Skip to content

Stenograful lui Ceaușescu, Viorel Brezeanu: Nicolae Ceaușescu avea ochi de cobră, magnetiza omul

11 august 2013

©Antentie! Reproducerea neautorizata a textelor sau imaginilor de pe acest site este interzisa. Orice preluare integrala sau partiala a continutului (imagini) se poate face doar cu citarea sursei: http://www.ceausescunicolae.wordpress.com
viorelbrezeanu
Viorel Brezeanu, stenograful lui Nicolae Ceaușescu, a făcut dezvăluiri în exclusivitate pentru DC News și România TV despre felul de a fi al dictatorului.
Pendulând între cabinetul 1 şi cabinetul 2, amintirile lui Viorel Brezeanu conturează portretul dictatorului Nicolae Ceauşescu şi al consoartei sale, Elena. V-aţi gândit vreodată că în spatele privirii sfredelitoare a lui Nicolae Ceauşescu se ascundea adesea un umor fin? Ei bine, aşa era, după cum povesteşte unul dintre oamenii care petreceau cel mai mult timp în preajma dictatorului.

Viorel Brezeanu a povestit că a ajuns stenograful lui Nicolae Ceauşescu după ce la o şedinţă a Consiliului de stat niciunul dintre cei doi stenografi angajaţi deja nu s-a prezentat. Brezeanu, care era stenograful lui Dumitru Petrescu, i-a înlocuit, iar de atunci Ceauşescu l-a luat în staff-ul său. „Ceausescu ma cunostea, stia ca sunt secretarul de cabinet si i-a placut cum am stenografiat si a zis ca de maine sa treaca la mine. Eu fiind sef de birou. Ajunsesem si eu ca viermele in untura. Si cand sa ma bucur de functie… ‘sa treaca la mine'”, a povestit Brezeanu, adăugând că deşi nu îşi dorea să renunţe de pe postul pe care deja îl ocupa, nimeni nu se putea opune voinţei „tovarăşului”.
Brezeanu spune despre Ceauşescu că era o persoană care „magnetiza omul”: „Eu nu stiu cum o fi fost la ceilalti colegi, dar avea niste ochi de cobra, pot sa zic. Magnetiza omul, avea o privire foarte patrunzatoare si la obiect. Daca faceai cate o greseala sau ceva, zicea: de maine sa nu il mai vad. Si atunci nu il mai vedea”.

Viorel Brezeanu a mai povestit că şi cu Elena Ceauşescu se înţelegea bine, cu toate că era greu pentru cineva să îi intre în graţii: „Vizavi de tovarasa Ceausescu am fost un privilegiat, mai ales ca se zice ca aveam o figura de sezi bland. De multe ori ma intreba ‘ce faci draguta?’. Poate eram printre putinii oameni carora le spunea ce faci draguta? Fiind si dupa o boala, eram foarte palid. Erau ministri care se fereau sa duca si documente la cabinet la tovarasa, cu toate ca era seful de cabinet, dar odata ajuns acolo trebui sa intri la tovarasa. Unul din ei a fost Ion Ursu. Eu cu el a rezolvat oartef multe lucrui de astea omenesti. Cu aprobari de masini”.
„Biroul meu era exact pe acelasi culoar, la acelasi etaj, cu cabinetul 1 si mai incolo era cabinetul 2. Si mai iesea asa si tovarasa zicea: Nu l-ai vazut pe Ursu? Zic: e cu Lupu in hol. Dar eu spuneam corect, nu la misto. Ca era ministrul muncii Petre Lupu si Ion Ursu. S-a mai intrebat odata. Zice, ‘nu l-ai vazut pe Ursu?’. ‘E cu Cioară’. Era Gheorghe Cioara, ministrul Comertului exterior. Dar avea acel fenomen… nu de respingere. Chiar se amuza. Zice – ‘e chiar cu Cioara? Zic, da. Vopsita? Nu stiu”.
Viorel Brezeanu a ajuns din întâmplare să fie stenograful lui Nicolae Ceaușescu. La o ședință de stat au lipsit cei doi stenografi care lucrau pentru Nicolae Ceaușescu, așa că Brezeanu, fiind stenograful lui Dumitru Petrescu (președinte al Marii Adunări Naționale (26 ianuarie – 29 mai 1950), președinte al Comitetului de Stat al Aprovizionării (cu rang de ministru) (14 ianuarie 1951 – 9 martie 1952), ministru de finanțe (9 martie 1952 – 3 octombrie 1955), vicepreședinte al Consiliului de Miniștri (4 octombrie 1955 – 26 mai 1956) și președinte al Comitetului de Stat pentru Protecția Muncii (cu rang de ministru) (30 decembrie 1965 – 8 decembrie 1967) a stenografiat ședința respectivă și Ceaușescu l-a vrut imediat.
elenacli600
”Eu am zis, tovarășu Stătescu, am de predat….Iar el mi-a zis: Viorele, cine se poate opune lui Nicolae Ceaușescu?.

La prima întâlnire cu el nu am avut emoții, dar vă spun că avea niște ochi de cobră. Magnetiza omul. Avea o privire foarte pătrunzătoare și la obiect. Dacă făceai o greșeală zicea: de mâine să nu-l mai văd.

Miniștrii aveau frică. Uneori eram noi, trepădușii, mai importanți și miniștri ne întrebau cum e Ceaușescu”, a declarat Brezeanu

Viorel Brezeanu a mai spus că Nicolae Ceaușescu nu era greu de stenografiat.

”Aproape că nu aveai nevoie de stenografiat”, a mai spus el.

Pe de altă parte, Viorel Brezeanu a spus că Nicolae Ceaușescu avea simțul umorului.

”Era receptiv la glume. L-a întrebat pe Angelo Miculescu cum stăm cu irgațiile, cu agricultura. Și Miculescu a zis: Irigațiile fără ploaie sunt ca un anumit organ fără anexă. Ceaușescu a zâmbit, era receptiv”, a spus el.

Despre Elena Ceaușescu, Brezeanu a spus că aceasta parcă îl hipnotiza pe dictator.

”Le ședințe îi căuta mereu privirea să vadă dacă ea este de acord”, a mai zis
Brezeanu.

„Am ajuns să cunosc miniștrii, numai că erau foarte foarte temători. Dacă erau proaspăt numiți, mergeau, dar dacă erau antici și de demult, se fereau. Toți întrebau cum se simte tovarășul. Dacă era de bine, ieșeau zâmbind. Dacă era mai de rău, ieșeau cu capul plecat”, povestește Viorel Brezeanu.
Viorel Brezeanu a mai povestit cムși cu Elena Ceaușescu se întelegea bine, cu toate cムera greu pentru cineva sムîi intre în grații: “Vizavi de tovarășa Ceaușescu am fost un privilegiat, mai ales că se zice că aveam o figură de șezi blând. De multe ori mă întreba ‘ce faci drăguță?’. Poate eram printre puținii oameni cărora le spunea ce faci drăguță? Fiind și după o boală, eram foarte palid. Erau miniștri care se fereau să ducă și documente la cabinet la tovarășa, cu toate că era șeful de cabinet, dar odată ajuns acolo trebui să intri la tovarășa”.

Reclame
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: