Skip to content

Ceauşescu, în goană nebună după credite

21 aprilie 2013

CEAUSESCUADEVARULDECEMBRIE1973(1)Nicolae Ceauşescu, la Camera de Comerţ a SUA, în timpul vizitei din decembrie 1973
În anii ’70, Ceauşescu a fost un mare partizan al împrumutării României de pe pieţele internaţionale. N-a fost vizită în 1973 unde să nu fi cerut bani cu împrumut. În condiţiile dictate de el – desigur.

În aprilie 1989, Nicolae Ceauşescu a anunţat cu tot spectacolul propagandistic de rigoare că România achitase integral şi înainte de termen „datoria externă“, pentru care supusese populaţia la multe privaţiuni. Decizia – controversată în plan economic – generase nemulţumirea surdă a oamenilor obişnuiţi, puşi fără vrere la un efort economic considerabil.

În 1989, s-a anunţat pe ton triumfalist doar „lichidarea datoriei“. Dar când fusese făcută, în ce condiţii şi ce se făcuse cu banii împrumutaţi – nu s-a mai spus. Datoriile fuseseră contractate la finele deceniului şapte şi începutul deceniului opt, Ceauşescu fiind atunci cel mai mare partizan al împrumutării României de pe pieţele internaţionale. Politica externă, în anii ei de aur, fusese şi o goană continuă după credite destinate industrializării rapide.

România, caz unic în lume

În afară de reorganizări, forţarea investiţiilor a fost a doua cale prin care Nicolae Ceauşescu spera să ajungă în paradisul dezvoltării. Deceniul opt a cunoscut un galop investiţional fără precedent, în care au fost vizate atât investiţiile materiale, cât şi cele umane, investiţiile din surse proprii ca şi cele din surse atrase.

În anii ’70, România a alocat investiţiilor peste 30% din venitul naţional (33,7%, respectiv 36%, pe cele două cincinale), caz unic în lume. Creşterea investiţiilor (a fondului de acumulare, după cum se numea acest indicator în economia socialistă) s-a făcut, evident, în dauna sumelor pentru consum.

În cincinalul 1970-1974 au fost planificate investiţii în valoare de 540 miliarde lei, aproximativ 100 de miliarde pe an. De pildă în 1973 au fost planificate aproape 100 miliarde de lei investiţii, la scara întregii ţări. Aceste cifre au fost exprimate de Ceauşescu public, cu diverse prilejuri, ca motiv de mândrie. Public mai era şi procentul investiţiilor din totalul venit – în jur de 30%. Însă cât era venitul naţional în mărime absolută, n-a mai spus. Ca să arate progresul, menţiona acest indicator doar în mărimi relative, anume de câte ori crescuse în timp, faţă de diverşi ani de referinţă. Aplicând procentul la suma totală s-ar fi putut lesne deduce cât anume din investiţia totală se datorează surselor interne, şi cât creditelor din exterior.

Oricum, chiar şi public, dar fără a pronunţa cuvântul „credite“, Nicolae Ceauşescu a recunoscut că ritmul accelerat de dezvoltare impus economiei româneşti nu putea fi susţinut exclusiv din resurse interne. „Pe lângă eforturile proprii, intenţionăm însă să (sic!) dezvoltăm şi o largă colaborare cu alte state – atât socialiste cât şi nesocialiste“, le-a spus el unor jurnalişti vest-germani curioşi să afle cum o să se descurce România cu aşa obiective economice ambiţioase. „Deci, pentru a menţine acest ritm, sunt necesare eforturi susţinute proprii, cât şi o largă colaborare internaţională“.

Industria, regina economiei socialiste

În plan concret, fidel ideologiei, Nicolae Ceauşescu a urmat modelul de dezvoltare economică bazat pe industrializare. Repartizate pe ramuri industriale, la începutul anilor ʼ70 majoritatea banilor au fost direcţionaţi spre industrie (47,5%). Urma, la mare distanţă agricultura (16% la începutul anilor), apoi construcţiile de locuinţe (circa 13%), transporturile (aproape 10%). Pe ramuri industriale, cele mai mari sume au mers spre aşa-numita „grupă A“ – industriilor producătoare de mijloace de producţie precum extractivă, metalurgică, construcţii de maşini, care primeau aproximativ 85% din totalul banilor alocaţi industriei în general. Restul de 15% erau direcţionaţi spre industria producătoare de bunuri de consum (alimentară, textilă, încălţăminte).

Campion la tăiat panglici

Rezultat al investiţiilor anterioare, în 1973 au fost inaugurate mai multe obiective industriale. La 1 februarie, de pildă, intră în funcţiune întreprinderea Electroargeş, la Curtea de Argeş. Aprilie pare să fi fost luna „inaugurărilor“ în industrie. La Brăila a fost tăiată panglica noii fabrici de excavatoare. La uzinele Electroputere din Craiova, în aceeaşi lună a intrat în fabricaţie cel mai mare transformator-bloc produs de industria românească. La Tulcea a fost dat în folosinţă aeroportul. Două luni mai târziu, îşi făcea debutul în industria românească uzina de alumină din acelaşi oraş. Plenara CC al PCR din iunie 1973 a aprobat construirea Canalului Dunăre-Marea Neagră – „complex hidro-energetic şi de transport“. În octombrie, a fost inaugurată fabrica de amoniac de la Slobozia, iar la capătul lunii – barajul de la Vidraru, parte a ansamblului hidroenergetic de pe râul Lotru. În ultima lună a lui 1973 a fost inaugurat combinatul de oţeluri speciale de la Târgovişte.Parte din investiţii proveneau din efortul propriu al României, parte din surse atrase (credite externe). În 1973, politica externă ale lui Ceauşescu pot fi descrisă şi ca o goană după credite, căutate atât la est cât şi la vest.

Băierele pungii sovietice s-au deschis pentru Ceauşescu

În 1970, în urma sesiunii CAER de la Varşovia, a apărut Banca Internaţională de Investiţii (B.I.I.), specializată în creditarea pe termen mediu şi lung a economiilor socialiste. La început, România a refuzat să participe astfel că banca s-a constituit cu aportul de capital al Bulgariei, Ungariei, Poloniei, Cehoslovaciei, Mongoliei, Republicii Democrate Germane şi Uniunii Sovietice. România lui Ceauşescu a jucat vodevilul „independenţei“ mai puţin de un an, aderând la B.I.I. în 12 ianuarie 1971.

Subscrierea de capital s-a făcut în raport cu ponderea fiecărei ţări în comerţul exterior al statelor CAER. Cea mai mare sumă a fost avansată de URSS, urmată de RDG, Cehoslovacia, Ungaria, Bulgaria, România şi Mongolia. Deşi a contribuit cu cea mai mică parte la capitalul iniţial, între 1971-1973 România a fost creditată cel mai mult dintre toate statele membre CAER, pe primul loc situându-se Uniunea Sovietică. Pe lângă credite, România s-a mai ales şi cu profiturile rezultate de pe urma funcţionării Băncii CAER-ului, care au crescut constant între 1971-1974. Distribuţia profitului se făcea proporţional cu capitalul vărsat.

De la americani zâmbete da, dolari ba

Simultan, Ceauşescu a început să acceseze pieţele financiare occidentale în căutare de disponibilităţi pentru creditarea economiei. În 1972, a anunţat cu mândire că România a obţinut statutul de ţară în curs de dezvoltare. Însă creşterea ratingului, pentru care presase în toate discuţiile cu liderii occidentali, s-a dovedit a fi o sabie cu două tăişuri: a obţinut unele avantaje pentru comerţul exterior, dar i s-a închis robinetul creditelor „ieftine“, cu dobânzi foarte mici, acordate ţărilor subdezvoltate. În stilu-i caracteristic, Ceauşescu ar fi vrut taxe vamale preferenţiale, ca pentru ţările în curs de dezvoltare, şi dobânzi liliputane, ca pentru ţările subdezvoltate.

A încercat la Bonn, a încercat şi la Washington, dar n-a izbutit mare lucru.

În 4 decembrie 1973, în timpul vizitei oficiale în Statele Unite, Ceauşescu, secondat de Manea Mănescu, George Macovescu, Vasile Pungan şi ambasadorul Bogdan au discutat cu Henry Kissinger, secretarul de stat al SUA, George Schultz, ministrul de Finanţe şi alţi oficiali de la Departamentul de Stat. Ceauşescu a presat continuu pentru credite pe termen lung şi cu dobândă mică. Voia 500-600 miliarde de dolari.

China a oferit României un credit fără dobândă, s-a lăudat el americanilor, şi chiar a fost criticat pentru asta, s-a mai plâns el, făcând aluzie la ruşii care nu vedeau cu ochi buni „prietenia româno-chineză“. Le-am spus că dacă nu le convine că mă împrumut de la chinezi, să ne crediteze ei în aceleaşi condiţii, s-a lăudat el. Vă las locul meu, dacă sunteţi atât de eficient, poate ne obţineţi şi nouă credite fără dobândă, l-a ironizat ministrul Finanţelor Schultz. Noi n-a reuşit niciodată să ne împrumutăm atât de ieftin.

În discuţie a intervenit şi Kissinger, cu o propunere la fel de năstruşnică: ce-ar fi ca România să ia credite fără dobândă de la chinezi şi să-i împrumute cu ele pe sovietici? Ba deloc, a sărit Ceauşescu, nesesizând sau făcându-se că nu pricepe ironia.

Şi a dezvăluit planul lui menit să-i impresioneze pe americani: dacă îi dau aceşti bani în condiţiile impuse de el, se angajează să-i folosească pentru a cumpăra produse americane. Nu-i vom cheltui pentru drumuri sau pentru bunuri de consum, a promis Ceauşescu, ci pentru industrializare. Acum vedem că avem de-a face cu un negociator foarte abil, a continuat secretarul de Stat Kissinger. Dar ministrul Schultz a rămas pe poziţiile iniţiale: Statele Unite nu sunt interesate să crediteze, pentru că deja contribuie cu 40% din bugetele Băncii Internaţionale pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi ale Fondului Monetar Internaţional, şi l-a redirecţionat pe Ceauşescu spre aceste două instituţii. În plus, dobânzile pe pieţele mondiale sunt de 10%, a barat Schultz elanul oaspetelui. Noi nu cunoaştem provenienţa naţională a fondurilor BIRD şi FMI, a replicat Ceauşescu. În plus, cu 10% găsim să ne împrumutăm de oriunde. Germaniei Federale îi plătim 6%, a completat el, dezvăluind şi aşteptările pe care le avea de la americani: maximum 2%. Oficialii SUA au rămas insensibili la toate argumentele. Punctul final l-a pus Henry Kissinger: SUA creditează ieftin statele subdezvoltate or în lume sunt ţări care stau mult mai prost ca România.

Rezultatul discuţiilor cu Ceauşescu despre bani au fost sintetizate de către Departamentul de Stat într-o telegramă trimisă misiunii de la Bucureşti. Prudenţi, au expediat-o în acelaşi timp şi la Moscova, informând astfel că administraţia de la Washington nu a dat curs cererilor lui Ceauşescu. Spectaculoasă la nivelul declaraţiilor şi protocolului, relaţia cu administraţia Nixon n-a adus în România râurile de dolari visate de Ceauşescu.
21 aprilie 2013, 17:31 – Autor: Cristina Deac

Reclame
12 comentarii leave one →
 1. bic permalink
  28 aprilie 2013 05:42

  revolutia a fost pe 22 12 1989.s-au omorit pentru o bucatica de piine care era gratis la catedrala mitropolitana iasi.tatal nostru rugaciune.dumnezeu i a intrebat pe oameni :dor iti presedinti de tari?iar oamenii au spus ca da ceea ce le a si dat allah.apoi oamenii dacii nu erau multumi ti de presedinte, iar allah le araspuns voti ati vrut conducatori asa ramine conducator ceausescu nicolaie postmortem.acum sintem in perioada de tranzitie , trecerea de la comunism la capitalism stie orice om ce inseamna.saracie 99%.1%bogat ion iliescu.el e cu fsn psd pcr ca numai comunistii sintem in viata pina in 22 121989.dupa 1989 s alegalizat chiuretajul embrionar si uterin si metodele contraceptive.deci copii de 23 de ani nu exista ca au fost chiuretati de chirurgi obstetricieni cristina david iasi, galearschi armand, iasi,medic ginecolog gafiteanu dumitru iasi, nechifor mihaela, iasi, gheorghiu stefan iasi, onofriescu mircea iasi si ceilalti medici chirurgi.cind le spui sa nu se chiureteze se chiureteaza pe sestache in spitale de obstetrica cind le spui sa se chiureteze se chiureteaza legal in spitale de obstetrica asa ca mai bine legalizarea sterilizarii si anticonceptionalelor.bic.laborant medical umf iasi.gene tic a umana.1997-1998 demisia nu somaj.acte false .ajofm.dacia tara.dacia masina daca rasa daca cetatenia daci toti oamenii de pe plaiul dacesc granita.capitala bucuresti ca acolo mor sigur la cutremur.succes psd in alegeri.gheorghe nichita-presedinte.actual primar al iasului.

  Apreciază

 2. bALAN iRINA cLARA permalink
  5 iunie 2013 12:32

  ceausescu n.si familia ramasa in viata sa si primeasca averea pe munca cinstita-presedinte nicolaie c.geniu in poli i tic a.irinuca.pionera-comandanta de grupa clasa a 5 a cu media 9,09.1-4-9,00.inv.paladuta lidia din neam de preot de mir .batea copii de i snopea pt.nota 6 la inmultire.irin usa.cer lui ceausescu.stramutarea in scor ni c esti.

  Apreciază

 3. BALAN IRINA CLARA permalink
  15 iunie 2013 05:42

  eu de aici pe ceausescu il parasesc.il las in grija sfintului nicolaie al carui nume de botez il poarta.dumnezeu sa-i odihneasca in pace pe sotii ceausescu si familia lor.nicu zoe valentin.speram sa se termine perioada de saracie-tranzitie si sa inceapa capitalismul normal ca in america.fiecare om cu afacerea lui.dacia tara.

  Apreciază

 4. BALAN IRINA CLARA permalink
  15 iunie 2013 23:41

  sa fie inlaturat si basescu de la conducerea tarii cum l-au inlaturat pe ceusecu.ca el a vrut revolutie ca el e smeccherul care ne baga in inchisori si spitale de nebunu.i-a sa l impuscam sim pe iliescu si pe constantinescu ca tara e intr o imensa groapa de saracie.ce nu afacut ceausescu si ati facut voi presedinti imaginari de tara rominia

  Apreciază

 5. BALAN IRINA CLARA permalink
  20 iunie 2013 08:09

  ceausescu sa fie declarat geniu al politicii

  Apreciază

 6. BALAN IRINA CLARA permalink
  21 iunie 2013 12:14

  valentin ceausescu fiul lui ceausescu e in viata?sa i se dea ce i se cuvine mostenire de la parintii sai care au murit ca niste martiri pentru tara.parca l-am vazut la tv pe domnul valentin c.

  Apreciază

 7. BALAN IRINA CLARA permalink
  21 iunie 2013 12:16

  are copii d-ul valentin ceausescu?ca vreau sa le vad pozele pe site pe inter net.

  Apreciază

 8. BALAN IRINA CLARA permalink
  21 iunie 2013 12:18

  asa ma apuca uneori si spun ca ma retrag din cauza tratamentelor de la psihiatrie si lsm iasi is, dar nu ma retrag pina la moarte de linga ceausescu.

  Apreciază

 9. BALAN IRINA CLARA permalink
  22 iunie 2013 05:40

  azi e simbata e liber.si miine la fel.asta ne a adus revolutia liber pe viata de la munca.cind eram prin clasa a 6 a trebuia sa vina sotii ceausescu la prefectura iasi.ne am pregatit 2 saptamini la un liceu sa le contam cintece dar cin d au venit sotii ceausescu in is in balconul de la prefectura nu ne-au m-ai lasat sa cintam.ne am pregatit degeaba.ceausescu tin minte ca era alaturi de sotia dumnealui si a vorbit mult.erau multi oameni-muncitori si intelectuali acolo linga prefectura is si copiii-elevi.l-am vazut pe ceausescu in realitate mi s-a indeplinit dorinta pe jumatate.ceausescu ne a lasata sa ne nastem iliescu ne a chiuretat mamele caci ele asa au inteles sa se chiureteze embrionar.ceausecu ne-a crescut ca pe copiii lui ne a dat alocatii pe fluturasul de servici a tatalui balan dumitrude toate felurile si mincare la mamele gravide balan valeria-7 copii.ceausescu ne-a data locuinte de servici contra muncii depuse la locul de munca.tattal meu afost plecat la munca in africa-libia si egipt si acistigat bani frumosi-cu arcom.pe timpul comunismului.am avut o copilarie si adolescenta minunate.de cind l-au impuscat pe ceausescu am ramas cu sechele pe creer.cred uneori ca l-a omorit din cauza noastra caci a vrut din toata inima si tot sufletul ca noi copiii daci sa ne nastem toti.dacia tara.moldova-iasi, moldova -chisinau, muntenia-bucur esti, transilvania, tara daca.ceausescu a urbanizat comune ca sa ne creasca civili8zat la orase, ne a dat de lucru parintilor, nea dat locuinte.ceausescu impreuna cu pcr.

  Apreciază

 10. BALAN IRINA CLARA permalink
  22 iunie 2013 06:18

  sa-i lasam acum cu adam de tata si cu eva de mama.creationism.au trait 900 de ani adam si eva.cu dumnezeu tata-de tata si sfinta maria de mama.sf.maria a nascut un fiu -pe dumnezeu fiul.sfinta maria a fost casatorita si logodita pe pamint cu iosif.iosif a mai avut cu prima sotie 7 copii.deci iosif a fost casatorit de doua ori.sf.elena-elena ceausescu, sf.nicolaie nicolaie ceausescu-copiii nicu zoe valentin frumosi si destepti ca parintii lor.iliescu e un criminal pe linga ceausescu care a zis porunca: sa nu va ucide ti copii.acum ca tara e plina de mana stiri caci toate is manastiri caci au hramuri de manastiri de ex.adormirea maicii domnului si sfinta cuvioasa teodora de la sihla galata, str. calea galatii iasi dacia tara sa i lasam pe dacii nostri sa se roage la tatal lor ceresc:tatal nostru care esti in ceruri, sfinteasca se numele tau vie imparatia ta, facase n voia ta, precum in cer asa si pre pamint, piinea(se gaseste anafura in toate manastirile) noastra cea de toate zilele da ne o noua astazi si ne iarta noua gresalele noastre(inclusiv ca ati facut crime-l-ati omorit pe ceausecu poporul dac) precum si noi iertam gresitilor nostri.si nu ne duce pe noi in is pita si ne izbaveste de cel viclean.amin.de acum ca iliescu v-a legalizat constructia de manastiri va divorta ti si va calugariti ca sf.teodora la manastirea din gaalata de jos.si apropo la munca toata lumea nu l-a cersit bani sociali la iliescu.iliescu a legalizat chiuretajul uterin nu embrionar 44xy 44xx.la facut curatenie in manastiri si la rugaciune ca v-ati plins ca ceausescu nu va lasa sa va ruga ti. cica o manastire de construit a ajuns 100 000 000 000 ( o suta de miliarde de construit galata).exista dumnezeu caci exista sfinti.sfinta cuvioasa paraschiva de daruit patriarhiei bulgare , iar sfinta cuvioasa teodora de dat patriarhiei dace de la patriarhia ucrainei.asta cer dacii si nu le da presedintele ucrainei.sfintii sa fie stramutati fiecare in tara lui.ca trebuie intretinu ti de popoarele carea i-au chinuit pentru credinta ortodoxa.vladimir putin poate sa opreasca gazul ca avem si noi resurse naturale.charles darwin prin evolutionism explica creationismul lui allah.maimuta s-a transformat in maimuta.femeia s-a transformat in femeie.succes presedintilor de tara la conducerea lumii alaturi de armata si manastire-patriarhie.copii nu m-ai vreti steriliza ti va de acum ca sa pastram natura curata pentru copii comunisti caci noi sintem in viata caci noi nea m nascut.a lui iliescu sa plece din tara care iicheama victoria si victor dupa revolutie caci e o nedreptate sa omori oameni nu o cinste.in tarile sfinte dacia tara sfinta gradina maicii domnului iisus hristos sa nu se m-ai conceapa copii im memoria lui iisus rastignit pe cruce.hristos a inviat!adevarat a inviat! hristos s-a inaltat !adevarat s-a inaltat.pentru anul 2014 familiei ceausecu.astept deshumarea cu onoruri prezidentiale a domnului (tovarasului) nico la ie ceausescu-pe internet sau tvr.capitalism.dacia tara.sau ne intoarcem la comunism cu primarii-is gheorghe nichita.flori , iarba si copaci de plantat de catre familia ceausescu la mormintul lui ceausescu cum a plantat si el in viata cit a trait.in viata sa plantezi un pom si sa ti faci o casa.usl sa ne scoata din saracie.ion iliescu psd-puterea opozitiei.pdl -dumitru oprea-puterea. si celelalte partide.guvernul a facut legile ceausecu era doar puratator de cuvint le citea .comunicarea pe primul plan in lume.comunicarea civilizata.vrem pace pe pamint caci i r i n iisus rege iudeu nazaret inseamna liniste si pace.biblia noul testament cred ca se desfasoara sub ochii nostri.apocalipsa e vesnica din anul 2000.23 59 59 anul 1999.666-hexagrama a aparut peste tot in lume deci is timpurile anti hristilor.pazi ti poruncile lui dumnezeu.cinsteste l pe dumnezeu.sper sa nu se supere familia ceausescu ca imi scriu amintirile legate de familia ceausescu din viata reala.

  Apreciază

 11. BALAN IRINA CLARA permalink
  22 iunie 2013 19:02

  miine e duminica. a 7 a zi dumnezeu s-a, odihnit asa o sa fac si eu, deci mai are neamuri inviata ceausescu.averea care li se cuvine de la ion iliescu.iliescu nu e sanatos cu capul a legalizat crima chiuretajul.toti copii in viata din tara dacia sintem comunisti prin deductie ca existam.ultima generatie 1988 balan radu.25 de ani.fratele meu cel mai mic, elev la o scoala de soferi.comunistii sa fie angaja ti ca noi am invatat.in tara noastra dac ia.

  Apreciază

 12. bic permalink
  4 februarie 2015 15:21

  Sterge ti comentariile ca nu sunt bune.multumesc.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: