Skip to content

Visul lui Ceauşescu s-a împlinit: 12 tone la hectar în Banat

12 octombrie 2011

Americanii de la Smithfield au reuşit cu ajutorul geneticii şi al îngrăşămintelor naturale să obţină o recoltă de porumb la fel de bună precum erau anunţate producţiile de dinainte de Revoluţie.

Compania americană Smithfield Ferme a realizat în Jimbolia o producţie de porumb de 12,4 tone la ha în condiţiile în care s-au plantat hibrizi Pioneer fertilizaţi organic. Recoltarea a fost publică iar cantitatea obţinută este similară celor mai bune rezultate anunţate de în timpul lui Ceauşescu înainte de Revoluţie. Cel mai bun an ca producţie de porumb a fost 1985, cu o cantitate totală de 11,5 milioane de tone şi 3,4 tone la ha, în medie, potrivit statisticilor Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură. Activiştii de partid anunţau, însă, frecvent, 12 tone la ha realizaţi mai ales în Câmpia de Vest.
În prezent, producţia medie de porumb la ha din România este de 6,5 tone, cu vârfuri maxime de 10 tone la ha. Aceste rezultate sunt, însă, valabile pentru ani agricoli foarte buni cum este şi 2011, când producţia de porumb depăşeşte 11 milioane de tone. Recolta din acest an este la fel de mare ca cea mai mare recoltă de dinainte de ’89 în condițiile în care suprafeţele cultivate au scăzut şi de trei ori.
Cât priveşte recolta din acest an a Smithfield, aceasta a fost obţinută pe un lot demonstrativ de 2,4 ha îngrăşat cu bălegar provenit de la fermele americanilor. Productivitatea realizată este cuprinsă între 10 tone şi 12,4 tone la ha. „Prin metodele de fertilizare organică, reuşim să îmbunătăţim continuu aceste rezultate şi să demonstrăm că se poate face agricultură performantă, cu costuri mai reduse şi un impact pozitiv asupra mediului înconjurător. Ne bucură că, an de an, avem din ce în ce mai multe solicitări din partea fermierilor pentru fertilizantul organic”, a declarat Ovidiu Ţimbota, director Departament Agricultură, Smithfield Ferme. Experimentul derulat împreună cu Pioneer a fost supravegheat de Oficiul de Studii Pedologice şi Agrochimice Timiş. Potrivit fermierilor care au cumpărat îngrăşământ organic, rezultatele de pe ogor sunt mult mai bune decât dacă s-ar fi folosit chimicale. Mai mult, bălegarul este şi mai ieftin decât ureea ori azotaţii.

Îngrăşământul organic este aplicat prin tehnici de injectare şi scarificare, în baza analizelor agrochimice şi a planurilor de fertilizare care determină pentru fiecare parcelă de teren în parte cantitatea optimă de îngrăşământ necesară culturii. Aceste planuri şi analize sunt autorizate şi emise de către Oficiul pentru Studii Pedologice şi Agrochimice şi respectă prevederile Codului de Bune Practici Agricole.

Smithfield Ferme este prezentă în România din 2004 şi a investit peste 500 milioane USD. Compania operează 48 de ferme active în judeţele Timiş şi Arad, construite în mare parte în regim green-field (peste 50.000 scroafe, 850.000 porci comerciali pe an) şi două fabrici de nutreţuri combinate.

Nicolae Ceauşescu în cabina de pilotaj de un planor a companiei Fokker 1973 Bonn.


Ceausescu impreuna cu Willy Brandt 1973 Bonn.


Nicolae Ceausescu impreuna cu Helmut Kohl 1984 Bonn.

Reclame
One Comment leave one →
  1. 12 octombrie 2011 18:00

    Ati auzit de Smithfield pana acum? Aveti cea mai vaga idee cu ce se ocupa acest concern?

    „Recolta din acest an a Smithfield: a fost obţinută pe un lot demonstrativ de 2,4 ha îngrăşat cu bălegar provenit de la fermele americanilor. ” Chiar credeti asta?

    E rusinos …

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: