Skip to content

Dan Puric: „A fost o lovitură de stat în 1989. E foarte uşor să distrugi sufletul unei ţări”

28 Decembrie 2013
tags:

Actorul Dan Puric (55 de ani), care a mai publicat volumele “Cine suntem?”, “Omul frumos”, “Fii demn!”, spune că în cărţile sale pune „sâmburele de adevăr de care avem nevoie”.

zxRecent, într-un sondaj IMAS, Dan Puric s-a clasat drept cel mai cunoscut regizor din România. Popularitatea actorulu, devenit scriitor şi promotor al românismului, se explică prin conferinţele cu temă religioasă pe care le susţine, prin faptul că apare des la televizor. Recent, actorul a fost invitatul lui Robert Turceascu, într-o emisiune difuzată în prima seară de Crăciun.

La lansarea cărţii „Suflet românesc” de pe 18 decembrie de la Sala Dalles, ca şi la conferinţele sale de la Ateneu, lumea s-a înghesuit să-l asculte pe actor. Sălile devin neîncăpătoare, tineri şi bătrâni vin cu mic cu mare să ia autografe de la actorul cunoscut, în lumea teatrului, prin spectacole de pantomimă.

În cel mai recent titlu, „Suflet românesc“, Dan Puric recurge la aceleaşi valori legate de mamă, familie, neam, martiri, istorie, închisori din perioada comunistă.

Cartea “Suflet românesc” poate fi considerată „o parabolă a re- configurării spirituale a unei generaţii, care, pentru a creşte, trebuie să se uite spre trecut şi nu spre viitor“.
„Ca să distrugi sufletul unei ţări e simplu, pentru că acum suntem în plină procedură de distrugere. Mecanismele internaţionale sunt foarte bine gândite şi puse la punct. Un singur lucru nu mi-am închipuit că se va întâmpla: că nu ne vor lăsa să ne refacem sufleteşte”, a spus Dan Puric, la lansarea de la Dalles.
„De 25 de ani, suntem băgaţi într-un malaxor de reeducare. A fost o lovitură de stat în 1989. Mi-am dat seama în două ore că e o lovitură de stat şi că Securitatea ne foloseşte“, a punctat actorul.
„Acum de Crăciun, o să vedeţi un amestec între mănăstire, Iisus Christos şi filme violente. Aşa se scade temeparatura morală a poporului. La o televiziune, am văzut un material despre Paşte. Au dat două secvenţe de la o mănăstire. La un moment dat materialul a fost întrerupt cu un «breaking news». Apare o ţaţă în halat, care avea sânge pe ea, căzuse unul din lift şi murise.Operatorii filmau creierii mortului. Asta era dat pe post ca să-ţi meargă ţie bine cozonacul şi vinul“.

Dan Puric a punctat că televiziunile vor difuza toată luna decmbrie şi secvenţe cu „Ceauseşcu omorât“:

„Crăciunul trebuie asociat cu crima. Vedem, în fiecare decembrie, cu câte cartuşe a fost împuşcat Nicolae Ceauşescu“.

Despre cartea sa, „Suflet românesc“, autorul a spus că „în clipa în care îti dai seama că ai un suflet dăruit, capeţi o forţă fantastică. Eminescu folosea un termen teribil: «celula morală impenetrabilă a sufletului românesc»“.

4 comentarii leave one →
 1. Vasile permalink
  28 Decembrie 2013 22:19

  De ce nu este investită Curtea Constituțională să se pronunțe pe pretinsa superimunitate a președintelui
  vineri, decembrie 27, 2013
  DNA a produs o reală revizuire a legii fundamentale cînd, prin mai multe rezoluții, a hotărît să interpreteze Constituția în sensul că președintele s-ar bucura de imunitate totală in fața legii penale. Este cunoscut că, potrivit Constituției, președintele nu se bucură de mai multă sau mai puțină imunutate decît un parlamentar.
  Este adevărat că președintele poate fi acuzat de înaltă trădare, dar în astfel de situații el este cercetat și i se întocmește rechizitoriul de către Parlament, nu de organele de cercetare penală.
  Abuzul Parchetului a fost posibil în condițiile în care celelalte instituții publice abilitate să vegheze la păstrarea ordinii constituționale nu au reacționat.
  Este adevărat că potrivit Constituției și legii de funcționare a CCR aceasta se autosesizează doar în cazul legilor de revizuire a Constituției. În restul cazurilor acest organism judecă doar dacă este sesizat de subiecții interesați sau de către instituțiile publice abilitate de Constituție.
  În nicio sitiuație DNA, condus de Daniel Moraru, sau de alt procuror, nu putea interpreta Constituția astfel încît președintele să beneficieze de imunitate totală.
  Timp de 10 ani, PSD și instituțiile statului pe care le-a condus nu au făcut altceva decît să se lamenteze și să deplîngă conflictul dintre instituțiile statului, generat de DNA, care a subminat flagrant ordinea de drept din România, dar nu a intreprins nimic pentru a supune speța spre analiză la singurul organism care poate îndrepta aplicarea greșită a Constituției.
  De la PNL avem mai puține pretenții. Nu putem să-i cerem să-l deranjeze pe cel cu care în 2004 a constituit Alianța DA și astfel a putut să conducă Guvernul timp de 4 ani.
  Si persoanele juridice puteau să ridice în instanțe excepția de constituționalitate așa cum ar fi putut Primăria Capitalei în cazul casei Mihăileanu, dacă la vremea respectivă nu ar fi avut primari portocalii.
  Avocatul Chitic, cel care a fost lovit și insultat de președinte a ratat momentul, deși este avocat, cînd putea să ridice excepția în fața instanței.
  Să fie incompetență, prostie sau interes în USL pentru a nu sesiza Curtea Constituțională, prin instituțiile abilitate, cu nedreptatea strigătoare la ceruri prin care DNA, controlat de Băsescu și Monica Macovei, a siluit Constituția.
  De fapt, DNA a revizuit ilegal Constituția, motiv pentru care, de drept, ar fi putut să se autosesizeze și Curtea Constituțională, dacă ar fi o instituție independentă.
  Chiar și Avocatul poporului poate să sesizeze CCR. Abuzul DNA blochează accesul liber la Justiție al cetățenilor loviți în drepturile lor de acțiunile ilegale ale unui președinte.

  Apreciază

 2. bogdan permalink
  29 Decembrie 2013 09:48

  chiar așa…cel mai cunoscut regizor? poate conferențiar!

  Apreciază

 3. 31 Decembrie 2013 13:49

  prezidenta.wordpress.com

  Salut! Vreau sa vorbim.

  Apreciază

 4. Antonio permalink
  24 Ianuarie 2014 22:44

  Cand Nicolae Ceausescu era la conducerea tarii traiam in Romania. Desi sunt o fire rebela si aproape tot timpul gaseam motive de nemultumire in rand cu cei care au trait atunci si purtau parul mare, pantaloni trapezi, ascultam muzica la radio europa libera etc… ma pot lauda cu foarte multe amintiri placute din acea perioada si consider ca a fost o perioada benefica pentru tara. As putea spune ca a fost singura perioada din istoria tarii cand Romania a fost foarte aproape de a fi independenta cu adevarat. S-a construit mult, peste tot as putea spune. S-au construit scoli, lacasuri de cultura, fabrici etc. Asazisul regim comunist nu numai ca a fost acceptat ci chiar slavit si laudat de majoritatea oamenilor pentru ca bunastarea lor crestea. Pe fondul maririlor de salarii asistam la o reducerea a preturilor de vanzare pentru o gama larga de produse, scopul declarat al conducerii fiind ridicarea nivelului de trai al poporului despre care nici un alt regim politic n-a amintit vreodata. Tinand seama de traditia monarhica a poporului (permanent in cautare de simboluri, chiar si de import) tind sa cred ca Nicolae Ceausescu desi era presedinte, a fost perceput de marea majoritate ca un rege.

  Dar…. Romania n-a fost total independenta si facea fata tot mai greu sabotajelor si embargourilor internationale in vreme ce banca mondiala si bancile occidentale mareau tributul. Cu toate acestea Romania se incapatana sa supravietuiasca (nu ne mai livrau rusii minereu, aduceam din alte parti iar daca ne sugrumau datoriile scoteam lumanarile si vindeam curent etc….) . N-a fost usor, n-a fost bine dar existam si nu stiu sa fi murit nimeni de intuneric. Astazi insa, romania e plina de lumini dar pare sa se stinga ca o lumanare. In locul lui Nicolae Ceausescu care vorbea de la egal la egal cu orice presedinte indiferent ca era al americii sau al albaniei au aparut marionete care sunt acceptate international doar pentru slugarnicia cu care-si distrug tara.

  Desi atungi gandeam altfel. acum consider ca noi nu l-am meritat pe Nicolae Ceausescu care ne-a iubit pana in ultimul moment jertfindu-si viata pentru noi in ziua de Craciun, pentru ca altfel Romania ar fi avut soarta Jugoslaviei si ar fi fost mult mai rau.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: