Skip to content

Elena Ceaușescu era o iubitoare de modă, oricât de ciudat ar părea. Prefera Chanel, îi plăceau blănurile şi avea consilier de imagine

6 septembrie 2012

Mulți spun că felul în care se îmbrăca nu arăta deloc vreo ”aplecare” către fashion, că hainele ei arătau aproape toate la fel, dar se pare că lucrurile stăteau cu totul altfel. Cel puțin dacă este să ne luăm după declarațiile cineastului Pantelie Tuțuleasa, fost operator de film al familiei Ceaușescu, suținute de un punct de vedere al prezentului , aparținând criticului de modă Alin Gălățescu

Momentul august 1969, când Nixon, primul preşedinte american care vizita România-o ţară socialistă, a spus „Să trăiască prietenia romano-americană!” a fost foarte important pentru Ceaușescu. Apăruse o oarecare deschidere către vest, iar în România sufla un aparent aer de libertate. Ceaușescu începuse să se răsfețe în braţele Occidentului (cu Moscova în coaste, totuși).

Revistele de modă de pe plaiul mioritic reproduceau modele de fuste mini, rochii lungi de seară şi pantaloni evazaţi, chiar şi haine de blană pentru femei din Paris sau Milano. Taiorul Chanel devine preferatul Elenei Ceauşescu, modelele fiind copiate în fabricile noastre. ”Chanel reprezenta moda perfectă pentru femeile din cadrul Partidului. Era un stil clasic. Sigur că se mai inspirau din Neckerman, dar de exemplu la capitolul încălțăminte Guban Timişoara era la loc de cinste”, spune Pantelie Tuțuleasa.

Eleganţă, feminitate şi naturaleţe!

”Majoritatea hainelor Elenei Ceausescu erau facute în Romania, la APACA, erau replici după mari branduri, în special Chanel, dar să știți că avea și unele piese vestimentare originale, de brand!”. Elena Ceaușescu prefera ținutele clasice, ”totuși există fotografii cu ea în care stilul vestimentar este deosebit! Sună incredibil, dar să stiți că nu era chiar atât de necioplită, îi mergea mintea și era pasionată de ce se poartă în Occident. Doar că nu o arăta…”, mai spune Pantelie Tuțuleasa. ”Existau situații în care schimba ținutele vestimentare de mai multe ori pe zi și, printre altele, avea multe haine de blană!”, mai adaugă cineastul.

Criticul de modă, Alin Gălăţescu subliniază că Elena Ceauşescu urma două tendinţe în modă: ”Una era clasică, potrivit vârstei şi formelor sale alcătuită din deux-pieces şi una formală, atunci când era invitată să ia cina alături de Nicolae Ceauşescu, într-un cadru oficial. Hainele ei erau adaptate în funcţie de eveniment, iar rochiile ţesute cu fir de aur de exemplu sunt un mod de a imita ţinuta invitaţilor străini”.

Criticul de modă este categoric: ”Rochiile Elenei Ceauşescu denotă eleganţă, feminitate şi naturaleţe! Soţia dictatorului a fost cu siguranţă consiliată ce vestimentaţie să poarte atunci când erau programate întâlniri cu oficiali ai Casei Regale Britanice sau din ţări arabe”. Da, chiar a fost consiliată, iar mărturia vine din partea lui Tuțuleasa, care, dincolo de părerea criticului de modă, a avut nenumărate ocazii de a sta efectiv în preajma acestei femei, și de a-i observa ținutele: ”Avea întotdeauna în preajmă un consilier de imagine, instruit la Moscova și la fosta școală de guvernante Notre Dame din București”.

În bej, la 70 de ani

„Pe 7 ianuarie 1989, de ziua ei, când a împlinit 70 de ani, era îmbrăcată în deux pieces de culoare bej”, își amintește Tuțuleasa. În Mircea Eliade nr.50 – colţ cu Primăverii, acolo unde se află vilă care reprezenta odihna Ceaușeștilor, dăinuie o vastă garderobă. În dressing – o cameră cam cât un apartament, plină cu dulapuri ”băgate” în perete, se află garderoba comună a soţilor Ceauşescu (sau, mai bine zis, ce a mai rămas din ea). ”Acea garderobă, cât ar părea de absurd, e istorie”, subliniază cineastul.

În dulapul cu pălării – vizibil nepurtate, vedetă este pălăria Dior (se pare că Elena Ceauşescu nu a purtat nici măcar o dată această pălărie). În dulapul cu pantofi sunt aproximativ trei perechi cu tălpile aproape tocite… În rest, multe haine amestecate, al cărui rost nici nu se mai ştie, având parcă 1.000 de feţe.

Invidioasă pe Raisa

Se pare că Elena Ceaușescu era cam invidioasă pe Raisa Gorbaciova, soția liderului sovietic (pe atunci) Mihail Gorbaciov. Dacă a fost acuzată adesea de lipsă de feminitate, iată că motivul invidiei acesteia mergea, printre altele, pe unul dintre banalele principii ale feminităţii: Raisa era mai bine îm¬brăcată! Cum să concurezi, tu, Elena, cu cea pe care presa italiană, de exemplu, o numea „La risposta russa a Lady Di”? Savantul de renume mondial pălea în faţa stilului celei care era considerată cea mai elegantă primă doamnă din istoria URSS (toate soţiile diplomaţilor sovietici încercau să o egaleze la capitolul eleganţă vestimentară).

Foarte interesată de parfumuri şi de cosmetice, o egala doar pe soţia lui Hruşciov, Nina – care era departe de idealul femeii so¬vietice, fiind pasionată de parfumurile occidentale şi de pictura impresionistă. La prima vizită în Franţa a cam dat programul peste cap pentru a asista la prezentările de modă!

L-a vizitat pe Yves Saint Laurent, cu care a întreţinut o conver¬saţie lejeră (în franceză, bineînţeles), între¬bându-l, printre altele, şăgalnic: „Câte kilograme trebuie să aibă o femeie ca să vă poarte modelele?”, Raisa ştiind foarte bine că mă¬su¬rile ei corespundeau modelelor creatorului de modă: 86-70-89 (conform jurnalistului fran¬cez Bernard Lecomte).

”În decembrie 1989, Raisa Maksimovna se afişa într-un taior roşu la Vatican. S-ar putea ca Elenei să-i fi displăcut tocmai imaginea în oglindă, dar o imagine cu mult mai bună, şi oglindă de calitate. ”Numai Raisa putea să coboare dintr-un Rolls Royce cu steguleţ sovietic pur¬tând rochie de satin alb şi pantofi aurii”, completează Tuțuleasa. ”Adevărul este că Elena Ceauşescu, femeie ca de telenovelă, cu invidii uri bruşte, nu ar fi putut”…

Reclame
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: