Skip to content

Nicuşor Ceauşescu s-a iradiat singur!

20 Ianuarie 2012

La mai bine de 15 ani de la moartea lui Nicuşor Ceauşescu, petrecută la Viena, pe 25 septembrie 1996, Libertatea dezvăluie unul dintre motivele neştiute pentru care “Prinţişorul” s-ar fi putut îmbolnăvi atât de rău. Potrivit unor surse din cadrul Institutului Naţional pentru Fizică şi Inginerie Nucleară Horia Hulubei, din Bucureşti, dar şi conform unor prieteni apropiaţi ai celui mai mic dintre copiii cuplului dictatorial Elena şi Nicolae Ceauşescu, acesta s-a stins la doar 45 de ani, din cauza unei ciroze hepatice. Să-i fi declanşat boala faptul că, în 1987, a deschis un cadou ce conţinea o sursă de uraniu?

Site-ul Institutului Naţional pentru Fizică şi Inginerie Nucleară Horia Hulubei, din Bucureşti, păstrează, la loc de cinste, în secţiunea “evenimente nucleare, accidente”, capitolul “exemple reprezentative de-a lungul timpului”, un incident aparte, de o gravitate deosebită, petrecut în 1987: “Recuperarea sursei de uraniu metalic făcute cadou profesorului Ioan Ursu de laureatul Premiului Nobel, Glen Seaborg; reşedinţa prezidenţială Primăverii; pierdută din buzunar de Valentin Ceauşescu”. Mergând pe firul acestei “telegrame” cât se poate de oficiale, dată fiind notorietatea instituţiei care găzduieşte informaţia, reporterii Libertăţii au descoperit că, de fapt, e vorba de Nicuşor, nu de Valentin (un reputat şi autentic fizician). Şi că “Prinţişorul” a plătit cu viaţa o curiozitate de moment şi o neglijenţă teribilă.

A deschis pachetul nepotrivit

In anul 1987, ca urmare a faptului că era numărul 2 în regimul comunist din România, Elena Ceauşescu, “savantă de renume mondial”, a primit o serie de invitaţii la diverse congrese şi simpozioane cu temă ştiinţifică. Într-una dintre aceste delegaţii a ales să-l trimită în locul ei pe Nicuşor, băiatul cel mic, care – deşi terminase Facultatea de Fizică – nu avea nici o legătură cu materia şi cu studiul, ci mai mult cu distracţia.
La întoarcere, Glen Seaborg (1912-1999), laureatul Premiului Nobel pentru Chimie (1951), i-a remis lui Nicuşor un cadou pentru marele fizician Ioan Ursu (1928- 2007), coordonator al programului nuclear al României şi prieten al cercetătorului american, dar şi pentru Elena Ceauşescu, cea invitată iniţial la congres. Cadoul, care reprezenta o sursă de uraniu utilă cercetării ştiinţifice, dar foarte periculoasă pentru om, era iniţial bine închis într-un recipient cu grad maxim de izolaţie. Reîntors în România însă, Nicuşor nu şi-a putut stăpâni curiozitatea şi a deschis pachetul, expunându- se imediat radiaţiilor emise de sursă.
Mai mult, conform apropiaţilor “Prinţişorului”, acesta nu a mai introdus sursa de uraniu în recipient, ci a ţinut-o chiar în buzunarul hainei, vreme de câteva zile, scăpând-o pe jos chiar în timpul unei vizite la Palatul Primăverii, reşedinţa familiei Ceauşescu!

Aparatele au luat-o razna

A doua zi după sosirea acasă a lui Nicuşor, la controlul zilnic al nivelului de radiaţii din apă, aer şi sol, efectuat de unitatea specializată, echipată cu aparatură şi detectoare Geiger, rezultatele au fost şocante: nivelul normal al radiaţiilor era cu mult depăşit, s-a declarat imediat stare de urgenţă, iar Palatul Primăverii a fost evacuat. După ce sursa de uraniu a fost găsită şi izolată, Nicuşor nu a vrut să facă imediat controale medicale amănunţite, dar în următoarele luni a început să se simtă constant tot mai rău, lucru care nu se mai întâmplase până atunci. Coincidenţă sau nu, după acest incident, dar şi după refuzul de a se supune unui control medical, Nicuşor este exilat la Sibiu, lăsând în urmă greşelile trecutului. Pentru el, era începutul sfârşitului.

Expunerea la uraniu duce la cancer

Conform specialiştilor, oamenii pot fi expuşi radiaoeiilor de uraniu prin inhalarea de praf radioactiv sau prin contactul cu apa şi hrana contaminate. Doctorii spun că uraniul se acumulează cel mai frecvent în oase, ficat, rinichi şi în organele genitale, atacând celulele vii şi provocând tumori, ce duc la cancer sau la leucemie. Aşa este foarte posibil să se fi întâmplat şi în cazul lui Nicuşor, al cărui ficat a fost grav afectat după contactul prelungit cu sursa de uraniu.

Nicu, autor de cărţi de ştiinţă

Cel puoein teoretic, Nicu Ceauşescu nu era străin de lumea ştiinoeei, prezenoea sa la Congresul din 1987, în locul mamei sale, fiind oarecum justificată de absolvirea, în 1975, a Facultăoeii de Fizică.
Se pare că 1982 a fost anul de graoeie al avântului său ştiinoeific, Nicu fiind autorul lucrării de peste 200 de pagini “Contribuţii la fizica şi aplicaţiile descărcărilor luminiscente”, apărută la Editura Academiei RSR, Bucureşti. În plin elan creator, Nicu s-a semnat, alături de aloei colegi, şi pe volumul “Tehnologii neconvenţionale”, apărut în acelaşi an, la Editura Scrisul Românesc.

A murit la vârsta de 45 de ani, la Viena

Nicu, mezinul familiei Ceauşescu, s-a născut pe 1 septembrie 1951, la Bucureşti. La 36 de ani, în 1987, Nicu a devenit cel mai tânăr prim-secretar de judeoe din oeară, la Sibiu. Acuzat de genocid pentru moroeii de la Sibiu, din decembrie 1989, a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru instigare la omor deosebit de grav şi la 5 ani pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.
Ulterior, pedeapsa i s-a redus la 16 ani de închisoare. Nicu a fost pus în libertate condioeionată pe motive medicale, iar pe 16 septembrie 1996 a fost internat la Spitalul Universitar cu diagnosticul de ciroză hepatică cronică. Pe 18 septembrie a fost dus la Viena, pentru o intervenţie chirurgicală, dar a murit pe 26 septembrie, la 45 de ani.

2 comentarii leave one →
 1. daniel permalink
  23 Ianuarie 2012 20:44

  Salut Ovidiu. AI un blog foarte interesant. Eu sunt ziarist şi sunt curios dacă te interesează o colaborare cu ziarul la care lucrez. Dacă da, lasă te rog un e mail de contact pe acest comentariu.

  Apreciază

 2. 24 Ianuarie 2012 22:30

  ok

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: