Skip to content

Gaddafi aceeaşi soartă ca Ceauşescu de ce? Ştefan Andrei: „lui Ceauşescu nu i s-a permis de către Elena să aibă o secretară”.

20 octombrie 2011

Gaddafi a fost ucis! Colonelul a murit împuşcat. Hillary Clinton: Oau! Ultimele cuvinte ale lui Gaddafi: Nu trageţi! Cine sunteţi?

Ştefan Andrei, fost ministru de Externe al României înainte de 1989, este probabil omul cel mai avizat să vorbească despre relaţiile dintre România lui Ceauşescu şi Libia lui Gaddafi.

Pe lângă prezentarea tabloului general al relaţiilor dintre cele două state, Ştefan Andrei a dezvăluit că prietenia dictatorului român cu liderul libian nu era văzută cu ochi buni de Elena Ceauşescu: „Eu am fost partizanul relaţiilor cu Libia pentru că aveam nevoie de petrol, iar ei au petrol mult şi de bună calitate. M-am situat pe aceaşi poziţie cu Nicolae Ceauşescu şi în contradicţie cu Elena Ceauşescu, care nu-l suporta pe Gaddafi pentru că el n-o băga în seamă deloc. Plus că Gaddafi venea cu o gardă de femei superbe la vizitele oficiale. Ei nu-i plăcea asta. Toţi din conducerea partidului aveam o secretară, o prezenţă feminină agreabilă, lui Ceauşescu nu i s-a permis de către Elena să aibă o secretară. Cum vedea o femeie frumoasă la cancelaria CC-ului, o trimitea în producţie”.

Relaţiile diplomatice româno-libiene datează din februarie 1974, dar au cunoscut suişuri şi coborâşuri de-a lungul timpului. Evenimentele în desfăşurare în Libia ultimelor luni au determinat tot mai mulţi comentatori să îl compare pe liderul libian Gaddafi cu fostul dictator Nicolae Ceauşescu, cu care, de altfel, Gaddafi a avut o relaţie „frăţească”, după cum ambilor le plăcea să o numească. Ceauşescu a vizitat Libia pentru prima oară între 12 şi 14 1974, legând o prietenie strânsă cu liderul libian. Relaţiile diplomatice la nivel de ambasadă şi prin semnarea de acorduri de cooperare economică, ştiinţifică şi tehnică s-au stabilit în 1974. De-a lungul anilor, în timpul regimului comunist de la Bucureşti, România s-a implicat într-o serie de proiecte de infrastructură, dar şi prospecţiuni de petrol, educaţie (primirea de studenţi libieni la studii în România) pescuit şi altele. La rândul său, Gaddafi i-a întors vizitele lui Ceauşescu, venind în România în 1981 pentru prima oară. Ultima întâlnire dintre cei doi lideri a fost în 1985. După Revoluţia din 1989 din România, relaţiile româno-libiene au intrat într-un con de umbră, atrăgând după sine un declin al schimburilor economice dintre cele două state şi provocând acumularea de datorii din partea Libiei faţă de România.

Elena si Nicolae Ceausescu impreuna cu Muammar Gaddafi sotia Safiya (Zsofia) Farkas

Elena si Nicolae Ceausescu impreuna cu Muammar Gaddafi sotia Safiya (Zsofia) Farkas
Fostul lider libian Muammar Gaddafi a murit, joi, la putin timp dupa capturarea sa de catre fortele Consiliului National de Tranzitie de la Tripoli, transmite Reuters, citand un oficial al CNT. Gaddafi ar fi fost ranit grav la ambele picioare si la cap intr-un atac realizat de avioane NATO asupra unui convoi in care se afla fostul lider libian, a spus Abdel Majid. Fostul lider a fost arestat in apropiere de Sirte, dupa ce a incercat sa paraseasca orasul, cazut joi in mainile soldatilor noului regim. El a fost dus de urgenta la spital, insa a murit din cauza ranilor. Potrivit unei alte variante, Gaddafi a murit intr-un schimb de focuri cu soldatii CNT. Mii de libieni au iesit pe strazi pentru a saluta moartea fostului lider de la Tripoli.

„A fost capturat. Este ranit la ambele picioare… A fost luat de ambulanta”, a declarat Majid, intr-un interviu telefonic pentru Reuters.

Fostul lider libian a fost capturat joi dimineata in apropiere de Sirte, dupa ce a incercat sa paraseasca orasul, cazut in mainile soldatilor noului regim. Convoiul in care se afla Gaddafi a fost atacat de avioanele NATO. Majid a spus ca, in timpul operatiunii de capturare a lui Gaddafi, seful fortelor armate ale acestuia, Abu Bakr Younus, a fost ucis.

Potrivit martorilor, Gaddafi se ascundea intr-o groapa in apropiere de Sirte si a strigat „Nu trageti, nu trageti!” in momentul in care a fost descoperit.

Un oficial al CNT a declarat ca trupul lui Gaddafi va fi transportat intr-o locatie secreta din Misrata, „din motive de securitate”.

Departamentul american de Stat a anuntat ca nu poate confirma arestarea lui Gaddafi, in timp ce liderul de la Kremlin, Dmitri Medvedev, a spus ca poporul libian este cel care va trebui sa decida soarta lui Gaddafi.

Fortele CNT l-au capturat pe purtatorul de cuvant al lui Gaddafi, Moussa Ibrahim.

Capturarea fostului lider libian a venit in aceeasi zi in care fortele pro-guvernamentale au anuntat ca au cucerit complet orasul Sirte, localitatea de nastere a lui Gaddafi. Sirte era ultimul bastion al rezistentei loialistilor lui Gaddafi.

Muammar Gaddafi a ajuns la conducerea Libiei in 1969. El a fost rasturnat din fruntea tarii in urma unei revolte care a inceput in luna februarie a acestui an.

Curtea Internationala de Justitie a emis in urma cu cateva luni un mandat de arestare pe numele sau.

Dupa rasturnarea sa de la putere, Muammar Gaddafi a spus in repetate randuri ca nu va parasi Libia si ca va lupta pana la moarte.

Reclame
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: