Skip to content

Nicolae Ceauşescu este, la aproape un sfert de secol de la revoluţie, considerat un personaj politic cu un rol pozitiv în istoria României de 47,5% dintre români.

17 ianuarie 2014
tags:

bunDe ce mai este popular Nicolae Ceauşescu?
Un sondaj realizat de INSCOP Research la comanda Historia a evidenţiat o adevărată surpriză în modul în care românii îl percep pe Nicolae Ceauşescu.

Dictatorul care părăsea demonizat scena politică la 22 decembrie 1989, iar trei zile mai târziu era executat pentru genocid împotriva poporului român este astăzi regretat de tot mai mulţi dintre români. De ce au început să îşi schimbe în mod dramatic percepţia asupra lui Nicolae Ceauşescu? Cum privesc românii cei aproape 45 de ani de comunism? Care este „popularitatea” Elenei Ceauşescu astăzi?

La aceste întrebări, dar şi la multe altele, au răspuns istoricul Dan Falcan, Ciprian Plăiaşu, editor Historia, şi sociologul Darie Cristea într-o dezbatere moderată de Ion M. Ioniţă şi transmisă live pe site-ul adevarul.ro.

Iată rezultatele sondajului:

Nicolae Ceauşescu este, la aproape un sfert de secol de la revoluţie, considerat un personaj politic cu un rol pozitiv în istoria României de 47,5% dintre români. 46,9% îl etichetează drept o personalitate negativă. Segmentul 18-34 de ani este ceva mai precaut decât celelalte în aprecierea lui Nicolae Ceauşescu drept un personaj pozitiv, fiind singurul tronson de vârstă în care percepţia majoritară este aceea a unui Ceauşescu cu rol mai degrabă negativ. De asemenea, persoanele cu studii medii şi primare îl văd pe fostul dictator semnificativ mai pozitiv decât cele cu studii superioare. Barometrul „Adevărul despre România” este realizat de INSCOP Research la comanda Adevărul. Sondajul a fost realizat în perioada 07 – 14 noiembrie 2013. Volumul eşantionului a fost de 1055 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%

Dan Falcan: „Prin procentul mare al celor care au o părere bună despre Ceauşescu, oamenii acordă un vot de blam celor 25 de după comunism.”

Reclame
One Comment leave one →
  1. EDYSON permalink
    30 iulie 2016 18:14


    https://polldaddy.com/js/rating/rating.jsMA BUCUR NESPUS SA VAD CA CINEVA A LUAT INITIATIVA DE A DESCHIDE UN SITE CU TOVARASUL NICOLAE CEAUSESCU PRESEDINTELE UNEI ROMANII PE CARE NU CRED SA O MAI VEDEM CUM ERA ODATA! MULTI L-AU BLAMAT DAR NU ERAU IN STIINTA DE CAUZA! EU UNUL IL RESPECT PENTRU CEEA CE A FACUT PENTRU POPOR CHIAR DACA A TREBUIT SA IA NISTE MASURI DRASTICE PENTRU A SCAPA DE FMI! DUPA 1989 ROMANIA AR FI TREBUIT SA PASESACA SPRE UN VIITOR STRALUCIT DAR MARILE PUTERI ECONOMICE S-AU SPERIAT PENTRU CA ROMANIA ERA UN CONCURENT PUTERNIC SI AU ALES SA-L REDUCA LA TACERE! DUMNEZEUL SA-L ODIHNEASCA IN PACE SI SA-I DEA LINISTEA DE CARE AVEA MARE NEVOIE DUPA UN SFERT DE SECOL DE LUPTE!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: