Skip to content

Sondaj AvanGarde: Ceausescu, mai iubit, mai patriot, mai inteligent, mai apropiat de popor, un sef de stat mai bun, un conducator mai bun, decat Basescu

19 Septembrie 2012

Sondaj AvanGarde: Nicolae Ceausescu, mai apreciat decât Traian Basescu

Grupul de studii socio-comportamentale Avangarde, condus de sociologul Marius Pieleanu, a facut public un raport de cercetare referitor la perceptia bucurestenilor asupra unor subiecte politice de actualitate – precum conflictul mai mult sau mai putin tacit dintre Presedintie si Casa Regala – dar si fata de o serie de personalitati istorice ale Romaniei.

O analiza comparata a calitatilor – Traian Basescu vs. Nicolae Ceausescu – a relevat o serie de observatii interesante din partea bucurestenilor, cu atat mai obiective cu cat nostalgia fata de regimul comunist nu reiese din cercetarea sociologica Avangarde. In acelasi timp, Regele Mihai, readus in centrul atentiei publice de recenta aniversare a celor 90 de ani de viata, atinge cote ale increderii rar intalnite in sondajele de opinie ce-i vizeaza pe actualii politicieni. Toate aceste, in contextul optiunii explicite pentru capitalism si a unui puternic curent republican.

Sondajul a fosr realizat in perioada 23 octombrie – 11 noiembrie 2011

Casa Regala si monarhia

Mai mult de jumatate dintre respondenti au incredere in familia regala, dar doar 28% si-ar dori reinstaurarea monarhiei.


METODOLOGIE

Volumul eşantionului a fost de 900 persoane adulte de 18 ani şi peste, iar tipul eşantionului – probabilist, stratificat. Eşantionare a fost realizata prin selecţie probabilistă a punctelor de eşantionare şi a persoanelor. Selecţia gospodăriilor s-a făcut dupa metoda “random-route”, iar cea a persoanelor, după regula “persoana din gospodărie care şi-a serbat ultima ziua de naştere”.

Esantionul este reprezentativ pentru populatia adultă neinstituţionalizată a Municipiului Bucureşti cu o eroare maximă tolerată de +/- 3,2% , pentru un interval de încredere de 95 %.

Interviurile s-au realizat faţă în faţă, la domiciliul respondenţilor. Au fost verificate 600 chestionare aplicate, telefonic şi la domiciliul respondentului.

No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: