Skip to content

General-maior Nicolae Ceauşescu: „De ce să nu spunem că la capitală, secţia de cadre în majoritate era formată din elemente mic-burgheze sioniste. nu este întâmplător că au pătruns tot felul de legionari. şi eu am călcat în picioare aceste principii”

20 septembrie 2011
tags:

Nicolae Ceausescu Edward Gierek 1976 Polonia

Ceausescu Edward Gierek 1976 Polonia

16 mai 1950. Dezbateri pe marginea raportului prezentat de Comisia Centrală de Verificare a membrilor de partid, prilej de excludere a peste 20% din efectivul existent.

Tov. N. CEAUŞESCU:
Raportul prezentat de Comisia Centrală de Verificare şi rezultatele obţinute în urma verificării membrilor de partid au scos în evidenţă o stare de lucruri destul de serioasă care exista la un moment dat în partidul nostru. Numărul de 20 şi ceva la sută de excluşi şi cu cei care nu s-au prezentat, a arătat de asemeni că în Partid au reuşit la un moment dat să pătrundă o serie de elemente care reprezentau in balast şi un pericol pentru unitatea partidului nostru, pentru asigurarea conducerii luptei clasei muncitoare de către partidul nostru.

În acest scop, cred că verificările au avut o importanţă deosebită de mare pentru întărirea muncii partidului nostru. Ele ne-au ajutat foarte mult să curăţim în parte partidul nostru de o serie de elemente – pentru că nu putem spune că noi am reuşit să curăţim partidul de toate elementele duşmănoase, necorespunzătoare, de elementele mic burgheze şi carieriste, care au mai rămas cred cu duiumul în partidul nostru şi care mai reprezintă încă un pericol serios pentru bunul mers al partidului nostru.

Verificarea a arătat însă – şi cred că e necesar de a trage învăţăminte pentru activitatea viitoare – felul de muncă pe care l-am dus noi un timp îndelungat, în primul rând în ceea ce priveşte primirea de membri de partid. Cred că putem spune fără să greşim, că am călcat însuşi Statutul Partidului nostru, pentru că Statutul prevede totuşi că primirea de membri de partid trebuie să se facă de organizaţia de bază, cu aprobarea ei. De fapt, un număr de membri de partid intraţi în partid, nici n-au trecut, nici n-au fost văzuţi de organizaţiile de bază. Dacă a-şi lua numai capitala, unde şi eu am lucrat câteva luni, se făcea întrecere pentru a se ajunge la 100.000 membri de partid şi a fi în fruntea întrecerii. Deşi aveam organizaţii de bază în fabrici, înscrierea se făcea peste capul organizaţiilor de bază, de oameni trimişi din afară, elemente de multe ori mic burgheze, care înscriau oamenii fără să-i cunoască, peste capul organizaţiei de bază.

Şi deci nu este întâmplător că au pătruns tot felul de legionari, de informatori. Cifrele nu oglindesc tot ceea ce am constatat.

Întâmplător am lucrat la această muncă din însărcinarea CC-ului şi cunosc o serie de aspecte. Noi am avut un număr mai mare de agenţi provocatori la Timişoara, numai în com. jud. au fost 3 agenţi provocatori. Acelaşi lucru şi în alte părţi. Aceştia n-au pătruns întâmplător. Aceasta se datoreşte tocmai faptului că noi am călcat în picioare regulile elementare ale partidului nostru. În această privinţă trebuie să spun că şi eu, în munca care am dus-o scurt timp la Capitală, am călcat în picioare aceste principii ale statului nostru, m-am lăsat antrenat în această întrecere condusă pe atunci de tov. Miron Constantinescu, de a ajunge la un număr de 100.000 membri de partid, şi apoi de Neagu etc.
Trebuie să spun, în al doilea rând, că nu-i întâmplătoare nici situaţia de azi din Oltenia. La un moment dat, partidul nostru în Oltenia era condus de naţional- ţărănişti: la Vâlcea naţ. ţăr.; la Gorj naţ. ţăr., la Romanaţi naţ. ţăr., aşa-zişi de stânga, dar care de fapt duceau o politică politicianistă mic burgheză, şi nu întâmplător acolo au pătruns cele mai multe elemente chiabureşti, reacţionare şi se ducea o politică de ndepărtare a elementelor muncitoreşti. Cred că trebuie să spunem că în politica noastră de ridicare a cadrelor, la un moment dat toţi am dus o politică greşită. Trebuie să spunem că şi la capitală, şi cred că şi la ridicarea aici, la CC, s-au ridicat de foarte multe ori elemente mic-burgheze, numai pentru faptul că vorbeau mai bine, că veneau mai bine îmbrăcaţi, că ştiau să ţină un discurs, pentru că citeau acasă pe Lenin şi Stalin şi vorbeau la şedinţe frumos, dar care de fapt nu aplicau învăţămintele lui Lenin şi Stalin.

De ce să nu spunem că la capitală, secţia de cadre în majoritate era formată din elemente mic-burgheze sioniste, şi când am asistat la verificare, am văzut că un fost vânzător din piaţă era şef de secţie de cadre la capitală. Ce politică de cadre putea duce acesta. De ce să nu spunem că s-au ridicat la muncă oamenii pentru că erau şomeri şi neavând de lucru au fost luaţi la muncă de partid. Aceasta a fost situaţia şi la Ilfov şi în alte părţi. ????????? la ce a reuşit să pătrundă un criminal de război. Aceasta este o situaţie care arată o lipsă serioasă a vigilenţei şi a controlului nostru.

Eu pun această problemă, pentru că cred că analizând acum munca, după aproape doi ai, trebuie să tragem învăţăminte foarte serioase pentru activitatea viitoare a partidului nostru. În primul rând trebuie să spunem că mai sunt asemenea elemente, că încă şi acum în multe locuri unii tovarăşi se orientează după faptul că cineva vorbeşte bine, şi-l pune la anumite munci, fără un control serios şi acest lucru se întâmplă în multe locuri, şi mai ales în aparatul de stat trebuie să dăm bătălie pentru a ridica elemente muncitoreşti.
Trebuie să spunem aici de situaţia de la Planificare şi Statistică: Nu-i întâmplător că statistica ne-a dat de 4 ori date greşite pentru agricultură, pentru că la Statistică există elemente care au fost sub Antonescu. Şi nu-i întâmplător ce se întâmplă în multe locuri la Planificare, fiind că verificarea ne-a arătat că acolo e o grupă de bandiţi şi nu s-au luat măsuri pentru îndepărtarea lor. Aceasta este o stare de lucru serioasă.

E just că comisiile de verificare n-au dreptul să schimbe oamenii din diferite munci, dar ele vin şi propun aceasta, ele atrag atenţia conducătorilor de ministere asupra stării de lucruri şi le pun în faţă că trebuie să ia măsuri pentru că aceasta nui problema unui minister, ci a partidului nostru. Şi existenţa unor astfel de elemente în posturi de răspundere nu asigură o justă planificare şi nici îndeplinirea Planului de Stat.

Iată de ce cred că totuşi e necesar ca tovii de la ministere să ţină seama de aceste lucruri. Şi în unele părţi, ei n-au vrut să ţină seama de aceste recomandări şi păstrează în unele posturi bandiţi. Dacă comisia de verificare n-are dreptul să dea afară, dar ele pot cere tovilor şi organizaţia de partid din ministere poate cere tovilor din conducere, să scoată pe bandiţi şi să nu fie puşi ca directori sau şefi de secţii. Cred că totuşi ar fi bine ca în această privinţă, CC-ul să exercite un control mai serios, asupra felului cum se duce politica de cadre în ministere şi atitudinea faţă de unele elemente de acest fel, pentru că numai în felul acesta vom putea ca autocritica care ne-o face aici, că am greşit, că am călcat, să fie aplicată în practică.

Pentru că am mai vorbit de şedinţele CC-ului despre aceste lipsuri, dar foarte mulţi dintre noi nu aplică aşa cum trebuie nici acum aceste învăţăminte. Şi de aceea cred că în Rezoluţia CC în legătură cu verificarea membrilor de partid să se atragă şi serios atenţia asupra constatărilor făcute în ceea ce priveşte munca de până acum şi în ceea ce priveşte politica de cadre şi îndeosebi politica controlului muncii de cadre şi a ridicării de cadre în ministere, unde e încă o situaţie serioasă.
D.A.N.I.C., fond Cancelarie CC al PCR, dosar 32/1950, f. 74-77

Reclame
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: