Skip to content

Olimpicii de la Montreal, premiaţi de Ceauşescu pe un podium special făcut pentru Nadia Comăneci

12 Noiembrie 2011

Podiumul pe care sportivii delegaţiei române la JO de la Montreal din 1976 au fost premiaţi de Nicolae Ceauşescu a fost construit „special pentru picioarele mici ale Nadiei”, povesteşte fostul handbalist Ştefan Birtalan, într-o ediţie specială ProSport dedicată Nadiei Comăneci, la a 50-a aniversare.


Birtalan povesteşte că, din cauza dimensiunilor reduse ale treptelor podiumului, când a fost invitat de Nicolae Ceauşescu pentru a fi premiat, s-a împiedicat şi a căzut în faţa fostului şef de stat comunist.
„Treptele podiumului au fost făcute poate special pentru picioarele Nadiei Comăneci. Pentru noi, handbaliştii, care aveam staturi mai mari, treptele erau însă foarte mici. Când am pus piciorul să urc pe podium, m-am împiedicat şi am căzut în faţa lui Ceauşescu. Trebuia să am şi eu picior asemănător Nadiei”, a povestit, amuzat, Ştefan Birtalan.
Colegul lui Birtalan, Cristian Gaţu, şi-a amintit şi el despre zilele Olimpiadei din 1976, marcate de performanţa senzaţională a Nadiei Comăneci, care a luat un zece pe care organizatorii nu l-au putut afişa pe tabela de scor, scriind, în schimb, 1.00.

(Foto)Nadia Comăneci impreuna cu parintii Gheorghe (mecanic de profesie) si Alexandrina „Am intrat cu acreditarea de sportiv într-o sală arhiplină, în care nu ştiu dacă erau vreo 20 de români. Atmosfera a fost incredibilă, iar senzaţia a fost că suntem într-o sală din România, cu 15.000 de susţinători pentru Comăneci. Dacă Teodora Ungureanu era mai temperamentală, în schimb, Nadia era ca o stâncă, nu schiţa niciun gest şi gata să «lovească». Iar după ce a realizat în seara respectivă, toată planeta a ajuns la picioarele acestei zeiţe. Imediat s-a transformat într-un fenomen mondial”, povesteşte Gaţu, citat de ProSport.
Cei doi handbalişti relatează pe larg despre grija pe care le-o purta gimnastelor antrenorul lor de-atunci, Bela Karoly, care le-a interzis explicit să le ofere fetelor vreo ciocolată.
„Nu care cumva să faceţi vreo prostie şi să le daţi fetelor dulciuri. Nadia nu are voie să mănânce nicio ciocolată, că poate lua în greutate şi atunci adio performanţă. Mişcarea perfectă o face la 37 de kilograme!”, le-ar fi spus Bela Karoly handbaliştilor, potrivit lui Birtalan.


Nadia Comăneci impreuna cu Teodora Ungureanu

În ediţia specială de vineri, dedicată Nadiei Comăneci, care împlineşte 50 de ani, jurnaliştii ProSport povestesc despre relaţia specială legată între sportivii delegaţiei României la Jocurile Olimpice de la Montreal şi despre cum performanţa Nadiei Comăneci şi-a pus amprenta asupra tuturor sportivilor români care au mers atunci în Canada.
Birtalan îşi aminteşte că Nadia a primit Ordinul „Erou al muncii socialiste”, ceva unic pentru un sportiv.

Nadia Comaneci  1 decembrie 1989 SUA

Nadia Comaneci 1 decembrie 1989 SUA

„A fost prima sportivă şi singura care a primit o asemenea distincţie din partea lui Nicolae Ceauşescu. Pentru un sportiv, maximum ca şi disticţie era «Meritul Muncii Clasa Întâi», însă Nadia a primit cea mai înaltă recunoştinţă din partea Republicii”, a povestit Ştefan Birtalan.
Handbaliştii povestesc că, după spectaculosul rezultat al Nadiei, întreaga delegaţie a României „s-a confundat” cu numele sportivei. Toţi sportivii români au ajuns, astfel, să primească în dar de la unul dintre sponsori nişte cămăşi inscripţionate „Team Nadia”.
După nota perfectă a Nadiei de la Montreal, fabrica de păpuşi de la Arad a lansat „păpuşa Nadia”, care, la vremea aceea, a avut un mare succes, povestesc cei de la ProSport. O a doua serie a păpuşii Nadia, mai modernă, lansată de aceeaşi fabrică în 2009, nu a avut însă nici pe departe succesul scontat.
Ediţia dedicată Nadiei conţine interviuri cu mari sportivi români, gimnaşti şi nu numai, care povestesc despre legăturile lor cu „Zeiţa de la Montreal”, dar şi informaţii despre viaţa şi activitatea caritabilă a fostei mari gimnaste.Nadia Comăneci impreuna cu parintii Gheorghe (mecanic) si Alexandrina

No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: