Sări la conţinut

Nicolae Ceauşescu: „Aici nu este vorba despre existenta unei nationalitati , sau a unor oameni care sunt de origine romana si se gasesc in Uniunea Sovietica… Ci este vorba despre o parte a Romaniei , care a fost cedata datorita Acordurilor cu Hitler.”

ianuarie 11, 2011

In sedinta Comitetului Politic Executiv de la -13-noiembrie-1989- Nicolae Ceausescu a propus un subiect neobisnuit dezbaterii plenului probleme legate de Moldova Sovietica .

Criticat tot mai des de Mihail Gorbaciov ptr faptul ca nu era adept al Perestroicii , secretarul general al -PCR- incerca sa intimideze conducerea sovietica prin readucerea in dezbatere a Pactului HITLER-STALIN din 1939 si statutul etnicilor romani dintre Prut si Nistru . In cadrul discutiei , Ceausescu a facut un istoric al convorbirilor sale cu liderii de la Kremlin pe tema Basarabiei , din care reiesea ca Gorbaciov era la fel de refractar ca si Hrusciov sau Brejnev.

 


TOV.N.CEAUSESCU spunea : Vreau sa ridic , in fata Comitetului Politic Executiv , inca o problema , care nu urmeaza sa o punem in Congres-[14]- , si nici public , deocamdata… dar fata de care trebuie sa adoptam o pozitie mai clara . Este vorba despre problemele legate de Moldova Sovietica . Cred ca ati citit cu totii informatiile , si ce se intampla acolo . Am atras atentia tovarasilor ca trebuie sa le publicam in presa — dar noi nu putem face nimic in aceasta problema , avand in vedere in primul rand , ca problema Basarabiei este legata de acordul cu HITLER , adica de Uniunea Sovietica si Hitler . Anularea acestui acord , in mod inevitabil , trebuie sa puna si problema anularii tuturor acordurilor care au avut loc… inclusiv sa se solutioneze , in mod corespunzator problema Basarabiei si Bucovinei de Nord . Va trebuii sa discutam in Uniunea Sovietica aceasta problema in perioada urmatoare .
De altfel , in timpul lui Hrusciov am mai discutat aceasta problema .
Cand ne-am intors din China , in martie –1964- , ne-am intalnit si cu el . Si intre alte probleme , legate de relatiile cu China , am discutat si problema Basarabiei .

El nu a respins-o , dar am convenit , de altfel , sa se intalneasca delegatiile celor doua partide… si chiar s-au intanit… dar au intervenit probleme cunoscute in legatura cu Hrusciov , si nu s-a facut nimic… asta a fost tot . In 1965 la intanirea cu Brejnev , am discutat , de asemenea , problema aurului si a tezaurului nostru , pe care Romania in are in Uniunea Sovietica si despre care exista un decret semnat de Lenin , prin care se spune ca apartine -poporului roman- si va fi restituit atunci cand in Romania va fi puterea muncitorilor si taranilor .
Am intrebat eu — sunt si stenogramele — daca considera ca in Romania nu este inca puterea muncitorilor si a taranilor ?
Sigur , atunci a avut o pozitie favorabila -SEALEAPIN- care a spus ca tovarasii romani au dreptate , dar trebuie sa se analizeze si sa vedem cum sa solutionam aceasta problema . Ceilalti , inclusiv Brejnev au spus ca Aurul Romanesc sa pierdut .
Pe mine nu ma intereseaza ca s-a pierdut sau , ma rog , ce-au facut cu el… ptr ca la un moment dat , ne-au spus ca l-au luat -ALBII- .
TOV. ELENA CEAUSESCU spunea: -Albii erau tot acolo .
TOV.N.CEAUSESCU spunea : -Nu ma intereseaza cine l-a luat .
TOV.ELENA CEAUSESCU spunea : -Sa ne de-a de la ei .
TOV.N.CEAUSESCU spunea : Pe noi nu ne intereseaza asta . In primul rand ca Lenin a semnat acest decret in -1921- , dupa ce sa terminat cu -albii- . Este adevarat ca nu am mai reluat aceasta discutie . Am vrut la un moment dat , sa discutam aceasta problema si cu Mihail Gorbaciov , dar nu a fost conditii necesare , si am lasat pe mai tarziu . Sigur trebuie sa reluam mai tarziu problema Basarabiei .

 

Trebuie oricum sa ridicam problema populatiei din Republica MOLDOVENEASCA , in concordanta cu Constitutia Sovietica si cu ceea ce afirma acum ei . Trebuie sa le asigure folosirea limbii , sa le asigure , ptr ca ei sunt o republica , sunt un popor . Ei insusi spun ca sunt un popor moldovenesc . Sunt romani si nu-i lasa sa foloseasca limba pe care o doresc ei si , cel putin , in prima etapa , sa se asigure legaturi corespunzatoare intre Moldova si Romania . Sigur nu dorim acum sa ridicam , intr-o forma schimbarea imediata a granitelor , dar solutionarea acestei probleme trebuie gandita , si trebuie s-o discutam . Sa avem in vedere , in primul rand sa publicam pozitiile care sunt , mai cu seama ca ei le publica si sa avem lunile urmatoare o discutie pe aceasta problema -[dar discutiile nu au mai avut loc niciodata – din cauza revolutiei– fiind un motiv bine intemeiat de catre sovietici] . De altfel in -1970-1975- am avut cateva discutii cu secretarul cu probleme internationale de atunci –KATUSEV- trimis de conducere , prin care ne cereau ca noi sa recunoastem in mod deschis , ca Basarabia este a lor .
TOV.ELENA CEAUSESCU spunea: -Asta nu se poate niciodata- .
TOV.NICOLAE CEAUSESCU spunea : In programul partidului avem o referire generala si am spus ca nu vom putea sa recunoastem . Una este problema granitelor , ca rezultat al fortei , dar alta este sa recunoastem ca poporul moldovenesc este un popor care nu are stranse legaturi cu poporul roman — este un nonsens . Aceasta ar fi o alta problema . Sigur punandu-se problema anularii intelegerii cu Hitler , este evident ca in mod corespunzator intervine si aici anularea . Noi vrem ca dupa Congres [14] sa avem o discutie pe aceasta tema , ptr ca nu se poate sa acceptam aceasta situatie si felul cum ei actioneaza . Vin la noi sa faca o plenara , si anunta ca vor sa indrepte lucrurile , ce au fost in trecut , dar de fapt adopta masuri mai brutale decat in trecut si continua sa-i impiedice sa-si puna in valoare problemele lor . Asta ar fi o problema pe care am vrut s-o ridic in Comitetul Politic Executiv si este de fapt o problema
–STRICT INTERNA– , dar am vrut sa vedem care este parerea Comitetului Politic Executiv in aceasta probema . DACA SUNTETI DE ALTA PARERE , VA ROG SA SPUNETI ? .
TOV.GHEORGHE RADULESCU spunea : -Este bine cum ati propus- .
TOV.MANEA MANESCU spunea: -Asta este realitatea si nu se poate astfel- .
TOV.NICOLAE CEAUSESCU spunea : Deci sunteti de acord ? — [Toti tovarasii sunt de acord]. Aici nu este vorba despre existenta unei nationalitati , sau a unor oameni care sunt de origine romana si se gasesc in Uniunea Sovietica… Ci este vorba despre o parte a Romaniei , care a fost cedata datorita Acordurilor cu Hitler . Cum s-au publicat aceste acorduri in alta parte va trebui sa le publicam si noi . S-au publicat si in Uniunea Sovietica . I-am spus si lui Matei si lui Olteanu , ptr ca este legat si de partea internationala… i-am chemat pe amandoi ptr ca , si din punct de vedere international , trebuie sa lucreze impreuna . Sa publicam aceste probleme , aceste acorduri , ptr ca acolo se spune foarte clar ca Uniunea Sovietica manifesta interes… asta este formula , in acordul semnat aparte , nu numai in acordul general , in care se spune ca Uniunea manifesta interes fata de Basarabia si Bucovina . Este vorba de acordul dintre -MOLOTOV si RIBBENTROP- si unde se spune ca Germania nu are interes si alte obiectiuni fata de acest lucru .
Un asemenea punct este si in legatura cu Polonia , ca in problema Poloniei si Uniunea Sovietica manifesta anumite interese — adica impartirea Poloniei . In realitate , de fapt , sovieticii au vrut sa depaseasca intelegerea cu Hitler si au cerut initial intreaga Bucovina , dar Hitler s-a opus ,,ne-am inteles numai atat” .
TOV.ION STOIAN spunea : -Toate acestea sunt stenogramele lui Hitler- .
TOV.NICOLAE CEAUSESCU spunea : Este un protocol semnat de MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE de atunci al Romaniei . TOV.ELENA CEAUSESCU spunea : Si ne-au luat si Insula Serpilor .
TOV.NICOLAE CEAUSESCU spunea :-Acestea ar fi unele probleme interne ale Romaniei , pe care trebuie sa le avem in vedere . In legatura cu Raportul , in continuare , este prezentata pozitia Romaniei in problemele internationale , in care reluam problema distrugerii armelor nucleare si am introdus aici ca tarile europene trebuie sa realizeze un Acord ptr infaptuirea pina in -1995- a distrugerii armelor nucleare din Europa , avand in vedere ca folosirea lor ar aduce o catastrofa europeana de proportii .

-Arhivele Nationale—-Fond-CC-al-PCR–sectia CANCELARIE–
DOSAR-NR-63-1989-.

Poate suntem la fel de norocosi si acum ca si in 1989.
Dr. Darius Stan

Nicolae Dabija, redactor şef al săptămînalului chişinăuan “Literatura şi Arta”,

Publicat de Ion Coja in Textele altora pe 13.12.2010
Sursa: ION COJA

Imparateasa iranului Farah Diba Pahlavi impreuna cu Elena Ceausescu 1975

9 comentarii leave one →
  1. ianuarie 11, 2011 16:21

    Asa cum reiese din stenograme despre Basarabia, Nicolae Ceausescu a vrut unificarea si a fost un mare patriot!

    Apreciază

  2. VEZI MISCAREASOCIALISTA permalink
    ianuarie 11, 2011 17:02

    VEZI MISCAREASOCIALISTA VREM NATIONALIZARE PARTID UNIC SI SALARIU MINIM 2000 LEI CITESTE SI DA MAI DEPARTE

    Apreciază

  3. TYBY permalink
    ianuarie 13, 2011 18:09

    Nu stiu daca se mai poate spune ceva. Ne aflam in fata unui dezastru national. De douazeci de ani traim sau mai bine spus asistam nepasatori la holocaustul neamului romanesc. Toti privesc cu indiferenta acest drum al Golgotei pe care il strabate Tara. Pentru a satisface capriciile unor asa zis revolutionari l-au impuscat asemeni unor criminali pe NICOLAE CEAUSESCU , au distrus viitorul ROMANIEI , au naruit sperantele copiilor , au reusit sa-i faca pe oameni sa spuna ca le este rusine ca sunt ROMANI , au distrus economia ( au vandalizat-o ) , au infometat POPORUL . Mascaricii care s-au perindat pe la carma tarii din 1990 pana astazi au uitat faptul ca tara nu este a lor ci a milioanelor de romani pe care i-au infometat si redus la tacere cu legile lor idioate. Pentru NICOLAE CEAUSESCU am un respect deosebit . NICOLAE CEAUSESCU isi are locul sau in istoria poporului roman in istoria tarii ce nu poate fi sters niciodata de cineva. EL va trai vesnic in amintirea si in inimile adevaratilor ROMANI. Nu poate fi sters din galeria marilor conducatori ai neamului de niste parveniti care habar nu au pe ce lume traiesc. Toti acesti nenorociti care si-au batut joc de tara de la lovitura de stat din 1989 si pana astazi nu valoreaza nimic pentru tara in raport cu NICOLAE CEAUSESCU. NU TE VOM UITA NICIODATA.

    Apreciază

  4. ianuarie 15, 2011 20:57

    @TYBY
    iti multumesc ptr. postare, asa este exact cum ai scris!

    Apreciază

  5. TYBY permalink
    ianuarie 21, 2011 14:03

    Se apropie 26 ianuarie ziua de nastere a presedintelui NICOLAE CEAUSESCU. Se cuvine sa ne aducem aminte toti cei care simtim si traim romaneste de tot ce a realizat pentru tara noastra . Sa ne aducem aminte de zestrea pe care a lasat-o tarii si pe care acum nu o mai are. Chiar daca nu recunosc sunt foarte multi cei care regreta zilele cand aveau un loc de munca asigurat si un salariu ce le asigura traiul . Cred ca cei care l-au asasinat sunt mandri de ce au realizat. DUMNEZEU NU DOARME ! Va veni si vremea lor ! Lasand la o parte toate acestea sa-l cinstim pe NICOLAE CEAUSESCU asa cum se cuvine , asa cum merita. SA NU-L UITAM NICIODATA !

    Apreciază

  6. ianuarie 21, 2011 17:18

    @TYBY,
    MULTUMESC ! VOI SCRIE UN ARTICOL DAR TE INVIT SI AICI

    http://ovidiu-nicolaeceausescu.blogspot.com/2011/01/vladimir-alexe-avea-dreptate-mama.html

    Apreciază

  7. TYBY permalink
    ianuarie 22, 2011 18:46

    Vom aniversa curand Unirea Principatelor Romane ( Moldova si Tara Romaneasca )- 24 ianuarie 1859 . Prin insasi titulatura in sine ( Unirea ) aceasta a insemnat unirea in ” cuget si in simtiri ” a tuturor romanilor spre deosebire de zilele noastre cand intreaga societate este dezbinata si dezorientata . Astazi oamenii nu stiu in ce si pe cine sa mai creada . Sa luam aminte …

    Apreciază

  8. TYBY permalink
    martie 2, 2011 18:34

    Sa ne gandim ce ar insemna o ROMANIE UNITA , ce ar insemna pentru ROMANI o tara mare , puternica si bogata . Va dati seama cat de frumos ar fi sa avem o ROMANIE ASA CUM AR TREBUI SA FIE , respectata in lume unde sa le fie drag tuturor sa traiasca. PACAT de deceniile de sacrificii care au urmat dupa al doilea razboi mondial . PACAT de munca depusa de intreg POPORUL , pana in anul 1989 , pentru a realiza ceva in TARA NOASTRA . Pentru a putea atinge acest deziderat ( O ROMANIE UNITA ) este necesar un dialog de la egal la egal cu ceilalti ROMANI de peste PRUT. NU trebuie tratati cu dispret , NU trebuie priviti de sus . Am tendinta sa cred ca ei o duc mai bine decat marea majoritate a ROMANILOR de dincoace de PRUT. DE unde vine aceasta aroganta a LATRAILOR de la putere . Cine le da lor dreptul sa sfideze intreg POPORUL . Sunt mai importanti ungurii ? Au mai multe drepturi decat ROMANII la NOI IN TARA ? DE CAND trebuie sa ne ploconim in fata strainilor ? Avem vreo datorie fata de ei ? DE CE REZOLVAM INTOTDEAUNA PROBLEMELE ALTORA ? DE CE NU PUNEM PE PRIMUL PLAN TARA SI PE ROMANI ? DE CE TREBUIE SA LE FIE BINE ALTORA SI NOUA NU ? CE MAI ASTEPTAM ? SA TREACA INCA DOUAZECI DE ANI DE FOAMETE ? CEL PUTIN VOM AVEA SATISFACTIA CA VOR CRAPA DE FOAME SI CEI DE LA putere DEOARECE PESTE PUTIN TIMP NU VOR AVEA CE SA MAI FURE SI CE SA MAI VANDA DIN TARA ! TREZITI -VA ROMANI !

    Apreciază

  9. iulie 30, 2013 17:34

    Versus Transilvania-Ungaria

    Apreciază

Lasă un comentariu

Descoperă mai multe la Nicolae Ceauşescu Preşedintele României 1965-1989. Sit oficial 🇧🇪

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura