Skip to content

Generalul Marin Neagoe: Ştiţi că în foarte multe locuri din ţară cei care au instigat muncitorii au fost informatori ai Securităţii. Eu şi Vlad ştiam că treaba e terminată. Ştiam chiar dinainte de întâlnirea de la Malta.

30 Noiembrie 2011

Generalul în rezervă Marin Neagoe, fostul şef al Direcţiei a V-a şi aghiotant al dictatorului, face dezvăluiri despre cum s-a pregătit Securitatea pentru Revoluţie.

Securitatea a scos muncitorii din marile oraşe ale ţării împotriva lui Nicolae Ceauşescu, în dimineaţa zilei de 22 decembrie 1989. Oamenii au fost instigaţi să plece din fabrici şi au fost conduşi către Comitetele Judeţene de Partid. În Bucureşti, muncitorii de pe platformele industriale au fost dirijaţi către sediul Comitetului Central al Partidului Comunist Român. Se adună tot mai multe dovezi că Securitatea a operat aceste mişcări după un plan riguros.Tot Securitatea a deschis uşa Comitetului Central pentru a le permite oamenilor din stradă să intre şi să grăbească, astfel, prăbuşirea ceauşismului. Marin Neagoe (80 de ani), fostul şef al Direcţiei a V-a a Securităţii (care, printre altele, se ocupa cu paza şi protecţia preşedintelui), oferă informaţii preţioase despre cum l-a trădat Securitatea pe Ceauşescu. Mărturia sa are o importanţă istorică, pentru că lămureşte o problemă tratată superficial până în prezent: cum se face că, pe 21 decembrie 1989, oamenii muncii au venit în faţa Comitetului Central ca să-l aplaude pe Ceauşescu, iar 24 de ore mai târziu au venit să-l izgonească?! De fapt, se dovedeşte acum că, şi pe 21 decembrie, dar şi pe 22, masele de oameni au fost dirijate: în 21, de activiştii de partid, în 22 – de puzderia de securişti care contaminau fabricile cu microbul rebeliunii.

Prin această operaţiune, Direcţia Securităţii Statului urmărea, în primul rând, să-şi asigure supravieţuirea după ce „era Ceauşescu” se va fi terminat. În ţările din blocul comunist unde schimbarea a fost nonviolentă, serviciile secrete n-au fost fracturate. „Planul era să facem şi noi cum au făcut vecinii noştri”, spune Neagoe.

De ce nu a reuşit Securitatea să înfăptuiască în România o revoluţie de catifea? În faţa Comisiei Senatoriale „Decembrie 1989″, generalul Iulian Vlad, ultimul şef al Securităţii, rezuma astfel Revoluţia: „Este indubitabil că aici a fost vorba nu numai de un curent care să fie copleşitor. Probabil că s-a dorit şi dintr-o parte, şi din alta. Probabil că, la un moment dat, aceste curente s-au întâlnit şi la un moment dat au fost convergente. Şi când s-au întâlnit, au produs o tornadă, şi de aceea a şi ieşit ce a ieşit, pentru ca cel mai tare să câştige până la urmă terenul definitiv”.

„Adevărul”: Ce informaţii aveaţi, spre sfârşitul anilor ’80, despre soarta lui Nicolae Ceauşescu, omul pe care l-aţi păzit timp de 35 de ani?

Marin Neagoe: Obligaţia mea era să-l păzesc pe preşedinte. Asta am făcut timp de 35 de ani. Ca să-l apăr, trebuia să cunosc situaţia din ţară şi din afara ţării. Vreţi să ştiţi cine l-a dat jos pe Ceauşescu? Muncitorii. Dar ei nu puteau să facă asta dacă nu exista o situaţie internaţională specială. De la Moscova au venit destule semnale de schimbare…

V-aţi gândit că Ceauşescu se va adapta politicii Moscovei?

Eu, Iulian Vlad şi toată Securitatea ştiam că situaţia e terminată. Ne gândeam însă că Nicolae Ceauşescu se va adapta până la urmă planului făcut de Gorbaciov. Toate ţările de pe lângă noi se adaptaseră hotărârii Moscovei. Numai că nea Nicu n-a fost de acord cu Gorbaciov. Ei doi au avut foarte multe discuţii. Iar Gorbaciov şi Bush ştiau că Ceauşescu n-o să cedeze. Deci, n‑am crezut că el o să cedeze de bunăvoie. Dar ne‑am gândit că, din pricina maselor care vor veni să‑i ceară plecarea de la Comitetul Central, el va ceda, cum s-a întâmplat în Bulgaria, în Germania Democrată. N-am crezut că va hotărî să fugă cu elicopterul de pe Comitetul Central. Eu îl fac trădător pentru asta. N-ai voie să fugi în văzul oamenilor care au venit să discute cu tine. Credeam că o să facă şi el ca Honecker al nemţilor. Credeam că membrii Comitetului Executiv îi vor spune „Gata!”, el va ceda, se va anunţa la Televiziune şi se va termina bâlciul. Dar viziunea lui Ceauşescu a fost comunismul până la capăt.

Marin Neagoe (dreapta), alături de Mihai Pacepa, la începutul anilor ’70 Foto: arhiva personlă

Iar cei de pe lângă el i-au susţinut iluzia.

Asta a fost prostia. Eu şi Vlad ştiam că treaba e terminată. Ştiam chiar dinainte de întâlnirea de la Malta. Informaţiile circulau. Aveam şi eu omologi. Şi Occidentul, şi Moscova spuneau că treaba e terminată.

Dar n-aţi avut discuţii cu Ceauşescu în sensul ăsta, să-l faceţi să înţeleagă?

Pe 7 octombrie 1989 am fost la cea de-a 40-a aniversare a Republicii Democrate Germane. Omologii germani mi-au spus că la ei se termină, dar eu nu puteam să-i spun asta lui Ceauşescu. Erich Honecker, secretarul general al Germaniei Democrate, a avut atunci o discuţie cu Ceauşescu. Nea Nicu l-a întrebat pe Honecker: „Ce facem, Honecker?”. Şi Honecker a răspuns: „Mergem înainte, Nicule, nici nu ne gândim!”. Eu, însă, am ştiut că Hone­cker n-o să meargă înainte. După ce s‑au terminat festivităţile, manifestanţii i‑au cerut demisia lui Honecker. Şi aşa s-a terminat comunismul în RDG. În avion, când ne întorceam acasă, am aflat că mulţimile au înconjurat Comitetul Central al Partidului Socialist German şi cer demisia lui Honecker. Ceauşescu n-a zis nimic când i-am dat vestea asta. Atunci trebuia să tragă şi el concluziile, dar nu le-a tras. A mers tot înainte cu puşca. Eu i-am spus în seara de 21 decembrie 1989 că nu se mai poate cu puşca. El a zis că de asta se ocupă Milea şi Postelnicu. De atunci, din seara de 21 decembrie 1989, nu l-am mai văzut pe nea Nicu.

Când aţi ajuns la concluzia că se termină, dumneavoastră, cei de la vârful Securităţii, v-aţi gândit cum veţi trece peste schimbarea asta?

Credeţi că Iulian Vlad era vreun înapoiat? Logic, ne-am gândit cu un an înainte, cu doi, cu trei, poate.

Ce plan aveaţi în sensul ăsta?

Că Ceauşescu se va retrage de la conducere, că vor veni alţii, că noi vom rămâne pe loc şi ne vom face treaba mai departe. Asta credeam. Nu ne-am gândit că Ceauşescu nu cedează şi că se va întâmpla ce s-a întâmplat.

Şi, cu siguranţă, vă gândeaţi şi la un înlocuitor pentru Ceauşescu.

Nu ştiu. Noi eram mai apropiaţi de Ştefan Andrei, de Constantin Olteanu, de Constantin Dăscălescu. Deci, ne gândeam că Ceauşescu se va retrage, iar Comitetul Executiv va propune un înlocuitor.

„Ne-am gândit că Ceauşescu se va retrage de la conducere, că vor veni alţii, că noi vom rămâne pe loc şi ne vom face treaba mai departe.”
Marin Neagoe
Fost şef al Direcţiei a V-a a Securităţii

Planul Securităţii: „Vom face şi noi ce au făcut vecinii noştri”
„Adevărul”: În 1995, la Comisia Senatorială „Decembrie 1989″ aţi declarat următoarele:

„Pe 22 decembrie 1989, dimineaţa, am chemat oamenii mei şi le-am spus să nu tragă şi să lase manifestanţii să intre. Când am dat ordin, dimineaţa, la 7.00, să nu se tragă, eu ştiam că vin întreprinderile peste noi”.

De unde ştiaţi în dimineaţa zilei de 22 decembrie că muncitorii din uzine urmează să vină în faţa Comitetului Central?

Marin Neagoe: Muncitorii n-au mai suportat. Numai un prost nu ar fi intuit.

Da? În 21 decembrie au stat cuminţi şi au aplaudat la Ceauşescu, iar 24 de ore mai târziu s-au răsculat?Nu prea se leagă. Ştiţi că în foarte multe locuri din ţară cei care au instigat muncitorii au fost informatori ai Securităţii…

Nu ştiu asta. Cei de la Capitală ar fi trebuit să ştie.

Păi, asta nu s-a întâmplat numai în Capitală, ci peste tot în ţară… Probabil că a fost un semnal de la vârful Securităţii.

Probabil…

Probabil sau sigur? Că ne-aţi spus că aţi fost intim cu şeful Securităţii, generalul Vlad.

Da, dar ce să-l întreb eu pe Vlad? El ştia că se întâmplă fenomenele astea.

Aşadar, de unde ştiaţi că vin muncitorii la CC în dimineaţa zilei de 22?

Din ce mai aveam şi eu informaţii de la X, de la Y… În dimineaţa aia m-a anunţat dispecerul de la Direcţia a V-a că vin muncitorii. L-au anunţat şi pe el, prin staţie, ăştia de la Capitală. Eu le-am spus oamenilor mei să nu tragă, iar în cazul în care manifestanţii presează să intre în CC, atunci să-i lase să intre.

Asta nu se cheamă trădare? Sau că vă încălcaţi atribuţiile?

Moral vorbind, dacă noi aveam capete proaste, ieşea rău. Dacă făceam prostia să‑l ascultăm pe Ceauşescu şi să împuşcăm toţi oamenii, atunci eram un idiot. Aveam cu ce să împuşc.

De ce nu lămureşte generalul Vlad toate chestiunile astea?

Vlad face bine că nu vorbeşte. El ştia că treaba e terminată în ultima parte a anilor ’80, şi atunci a mers tot tacit. N-a spus nimănui. Numai eu l-am mai simţit, că mai călătoream împreună în ţări străine şi vedeam cum se prăbuşea comunismul în alte părţi. Şi în discuţiile noastre, el a spus că „o să facem şi noi ce au făcut vecinii noştri”.

„Vlad a venit cu ce ştia el, eu cu ce ştiam eu”

Marin Neagoe nu a acţionat cu de la sine putere în perioada pre-revoluţionară. El susţine că a avut repetate discuţii cu generalul Iulian Vlad, şeful Securităţii. Neagoe era un pion-cheie în operaţiunea de înlăturare a lui Ceauşescu – era omul care se ocupa de securitatea şefului de stat şi a familiei sale. În plus, în cei 35 de ani în care a fost umbra lui Ceauşescu, Neagoe a devenit un apropiat al dictatorului.

„Nu mi-a sugerat nimeni să-l părăsesc pe Ceauşescu, dar am discutat cu Vlad ce facem dacă se întâmplă ca în alte ţări. Am hotărât să nu tragem. Generalul Vlad a venit cu ce ştia el, eu – cu ce ştiam eu. Concluzia a fost că suntem pe ducă şi noi, că sistemul cade. Asta era cu două-trei luni înainte. Vlad a spus că vom face şi noi ce au făcut vecinii noştri. Pe 21 decembrie 1989, eu i-am spus lui Vlad că problema e terminată, iar pe 22 decembrie mi-am chemat oamenii şi le-am spus să nu tragă şi să lase manifestanţii să intre.

În legătură cu mitingul din 21 decembrie, când i-am spus ce porcărie au făcut ăştia aici, răspunsul lui Vlad a fost cam în felul ăsta: «Aici se cam termină»”. Acestea sunt afirmaţiile generalului Marin Neagoe, în 1995, la Comisia Senatorială pentru Cercetarea Evenimentelor din Decembrie 1989. Acum, Neagoe bate în retragere, aşa cum fac toţi capii fostei Securităţi. „Eu am vorbit aşa, ca să vă lămuresc pe voi, dar ar fi bine să nu mai apară nimic”, ne-a spus el la finalul discuţiei.

Carte de vizită

– Marin Neagoe (80 de ani)
– 1952-1954: ofiţer în garda Patriarhului Justinian Marina.
– 1954-1989: aghiotantul lui Nicolae Ceauşescu.
– 22 decembrie 1989: a fost dat în urmărire la Televiziune şi prezentat drept „primul terorist al ţării”.
– 1990-1992: a fost degradat şi încarcerat în penitenciarele Rahova şi Jilava sub acuzaţia de abuz în serviciu.
– 1992: a primit gradele înapoi, devenind general în rezervă.

11 comentarii leave one →
 1. Neveu permalink
  1 Decembrie 2011 15:03

  Excelente detalii de istorie nationala.

  Apreciază

 2. VAL permalink
  3 Noiembrie 2013 13:20

  un OM deosebit, dl. gr. mr. NEAGOE MARIN. Am avut onoarea sa lucrez cu dinsul. Deosebit TATA, pt. Ovidiu si nepoatele dinsului. AI doresc sa traiasca multi ani in liniste. In anul in care l-am cunoscut , mi-a murit tata-l, si multe lucruri am invatat de la Dinsul.

  Apreciază

 3. untitled permalink
  2 Mai 2014 07:36

  eu zic sa nu mai dai cu presupusul daca a fost un tata sau un bunic extraordinar si sa ne limitam la a-l lauda pentru ce stim ca e adevarat, datele istorice si interviul frumos de mai sus, ce zici?

  Apreciază

 4. marin gheorghe permalink
  1 August 2014 16:18

  pensie buna are ..toata lumea a vazut o …a trait bine ..casa frumoasa are ….
  si ??….il doare in basca ……comunisti ..securisti …militieni ..toti fosti o duc bine …..!!!!

  Apreciază

 5. 1 August 2014 21:41

  Bai securistilor nu mai mintiti si umblati cu diversiuni cand stie toata lumea ca l ati lins in RUC pe ceasca !

  Apreciază

 6. 8 August 2014 08:38

  Mai securisti nenorociti nu mai luati apararea celui mai iubit carpaci din Romania ca nu va crede nimeni !

  Apreciază

 7. marin permalink
  24 Decembrie 2014 11:33

  Nu știu cine este VAL dar nu are dreptate, îl rog să-și amintească bețiile lui Neagoe, inclusiv în zilele de 21 și 22 decembrie, tâmpeniile pe care le debita. Nu mă mândresc cu faptul că mi-a fost șef.

  Apreciază

 8. transilvanean permalink
  25 Decembrie 2014 18:17

  In decembrie 1989, l-am urat pe generalul-maior DSS Neagoe. Insa, cand i-am citit interviurile, foarte dure, si extrem de ironice, la adresa complotisilor, in frunte cu Iliescu, devotati ГРУ si КГБ СССР, l-am admirat pentru curaj.
  Pararea foarte proasta despre DSS, mi-o mentin, insa, pana la groapa. Pentru ca s-a sprijinit pe gunoaie si rebuturi umane, care, si dupa 1989, au fost si cei mai mari tradatori de tara. Nu la gen. Neagoe ma gandesc, care, consider, a ales corect.

  Apreciază

 9. transilvanean permalink
  25 Decembrie 2014 18:20

  Generalul Neagoe a dat interviurile din inchisoare, acolo unde i se putea face felul, foarte usor. A fost curajos. Iar indivizi, ca mine, n-au uitat.

  Apreciază

 10. Pavel permalink
  14 Ianuarie 2017 21:04


  https://polldaddy.com/js/rating/rating.jsRecunoscut printre colegii sai ca fiind un tip cu un IQ scazut, interviul este proba ca a tradat juramantul militar, a tradat Tara, si a tradat inclusiv functia detinuta. A pus si el botu, la promisiunea gupului de ofiteri GRU si KGB, care au declansat lovitura de Stat in Romania.

  Apreciază

Trackbacks

 1. Două tactici în bătălia dusă de Grupul pentru Reforma USR cu Nicolae Manolescu şi Comisia de Monitorizare, Suspendare şi Excludere | Blog Propinatiu Oligopedagogia – Prioritatea Nationala

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: