Sări la conţinut

Amintirile doamnei Irina Sava, bucătăreasa preferată a cuplului Ceauşescu. 

7 ianuarie 2018


irinasava10q.jpgÎn vremea când conducea România, în jurul cuplului Nicolae şi Elena Ceauşescu s-au ţesut adevărate mituri despre extravaganţa culinară şi traiul opulent. Totuşi, cei doi nu erau deloc mofturoşi la mâncare şi niciodată securiştii nu verificau mâncarea destinată dictatorilor, conform spuselor uneia dintre persoanele care erau săptămânal în preajma celor doi.

Sunt amintirile doamneiIrina Sava, bucătăreasa preferată a cuplului Ceauşescu.

Irina Sava a avut un destin ciudat: a fost deportată de comuniști în Siberia pe când avea numai 16 ani pentru vina de a fi făcut liceul cu predare în limba germană. Peste ani, aceași comuniști, umanizați puțin între timp, îi vor da o misiune complicată: să fie bucătăreasa și menajera cuplului Ceaușescu, la Ștevia, în Azuga, unde cei doi veneau aproape săptămânal. Traumatizată de-a binelea de renumele Ceaușeștilor, Irina a răsuflat ușurată când i-a cunoscut în intimitate.

Pentru toți românii din acea vreme,Nicolae Ceauşescuşi soţia lui erau niște personaje de coșmar, zvonurile și teroarea instituite de securitate creându-le o imagine grotescă. Toată lumea vorbea șoptit despre extravaganțele Elenei și despre luxul în care se lăfăia în timp ce țara era, de fapt, o coadă imensă. La carne, mai ales. Adevărul ce reiese din spusele doamnei Sava este că cei doi nu erau deloc pretențioși la mâncare și erau foarte umani în comportament. Mai mult, nici vestita securitate nu era pe atât de vigilentă cum credea poporul.
Evident,relația dintre Irina Sava și Elena Ceauşescu nu a fost întotdeauna idilică, numai că excesele tovarășei erau atenuate, cu tact, de către… bonomul dictator!

Irina Sava s-a întâlnit ultima oară cu soţii Ceauşescu în septembrie 1989. La plecarea de la Azuga, Ceaușescu  parcă a avut o presimțire: s-a întors din drum și a sărutat-o pe frunte, fapt unic și greu de explicat. La plecare i-a spus „Vezi să nu te mănânce lupii pe aici”, fără să ştie că peste numai două luni avea să fie mâncat el însuşi de lupii istoriei.

No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: