Skip to content

Intelectual Corneliu Leu către Ceauşescu: Permiteţi-mi să mă aplec în faţa geniului Dumneavoastră!

24 mai 2013

CorneliuLeu300Condeierii regimului erau în stare de orice pentru a obţine beneficii maxime. Limbajul folosit de Corneliu Leu, scriitor, dramaturg şi regizor de film, întrecea orice închipuire.

În 1979, Corneliu Leu îi trimitea o scrisoare lui Nicolae Ceauşescu pentru a fi primit în audienţă. Cererea sa este însoţită de o lungă linguşeală cu intenţia clară de a intra în graţiile conducătorului iubit. După 1989, acesta a început să predea românilor lecţii de democraţie şi pozează în victimă a Securităţii.
Epistola trimisă de scriitor către conducătorul iubit a fost descoperită de „Evenimentul zilei” în arhiva Comitetului Central al PCR. Introducerea este una de zile mari, întreaga operă a artistului fiind dedicată fostului dictator: „Profund stimate tovarăşe secretar general, vă rog să-mi îngăduiţi, ca semn al marelui respect ce Vi-l port, al fericirii de a vă avea în fruntea ţării şi a partidului din care fac parte, să vă dedic literatura mea de scriitor militant”.
Directiva
Scrisoarea continuă cu o mărturisire: „Trăiesc un moment important din viaţa-mi: apariţia unei cărţi la care am lucrat vreme de cincisprezece ani şi care vede astăzi lumina tiparului, ca urmare a îndemnurilor pe care Dumneavoastră ni le-aţi adresat la întâlnirea de la Neptun. Este vorba despre Romanul unei zile mari, volum în care, prin fapte şi personaje reale, ca şi prin documente încerc să descriu, cu modestele mele puteri, modul în care comuniştii români au pregătit şi au înfăptuit actul de la 23 August 1944”, scria în decembrie 1979, Corneiu Leu.
Urmează o nouă mărturisire a autorului şi anume emoţia pe care a încercat-o când l-a pomenit pe Nicolae Ceauşescu printre personajele operei. „Faţă de acestă carte, emoţionant pentru mine a fost faptul de a vă fi putut cita printre personajele marcante ale marelui eveniment”, completează epistola scriitorul de Curte.

În slujba „Geniului”

Finalul auto-invitaţiei este de-a dreptul triumfal. „Permiteţi-mi, vă rog, în semn de omagiu, să vă dedic aceste trei cărţi. Sînt, şi m-am străduit întotdeauna, prin tot ce am scris, să fiu un militant al partidului, un scriitor angajat în realităţile luptei comuniste a ţării lui, şi doresc din toată inima ca opera mea să slujească acestui crez politic. Mă străduiesc, de asemenea, ca prin ceea ce scriu, să slujesc propagandei externe a ţării noastre. În legătură cu aceste probleme apelez la înalta Dumneavoastră înţelegere, solicitându- vă o audienţă. (…) Permiteţi-mi să mă aplec în faţa geniului Dumneavoastră, 14 decembrie 1979, Corneliu Leu”, se arată în finalul epistolei.
La cei 81 de ani, venerabilul scriitor se poate lăuda cu o carieră de succes în slujba partidului comunist. Membru fondator al Uniunii Scriitorilor, a scris zeci de romane, piese de teatru şi scenarii de televiziune. După 1989, a înfiinţat câteva fundaţii şi a scris o rubrică moralistă în ziarele ,,Libertatea”, ,,Ordinea”, „Azi”, ,,Cronica română” şi ,,Albina”. În 2004 a fost decorat de Preşedintele României.ceausescucorneliu_leu600

Reclame
One Comment leave one →
  1. balan ic permalink
    7 iunie 2013 08:52

    de ce ceausescu masa muta manastirile cind era presedinte, ca nu avea clerul ce sa manince.acum au ei si nu m-ai avem noi.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: