Sări la conţinut

Generalul Stănculescu: in ’89 am dat lovitura de stat din cauza presiunii externe. Am continuat acţiunile care fuseseră amplificate din exterior. Ion Iliescu a jucat atunci pe cartea Rusiei.

aprilie 16, 2013

stanculescuVictor Atanasie Stănculescu, 85 de ani, mărturiseşte că avea legături cu reprezentanţi ai serviciilor secrete occidentale în perioada 1980-1990, pe vremea când conducea Departamentul Înzestrării din MApN.

General şi fost ministru al Apărării în ziua în care Ceauşescu a fugit, Stănculescu se află acum în penitenciarul din Jilava, condamnat pentru omor deosebit de grav săvârşit prin reprimarea revoluţiei de la Timişoara. Stănculescu recunoaşte că Ion Iliescu l-a protejat în perioada în care era preşedinte, iar procurorul general al României din acea perioadă a jucat în favoarea sa.

Victor Atanasie Stănculescu a preluat puterea, ca ministru al Apărării înainte de fuga lui Ceauşescu, în dimineaţa de 22 decembrie, când le-a şi cerut soldaţilor să revină în cazărmi. Această lovitură de stat avea mai mulţi clienţi politici în acele zile: „Puteam să aleg între Ion Iliescu, aflat pe poziţii, Ilie Verdeţ, care era dispus să facă repede un guvern recondiţionat, Constantin Dăscălescu, despre care aveam informaţii că vrea să cheme Marea Adunare Naţională. Eu mă gândisem însă la Mihai Botez, dar nu ştiam de unde să îl iau“.
ELENASTAN1
De ce l-aţi trădat pe Ceauşescu?

V.A.S.: Pentru că în acele momente România era în pragul unei iugoslavizări, din cauza presiunii externe, chiar înaintea dezmembrării propriu-zise a Iugoslaviei, dar şi pentru că eram în pragul unui război civil. În al treilea rând, ţara era plină de agenţi străini.

Deci v-aţi hotărât să-l trădaţi pe 22 decembrie?

V.A.S.: Da, am văzut că altă soluţie nu era, fie continuam acţiunile care fuseseră amplificate şi din exterior, dar şi de dorinţele unora de a se reabilita, fie încercam să oprim dezastrul.

Cine voia să se reabiliteze?

V.A.S.: Vă dau exemplul cel mai relevant: generalul Nicolae Militaru, care fusese dat afară din armată şi făcut, din comandantul Armatei Bucureşti, adjunctul ministrului Construcţiilor, în momentul în care s-a aflat că fusese partizan al GRU –Directoratul principal de spionaj, structura de spionaj militar a Moscovei din 1918 până acum (n.a).

Acest lucru s-a întâmplat după încercarea de răsturnare a lui Ceauşescu din 1978 în care a fost implicat, dar, potrivit WikiLeaks, într-o telegramă clasificată a Ambasadei Statelor Unite la Bucureşti se descrie şi o altă încercare de asasinare a lui Nicolae Ceauşescu din 23 mai 1974. Vă aduceţi aminte de aceste lucruri?

V.A.S.: Ştiu despre mişcarea din armată condusă de Militaru şi de alţi câţiva generali, care erau legaţi de structurile ruseşti, dar nimic despre ce s-ar fi întâmplat în 1974.

Vreţi să spuneţi că singurul complot împotriva lui Ceauşescu despre care aţi auzit este cel la care a participat Militaru?

V.A.S.: Am auzit şi despre Scrisoarea celor 6.

Dvs. v-aţi gândit vreodată la posibilitatea răsturnării lui Ceauşescu?

V.A.S.: Nu.

În afară de Nicolae Militaru, care într-un fel a fost adversarul dvs. personal, cine ar mai fi vrut să se reabiliteze în decembrie 1989?

V.A.S.: Ceilalţi pe care i-a adus Militaru lângă el, este vorba despre 25 de generali care fuseseră pensionaţi toţi pe criteriu de vârstă, nu politic, dar care aveau în comun faptul că studiaseră la Moscova.

Generalul Militaru a fost numit ministru al Apărării imediat după condamnarea la moarte a cuplului Ceauşescu de către Ion Iliescu, pe atunci şef al Frontului Salvării Naţionale, care a preluat puterea politică. Făcea şi el parte din grupul celor care studiaseră la Moscova.

V.A.S.: Da, s-a şi văzut care au fost consecinţele imediate.

Până în 22 decembrie 1989, când l-aţi trădat pe Ceauşescu imediat ce v-a numit ministru al Apărării, i-aţi fost loial?

V.A.S.: Eu am fost loial României.

Până pe 22 decembrie 1989 aţi fost de acord cu tot ceea ce făcea Ceauşescu şi i-aţi respectat ordinele?

V.A.S.: Nu.

Vreţi să spuneţi că aţi avut momente în care v-aţi revoltat?

V.A.S.: Da, când m-am dus la Timişoara şi am văzut ce se întâmplă acolo nu am mai fost de acord cu el.

Aţi fost trimis la Timişoara pe 17 decembrie 1989?

V.A.S.: Da, dar nu de Ceauşescu, ci de ministrul Apărării, Vasile Milea.

Care respecta un ordin dat de Ceauşescu.

V.A.S.: El m-a trimis să văd nu doar care este influenţa mişcării de la Timişoara, ci şi pentru lucruri mai tehnice, fiindcă se încheia anul bugetar şi trebuia să vedem care este stadiul livrărilor de către industria din Timişoara.

După şedinţa din 17 decembrie a Comitetului Politic Executiv, unde Ceauşescu şi ceilalţi au luat decizia reprimării revoltei de la Timişoara, dvs., împreună cu alţi generali de armată, miliţie şi Securitate, aţi fost trimişi să puneţi în aplicare acest ordin.

V.A.S.: Acest ordin nu există nicăieri, mai puţin în hotărârile justiţiei, fiindcă nu există nici un martor care să fi spus că eu am primit ordin să trag.

Înainte de 22 decembrie au murit la Timişoara 73 de oameni şi au fost răniţi mai mult de 300. Nu vă simţiţi în nici un fel responsabil faţă de ceea ce s-a întâmplat atunci?

V.A.S.: Ba da. Mă simt responsabil că nu am putut să opresc acest lucru. Prea multe nu aveam de făcut. Când am ajuns la Timişoara, ni s-a spus să nu intrăm în oraş că se trage. Ordinul se dăduse deja de la Bucureşti.

Dvs. sunteţi inocent, nu vă aduceţi aminte de nimic?

V.A.S.: Îmi aduc foarte bine aminte că nu am putut ajunge la Comandamentul Diviziei din Timişoara pentru că fusese atacat.

Aveţi remuşcări pentru cei care au murit la Timişoara în perioada în care dvs. aţi fost trimis acolo?

V.A.S.: Am remuşcări şi îmi pare rău.

Dar pentru înăbuşirea mişcării studenţeşti din 1956 de la Timişoara?

V.A.S.: Nu, pentru că atunci nu am fost implicat deloc.

Dar eraţi la Timişoara în perioada represiunii din ‘56.

V.A.S.: Am fost trimis la Timişoara în 1952, eram şeful Statului Major Artilerie nr. 38, şi eram într-adevăr la Timişoara în ’56, dar generalul Dragnea era şeful Corpului 38 Armată, care s-a ocupat nemijlocit de această activitate.

Au fost agresaţi şi duşi la închisoare aproape 3.000 de studenţi.

V.A.S.: Eu nu am fost implicat.

Generalul Dan Voinea povesteşte că i-aţi fi spus ministrului Milea, înainte să plecaţi, următoarele: “Lichidez tot, ca în 1956”.

V.A.S.: Invenţii.

Aţi avut o carieră de succes în perioada regimului comunist.

V.A.S.: Am avut fiindcă atunci când au fost aduşi mulţi oameni noi pentru refacerea armatei, eu eram deja un om cu un trecut politic bun pentru dosar, pentru că trecusem pe la Şantierul Tineretului Bumbeşti-Livezeni.

De ce v-a înaintat în grad Ceauşescu în timpul invaziei sovietice din Cehoslovacia, în 1968?

V.A.S.: Pentru că la Marele Stat Major eram şeful Direcţiei Organizare, Mobilizare, Planificare, Înzestrare, Încorporare şi răspundeam de mobilizarea armatei. Am condus 12 sau 13 variante de mobilizare parţială şi două variante de mobilizare totală pentru a face faţă celor 22 de divizii ale Bulgariei, Ungariei şi URSS. Fiecare din aceste state ar fi avut interesul să vină în România.

Când aţi fost contactat pentru prima dată de serviciile secrete străine?

V.A.S.: După ce am devenit şeful Direcţiei Economice din MApN, deci între 1980 şi 1989. Reprezentanţii acestor servicii străine veneau la mine sub forma unor industriaşi.

Era deci vorba despre servicii secrete occidentale?

V.A.S.: Da, voiau să vadă ce pot cumpăra.

Discutaţi cu ei şi altceva?

V.A.S.: Erau destul de ermetici în ceea ce priveşte colateralele pentru care veniseră.

Vă trăgeau de limbă?

V.A.S.: În general voiau să afle dacă sunt pro sau contra. Şi nu cred că au reuşit să afle.

Până când n-au aflat nimic despre opţiunile dvs.?

V.A.S.: Până pe 22 decembrie, dar nici eu nu am avut încredere în nimeni în jurul meu. Am fost un fel de lup singuratic.

În anii ’80 eraţi în amiciţii cu ataşaţii militari occidentali acreditaţi la Bucureşti. Aceste relaţii erau încurajate sau tolerate de conducerea politică?

V.A.S.: Ambele. Eram în relaţii bune cu ataşaţii militari din SUA, din Franţa, din Japonia, din Marea Britanie etc. Toţi ataşaţii militari îşi făceau program să se vadă cu şeful departamentului Înzestrare pentru a afla ce producem, cât vindem, ce vindem, cui vindem, cu ce preţ vindem. Îi invitam la expoziţiile pe care le organizam ca să nu fiu nevoit să le fac expuneri individuale.

Totuşi, legăturile cu ei erau permanente, discutaţi şi politică?

V.A.S.: Şi nu doar cu ei, şi cu ambasadorii, fiindcă eram maestru de ceremonii al vânătorilor pe care le organiza MApN. Organizam vânători pentru corpul diplomatic şi ataşaţii militari.

Era deci o politică să-i cultivaţi pe diplomaţii occidentali?

V.A.S.: Nu. Aşa se întâmpla.

Securitatea vă urmărea în această perioadă?

V.A.S.: Da. Eu nu m-am ferit de Securitate, ci de cercetarea celor din exterior.

După ce vă întâlneaţi cu aceşti diplomaţi din state membre NATO, deci adversare, făceaţi rapoarte despre discuţiile avute?

V.A.S.: Nu eram obligat.

Nu trebuia să le spuneţi nici superiorilor dvs. despre aceste discuţii?

V.A.S.: Vorbeam despre aceste discuţii cu şeful Marelui Stat Major şi cu ministrul.

Diplomaţii străini pe care-i întâlneaţi nu erau interesaţi înainte de 1989 să afle amănunte despre politica internă sau despre ideile lui Nicolae Ceauşescu?

V.A.S.: Poate, dar nu cu mine.

Înaintea ultimului Congres al PCR din toamna anului 1989 eraţi pe lista celor propuşi să facă parte din Comitetul Central (CC), dar ulterior aţi fi fost retras pe baza unui raport al Securităţii din care ar fi rezultat că aţi fi avut legături cu un serviciu secret străin. Dvs. aţi vorbit la un moment dat de MI-6, serviciul secret britanic.

V.A.S.: Da, m-am întâlnit cu unii reprezentanţi, care au venit aici să facă afaceri şi care au intrat în cercurile înalte din Bucureşti şi au participat inclusiv la vânătorile organizate de MApN.

Generalul Pacepa, care era convins de implicarea masivă a sovieticilor în Revoluţia din 1989, spunea că Nicolae Ceauşescu a fost împuşcat în stil KGB.

V.A.S.: Nu ştiu ce înseamnă stilul KGB.

Adică după un proces sumar.

V.A.S.: Nu e singurul caz în istorie.

Vă faceţi reproşuri pentru felul în care aţi organizat procesul lui Ceauşescu?

V.A.S.: Acum e prea târziu, nu trebuia făcut aşa.

Când v-aţi întâlnit prima dată cu Ceauşescu?

V.A.S.: În 1968, când m-a avansat.

Îl admiraţi?

V.A.S.: Era comandantul Armatei Române.

Vă era frică de el?

V.A.S.: N-am avut niciodată senzaţia de frică, nici măcar aici în închisoare.

Cine a declanşat Revoluţia, grupul disidenţilor lui Iliescu, agenţii Securităţii, forţe din afară sau a fost o revoltă populară?

V.A.S.: Au intrat în ţară 4.000 de turişti ruşi în 1989, iar 1.000 din ei au plecat abia la finele anului 1990.

Nici Armata, nici Miliţia, nici Securitatea nu au făcut nimic atunci când şi-au dat seama de numărul mare al acestor turişti?

V.A.S.: Invazia era mai mare decât forţele implicate în repre­siune. 4.000 de oameni erau prea mulţi pentru capacitatea Securităţii de urmărire operativă.

Din datele existente, de fapt, dvs. aţi dat în 1989 o lovitură de stat.

V.A.S.: Aşa spun unii istorici.

Pentru cine aţi dat această lovitură de stat?

V.A.S.: Întrebaţi-i pe cei care spun asta.

Este evident că aţi dat o lovitură de stat, pentru că dvs. aţi preluat puterea chiar înainte de fuga lui Ceauşescu, în dimineaţa zilei de 22 decembrie, după ce aţi fost numit ministru şi aţi ordonat retragerea armatei în cazărmi.

V.A.S.: Da, dar nu aveam pe cine să mă sprijin.

La cine v-aţi gândit atunci când aţi pus mâna pe putere? Cum v-aţi imaginat că ar trebui să se petreacă lucrurile mai departe? Aveaţi un scenariu?

V.A.S.: Eu puteam să aleg între Ion Iliescu, aflat pe poziţii, Ilie Verdeţ, care era dispus să facă repede un guvern recondiţionat, Constantin Dăscălescu, despre care aveam informaţii că vrea să cheme Marea Adunare Naţională. Eu mă gândisem la Mihai Botez, dar nu ştiam de unde să îl iau.

Aşa că l-aţi lăsat pe Ion Iliescu să se aşeze la butoane.

V.A.S.: S-a întâmplat.

După 22 decembrie 1989, deci după fuga lui Ceauşescu, au mai murit 1.000 de oameni. Ion Iliescu e responsabil pentru aceşti morţi?

V.A.S.: În primul rând Militaru, care avea deja ordinele şi planurile făcute de la Moscova.

Şi abia apoi Iliescu?

V.A.S.: Da.

Ion Iliescu a jucat atunci pe cartea Rusiei?

V.A.S.: Da, din momentul în care m-a înlocuit pe mine cu Militaru. După aceea, în februarie m-a rechemat, de teamă să nu fie dat jos tot de armată.

Aţi rămas în relaţii bune cu Ion Iliescu.

V.A.S.: Da, mi-a trimis cu o dedicaţie frumoasă cartea lui După 20 de ani, în care scrie că eram „cel mai“; ca dovadă că eram „cel mai“ sunt la închisoare.

Totuşi, Ion Iliescu v-a protejat cât a fost la putere.

V.A.S.: Da, într-adevăr: după prima condamnare, procurorul general Tănase Joiţa, îmi imaginez că la indicaţia lui Iliescu, a făcut recurs în anulare în care scrie pe 45 de pagini realitatea întâmplărilor de la Timişoara, adică faptul că am dat doar ordin să nu sune sirenele sau că am trimis pe cineva să se intereseze de numărul morţilor şi răniţilor. Joiţa cerea achitarea sau înapoierea dosarului la parchet.

Deci Iliescu v-a protejat.

V.A.S.: Da.

Cine a fost împotriva dvs.?

V.A.S.: Procesul care m-a adus la închisoare a avut loc după ce adevăraţii actori care au condus efectiv represiunea, pentru fiecare armă în parte, erau deja morţi.

În 1997?

V.A.S.: Da.

Mai există cele 10 casete cu secrete cu care aţi ameninţat odinioară? Pe cine incriminează?

V.A.S.: Nici nu mai ştiu pe unde sunt, nu incriminează pe nimeni, e o trecere în revistă a lucrurilor, un fel de jurnal pe care l-am filmat.

Ce fel de lucruri nu puteţi spune?

V.A.S.: Diverse; de la moartea lui Kennedy au trecut mai mulţi ani şi încă nu se spune tot, de ce să ne grăbim? Deocamdată eu sunt aici în închisoare şi mai am 9 luni de stat.

Aţi cerut graţierea.

V.A.S.: Cei de-acasă au insistat. În cererea către preşedinte am scris în final că „deşi nu am făcut…“, rog să fiu graţiat. N-aş fi vrut să cer să fiu iertat pentru ceea ce nu am făcut.

Aţi avut relaţii bune cu familia Ceauşescu, dovadă că aţi avut o carieră de succes. De care dintre ei eraţi mai apropiat?

V.A.S.: Vorbeam cu ei doar în cadru oficial.

Ce fel de relaţii aţi avut cu Elena Ceauşescu?

V.A.S.: Nici una, nu ştiu cine a inventat zvonurile şi propoziţia „Ai grijă de copii“.

Circulă pe internet poze cu dvs. şi Elena Ceauşescu, în care dvs. eraţi foarte curtenitor.

V.A.S.: Totdeauna când venea la expoziţiile militare îi sărutam mâna.

Avea ea vreo slăbiciune faţă de dvs.?

V.A.S.: Nu ştiu, îmi pare rău că n-aţi apucat să o întrebaţi.

27 comentarii leave one →
  1. Tomut Octavian permalink
    aprilie 16, 2013 17:52

    Nicolae Ceausescu a fost cel mai bun presedinte ai Romaniei. Un adevarat patriot care si-a iubit tara si poporul. A fost mintit mai tot timpul dar cu toate acestea a ridicat Romania din saracie si mizerie, a dezvoltat o economie bazata pe munca si nu pe specula. merita sa fie trecut in Istoria Romaniei si cunoscut de generatiile viitoare. Daca in istorie a avut loc un dictator si criminal ca Hitler, cu atat mai mult Nicolae Ceausescu ar trebuii trecut in Istorie si Epoca lui. Ce a Construit Ceausescu in 25 de ani nu au putut sa darame actualii cu tot sprijinul de afara in 23 de ani. S-au imbogatit si imbuibat din realizarile lui Ceausescu si cei de afara si cei din tara. Post mortem Ceausescu a reusit performanta sa faca din Romania una din tarile cu cei mai multi proprietary de locuinte. S-au dat moca de la stat catre fiecare locatar, pretul unui apartament fiind aproape onorific. Nu a gresit mai mult decat altii dar nu s-a inchinat nimanui. A fost un Roman adevarat, si merita sa-i cinstim numele si memoria.

    Apreciat de 1 persoană

  2. aprilie 16, 2013 17:56

    A fost membru KGB SI cia,un om de nimic

    Apreciază

  3. iunie 11, 2013 18:52

    Stimate administrator, am primit prin e-mail, acest articol. Am publicat un scurt fragment, specificând sursa, adică această pagină, https://ceausescunicolae.wordpress.com/2013/04/16/generalul-stanculescu-in-89-am-dat-lovitura-de-stat-din-cauza-presiunii-externe-am-continuat-actiunile-care-fusesera-amplificate-din-exterior-ion-iliescu-a-jucat-atunci-pe-cartea-rusiei/ , pentru ca cititorii să citească, integral, articolul. Având în vedere că blogul meu are peste 327.400 cititori, am constatat interesul uriaş, peste 400 accesări pagina blog, la acest articol. Întrebarea mea este: îmi permiteţi să preiau şi alte articole sau, dacă nu trebuia să public un fragment din acest articol, să şterg ? Reiterez, am primit prin e-mail artricolul, am publicat un fragment făcând trimitere aici. Cu stimă ET

    Apreciază

  4. Gheorghe UNGUREANU permalink
    iunie 15, 2013 10:22

    Exceptînd faptul că Președintele Nicolae Ceaușescu nu a fost ”un Roman”, cu un Romîn adevărat, un Dac desăvîrșit, comentariul tovarășului Tomut Octavian este corect și expresiv. Doresc să subliniez că PREȘEDINTELE CEAUȘESCU A FOST CEL MAI MARE CONDUCĂTOR AL POPORULUI DAC DIN TOATE TIMPURILE, despre care avem informații și dovezi de peste 30.000 de ani. Cît despre recunoașterea pe care i-o datorăm, este principala datorie a Comuniștilor, pe care eu mi-am împlinit-o cu mari eforturi realizînd: Comitetul Național pentru Cinstirea Memoriei Președintelui cel Mare, Nicolae Ceaușescu (în anul 74 e.d./1990 i.m.), organizarea și înscrierea oficială a Partidului Comuniștilor (23 martie 80 e.d./1996 i.m.), pagini multe dedicate în toate cărțile mele, articole și eseuri…
    Peceriștii, toți trădători ai Socialismului și devotați constructori ai Capitalismului, Imperialismului, Terorismului și Fascismului internațional, nu au avut și nu au nicio privire neînnegurată spre aceste împliniri.
    15 iunie 97/2013. Prof. Gheorghe UNGUREANU

    Apreciază

  5. mihai al n-lea permalink
    iunie 24, 2013 19:17

    Lucrurile rele s-au uitat, oamenii au pareri de rau pentru tineretea care a trecut si s-a consumat in regimul respectiv. Ceausescu poate ca a avut si intentii bune, dar faptul ca s-a inconjurat de foarte multi lingai si lichele si s-a zbatut cu mana de fier sa pastreze functionarea sistemului sovietic in tara noastra are ca rezultat ceea ce s-a intamplat dupa 1989. Cei care erau la butoane inainte au fost si dupa, dar cu consecinte mult mai grave pentru economia romaneasca.

    Apreciat de 1 persoană

  6. ianuarie 9, 2014 15:41

    Cum a fost Ceausescu cel mai mare conducator al poporului dac din toate timpurile? Unde ati trait ? Nu l-ati vazut ca era un om limitat, incapabil sa faca judecati de valoare si a omorat oameni destepti de care se temea sa nu-i ia puterea? De ce nu sunteti in stare sa vedeti ca lipsa lui de pregatire l-a descalificat nu numai pentru o functie asa demare dar ca om a fost un nimic imbuibat cu instructiii moscovite , habar nu a avut ce inseamna un adevarat presedinte si care ar fi fost rolul lui . N-a fost capabil sa vada ca poporul suferea de foame, de frig, sanatate si ca aceste lucruri impinse la extrem duceau catre o revolutie care din pacate a fost furata de alti comunisti din randul 2. Acest lucru a fost extrem de simplu pentru ei care stateau la panda si apoi sa pozeze in oamenii poporului care a fost ani de zile prostit de nici azi nu si-a mai revenit !Iliescu s-a dat de gol dupa a3-a aparitie la televiziune mintind unele lucruri pe care le spuses intr-un fel la prima aparitie pentru ca mai apoi sa schimbe placa. Nimeni nu a bagat de seama ori aproape nimeni pentru ca ar fi trbuit de pe atunci alungat si refuzat de poporul roman care era paralizat dupa toate cate se intamplasera si ei au profitat de asta .Si ce-au putut face din Romania , DOAMNE, DOAMNE !!!

    Apreciat de 2 persoane

  7. ianuarie 10, 2014 08:18

    Romanul are ceva in el, adus din afara: fie Rusiea, fie din alta parte, DAR STRAIN!!! O alta cale Ceausescu nici nu putea sa aiba. Totus , a fost unicul, care nu s-a lasat intimidat de colosul rus. A facut ceea ce spuneau in programul lor sovieticii. El , insa i-a intrecut, a investit in constructiile de locuinte mai mult ca oricine! Asta este un MARE merit si nimeni nu poate nega acest fapt! Lingaii sunt foarte buni actori, ei intra rapid in rol. Asta se vede excelent in Republica Mopldova, unde toti cei din nomenclatura sovietica au ajuns in fotolii. Istoria va mai vorbi despre perioada Ceausescu… Nu era lucs, dar minimul de viata era asigurat la toti…practic, toata populatia a fost improprietarita cu locuinte , e un succes mare pentru o tara …

    Apreciază

  8. civis rumanum sum permalink
    ianuarie 10, 2014 18:39

    El insusi, comunist convins, a pus tunurile pe taranii care refuzau colectivizarea à la russe. Ce-a iesit bun din asta ? Adica, reformulând, ma adresez adoratorilor nostalgici: sunteti chiori ?

    Apreciat de 1 persoană

  9. ianuarie 11, 2014 01:16

    toti vorbesc barfesc .dar am o singura intrebare mai poate cineva sa dea jos actuala mafie .ii intreb in general pe revolutionarii de cacat care se cred .bai cacati cu ochi (revolutionary)care va numiti aveti o valoare de un cante de ala ,niste bucatii de hartii ,pe care smecherii vau numit revolutionary ca sa mascheze lovitura de stat ,stii ce ma bucura ca e saracie in romanias si ar tebui si mai multa ,asa meritati de sclavi imputiti si o sa vedeti voi sracie in Romania ,traiasca actuala putere ca vau exclavizat ,bravo politicienilor traiti pe picor mare pe spatele fraierilor .hai sa va vad faceti ceva ? sa terminat o sa fiti sclavi imputiti pana muriti revolutionarilor si neam de neamul vostru o sa fie sclavi la actuala putere .bravo politicienilor .va apreciez ,de combinatie misto .

    Apreciat de 1 persoană

  10. marian permalink
    ianuarie 14, 2014 09:39

    carei diferenta intre regimul trecut si cel de acum ?

    Apreciază

  11. vasile vasilache permalink
    ianuarie 17, 2014 21:18

    CEAUSESCU A FOST UN NAIV CONDUS DE ALTI INTRADEVAR SA CONSTRUIT IN PERIOADA LUI FOARTE MULT DAR CU SACRIFICI CARE AU DUS LA DISTRUGEREA DEMNITATI UMANE SA NU UITAM SECURISTI INFILTRATI IN POLITIE SI PARCHETE CARE AU DISTRUS FAMILI CARE APLICAU LEGEA BUNULUI PLAC SUSTINUTI DE POLITICA PARTIDULUI COMUNIST SA NU UITAM MIZERIA IN CARE TRAIAM LA LIMITA DOAR PENTRU CA NU MUREA NIMENI DE FOAME .

    Apreciază

  12. Laurentiu Neagu permalink
    ianuarie 19, 2014 20:49

    Sunteti niste naivi. Am „prins” al 2-lea razboi mondial, toata epoca comunista, dar un mai mare ticalos ca Ceausescu nu s-a nascut pe acest pamant. Frigul, foametea, disperarea acestui popor pot fi marturie ticaloseniilor facute de acest cizmar. Tot ce a construit; blocuri, uzine, fabrici erau destinate uciderii satului romanesc care era izvorul viu al acestei natiuni blestemate de Dumnezeu. Nu mai avem nici o scapare, totul este pierdut si asta datorita prostiei romanilor. Suntem de rasul curcilor, niste terchea-berchea care-si. dau cu parerea. Uciderea lui este consecinta faptului ca poporul roman n-a fost „starpit” prin frig si foamete asa cum a primit dispozitie!!!. Sunteti naivi.

    Apreciat de 1 persoană

  13. Dan Cosug permalink
    aprilie 22, 2014 14:49

    Multi sunt nostalgici dupa epoca de aur. Dar, uita mizeriile si constrangerile la care am fost supusi. Astea sunt consecintele dezastruoase ale vremurilor de dupa 1989 cand clasa politica si-a demonstrat lacomia si incompetenta. Daca Ceausescu a fost cizmar, Iliescu a fost siret si a dus tara la dezastru!
    Dan

    Apreciat de 1 persoană

  14. Zăgan Vichente permalink
    aprilie 29, 2014 08:00

    Soţii Ceauşesu au trăit întrt-o viaţă ca în vise ,deşi poporul traia cum traia iar noi foştii deţinuţi politici alui Gh-Gh-Dej acum numai stăteam cu geamatanul pregatit cu haine groase să ne ridice noaptea scuritatea, totul era acum cu moderaţie fără prea multă teroare viaţa megea înainte cu sertviciu fără pericol de a te da afară în somaj de aceia consider că finalul tragic a fam Ceasesu este tipic comunist cu judecată improvizată la o unitate militară.Satnculescu spune muilte dar nu spune adevărul.

    Apreciat de 1 persoană

  15. gion o243 permalink
    mai 20, 2014 16:53

    NEA NICU IARTANE TILHARI NEA MANIPULAT NOI SINTEM OAMENI SIMPLI ABIA ACUM AM REALIZAT CE AM FACUT

    Apreciază

  16. ion iliescu permalink
    mai 21, 2014 12:18

    Adriana KOSTER,tu esti o redusa si nu intelegi nimic.Acum se moare de foame si frig.Am impresia ca pregatirea ta nu foloseste la nimic.Plimbate si tu prin tara asta sa vezi dezastrul facut de actualii conducatori tradatori.

    Apreciază

  17. ZAMOLXE permalink
    mai 21, 2014 22:14

    BAI ASTIA CARE TOT IL CRITICATI PE CEAUSESCU,CE MAMA DRACU VA FACUT EL ???? DE TOT IL INJOSITI ? CA A FOST PATRIOT? PI BULANGII ASTIA ACTUALI CA VA VINDUT CE MERITA MAI SPALATI-LOR PE CREIER ??????

    Apreciază

  18. ZAMOLXE permalink
    mai 21, 2014 22:17

    LAURENTIU NEAGU.CRED CA ESTI UN JIDAN IMPUTIT CONTRA POPORULUI ROMAN.DATE DRACU NU MAI POSTA AICI,APP MUIE LUI MATA K TE-A FATAT.

    Apreciază

  19. dorin permalink
    mai 24, 2014 14:45

    sunteti bolnavi

    Apreciază

  20. iunie 6, 2014 11:40

    Nicolaie Ceausescu afost un mare patriot.A facum enorm pentru tara noastra si pentru noi.A construit locuinte pentru toti.A asigurat locuri de munca pentru toti.A existat o perioada de austeritate pentru popor,dar era foartec bine motivata.Gresala a fost ca nu si-a informat poporul dece trebuie sa suporte acest chin si cat dureaza.Suntem foarte multi care il regretam.Ce a facut capitalismul?A distus economia si aujefuit toate bogatiile silului subsolului si inteligenta romaneasca..A mai ramas Rosia Montana,si pe urma nu o sa ne mai dea imprumut FMI-ul,Romania va fi in colaps, si ne vor vinde si tara.Astfel va disparea Romania si rominii.Acesta este marele avantaj al capitalismului.

    Apreciat de 1 persoană

  21. brandibur permalink
    octombrie 4, 2015 10:25

    Toata clasa politica dupa 89 ar trebui dusa in fata plutonului de exécutie. ..

    Apreciază

  22. Mihai permalink
    iulie 10, 2019 07:36

    Un adevărat patriot,un adevărat lidăr,un adevărat Dac și un mare iubitor de neam și țară,întrebarea este ce facem acum?!!!,ne-au distrus ca țară în așa zisa revoluție din’89!!!!,ne-au omorât părintele ocrotitor al românilor,ne-au vândut tot ce ne mândream până în ’89,au cumpărat pe nimic și au distrus România cum s-a întâmplat numai în Africa,dar acum atentează la integritatea și siguranța național teritorială a României,avem la conducerea țării numai străini,în fruntea Guvernului și a instituțiilor,numai vânzători de țară și de neam,hoți cu acte în regulă unde își urmăresc numai interesele lor,ce este de făcut să salvăm această țară?!!!,să m-ai avem ce lăsa moștenire copiilor,să nu rămânem în analele istorice ca generația ce am vândut țara străinilor!!!!!!!.Nu a m-ai rămas un lidăr al armatei române patriot,să-și iubească glia strămoșească ,să facă curățenie în această țară?,să preia frâiele puterii si să m-ai salveze ceva?,să facă din România un stat naționalist,un stat puternic ,un stat Dac?,fie el pensionar s-au in activitate,va fi sprijinit de popor,și va face din el cu ajutorul poporului dac ,un Burebista,un Decebal……………….,un mândru, puternic și dârz lidăr al unui stat liber,eu inpartășesc o zicală:”m-ai bine în război și liberi,decât pace(fictivă)și sclavi în țara noastră”!!!!!!!!!!!!!!!🇷🇴🇷🇴🇷🇴🇷🇴🇷🇴🇷🇴🇷🇴🇷🇴🇷🇴🇷🇴🇷🇴🇷🇴🇷🇴🇷🇴🇷🇴🇷🇴🇷🇴

    Apreciat de 1 persoană

  23. viasu dan permalink
    iulie 17, 2019 04:33

    toti avem cite un merit ptr aducerea romaniei in situatia in care este azi

    Apreciat de 1 persoană

  24. CamiekoaFrazy permalink
    martie 18, 2023 03:47

    Предоставление услуг по аренде качественной спецтехники в Москве и Московской области., аренда спецтехники.
    [url=https://arenda-spectekhniki1.ru/]аренда техники[/url]
    предоставление услуг спецтехники – [url=http://arenda-spectekhniki1.ru]https://arenda-spectekhniki1.ru[/url]
    [url=http://obs-bj.hr/?URL=arenda-spectekhniki1.ru]http://ridgedale.net/?URL=arenda-spectekhniki1.ru[/url]
    [url=https://www.dakarmatin.com/autour-du-micro-avec-sidy-bara-fall-conseiller-politique-aminata-toure-macky-a-fait-un-remaniement-qui-a-destabilise-son-parti/#comment-2861874]Предоставление услуг по аренде первоклассной спецтехники в Москве и Московской области.[/url] 1c50a63

    Apreciază

  25. ZontynicaFrazy permalink
    aprilie 11, 2023 09:51

    Расширьте свой образ с современными Apple Watch! Станьте всегда в курсе событий и находите уникальные возможности в вашей жизни. Высокое качество и изысканный дизайн сделают вас неотразимым на любом мероприятии. Оставайтесь на связи с вашими близкими и друзьями, используя уникальные функции часов, включая мониторинг здоровья и фитнес-трекер. Выберите свои Apple Watch прямо сейчас и восхититесь их возможностями, эпл вотч 14. Быстрая и бесплатная доставка по РФ.
    [url=https://apple-watch-kupit.ru/]часы apple iwatch series[/url]
    apple watch цена в москве оригинал – [url=https://apple-watch-kupit.ru]https://www.apple-watch-kupit.ru[/url]
    [url=https://ssylki.info/links.php?link=apple-watch-kupit.ru]https://google.cv/url?q=http://apple-watch-kupit.ru[/url]
    [url=https://bedbugexorcist.com/saving-stuffed-toys-bed-bug-curse/#comment-63893]Усовершенствуйте свой образ с современными Apple Watch![/url] c50a636

    Apreciază

  26. mai 23, 2023 01:25

    Mihai, îți mulțumesc pt. comentariu

    Apreciază

Lasă un comentariu

Descoperă mai multe la Nicolae Ceauşescu Preşedintele României 1965-1989. Sit oficial 🇧🇪

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura