Skip to content

Povestea „stelelor” care au făcut-o pe Elena Ceauşescu să „deschidă ochii cât cepele”

26 Octombrie 2013
tags:

ELENAMAREExportul de diamante sintetice al României socialiaste s-a făcut prin intermediul firmei Securităţii, ICE Dunărea. Societatea cipriotă Crescent, reprezentantă la Bucureşti de Dan Voiculescu, a încercat să intre pe piaţa comerţului cu pietre preţioase.

Generalul Ion Mihai Pacepa, fost şef adjunct al Departamentului de Informaţii Externe, a povestit în cartea sa, „Orizonturi Roşii”, că în 1975, Nicolae Ceauşescu i-a ordonat să obţină tehnologia şi echipamentul pentru producerea diamantelor sintetice. „Operaţiunile de spionaj pe scară largă conduse de către DIE a dat rezultate, iar după doi ani i-am prezentat mostre de diamante obţinute experimental, folosind acea tehnologie într-o mică instalaţie-pilot. Pe neaşteptate, Ceausescu mi-a ordonat să construiesc o „fabrică” pentru a produce în secret diamante sintetice în România,” a povestit Pacepa de unde a început totul.

Pacepa: „Elena Ceauşescu a holbat ochii cât cepele”

„Am construit uzina aşa cum ar fi făcut-o un capitalist, folosindu-mă de o clădire veche, abandonată, în loc să construiesc alta uriaşă, bătătoare la ochi si nouă, după cum este moda în blocul sovietic, si am dotat-o cu o mulţime de computere în locul muncitorilor, în toamna anului 1977, uzina era în stadiul testări tehnologice, iar la începutul lui ianuarie 1978 a început producţia industriala pe scară largă. Când Elena a văzut primele mostre de diamante foarte transparente, a holbat ochii cît cepele şi a cerut imediat ca un borcan „uite-atât de mare” să fie umplut cu diamante sintetice la pregătirea aniversării a şaizeci de ani de la naşterea lui Ceauşescu, pe 26 ianuarie 1978,”a explicat generalul cum a fost înfiinţată Fabrica de diamante sintetice „Dacia” (cunoscută şi sub numele de Unitatea de Producţie Specială „Dacia”).

Ordin: „DIE al tău trebuie să vândă „stelele” în secret pe piaţa occidentală”

Cuplul Nicolae şi Elena le spuneau diamantelor „stele”, astfel că întreaga afacere a primit denumirea de Operaţiunea „Stele”. Uzina a ajuns unul dintre cele mai bine păzite secrete din România şi era vizitată de dictator. „Ceauşescu şi-a petrecut toată după-amiaza plimbându-se în jurul instalaţiilor gigantice care produc temperatura şi presiunea extrem de înaltă necesară transformării grafitului special importat şi cobaltului chimic pur în cristale de diamant. Era impresionat de tot ce vedea, însă nu-i pot uita expresia absolut uimită ce i se citea pe faţă când am deschis bolta si i-am arătat primele cincizeci de kilograme de diamante produse acolo…. DIE al tău trebuie să vândă „stelele” în secret pe piaţa occidentală,” a fost ordinul direct al lui Nicolae Ceauşescu.

Raportul ICE Dunărea

Detalii despre cât de profitabilă a fost pentru România afacerea cu diamante sintetice apare în arhivele Întreprinderii de Comerţ Exterior (ICE) Dunărea, societatea care „producea” valută pentru Securitate şi pentru Nicolae Ceauşescu. ICE Dunărea a fost desfiinţată imediat după Revoluţie, în martie 1990, iar patrimoniul acesteia a fost împărţit. Generalul Marin Bălteanu semna, pe 19 februarie 1990, ordinul prin care se desfiinţa ICE Dunărea. Potrivit unui raport de control, realizat pe 16 martie 1990, catalogat „secret de serviciu”, reie că o parte din exporturile de diamante sintetice s-au realizat fără autorizaţii de export. Din echipa de control făceau parte specialişti din cadrul Ministerului Comerţului Exterior, Ministerului Finanţelor, Ministerului Apărării Naţionale şi Băncii Române de Comerţ Exterior.

„ICE Dunărea a cuprins în realizări şi în raportările statistice numai exportul de diamanate sintetice şi importul de diamante naturale industriale care erau nominalizate prin planul de stat numai acestei întreprinderi. Încasările valutare, rezultate din activitatea de export pe cont propriu cât şi din colaborare, au fost cuprinse ca realizări ale ICE Dunărea, integral sau parţial, disponibilităţile astfel constituite, în conformitate cu actul de înfiinţare fiind evidenţiate în conturi deschise la BRCE şi utilizate pe bază de decret,” se arată în raportul de control (vezi facsimil).
ELENAMARE1
Exporturile fără autorizaţie

Inspectorii au descoperit că o parte din exporturi s-au făcut fără autorizaţii. „Exporturile de diamante sintetice realizate în perioada 1983-1988, pe relaţia devize convertibile (SUA, Anglia, Belgia) în valoare de 9.556 mii dolari s-au efectuat fără a se solicita autorizaţii de export. Conducerea întreprinderii menţionează că a preluat această situaţie de la ICE Tehno Import-Export. Din anul 1989 s-au solicitat şi obţinut autorizaţii de export,” se arată în raportul de control.

Off-shore-ul cipriot Crescent

Un alt detaliu interesant, în arhivele ICE Dunărea, în problema exportului de diamanate sintetice şi scule diamantate a fost implicată şi societatea Crescent, reprezentată la Bucureşti de Dan Voiculescu. Pe 7 mai 1986, consilierul Crescent, Dumitru Theodoru s-a întâlnit la sediul societăţii Securităţii cu inginerul Iulian Acatrinei şi referentul Sili Enache. Din discuţii reiese că Crescent a găsit o societate interesată în preluarea diamantelor româneşti.
„Am solicitat să ne precizeze numele şi adresa firmei belgiene din Antwerpen interesată de diamante sintetice româneşti în vederea contactării acesteia de către delegaţia mixtă ICE Dunărea- UPS Dacia cu prilejul deplasării ce urmează să o efectueze în Belgia în perioada 14-21 mai 1986. Crescent va comunica telefonic faza următoare în această problemă. Au fost predate două cataloage de prezentare diamante sintetice şi scule diamantate,” se arată în nota discuţiilor.

Cine este Dumitru Theodoru

Dumitru Theodoru a fost coleg cu Dan Voiculescu la ICE Vitrocim, iar din 1983 s-a mutat cu serviciul la Crescent. În 2005, presa dezvăluia că societatea la care acesta era director general, MUTUAL Invest SA, s-a asociat cu mai multe firme apropiate lui Dan Voiculescu (GRIVCO International, Corporatia pentru Cultura si Arta INTACT şi Radio Romantic SA) şi cu RA Aeroportul Bucuresti Baneasa SA pentru a pune mâna pe terenurile aeroportului.

De la Casa Poporului la privatizare

Fara diamantele produse de „Dacia”, Nicolae Ceauşescu nu si-ar fi permis să ridice Casa Poporului. Toata marmura colosului a putut fi prelucrată datorită sculelor diamantate asamblate de „Întreprinderea Mecanică Fină” Bucureşti. Dupa 1990, fabrica s-a transformat în Regia Autonoma a Ministerului de Interne (RAMI) „Dacia”. Societatea a fost subordonată Ministerului de Interne până în anul 2005, când a fost preluată de Agenţia pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). În decembrie 2006, compania Rami Dacia a fost privatizată, Asociaţia Salariaţilor preluând pachetul de 100% din acţiuni de la AVAS.

No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: