Sări la conţinut

Nicu Ceauşescu: «Am numai 40 şi ceva de ani şi n-aş vrea să mor». Verişorul lui Nicu Ceauşescu: «Avea un caracter puternic, dar nu se putea război cu mama lui». Paula Iacob: „moartea «prinţişorului» este foarte suspectă”. VEZI VIDEO

13 septembrie 2011

În singurul interviu filmat pe care Nicu Ceauşescu l-a acordat unui jurnalist român, el povesteşte despre boala lui, despre procesul care urma să aibă loc şi despre motivele care l-au determinat să acorde interviuri numai presei străine, potrivit Realitatea.net.

Am fost şi la Colentina. Eu sunt o tensiune de 7 cu 4. Când am apărut la televiziune eram la grei, aveam 85 de kilograme. Acuma sunt la…. ăia… Acum am vreo 60 de kilograme. Cei de la Spitalul Militar când m-au operat ştiau ce am. Bineînţeles. Ei ştiau că am ciroză cu noduli. Păi m-am tratat atunci. Eram şi în curs de tratament, numai că s-a întâmplat o nenorocire. Vedeţi dumneavoastră, lumea poate să greşească. În ce sens? În sens medical. La un moment dat pe piaţa medicală au apărut cele mai bune medicamente care se numeau Catergen. Şi am făcut trei cure cu Catergen. La mine boala nu este o boală evolutivă. Sunt două lucruri care se suprapun una peste alta. Este o chestie congenitală, de exemplu, maică-mea, care nu a mâncat decât fierturi, zarzavaturi, prostii de-astea, avea şi ea nişte transaminaze ridicate. Ce-o fi făcut ea în tinereţea ei, acum se spun atât de multe lucruri încât, dar mă rog….morţii sunt cu morţii, viii sunt cu viii„, a spus fiul fostului dictator român.
––
Paula Iacob, avocata care l-a apărat pe Nicu Ceauşescu, a vorbit despre moartea suspectă a fiului lui Nicolae Ceauşescu.
Într-un interviu acordat emisiunii Acces Direct, Paula Iacob, care a devenit pe parcursul procesului lui Nicu Ceauşescu şi confidenta lui, a mărturisit că în opinia sa moartea «prinţişorului» este foarte suspectă.

„Cred că un ofiţer a avut iniţiativă să îl ducă la Spitalul Militar. La un an şi ceva a aflat cine l-a înjunghiat. Dar mi-a zis să nu îi deschid proces individului fiindcă era un amărât”, a spus Paula Iacob, care a încercat să atragă atenţia asupra caracterului lui Nicu. „Era un om fără noroc”, a punctat avocata.

Ea a povestit că, în timpul procesului şi şi cât timp a fost închis, a încercat să-l convingă pe Nicu să îl ajute, să meargă la oameni, ca să strângă dovezii, dar acesta a refuzat.

Mi-a spus că nu o să moară când vor alţii. În închisoare a început să se îmbolnăvească mai rău. Avea varice esofagiene, le putea vedea oricine, dar medicii au refuzat să-i ofere tratament. Nicu a fost un om mândru. Procesul l-a dus cu demnitate şi n-a minţit deloc”, a mai declarat Paula Iacob.

„Moartea lui nu s-a datorat exceselor. În cei doi ani şi jumătate nu a dus o viaţă destrăbălată. S-a ferit de băutură şi a încercat să se îngrijească cât mai mult”, a declarat Iacob.

„După ce a ieşit din închisoare nu avea unde să se ducă. Niciun prieten care a beneficiat de pe urma familiei Ceauşescu n-a vrut să-i deschidă uşa. Când a ajuns în Bucureşti, m-a rugat să îl duc la o casă unde el lovise un câine şi voia să vadă acel câine.
Şi-a dorit foarte mult să trăiască. Îmi zicea: «Doamnă, am numai 40 şi ceva de ani, n-aş vrea să mor. Vreau să văd şi eu cum se schimbă viaţa». Când a plecat la Viena era speriat. Pe aeroport l-a rugat pe Valentin să nu-l lase să iasă din ţară. Avea o temere. Soţul meu i-a spus că îl aşteaptă cu un şpriţ la gheaţă şi el i-a răspuns că nu îi mai arde. Nici nu se gândea ce îl aştepta la Viena.

Regret cel mai mult că, cu o zi înainte să moară, mi-a dat telefon şi mi-a spus că urmează să fie externat. Medicii de acolo i-au spus că nu are nevoie de transplant de ficat, că are nevoie doar de tratament. Nu ştiu cum a reacţionat la tratament. Nimeni nu a văzut dosarele sale medicale. Cert e că el a murit a doua zi„, a povestit Paula.

„Am vorbit la înmormântarea lui, am plâns. Cu cât l-am cunoscut mai bine, cu atât m-am ataşat mai mult de el”.

Nicu Ceauşescu, mezinul cuplului de dictatori Nicolae şi Elena Ceauşescu, a fost trimis în judecată pentru cei 99 de morţi ai Revoluţiei de la Sibiu şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, după Revoluţia din 1989.

El a fost reţinut în seara de 22 decembrie, când un grup de revoluţionari l-a capturat la Bucureşti, în zona Băneasa, iar cineva din mulţime l-a înjunghiat în torace. În iunie 1991 pedeapsa i-a fost redusă de la 20 de ani la 16 ani de închisoare. În noiembrie 1992 a rămas în picioare doar acuzaţia de port ilegal de armă, pentru care a primit 5 ani de detenţie şi a fost pus în libertate condiţionată pe motive medicale.

La 16 septembrie 1996, Nicu Ceauşescu a fost internat, în stare gravă, la Spitalul Clinic Universitar din Bucureşti cu diagnosticul „ciroză hepatică”, iar 10 zile mai târziu a decedat la clinica „Allgemeines Krankenhaus” din Viena, la vârsta de 45 de ani.
–-
Verişorul lui Nicu Ceauşescu (fiul lui Ion Ceausescu): «Avea un caracter puternic, dar nu se putea război cu mama lui»
Nicolae Ceauşescu este fiul ultimului frate în viaţă al lui Nicolae Ceauşescu, Ion. Văr primar cu «prinţişorul», Nicolae a declarat că a fost foarte apropiat de Nicu, deşi familiile lor au fost împotriva acestei legături.

„Este un privilegiu că fac parte din familia Nicolae Ceauşescu. Tata a fost un profesionist în agricultură, din fericire mai trăieşte. În acea perioadă, între cele două familii nu erau nişte relaţii cordiale. Au existat nişte divergenţe. Eram în anturajul lui Nicu şi mai făceam nişte lucruri care nu erau pe placul lor. Între cei doi fraţi au existat divergenţe”, a spus Nicolae, la Acces Direct.

Eram foarte ataşat de Nicu, era cu 10 ani mai mare. Era un idol pentru mine. Nicu era un caracter puternic, dar nu se putea război cu mama sa. A fost o sămânţă de scandal. El a fost Nicu, fiul preşedintelui sau ministrul de tineret”, a mai spus bărbatul.

Ion Ceausescu

„L-am învăţat foarte multe prostii. Eram în gaşcă cu Mizil şi ne distram, dar n-am molestat pe nimenni. El nu se considera un succesor al tatălui lui, avea o gândire liberală”, a declarat acesta.
––
Mihaela Moraru- Ceauşescu, nepoata lui Nicolae Ceauşescu, face dezvăluiri şoc despre viaţa lui Nicu Ceauşescu.
Mihalea Moraru a declarat în platoul emisiunii „Drept la Ţintă” că Nicu Ceauşescu nu şi-a dorit niciodată să devină preşedinte.L-am cunoscut în 82, când m-a ajutat cu divorţul, ne-am cunoscut mai bine în 88 când am mers la el, la Sibiu, şi ştiu foarte bine cum gândea. M-am apropiat şi mai mult de el după 90, când l-am vizitat la Aiud. Când l-am văzut, nu l-am recunoscut. Îl văzusem în decembrie 89, iar apoi abia în 17 august 90, pentru că nu am obţinut aprobări să îl vizitez. Am făcut cerere să îl vizitez, părinţi nu mai avea, soţie nu mai avea, fraţii erau arestaţi, prietena îl părăsise. Deşi am făcut cerere, nu mi s-a aprobat pentru că nu sunt rudă de gradul întâi, dar el nu mai avea rude de gradul întâi”, a declarat Mihaela.
„M-am speriat de cum arăta”
Verişoara lui Nicuşor îşi aminteşte cu groază momentele în care l-a vizitat pe acesta la închisoarea din Aiud. Ea susţine că „Prinţişorul”, altădată un bărbat robust şi în formă, era doar o umbră şi abia vorbea, punând această slăbiciune fizică pe seama sedativelor care i se administrau în închisoare.
„M-am speriat de cum arăta. De fiecare dată vorbea foarte greu, ca din butoi. Am crezut că nu are chef de noi, dar el era foatre sedat. Nu aveam voie să ne apropiem, să ne atingem, chipurile să nu îi dau ceva. Vorbea foarte greu şi era foare apatic. Îl sedau cei în grija căruia se afla. Probabil i le administra spunându-i că e bine să le ia. I-au schimbat şi medicaţia. El era bolnav dinainte, dar nu aşa cum s-a spus. S-a spus că era un beţiv ordinar şi că a murit din cauza asta. A băut, dar nu bea de dimineaţă până seara. Se spunea că de-aia a murit. În puşcărie şi în spital nu putea să mai bea, decât dacă cineva îi aducea băutură, iar dacă asta se întâmpla, cineva făcea inetnţionat, pentru că băututa şi medicamentele au efect devastator. Nicuşor credea că va fi omorât”, a continua femeia.

Ceauşescu nu-l voia pe Nicuşor la cârma României, ci pe Iliescu
Mihaela Moraru a încercat să demonteze şi miturile care au circulat în jurul personalităţii lui Nicuşor Ceauşescu. Aceasta spune că tot ce s-a spus despre el sunt invenţii pentru a atrage ura românilor. Nepoata lui Ceauşescu a adăugat că dictatorul nu voia să-i predea ştacheta fiului său, aşa cum s-a spus, deroarece nu-l considera potrivit, şi că tiranul îl prefera pe Iliescu drept urmaş.
„Aceste legenede au fost create pentru a se întreţine cât mai mult această ură în zilele revoluţiei. Anumite legende au apărut înainte, aşa cum apar în jurul unor personalităţi când cineva voia să îi denigreze. S-a spus de el că îşi ardea costumele după ce le purta odată, că mânca copii cruzi, sau că a violat femei. Ne era nevoie să vioelze pentru că ele cădeau ca muştele în faţa lui. Era şi frumos şi era şi fiul preşedintelui.

 

Ion Iliescu impreuna Nicolae Ceausescu 1965

Acestea s-au creat pentru a crea o repulsie. S-a vorbit foarte mult că el va fi urmaşul lui Ceauşescu. Că e pregătit să ia locul de preşedinte. Total neadevărat. El nu voia asta şi nici părinţii lui. În familie nu s-a discutat niciodată să fie următorul preşedinte. S-a vehiculat foarte mult numle de Iliescu, şi uite că s-a şi adeverit. Ceauşescu ştia că nu e pregătit pentru aşa ceva. El a avut o relaţie tensioantă cu părinţii. Mutarea lui la Sibiu a fost ca să fie îndepărtat de prietenii lui”, a adăugat ea.
„A fost acuzat că ar fi accidentat mortal pe cineva. Nu este adevărat. Dacă ar fi fost aşa, la cea mai mică dovadă, cineva ar fi venit cu acuzaţii în proces. Nu l-am văzut pe Nicu în cosciug, pentru că sicriul a fost închis. Dar am vorbit cu el cu o zi înainte să moară. Nu a presimţit că va muri. Spunea că se întoarce în românia şi că seva opera. El a murit de varice esofagiene „, a mai spus Mihaela.

„Pe Nicu l-am cunoscut în perioade diferite. Ne-am apropiat foarte mult în ’88-’89, când am fost la el la Sibiu. Nu a murit pentru că era un beţiv ordinar. Cunosc oameni care beau de dimineaţă până seară şi nu au murit. Dar în puşcărie şi în spital nu avea cum să bea, decât dacă îi aducea cineva băutură. Avea o dorinţă de a trăi extraordinară. Îşi făcea planuri. El îl cunoştea pe cel care îl înjunghiase, fusese un film bine regizat. El nu şi-a dorit niciodată să fie preşedinte, a avut în ultima perioadă o relaţie tensionată cu părinţii”, a declarat Mihaela Moraru.

Mihaela Moraru-Ceausescu

Afirmaţiile Mihaelei Moraru vin ca o completare la un interviu-documentar din 1991, cu fiul cel mic al lui Nicolae Ceauşescu, prezentat de Realitatea.
–––––
Nicu Ceauşescu: „Străinii e bine să ştie adevărul. Dumneavoastră să aflaţi adevărul din ce a fost în ţară şi după aceea…”

La 15 ani de la moartea sa, Nicu Ceauşescu, fiul fostului dictator comunist Nicolae Ceauşescu revine în atenţia opiniei publice printr-un interviu filmat în 1991. Din cele povestite de „prinţişor” Lidiei Mitchievici, pe atunci jurnalist la publicaţia Viaţa Capitalei, reiese că Nicu Ceauşescu ştia că suferă de ciroză. Totodată, el a spus şi de ce a preferat să dea interviuri presei din străinătate nu şi celei din România. „Străinii e bine să ştie adevărul. Dumneavoastră să aflaţi mai întâi adevărul din ce a fost în ţară şi după aceea…. urmează”, spunea Nicu Ceauşescu

Singurul interviu filmat cu fiul cel mic al dictatorului a fost prezentat, aseară, pe postul Realitatea TV. La data interviului, 7 martie 1991, el era închis la Spitalul Penitenciar Jilava. El a vorbit despre boala care îl macină şi care l-a făcut să piardă 25 de kilograme faţă de momentul arestării sale în decembrie 1989, dar şi despre mama sa, Elena Ceauşescu.
“Puteţi să aveţi şi cinci întrebări şi 500.000 eu nu dau interviuri. Eu cu domnul căpitan şi cu membrii familiei am discutat. I-am spus, nu dau interviu la absolut niciun ziar românesc. Atâta timp cât nu se termină procesul. O să-mi puneţi întrebarea logică de ce dau la ăia străini şi la cei români nu. Fiindcă ăia străini sunt străini. Nu pentru bani, domnul comandant e aici, el ştie că dacă am luat un cent, am luat mult. Nu am luat absolut niciun ban. Străinii e bine să ştie adevărul. Dumneavoastră să aflaţi mai întâi adevărul din ce a fost în ţară şi după aceea…. urmează”, spune Nicu Ceauşescu.

Cât va dura procesul, este întrebat acesta. “De ce mă întrebaţi mine, dacă aş fi Curtea cu Juri sau Curtea Supremă v-aş putea răspunde. Dar eu sunt în situaţia în care sunt şi e foarte greu să răspund la o întrebare la care nici eu nu pot să-mi răspund. Deocamdată să stiţi că pe 21 decembrie s-au încălcat anumite lucruri, dar mă rog…. asta nu ţine de mine, nu sunt eu….”, spunea Nicu Ceauşescu.

Despre presă

Apoi vorbeşte despre presa românească: “Cum se vede. Sunt multe lucruri de spus. Deci nu ca să vă jignesc pe dumneavoastră, departe de mine gândul ăsta. Indiferent de ce orientare sunteţi, independentă, neindependentă, că toţi sunteţi independenţi, asta e treaba dumneavoastră. Pe mine mă distrează că aceşti copii ajunşi unii dintrei ei la aproape la senectute se entuziasmează. Că, uite, domne ce s-a scris despre mine în ziar. Stai măi liniştit că să vezi ziarul de mâine ce te înjură. Treaba este că mă surprinde apariţia acestor imens de multe publicaţii. Eu nu îi acuz.”

Nu ocoleşte nici subiectul bolii sale: “Am fost şi la Colentina. Eu sunt o tensiune de 7 cu 4. Când am apărut la televiziune eram la grei, aveam 85 de kilograme. Acuma sunt la…. ăia… Acum am vreo 60 de kilograme. Cei de la Spitalul Militar când m-au operat ştiau ce am. Bineînţeles. Ei ştiau că am ciroză cu noduli. Păi m-am tratat atunci. Eram şi în curs de tratament, numai că s-a întâmplat o nenorocire. Vedeţi dumneavoastră lumea poate să greşească. În ce sens? În sens medical. La un moment dat pe piaţa medicală au apărut cele mai bune medicamente care se numeau Catergen. Şi am făcut trei cure cu Catergen. La mine boala nu este o boală evolutivă. Sunt două lucruri care se suprapun una peste alta. Este o chestie congenitală, de exemplu, maică-mea, care nu a mâncat decât fierturi, zarzavaturi, prostii de-astea, avea şi ea nişte transaminaze ridicate. Ce-o fi făcut ea în tinereţea ei, acum se spun atât de multe lucruri încât, dar mă rog….morţii sunt cu morţii, viii sunt cu viii. “

„Prinţişorul”

Născut în 1951, Nicu Ceauşescu a fost cel de-al treilea copil al cuplului Elena-Nicolae Ceauşescu. A fost prim-secretar al Comitetului Central al Uniunii Tineretului Comunist, iar din 1987 prim-secretar al organizaţiei PCR Sibiu. Personaj controversat, cu o biografie în jurul căreia au înflorit nenumărate poveşti legat de viaţa sa amoroasă, Nicu Ceauşescu a fost arestat în decembrie 1989, dus în studiourile Televiziunii Române, iar apoi băgat la închisoare. În noiembrie 1992 a fost condamnat în cele din urmă la cinci ani pentru port ilegal de armă şi încălcarea regimului armelor şi muniţiilor. Eliberat din motive medicale, Nicu Ceauşescu moare la Viena, la 45 de ani, pe 26 septembrie 1996. Sora sa, Zoia, avea să moară 10 ani mai târziu, răpusă de boală. Ultimul copil al familiei Ceauşescu, Valentin, are 63 de ani şi trăieşte în Bucureşti.

One Comment leave one →
  1. irismister permalink
    2 septembrie 2013 20:16

    Reblogged this on Temeiurile iar nu Arătările unui Bun Început !.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: