Sări la conţinut

Se trăia mai bine pe vremea lui Ceauşescu?

martie 30, 2012

©Antentie! Reproducerea neautorizata a textelor sau imaginilor de pe acest site este interzisa.

10 argumente pro

1. Pe vremea lui Ceausescu, locurile de muncă erau asigurate pentru toată lumea, în funcţie de pregătirea fiecăruia. Au existat cazuri când oameni fără serviciu au fost luaţi de pe stradă şi angajaţi în câmpul muncii. Aşadar, nu era şomaj.

2. Într-o proporţie covârşitoare, în perioada Ceauşescu nu exista problema locuinţelor pentru populaţie. Se construia într- un ritm susţinut, iar din moment ce erai angajat, oportunitatea obţinerii unei locuinţe era aproape garantată. Garsonieră pentru o persoană, apartament cu două camere pentru tinerii căsătoriţi, care – ulterior – pe măsura măririi numărului de membri ai familiei, se putea transforma într-un apartament cu 3 camere.

3. Securitatea individului era mult mai bine asigurată faţă de ziua de azi. Se fura mult mai puţin, numărul jafurilor sau al crimelor era sensibil mai mic faţă de cel actual, iar atunci când se întâmpla aşa ceva, foarte puţini erau cei care ştiau de existenţa acestor fărădelegi. Populaţia era “protejată” în acest fel, permanentizându- se impresia că statul are grijă de cetăţean.

4. Aproape toate obiectivele majore ale industriei şi infrastructurii României s-au realizat pe vremea aceea: Transfăgărăşanul, tunelul de la Bumbeşti-Livezeni, autostrada Bucureşti- Piteşti, metroul bucureştean ,Canalul Dunăre – Marea Neagră, sistemul hidroenergetic, centrala atomoelectrică de la Cernavodă, marile combinate siderurgice, sisteme de irigaţii, şantiere navale, reţeaua electrică, reţeaua feroviară etc.
Una din marile realizări ale “epocii de aur” a fost inaugurarea metroului bucureştean, pe 16 noiembrie 1979, în prezenţa Elenei şi a lui Nicolae Ceauşescu

5. Sistemul de pensii era foarte bine pus la punct, cumulul pensiilor fiind rezonabil pentru orice persoană, care îşi putea asigura, astfel, o bătrâneţe liniştită financiar. În plus, statul suporta o foarte mare parte din costul utilităţilor (lumină, apă, telefon, gaze, întreţinere), spre deosebire de ziua de azi, în care aceste facturi îngroapă cetăţeanul cu un venit mic.

6. Concediile erau, în multe cazuri, asigurate de angajator. Practic, statul acorda – prin fabrici şi întreprinderi – bilete gratuite sau foarte ieftine, în staţiunile din România, unde omul de rând se putea duce, împreună cu familia, în timpul concediilor.

7. Sistemul de învăţământ era gratuit, iar şcoala era un reper în viaţa copiilor şi a familiei. Spre deosebire de ziua de azi, înainte de 1989 copiii învăţau carte, profesorii ştiau să predea, aşa că nivelul intelectual al celor care terminau o unitate de învăţământ era mult mai ridicat decât e acum.

8. Sistemul de sănătate era gratuit. Statul se obliga prin lege să asigure îngrijirea cetăţeanului, costul consultaţiilor sau al spitalizărilor fiind suportat de sistem.

9. În primăvara lui 1989, Ceauşescu a reuşit plata întregii datorii externe a României, cifrată la circa 10 miliarde de dolari, spre deosebire de guvernanţii de azi, care se tot împrumută de la străini.

10. Sistemul lui Ceauşescu nu permitea propagarea, decât la scară foarte redusă – cu precădere în rândul studenţilor străini – a reţelelor de distribuţie a drogurilor.
In 1973, a permis infiintarea de joint-venture cu participare de capital occidental. Din primul an existau 20 de astfel de firme. Volumul schimburilor comerciale cu Occidentul aproape s-a dublat: de la 28% in 1965, la 45% in 1974. Intre anii 1971-’75, Romania a inregistrat o rata anuala de crestere a PIB-ului de 11,3%, neegalata niciodata. Orasele au devenit santiere, propaganda nu mai prididea sa anunte inaugurarile de fabrici si uzine, aparute ca ciupercile dupa ploaia de capital occidental.

S-au construit masiv blocuri: numai intre 1981-’85 s-au dat in folosinta peste 750.000 de apartamente cu termoficare si apa calda. In anii 1965-’70, mutarea populatiei de la sat la oras, ca efect al industrializarii, era considerata un fenomen de dorit.

In 1984 a fost inaugurat Canalul Dunare-Marea Neagra, dupa o munca de noua ani. Canalul (de 64 km, scurteaza drumul catre Marea Neagra cu 400 km) avea taxe prea mari ca sa poata fi atragator pentru navigatori (1 $ SUA pentru fiecare tona de incarcatura) si pare tot un act de independenta, dar fata de URSS, cu care Romania impartea Delta Dunarii. In 1985, au inceput lucrarile la Casa Poporului, care urma sa devina sediul partidului si al guvernului.

„Oamenii o duceau mult mai bine atunci decât acum: puneau bani deoparte, aveau suficient pentru a duce o viaţă normală, îşi permiteau să-şi cumpere ce aveau nevoie.”
PETRE ROMAN, fost premier al României în perioada 1989-1991

Ceausescu la 27 de ani, era membru in conducerea UTC si apoi al CC al PMR; la 28 de ani – instructor de partid la Constanta si in Oltenia; la 29 de ani – deputat in Marea Adunare Nationala (dupa ce mobilizase in circumscriptia sa electorala, din Olt, trupe motorizate care sa-i „convinga” pe alegatori sa introduca in urne buletinele de vot completate dinainte de comunisti); la 30 de ani – subsecretar de stat la Ministerul Agriculturii (unde a inceput colectivizarea silita); la 31 de ani – ministru adjunct al apararii, sef politic al armatei si apoi general politruc cu specializare la Moscova; la 36 de ani – secretar al CC (un post-cheie in partidele comuniste, ocupandu-se de organizarea partidului); la 37 de ani, la cel de-al doilea Congres al PMR, a fost primit ca membru in Biroul Politic, insarcinat cu supravegherea interna de partid a Internelor, Securitatii, Armatei, Procuraturii si Justitiei (s-a folosit de aceasta pozitie pentru crearea unui sistem de pile, instalandu-si oamenii in posturi-cheie din partid).
La congresul din 19-24 iulie, care trebuia sa valideze alegerea Biroului Politic, cei 1.357 de delegati l-au ales pe Ceausescu in functia de prim-secretar al CC al PCR. La 47 de ani, Ceausescu, cel mai tanar conducator politic din Europa, si-a inceput mandatul in forta: PMR a revenit la vechiul nume, PCR. Dupa numai o luna s-a schimbat si denumirea tarii: Romania a devenit, din republica populara, republica socialista.

Curand turismul politic in Romania a devenit o moda. Cel care a deschis sezonul in 1967 a fost Richard Nixon, viitorul presedinte al SUA. In acelasi an, Corneliu Manescu, ministrul de externe roman, a devenit presedintele Adunarii Generale a ONU. Ceausescu intorcea vizitele. In 1973 a fost apogeul vizitelor sale in strainatate: Iran, Pakistan, Olanda, Italia, RFG, Iugoslavia, SUA, Vatican, URSS, Maroc, mai multe state din America de Sud.

La Vatican, papa Paul al VI-lea i-a spus (26 mai 1973): „Excelenta, rugam Cerul sa binecuvanteze activitatea dumneavoastra, pe care noi o urmarim cu mult interes, si am dori sa ne considerati niste umili sprijinitori ai politicii dumneavoastra de independenta si suveranitate, pe care o duceti cu atata consecventa.”

Nicolae Ceausescu a cunoscut-o pe Lenuta Petrescu in 1939, la o manifestare de la Cercul Cultural al Muncitorilor.

A fost dragoste la prima vedere; Lenuta era tanara, frumoasa, cu doi ani mai in varsta decat el, membra a organizatiei tineretului comunist – raspundea de Sectorul 2 Bucuresti, sub numele conspirativ Florica. Sapte ani mai tarziu, s-au casatorit, au avut trei copii (Valentin, Zoe si Nicu) si aveau sa ramana impreuna 50 de ani.

62 comentarii leave one →
  1. martie 30, 2012 13:26

    Fara sa fiu membru al Partidului unic (ceea ce nu a avut influente decat asupra faptului ca nu am primit Recomandarea partidului pentru a ma inscrie la Doctorat), eu am trait mai bine pe vremea respectiva !
    Eram unul din cei cca. 30 arhitecti care isi desfasurau activitatea de conceptie-proiectare in judetul Hunedoara, aveam un salariu BUN (la care mai adaugam intre 30 – 50% prin munca in acord global), aveam doi copii care invatau gratuit si invatau BINE, aveam in fiecare an si in aceiasi perioada a verii (sfarsit de iulie-inceput de august) concedii de odihna la Marea Neagra (Mamaia), primisem un apartament de 3 camere imediat dupa ce m-am prezentat la post, apoi un apartament de 4 camere dupa nasterea celui de-al doilea copil (de alt sex decat primul)…
    Daca ar sta in puterile mele, l-as invia pe Ceausescu si l-as mentine in viata si in deplinatatea atributiilor inca DOAR 5 ani, sa-l vad ce ar putea face dintr-o Romanie care in 1989 nu mai avea datorii !!!
    Iar pentru actualii, m-as oferi sa le fac GRATUIT proiectul (si sa asigur si consultanta tehnica in executarea proiectului in cauza) unei INCHISORI DE MAXIMA SIGURANTA, cat mai incapatoare ca numar de locuri, cu toate facilitatile moderne dar cu celule de maximum 5mp (2 m x 2,5 m) !

    Apreciază

  2. martie 30, 2012 17:59

    @Minel Dobrei, bine ai venit !!!

    Apreciază

  3. resiga permalink
    aprilie 1, 2012 18:40

    Aveti perfecta dreptate domnule Ninel cei care vorbesc prostii de acea vreme sunt hotii cei carora nu le mergea deloc bine ,faceau puscarie ,dar tot ei sunt acum DIZIDENTI !

    Apreciază

  4. aprilie 1, 2012 21:48

    Bine ai venit, Resiga!

    Apreciază

  5. dan permalink
    aprilie 5, 2012 14:47

    este evident ca se traia mai bine! de ce nu scrii mai mult despre Nicu Ceausescu? a fost un om special!! am avut onoarea sa-l cunosc si ii pastrez amintiri foarte frumose.

    Apreciază

  6. aprilie 5, 2012 18:26

    @Dan, scrie tu daca-l cunosti si eu public

    Apreciază

  7. Stela permalink
    aprilie 10, 2012 13:04

    Daca se traia mai bine pe vremea lui Ceausescu? ……nu asta-i problema! Dupa parerea mea, era un sistem care functiona, fara sa mai repet ce a spus d-l de mai sus . Acum e haos. Si e haos pentru ca haos e si in capul tuturor celor care cred ca ei pot schimba ceva. Odata ce ne-am ridicat fusta, asta e! Nu cred ca mai crede cineva ca se putea continua in contextul european de atunci dar nici ceea ce am facut noi (exagerati ca intotdeauna, ca doar asa este natia noastra) nu a demonstrat in vreun fel ca Ceausescu a facut numai rau. Ceausescu nu a inventat comunismul , sa fie clar. Ceausescu a fost un comunist care a crezut in ideologia partidului si si-a facut treaba ca atare. Si sa nu-mi spuna mie vreun purtator de carnet de partid ca nu a crezut in comunism sau ca nu l-a avantajat in vreun fel sau altul. Dupa moartea lui Dej , mi-aduc aminte si acum cu toate ca eram in cls I, toata perioada care a urmat pana prin anii 77 a fost o perioada de avant economic si nu-i statea capul nimanui la faptul ca eram comunisti sa nu. Poate acei care intr-adevar au fost victime ale PC dinainte de Ceausescu, sa fi avut partea lor de dreptate si de sentimente revoltatoare la adresa sistemului si ca urmare dorinta de a se desprinde de tot ce insemna comunism. Restul romanilor si aici intra marea majoritate cred ca in acea perioada nu si-ar fi dorit alta oranduire. Da, in preajma anilor 80 viata romanilor a devenit grea, dureros de grea dar nu Ceausescu a fost unicul vinovat . Vinovati au fost toti cei care l-au mintit, l-au incurajat in multe greseli si s-au folosit de puterea lor exagerand toate directivele care veneau de sus. Si aceia au venit dupa 89, Si iata-ne dupa 20 de ani , saraciti, dezbinati, plini de ura si vrajba, fara dorinta de a mai trai, fara speranta si scarbiti de tot si de toate (bine nu intra aici si toti burtosii cu creierul cat nuca , toti parvenitii care au avut un singur gand de megalomanie. Ii doresc lui Iliescu sa-l ingroape Gelu Voican Voiculescu si cand va ajunge acolo sus sa fie intampinat de Ceausescu. Parca vad inginerasul cum o sa-i pupe bombeul la pantofi.

    Apreciază

  8. aprilie 15, 2012 16:06

    Reblogged this on pongogonzo.

    Apreciază

  9. iunie 21, 2012 22:58

    CUM RADE EL ACOLO IN GROAPA,DE TOATA PROSTIA ROMANILOR!DACA UN CISMAR A CONDUS O ROMANIE,CUM SA NU POATA CIOCOII CU LICEU SI FACULTATE SA DUCA LA VALE O INTREAGA ROMANIE??!!!!!!!!!!!!!!!

    Apreciază

  10. Antonio Banderas permalink
    august 5, 2012 23:08

    „Restul romanilor si aici intra marea majoritate cred ca in acea perioada nu si-ar fi dorit alta oranduire”

    eu am fost utc-ist dar pcr-ist n-am vrut sa ma fac din motive personale (nu din convingere) iar atunci nu mi-m dorit alta oranduire.

    atunci chiar in anii de austeritate (dar am prins si o perioada buna desi eram copil) ma simteam mult mai liber ca acum in lumea „libera” insa doar dupa ce m-am stabilit in vest si am trecut de pragul euforiei am avut marea revelatie. procesul era insa ireversibil.

    fara sa fi stiut ce a propus ceausescu atunci, eu mi-am impus ca in viata mae sa nu fac datorii asa incat la ora actuala sunt mult mai liber decat altii.

    Apreciază

  11. Antonio Banderas permalink
    august 5, 2012 23:41

    „Vinovati au fost toti cei care l-au mintit…”
    Sie eu credeam la fel. Ajungand sa vad cat se minte in Germania mi-am dat seama ca in Romania acelor vremuri nici nu se putea vorbi de minciuni.

    Ceausescu ne tot vorbea de independenta si libertate dar eu nu l-am inteles. Acum insa cand vad ce a mai ramas din Romania de altadata si cum se stinge de pe harta lumii pot sa-mi inchipui de unde ne era dictata soarta.

    Apreciază

  12. Antonio Banderas permalink
    august 6, 2012 00:05

    „Si iata-ne dupa 20 de ani , saraciti, dezbinati, plini de ura si vrajba, fara dorinta de a mai trai, fara speranta si scarbiti de tot si de toate…”

    Aceasta mi se pare cea mai mare pierdere. Nu banii, nu fabricile etc ci oamenii si mai ales calitatea umana. Incet incet se vor stinge toti cei care mai au curajul sa nu minta iar generatia tanara o sa fie dresata dupa cum vor fi interesele

    Apreciază

  13. septembrie 6, 2012 16:50

    NICOLAE CEAUSESCU ? Este si va ramane un mare erou al poporului roman ! De sigur ca se traia mai in siguranta inainte de ’89 _ aveai un loc de muna asigurat , o locuinta , un salariu care iti asigura o viata tihnita (daca erai om linistit , nu lichea!) . Ca s-au facut sacrificii ? Da ! Insa de ce ? Pentru a se plati datoriile ! Dobanzile erau mari si cu tendinta de crestere . Capitalistii nu erau bucurosi in cazul in care nu mai aveai datorii ! Ceausescu a creat un precedent in acest sens _ nu le-a convenit de loc imperialistilor ! Cred ca asta , in primul rand , i-a adus moartea !
    Eu n-am fost membru de partid inainte de 1989 _ nu am meritat !! E adevarat , l-am injurat si eu pe presedintele Romaniei de atunci , iar acum imi fac MEA CULPA !
    S-au facut si greseli in asa zisa epoca a comunistilor _ tare as dori sa nu se repete greseli-
    le in caz ca , comunistii vor reveni din nou ! Se constata tot mai mult ca poporul roman , mai putin acei ce au tras foloase de pe urma inlaturarii respectivului sistem , adica conducatorii actuali si clientela acestora (numeroasa) , doreste revenirea comunistilor la putere !!!!!!!!!!!
    Pai , ce mai asteptati !? Forta poporului e de neanvins !

    Apreciază

  14. Popescu permalink
    decembrie 28, 2012 09:35

    Un prostanac si o prostanaca. Ar fi putut sa nu moara daca la congresul 14 ar fi spus „..trebuie sa adaptam relatiilii de productie la noili conditii…..” Poate ca nu se creea dezordine si poate ca se producea si la noi miracolul chinezesc

    Apreciază

  15. COSTEL permalink
    februarie 14, 2013 20:21

    Problema sociala foarte bine gandita pentru ca toti locuitorii tarii sa beneficieze de o casa,un loc de munca invatamant, asistenta sociala etc.Eu unul nu aveam grija zilei de maine singurul stres era ca trebuie ca a doua zi sa ma duc la lucru dupa o …

    Apreciază

  16. Andrei permalink
    februarie 16, 2013 12:58

    Ceea ce a facut Ceausescu pentru Romania,nu stiu cati vor mai putea face asta.Imi aduc aminte cate lucruti bune a facut Ceaucescu,cate locuri de munca,cati oameni fericiti.El a facut blocuri,sosele,si-a iubit enorm tara.Hotii acestia care sunt la putere,nu sunt in stare nici macar sa vopseasca ce a facut Ceausescu.Un regim ca acela nu cred ca va mai avea Romania

    Apreciază

  17. Andrei permalink
    februarie 16, 2013 13:00

    Pe vremea aceea nu conta ca esti a lu X sau a lu Y , daca stiai carte erai primit, nu ca acum,doar copii milionarilor sunt primiti.Atunci aveai ce sa pui pe masa,nu duceai grija zilei de maine.In schimb,acum,nimanui nu-i pasa de tine,esti singur…

    Apreciază

  18. cornea cristian permalink
    martie 6, 2013 14:16

    Mama mea pe vremea lui ceasca a mers sa primeasca alimente pe ratie cum facea orice roman , si a dorit sa ia lapte , dar a fost refuzata si femeia care impartea a dat de alimentele altora( lapte) in special celor cu pile. Avea doi copii de 1 respectiv 2 ani.Daca ai fost contemporan cu anumite evenimente din istorie nu inseamna ca le cunosti mai bine decat unul care nu este contemporan cu ele.

    Apreciază

  19. cornea cristian permalink
    martie 6, 2013 14:18

    Ceausescu a distrus toate fabricile din romania

    Apreciază

  20. cornea cristian permalink
    martie 6, 2013 14:22

    In toate fabricile din Romania ( in special Timisoara) , exista o mare criza de muncitori. O spun din propria experienta.

    Apreciază

  21. alex permalink
    iunie 10, 2013 18:31

    ce imi ofera mie statul acum ? am 26 de ani si astept un copil , unde sa ma mut ? stau cu parintii si sotia mea …..castig 1400 lei din care imi orpeste banca 600 din cauza unui hot care mi-a facut un credit pe nume ….la cine sa ma plang ? unde sa ma duc ? ce sa fac ?

    Apreciază

  22. nico permalink
    septembrie 22, 2013 15:09

    Adevarat conducator si om de stat ,patriot ,a ridicat tara dintr-o stare de agricultura rudimentara intr-o agricultura mecanizata cu fiecare palma de pamant lucrata .A construit uzine pentru productia de tractoare si masini agricole ,a industrializat fiecare coltisor al tarii astfel ca a tinut cont de resursele solului ,subsolului ,energetice si forta de munca .A construit orase intregi sosele poduri ,viaducte ,canale transfagarasanul ,magistrale de cale ferata .A avut grija de oameni nu de caini ,de homosexuali si de altii care au practici impotriva naturii. A creat un sistem de pensii viabil cu fonduri suficiente ,nu s-a furat din banii de pensii de sanatate si din oricare suma ce a fost alocata dezvoltarii. Astazi totul s-a naruit dintrun sistem pus in functie si existent pana in ’89 care ajunsese la perfectiune .Asa cum scrie cartea sfanta „nu va ramane piatra pe piatra „si va veni sfarsitul lumii .Iata ca fabricile noastre nu mai sunt nici beton pe beton si prevestesc sfarsitul lumii. Voi care o duce-ti extraordinar de bine astazi ,iar alti mananca din gunoaie din lipsa de a-si castiga existenta NU VA GANDITI LA CE POATE URMA ?

    Apreciază

  23. octombrie 8, 2013 14:52

    aveam doar 13 ani cind l-au ucis! CRIMINALII!!! nu am vazut in cei 13 ani ce vad acum (vad in televior caci traiesc departe de casa) :saracie in tara..democratie?! care? te uiti ca sunt de toate …centri comerciali enormi….de toate…lumea moderna? ….dar bani de unde sa ia saraca lume? copiii vad pizza…..sunt multi care nici sa guste nu pot…sunt portocale……banane….cu ce sa le cumperi?….eram multumita pe vremea mea macar nu le vedeam! pe vremea mea se dadea medalie daca luai un 10 la scoala, aveai cadou vacanta la mare daca terminai anul scolar cu 10 ! acum ce ai? nici caiete sa mergi la scoala!
    CRMINALI cei ce l-au ucis!!!!

    Apreciază

  24. guzurla permalink
    martie 18, 2014 20:23

    regret din inima regimul Ceausescu.ce s-a intamplat in dec 1989 nu a depins de noi,cei multi,care acum suferim.de ce suferim noi,cei multi?pentru ca oranduirea asta capitalista nu e pentru toata lumea.este doar pt cine prinde trenul la momentul potrivit

    Apreciază

  25. Mihai B. permalink
    aprilie 2, 2014 21:46

    Daca era asa de „patriot” si „ingrijorat” Ceausescu sa-si plateasca datoriile externe, de ce a construit animalul ala de Carcasa Poporului, fix cand noi stateam la cozi si luam mancare cu buletinul, iar gazul nu mai venea iarna decat noaptea de la 12 la 6?
    Care constructie a costat cat metroul si Transfagarasanul la un loc.

    Apreciază

  26. nicola permalink
    aprilie 21, 2014 19:13

    Muntii nostri , aur poartà si noi cersim din poartà-n-poartà !
    Pe vremea lui Ceausescu si-a comunistilor , eram singuri stàpâni ai tàrii noastre , acum suntem sclavi iarà , în vechiul nost pàmânt !
    Omagiu lui Nicolae Ceausescu si comunistilor români !

    Apreciază

  27. Marian permalink
    mai 10, 2014 20:47

    Am 21 de ani , am terminat liceul, am luat bacalaureatul , si apoi am inceput sa imi caut de munca. Doar ca m-am lovit de o mare problema: 1.nu sunt suficiente locuri de munca.2. Nu am experienta.3.trebuie sa ma recomande cineva pentru a ma putea angaja. Si 4. Pe langa faptul ca primesc doar salariul minim pe ecomonie adica in jur de 700 de lei voi fi incadrat la jumatate de norma. In urma cu 26 de ani tatal meu avea aceasi varsta . Terminase scoala luase examenele iar dupa o saptamana se ducea la munca. Asa ca dezamagit de ceea ce am intalnit in tara mea am ales sa o parasesc. Am venit in Uk . Nu stau cainii cu colacii in coada nici aici dar macar ai multe oportunitati si mult mai mult sprijin daca vrei sa muncesti. Referitor la politica din Romania sunt prea tanar sa comentez, insa parerea mea este ca tara noastra va fi destramata complet in urmatorii ani. Pentru ca eu personal nu stiu de unde o sa scoata guvernantii bani pentru a putea plati toate imprumuturile pe care le fac. UE pentru tarile sarace este exact cum sunt camatarii. Ne dau pentru ca stiu ca nu avem cum sa ii dam innapoi. Iar cand o sa vina data scadenta o sa intre peste noi o sa ne ia totul iar noi o sa fim sclavii lor. Doamne fereste de asa ceva, dar asta e parerea mea.

    Apreciază

  28. radu glontz permalink
    iulie 28, 2014 12:44

    ceausescu, pe care de aici incolo il voi numi ceasca , a fost un ignar, un grobian si un imbecil. si cu asta am spus totul. cei ce-l idolatrizeaza sunt fie naivi din cale-afara (strungari care oricum erau someri odata cu robotizarea), fie securisti,comunisti si profitori

    Apreciază

  29. august 3, 2014 14:31

    1. se faceau raportari mincinoase despre indeplinirea planului. ceausescu stia dar se facea ca nu stie.2. se fura si atunci. 3. se muncea pe sponci si se mintea la greu.4 se traia in ghetouri unde fiecare il spiona pe celalat.5.cozi la produsele de baza.6 curent electric si apa calda si gaze cu ratia. cateva ore pe zi. 7 mijloace de trensport in comun putiine si supraalomerate. 8 strazi gaurite ca dupa bombardament. 9 iluminat public inexiistent. 10. cultul personalitatii impins pana la absurd in scoli si institutii. 11. cantarea romaniei devenita cantarea cuplului ceausescu. granite inchise. kenedy spunea ca un conducator care isi tine poporul prizonier nu poate fi un conducator bun. se murea a greu in spitale. nu existau medicamente si tratamente . nu exista vata si spirt. nu gaseai lapte praf pt nou nascuti. politica aberanta a natalitatii care a dus la moarte a mii de femei din ccauza avorturilor considerate ilegale. securitatea si politia folosite ca institutii de opresiune. libertatea de gandire si de exprimare interzisa. libertatea presei decii si a voastra celor care il ridiicati in slavi aici , era un moft. nu puteai circula cuu autoturismul personal decat din doua in doua duminici. asta daca gaseai benzina.cumparai o dacie prapadita dupa o viata de rate. asa si o casa. adica un apartament in ghetourile comuniste. si mai pot continua pana maine. dar mi-e lehamite. de ce nu emigrati voi in koreea de nord. acolo comuunismul a atins apogeul. veti fii feriiciti.

    Apreciat de 1 persoană

  30. septembrie 20, 2014 17:26

    Ceausescu a fost,este si va fi un erou!

    Apreciază

  31. Victor permalink
    octombrie 27, 2014 17:46

    haideti sa facem un nou partid, ceva de genul PCR, dar cu o mentalitate mai democrata, ce ziceti PCDR?

    Apreciază

  32. bic permalink
    decembrie 7, 2014 10:08

    Pe vremea lui ceausescu oamenii traiau mai bine, intr adevar.Erau locuri de munca, se dadeau locuinte de servici.Copii se nasteau caci era interzis chiuretajul uterin.Ceausescu a fost un geniu in politica.E doar o parere.

    Apreciază

  33. decembrie 24, 2014 09:11

    Daca era asa de bine, de ce a cazut Ceausescu asa cum a cazut?

    Apreciază

  34. decembrie 24, 2014 09:13

    Nu ma moderati prea tare, fiindca eu sunt comunist. In mod obiectiv, sunt de partea voastra. Poate ma si contactati la tel 0765 326 789. As dori o colaborare intre voi si PAS.

    Apreciază

  35. decembrie 25, 2014 09:06

    era „nasol”..nu aveam droguri, Gay, Valentine day, proxeneti, pedofili, pornografie ,bulangii,,prostitutie,aditivi alimentari, farmacii la 200 metri,violenta, dezmat televizat, curve politice, diaspora antiromaneasca,bauturi contrafacute, mancare falsificata,medicamente falsificate,catedrala neamului..600 de paduchi in parlament,casa regala care zau nu stiu cum se descurca sa traiasca …criminali, talhari, politisti si magistrati corupti, propietate privata -avere- pe care sa nu trebuie sa o justifici prezumandu-se ca este licita…cate lipseau…bine ca am intrat in randul lumii civilizate si avem de toate…

    Apreciază

  36. decembrie 25, 2014 10:30

    da,era mult mai bine! noi am vrut libertate si iata ca am dobandit-o
    dar numai pt cine poate roade oase(ciolane cu muuuulta carne).regretele sunt tardive,nu mai putem face nimic si suntem si ffff lasi noi am ales si alegem in continuare,se pare ca suntem masochisti.. pacat de tara asta……………pacat!

    Apreciază

  37. decembrie 30, 2014 22:29

    Pai atunci de ce l-au ucis romanii? de ce s-a gaurit steagul? de ce?
    De ce aia care-l regreta voteaza cu aia care l-au ucis, Iliescu si FSN-ul sau nenorocit?
    In noaptea asta stateati la coada la carne, unt, lapte sau erati la somn cu 20 de izmene pe voi in blocul fara apa calda sau fara lumina ma.
    Ce bine se traia pe vremea lui Ceausescu.

    Apreciază

  38. decembrie 30, 2014 22:30

    si-a batut joc de popor, tinut in izolare, intuneric, foame si era bine pentru unii. de ce a facut economii la benzina si la toate, ca sa aibe ce fura astia de acum?
    in fapt aia care traiau bine si atunci si care au vrut sa traiasca ei mai bine, fara sa tina cont ca distrug Romania si poporul, aia conduc acum Romania, tradatorii de tara

    Apreciază

  39. februarie 18, 2015 03:45

    Da da. Era bn pt uni care era sus k si acuma dar oamenii de rand care stateau la cozi interminabile si se rugau da doamne sa mai prind ceva lapte paine etc.A fost perioada cand „furtul”a fost ridicat la rang de sport national nu furai sau nu aveai pile nu mancai aveai banii da mureai de foame. Tot era bn organizat trebuia sa iti masori cuvintele cand deschideai gura.Toata lumea avea de munca daca o fabrica avea nevoie de 100 de angajatii el punea 500 sunt persoane care povestes k norma pe 3 zile o faceau in 2 ore .. De violurii nu spune nimeni nimic avorturii si lumea care era persecutata. Daca treceati prin asa ceva nu va mai era dor de comunism. Ia un bilet cu destinatia coreea de nord de dragul vremurilo bune sa vedetii cum mai e si facetii comparatia cu respect

    Apreciază

  40. aprilie 16, 2015 15:43

    cei care lauda iobagia sau sclavia faronica a foametei si frigului sunt cei care nu au sta macar o noapte la coada la iaurt ,la tacamauri, si nu s a au calcat in picioare cand aparea cand si cand banane, portocale….s a m d. CLONAREA A CREAT ROMANII NOI, TRANSGENETICII DE CARE S A SPERIAT BOIERUL SPIRITULUI,NEAGU DJUVARA!

    Apreciază

  41. Adrian permalink
    august 2, 2015 11:45

    of, Doamne, ca nu va mai treziti, nici dupa 25 de ani! ati ramas aceeasi oameni fara initiativa, care abia se tarau printr-o scoala cu note de 5, dupa care asteptau sa le dea partidul un apartament in care apa calda curgea 2 ore pe saptamana, mai mult calaie (asta daca aveai noroc) si un serviciu in cadrul caruia sa semnati condica si sa frecati menta! v-au indoctrinat bine, si-au atins scopul, daca si dupa 25 de ani ii plangeti! si stiti de ce sistemul democratic e la un nivel jalnic in Romania? tot din cauza voastra, nostalgicilor, pt ca se perpetueaza aceleasi metehne: noi ne facem ca muncim, ei se fac ca ne conduc, furam in continuare cat se poate si ne plangem!

    Apreciază

  42. octombrie 11, 2015 14:41

    Cred ca autorul a fost activist de partid cu functie mare, fiindca vorbeste de lucruri ne mai auzite de mine pentru aceea perioada si anume utilitati si concedii gratuite, platite de stat
    Sper sa nu-mi stearga comment-ul
    Sa o luam pe rand
    1 Somaj Nu se vorbea despre asta, nu erau statistici, dar cred ca era f mic, astfel se sustineau pensiile. Nemultumiri existau, dar erai intr-un fel silit sa muncesti, desi meritai un loc mai bun, ocupat de altii care au aveau PileCunostiinte Relatii
    2 Locuinţele nu se acordau asa la orice salariat, ci la muncitorii de care aveau nevoie, specialisti, cadrele tehnice sa isi cumpere si se astepta, uneori ajungeau copii la 10-15 ani si nu primisera
    3 Securitatea populatiei Hoti nu prea existau, ca bogati erau doar putini, se stie cine si astia erau paziti,adica activisti, securisti, directori. La cei obisnuiti care reuseau o lovitura venea Ilicitul inaintea hotilor
    4 Industrie. Infrastructura si Agricultura La inceput au avut profit mare, mijloacele fixe erau luate cu japca, iar mai apoi care mergeau bine ajutau cumparand produse nevandabile de la cei in dezastru, personalul tehnic suporta deasemenea pagubele, muncitorii nu, ca sa nu se revolte, taranii carau paine cu sacii pe tren de la oras
    5 Pensii Vorbeste de cumulul pensiilor, n-am auzit ca populatia sa aibe mai mult de o pensie, decat cu exceptiile stiute
    6 „Concediile erau, în multe cazuri, asigurate de angajator. Practic, statul acorda – prin fabrici şi întreprinderi – bilete gratuite sau foarte ieftine” MINCIUNI Cu bileteastea, mancai la o cantina in care alunecai pe slin-ul cimentului, tacamuri murdare din aluminiu, paine neagra putina, iar mancarea niste laturi, dar pentru acele vremuri mergeau
    7 Invăţământ din scoli si universitati era bun, era disciplina, nu aveai drepturi, doar obligatii. si aici opera PileCunostRelatii
    8 Sănătatea Era foarte „gratuit’, mai ca acum, Kent-ul si cafeaua reprezenta numai una din ele, a 20 parte din salariu si era obligatoriu de fiecare data, cand te duceai la dentist La ginecolog sau intrerupatoarele de sarcina dadeai salarii (copii se cresteau greu) si de multe ori si viata.
    9 Datoria externa se platise din martie si noi tot prost o duceam
    10 De droguri nu se vorbea, ca sa nu dea idei
    – Ccrestere a PIB-ului de 11,3%, neegalata niciodata. Dau un exemplu: daca ai 0 lei si apoi 1 leu poti sa zici ca ai creste de 1000 de ori sau mai mult, de la 1 la 2 lei ai 100%. Deci la PIB mic poti trece cu o crestere mica, la un procent mare La un PIB mare e greu sa realizezi cresteri procentuale mari
    – Mutarea populatiei de la sat la oras – se mutau ca la tara erau muritori de foame, furau boabele de cereale in sticle de plastic, obiectele industriale se dadeau numai cu produse agricole la schimb plus bani: bec= oua si bani
    – Puneau bani deoparte: nu aveai ce sa cumperi, casa decat una, masina asteptai 10 ani, TV si multe numai cu aprobari inclusiv Alain Delon-uri

    Apreciază

  43. Paul permalink
    noiembrie 1, 2015 21:50

    Sunteți toți niște uituci, ați uitat dece ați ieșit în strada în decembrie 1989 și m-ai ales dece v-au murit copii și frații la revoluție. Nu a fost mai bine. Nu stiați altceva! !

    Apreciat de 1 persoană

  44. Iulius permalink
    noiembrie 14, 2015 08:13

    @Mindoiu Florin Numai aberatii ai spus! Si pt ca asa ai inceput zic si eu ca tine „hai sa o luam pe rand”:
    1. Somaj. Nu exista deoarece toate locurile de munca erau prinse intr-un sistem de repartitii. Pt toti absolventii, atat de liceu cat si de facultate. Invatamantul era planificat riguros, se stia clar cati contabili, cati doctori, cati ingineri, cati strungari, cati tractoristi trebuie in economie, bazat pe pensionari si proiectele de dezvoltare. Nimic nu era la intamplare.
    2. Locuintele. Ba da, se acordau la fiecare salariat. Serios acum, gandeste inainte sa emiti tampenii de genul „uneori ajungeau copii la 10-15 ani si nu primisera”. Pai si aia cu copii de 10-15 ani unde locuiau? Sub poduri? In corturi? Locuinte se construiau la fel, planificat pe baza de prognoze. Cind se stia ca in 3 ani, de exemplu, se va finaliza constructia unei fabrici cu 500 de angajati, deja se incepea contruirea a 200 de apartamente, plus cateva camine de nefamilisti. Se luau in calcul si cati navetisti vor fi, etc. La fel totul era planificat, pt ca oamenii sa se simta demni, nu ca acum sa vina bancile si sa arunce familii in strada.
    3. Securitatea populatiei. Chiar asa, nu aveau hotii ce sa fure? Pai pe vremea aia oamenii avea mult mai multe economii ca acum, si bunuri mult mai valoroase. ma refer la majoritate, nu ca acum doar cativa imbogatiti. Adevarul, de fapt, e ca atunci oamenii nu erau nevoiti sa fure, cum sunt acum. Aveau servicii, erau inclusi in societate, aveau un rost, deci ce motiv i-ar fi indemnat sa riste tot si sa inceapa sa fure, sa dea in cap la altii. Acum au motive, ca incep copii sa planga de foame, si nu au ce sa le puna pe masa, normal ca o iau razna si incep sa fure sau sa jefuiasca.
    4. Industrie si agricultura. Au luat cu japca pe dracu. Ca nu aveau ce. Romania era inainte de comunism o tara preponderent agrara, tot ce au luat cu japca au fost mosiile boierilor, ceva boi si un plug de la chiaburi si cam atat. De la marea masa a taranilor nu au luat nimic pt ca nu aveau ce sa ia. Majoritatea taranilor nici nu aveau cu ce sa se incalte si traiau in bordeie sub pamant intr-o stare semianimalica. Atat de mare era asuprirea bogatilor si asa nedreapta era societatea. mai apoi in perioada comunista industria si agricultura erau extrem de planificate si ele. Nu se producea nimic anapoda, totul avea acoperire atat in consumul intern cat si pentru export. Da, eram nevoiti sa exportam foarte mult pt ca trebuia sa achitam daune de razboi Rusiei, iar mai apoi capitalistii ne impusesera sa platim datoriile si dobanzile uriase. Da le-am platit!
    5. Pensii. Pensionarii aveau suficienti bani sa traiasca linistiti. Chiar era o problema, studiata recent de fapt, ca lipsa de griji si preocupari ducea la o senilizare mai rapida. Pensionarii de obicei locuiau cu unul dintre copii, si singura lor grija era sa isi ingrijesca nepotii cat erau copii lor la servici. Tatal meu era medic balneolog. Ei bine, pe vremea aceea erau statiunile balneoclimaterice pline ochi, tot timpul anului, de pensionari. Daia „amarati” si fara pensii cum zici tu. Nu isi cumulau pensiile pt ca nu era cazul, pt ca aveau toata pensia bazata pe o continuitate in munca. Probabil te referi la cumulul pensiei cu salariul, dar te-ai exprimat defectuos. Ei bine, pe vremea aia nu aveau nevoie sa lucreze dupa ce s-au pensionat, pt ca le ajungea pensia pe deplin. Chiar strangeau si bani si isi ajutau copii cand era nevoie, de ex sa isi ia masina. Oricum pe vremea aia parintii aveau bani sa isi tina copii si la facultate si sa le cumpere ce le trebuie ptt inceputul in viata, mobila, etc. Nu ca acum cand studentele sunt nevoite sa faca videochat sau sa se prostitueze si studentii sa fure pe internet ca sa poata sa isi plateasca facultatea.
    6.Concedii. Iar vorbesti tampenii. Am zis mai devreme, tata era medic intr-o statiune balneoclimaterica. Tu ai idee ce mancare era? In primul rand nu erau „cantine” ci restaurante cu ospatari. Erau cateva feluri de mancare incluse in „meniul zilei” (sintagma ce s-a perpetuat pana in zilele noastre). Toate mancarurile erau gatite din alimente sanatoaase, naturale, fara E-uri si aditivi, si toate includeau carne. Probabil ai tai isi faceau concediile la puscarie si ti-au povestit de cantina de acolo. Hotelurile erau ok, nu foarte luxoase, ca pe vremea aia exista o decenta sociala, nu ca acum, lux orbitor pt bogati si mizerie pt restul. Litoralul si statiunile montane renumite erau plin de straini, e drept strainii aveau un tratamen preferential, dar nu cu foarte mult peste nivelul turistilor romani. Insa strainii aduceau valuta in tara si era normal sa fie rasfatati pt a reveni si in alti ani. Ei se alegeau cu distractia , iar Romania cu banii.
    7. Invatamantul era superb, dovada ca in momentul actual Romania are in randul tinerilor peste 50% analfabetism functional (adica stiu sa scrie si sa citeasca, dar nu inteleg ce titesc si nu isi pot exprima ideile in scris). Pe vremea aia exista respect fata de profesori, fata de scoala, se citea foarte mult, se studia, era emulatie si mintea tinerilor se dezvolta. Distractii erau si atunci cu carul, mai multe ca acum chiar, si evident mai frumoase. Discoteci in vacante la bunici, tabere scolare, tabere tematice. Ca tanar aveai o viata plica, asta insemnand si ca tinerii invatau ce inseamna sa culegi mere sau cartofi, ce inseamna sa sudezi sau sa faci plase dee sarma si tot felul de activitati extrascolare. Nimeni nu a murit din asta, ci erau experiente noua ce se adauga la personalitatea tinerilor de atunci.
    8. Sanatatea. Asa cum am zis, tata era doctor. As fi ipocrit sa nu recunosc ca nu primea cafea si Kent. Normal ca primea. Si bani primea, evident. Dar nici un medic nu conditiona in vreun fel actul medical de primirea acestor atentii. Le era frica de militie sa faca asa ceva de nu mai stiau de capul lor. Asta era situatia de atunci, medicii erau prost platiti, cred ca aveau jumatate din salariul unui strungar, daca nu mai putin. Cei care dadeau cadouri, incepand de la gaina, oua, si terminand cu tigari si ness stiau asta, si era ca o cutuma deja. Era si o forma de asi arata aprecierea fata de medic. Si oricum primeau incomparabil mai mult decat dadeau. Primeau sanatate, de la un om care studiase pe branci 10 ani de zile (6 facultate+4specializare) pt a fi capabil sa ii vindece de boli. Si din toate suferintele umane boala e pe primul loc. Problema e ca aceeasi situatie a medicilor s-a perpetual si in zilele noastre. Tot cu salarii umilitoare sunt, evident cei care au mai ramas inca in Romania.
    9. Da, pt ca voia sa acumuleze ceva bani, sa imprumute pe altii si sa le luam noi dobanzi. Plus ca se obisnuise asa, si dupa mine a fost o greseala asta. Putea sa faca o relaxare in ce priveste conditiile generale. Si pe de alta parte presiunea incetase in Martie abia, deci de cateva luni. E greu dupa atatia ani sa schimbi brusc un mod de trai, ssau un modul de functionare a societatii. Inertia in astfel de situatii, o inertie normala si obiectiva, e foarte mare.
    10. Droguri. Ba se vorbea din plin, ca exemplu negativ referitor la societatea capitalista. Esti fericit acum ca se drogheaza copii?
    11. Stai tu linistit ca nu era pib-ul asa mic. Si oricum, atat cat era, era in visteria poporului, nu in conturile catorva miliardari.
    Mutarea populatiei de la sat la oras a fost o consecinta a mecanizarii/modernizarii agriculturii si dezvoltarii industriei. Plus calificarea superioara a tinerilor datorita invatamantului bun. Ma bucur totusi ca taranii tai, aia de mureau de foame, aveau sticle de plastic cu care furau boabe de pe camp. Probabil erau calatori in timp si veneau din viitor, pt ca eu nu am vazut pe vremea lui Ceausescu nici o sticla de plastic. Da’ daca zici tu asa e… aveau sticle de plastic. Oricum eu stiu ca taranii aia muritori de foame aveau curtile pline de pasari, porc de craciun (+porcul ce il dadeau la stat), vite, lapte, oua. Butoaiele pline cu vin si tuica. Aveau case mari, isi tineau copii in licee si facultati. Dadeau alimente copiilor de la oras, chiar si cand copii nu aveau nevoie. da ma rog, probabil faceau casele alea mari cu boabele furate in sticle de plastic.
    Masina 10 ani!? Acum inteleg de ce te bucuri ca acum sunt droguri… le gasesti mai usor! Pentru masina asteptai 3-4 ani. Asta daca erai chiotros si voiai sa o iei doar din fabrica. Pt ca toti oamenii normali mai puneau 10 mii si isi cumparau masina (tot noua) de la altul. Sau luau Oltcit in cateva luni. Sau cumparau o masina veche, adica o masina cu 20-30 de mii de km. Televizoare color tot asa, pe final aveau deja foarte multi oameni. Alain Delon-uri habar nu am cat asteptau oamenii. Eu am vazut ca toata lumea purta asa ceva si nu parea sa fi stat prea mult sa astepte. Adica aveau si cate 2-3. Probabil de la al cinci-lea in sus se astepta un an-doi.

    Apreciază

  45. decembrie 10, 2015 23:39


    https://polldaddy.com/js/rating/rating.js
    https://polldaddy.com/js/rating/rating.jsnu ma poti contrazice ..mama nu a fost membra PCR si a luat in anii 70 apartament 3 camere si garaj in Cluj cu rate descrescatoare pe 25 ani…in ’89 rata era de 18 lei….lucra ca si asistenta medicala la TBC…mergeam la mare de 2 ori pe an si la munte iarna…un bilet de 12 zile cazare si ams ala Hotel Bucuresti Mamaia era 850 lei. in 79……mergeam cu trenul la clasa 1 caci tata era sef de district la L9 Cluj…nici el nu era membru de partid….mergeam la Mamaia..Saturn..Olimp…..apoi la Herculane era si mai ieftin la tratament prin sindicat ..la Olanesti…Caciulata…ai mei ma luau cu ei…la Sinaia iarna….si Busteni,…..am vizitat toata Moldova….Oltenia si Dobrogea cu Delta..asta pina in ’87…..dupa 90 am fost la mare in 94 ,2007 si in 2015…din 90 nu am ami treusit sa vizitez Moldova…..Drobeta…Craiova..etc…………nu vorbesc de anii 84..89..cei mai grei…vorbesc de anii 65- 82…………deci domnule de ce dezimformezi? ce naiba se intimpla vrei sa ne faci mincinosi………a da am uitat am fost si in Bulgaria de multe ori si in Iugoslavia si in Ungaria,Cehoslovacia ,Polonia si RDG…………nu am reusit sa merg in Rusia ..doar mama cu tata au vizitat Rusia………..!

    Apreciat de 1 persoană

  46. decembrie 29, 2015 07:12

    felicitari celui care a creeat acest blog!

    Apreciat de 1 persoană

  47. Musat Ionut permalink
    februarie 28, 2016 20:13

    Fara sa ma lansez in cine stie ce polemica,pe scurt,DA,se traia mai bine.

    Apreciază

  48. antohi permalink
    martie 5, 2016 13:53

    Bai duculeano tu esti tata?
    Bai inadaptatule nucereai tot tu informatii pe un alt forum cum sa iei certificat de handicap?
    Cum sa se trIasca bah mai bine pe vremea la animalu ala de ceashka?

    Apreciază

  49. Madalina permalink
    aprilie 3, 2016 08:15

    Nicolae Ceausescu…nu mi se pare cine stie un om important.

    Apreciază

  50. nelu z permalink
    iunie 24, 2016 19:23


    https://polldaddy.com/js/rating/rating.jsUnde esti tu Prezidenteeee ,sa ne vezi in ce hal am ajuns !sa ne plangi de mila !

    Apreciază

  51. ALEX permalink
    octombrie 8, 2016 13:08


    https://polldaddy.com/js/rating/rating.jsMa gandeam că băgați si 10 argumente contra (fiind prima vizita pe acest site).

    Apreciat de 1 persoană

  52. gabi permalink
    iulie 8, 2017 12:37


    https://polldaddy.com/js/rating/rating.jsExtraordinar…bine detaliat.
    Este evident…ca acea perioada a fost de aur…in comparatie cu ceea ce traim astazi.
    Am regretat si voi regreta…ceea ce s a intamplat. Niciodata nu am putut accepta modul cum Ceausescu a fost eliminat. Ceea ce traim astazi…este reversul medaliei.

    Apreciază

  53. Foarte bine era pe vremea comunismului cand mureau oamenii de foame permalink
    mai 11, 2018 06:32

    „In plus, statul suporta o foarte mare parte din costul utilităţilor (lumină, apă, telefon, gaze, întreţinere).”
    Da, statul suporta o parte din costul utilitatilor aproape inexistente, lumina canci, apa calda sa ajunga pt o persoana aia e, plm faceti economie da-va drq, gaze pula

    Apreciat de 1 persoană

  54. Gica permalink
    august 18, 2019 20:53

    Nu ma mira ca sint unii care il pling pe Ceausescu. Cind a murit Stalin au fost unii detinuti din Gulag care au izbucnit in plins. Unii oameni sint irationali pur si simplu. Adevarul e ca am fi acceptat orice, numai sa scapam de el, asa devenise viata noastra de nesuportat. Unii emit idea ca nu stia, ca nu a fost informat corect de gradul de mizerie din tara. Stia el, iar daca nu stia tot vina lui era, ca nu voia sa stie. pai cozile nu erau la vedere? Un tiran si o analfabeta proasta au dus tara la mizerie. Si au murit drept, caci asta era justitia comunista pe care si ei au aplicat-o altora. Asta zic si eu karma. i-a impuscat sistemul pe care l-au creat, caci judecatorii au fost esalonul doi de comunisti.

    Apreciat de 1 persoană

  55. Kuhn Alexandru permalink
    februarie 20, 2021 20:55

    Am trait din plin acele triste vremuri. Nu as vrea sa le mai traiesc. Erau lipsuri peste tot: alimente pe cartela sau la cozi interminabile, caldura in apartamente aproape deloc, apa calda aproape niciodata, curentul se intrerupea in fiecare seara, televiziune numai 2 ore (si atunci ,,cuvantari si indicatii,,), benzina in batjocura (30 l vara, 15 l iarna si se statea si 8 – 10 ore la coada). De obicei se oprea circulatia iarna la prima zapada. Pasapoarte aproape deloc (uneori in tarile socialiste). Si sa nu uitam masacrul oredonat de Ceausescu la Timisoara, Bucuresti si alte orase.

    Apreciat de 1 persoană

  56. mai 23, 2023 01:24

    Adevărul e la mijloc

    Apreciază

  57. mai 23, 2023 01:36

    Vă mulțumesc tare mult d-le Marian Dumitru! Than you!

    Apreciază

  58. mai 23, 2023 01:37

    Marian Dumitrum, mulțumesc!

    Apreciază

Trackbacks

  1. Noutati 2014 | CE-I CU NOI? – un blog educativ despre comportamentul uman
  2. Se trăia mai bine pe vremea lui Ceauşescu? | Lupul Dacic
  3. De când a căzut regimul comunist,mulți români nu au înțeles ce e cu capitalismul |
  4. De când a căzut regimul comunist,mulți români nu au înțeles ce e cu capitalismul | .::: CALIN ADRIAN :::.

Lasă un comentariu

Descoperă mai multe la Nicolae Ceauşescu Preşedintele României 1965-1989. Sit oficial 🇧🇪

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura