pot spune cu siguranta ca nu l-a gazduit pe Ceausescu si nici Ceausescu nu l-a imbratisat cind a venit Pestisani.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: