Sări la conţinut

In 1950 la varsta de 32 de ani Nicolae Ceausescu devine General-maior

decembrie 20, 2008

1950 martie 22. Ordin general nr. 12 al Ministrului Apără-rii Naţionale privind numirea generalului-maior Nicolae Ceauşescu.
În urma Hotărârii Consiliului de Miniştri şi conform Decretelor Prezidiului Marii Adunări Naţionale specificate mai jos, s-au făcut următoarele schimbări în conducerea Armatei Republicii Populare Române:
Cu Decretul nr. 232 din 18 martie 1950, generalul-maior Ceauşescu Nicolae a fost numit Ministru Adjunct la Ministerul Apărării Naţionale şi Şef al Direcţiei Superioare Politice a Armatei.

Emil Bodnăraş, ministrul Apărării naţionale la numit pe Nicolae Ceausescu in 22 martie 1950, la nici 32 de ani, in functia de ministru adjunct al Apararii si sef al Directiei Politice Superioare a Armatei, fiind avansat la gradul de general-locotenent de infanterie. Din 23 iulie 1953, generalul Ceausescu a fost numit în functia de prim adjunct al ministrului Apararii Nationale.
În cadrul celui de-al doilea Congres al P.M.R., ce-a avut loc în decembrie 1955, Ceausescu a fost primit in Biroul Politic al partidului. Concomitent cu accederea în Birou, el a fost însarcinat cu supravegherea interna de partid în domeniul Internelor, Securitatii, Armatei, Procuraturii Generale si Justitiei.


între 23 martie 1950 – 19 aprilie 1954 a fost ministrul forţelor armate, cu rangul de general-maior ulterior general-locotenent. (Ceausescu Nicolae a devenit general-locotenent (in 6 octombrie 1952) si responsabil in cadrul Biroul Politic C.C. al P.M.R. de Directia Superioara Politica a Armatei din 16 ianuarie 1956 În perioada guvernării lui Gheorghe Gheorghiu-Dej
1950 ianuarie 23. Ordinul general nr. 4 al ministrului apărării naţionale privind introducerea gradului de locotenent major.

Timp de opt luni, Nicolae Ceauşescu a urmat cursurile Academiei Militare din ţară.În plus, de două ori pe săptămână, primea şi lecţii particulare de geografie şi topografie militară. A fost trimis la „instrucţie” şi în URSS. În 1951 şi 1952, câte două luni succesiv pe an, s-a şcolit la Academia Militară „Mihail Frunze” din Moscova. Gen. Ion Coman: Dar, vă rog să reţineţi că Ceauşescu, Sălăjan, Rotaru, care era şeful cadrelor, Eftime, Virgil Trofin şi alţii au făcut timp de 8 luni de zile un curs academic. Acesta dura de la ora 8 la 14, de luni până vineri, la Academia Militară. Deci aceşti oameni au căpătat cunoştinţe militare, atât cât se putea în 8 luni de zile”. Dintre toţi, numai Ceauşescu a învăţat peste program. În fiecare marţi şi joi, socotite zile „scurte”, când cursurile ţineau până la 14 după-amiaza, tânărul general rămânea în minister. Împreună cu colonelul Răducu, studia geografia şi topografia militară.
Pentru o justă aplicare a Decretului Nr. 453/1949, Ministerul Apărării Naţionale
ORDONĂ:
Prin Decretul Nr. 453 din 28.12.1949 s-a înfiinţat un grad nou, acela de
Locotenent-Major. Cu introducerea acestui grad nou în Armată, vechile grade de Sublocotenent şi Locotenent, au devenit respectiv grade de Locotenent şi Lototenent-Major.
Gradul de Sublocotenent rămâne în vigoare şi se obţine în condiţiunile speciale de recrutare prevăzute de articolul 2 punctul 1 din acest Decret.
Faptul că Decretul Nr. 453/1949 a fost pus în aplicare la 30.12.49 şi ca urmare Sublocotenenţii şi Locotenenţii au devenit la acea dată respectiv Locotenenţi şi Locotenenţi şi Locotenenţi-Majori, aceasta nu constituie o înaintare în grad, ci numai o schimbare în denumirea gradului.

Vechimile în noua denumire a gradelor rămân aceleaşi pe care cei în cauză le-au înainte de 30.12.1949 (de ex.: un Locotenent cu vechimea 23.08.0945 a devenit la 30.12.949, Locotenent-Major, cu vechimea în grad 23.08.945).
D. O.
ŞEFUL DIRECŢIEI SECRETARIAT
Colonel,
I. MOISESCU
Arhivele Militare Române, fond Direcţia Secretariat, dosar 17/1950, f. 30.

5 comentarii leave one →
  1. Raul Z. permalink
    decembrie 14, 2010 15:19

    Văd că faceţi apologia lui Nicolae Ceauşescu dar îmi puteţi răspunde la o întrebare? Nicolae Ceauşescu şi-a satisfăcut stagiul militar vreodată? Dacă l-a satisfăcut, vreau să ştiu în ce perioadă, la ce unitate militară şi cu ce grad l-a terminat! Vă mulţumesc foarte mult şi sper că nu v-am încurcat cu mesajul meu. P.S. Adresa de mail este reală aşa că îmi puteţi răspunde ba, chiar puteţi să mă şi înjuraţi dacă vreţi pentru că eu tot nu voi pricepe vreodată CUM DE A AJUNS CEAUŞESCU GENERAL AVANSÂND DIRECT DE LA GRADUL DE SOLDAT NEINSTRUIT?!? Sau pe la puşcărie făceau în afară de politică idioată şi păguboasă pentru ţară şi instrucţie militară?!?

    Apreciază

  2. ianuarie 2, 2011 23:17

    CHIAR CREZI CA ERA NEVOIE SA FI FACUT ARMATA CA SA DEVINA GENERAL ?
    CHIAR NU AI HABAR DE CE L-A FACUT GH GH DEJ GENERAL, ? APOI NU TE MAI BAGA IN CEEEA CE HABAR NU AI !
    IA ZI CE MARI MERITE MILITARE AU MINISTRII APARARII DE DUPA REVOLUTIE
    SI ASTA FARA NICI UN FEL DE APOLOGIE A LUI CEAUSESCU
    E PARTE A ISTORIEI ROMANIEI DE VREI DE NU VREI
    CREZI CA CEI CARE AU CONDUS ROMANIA IN PERIOADA CELUI DE AL 2-LEA RAZBOI MONDIAL AU FOST MAI DECENTI DUPA CE INITIAL AU FOST CU NEMTII APOI CU RUSII ? CE FEL DE CURVE DE OAMENI AU FOST AIA PENTRU NEMTII ? IA ZI ? CREZI CA NEMTII AU UITAT ? CA AM FOST CURVE CU EI ? SAU RUSII CA LA INCEPUT AM FOST IMPOTRIVA LOR ?

    Apreciază

  3. ianuarie 2, 2011 23:26

    SI INCA CEVA , CUM VEI PRICEPE CUM VOR DEVENI VIITORII INISTRII AI PARARAII IN ROMANIA MINISTRII ACUM CAND SERVICIUL MILITAR NU E OBLIGATORIU. PE CE LUME TRAIESTI MA, REVINO LA REALITATE DOMLE ! SI SA STII CA NU TE INJURA NIMENI PENTRU IGNORANTA SI NECUNOASTEREA TA
    CIAO SA AI UN AN FERICIT LIPSIT DE GRIJA LUI CEAUSESCU SI A EVOLUTIEI LUI CA SI ASA NU POTI SCHIMBA NIMIC DIN ISTORIA BUNA , REA A ROMANIEI

    Apreciază

  4. ianuarie 2, 2011 23:32

    @Raul Z.
    sigur, a facut studii militare nu ca Ilie dar a facut, dar, Eu, ti-a dat un raspuns clar.

    Apreciază

  5. iulie 26, 2011 20:19

    nici n-avea cum sa faca stagiul militar la fel ca si bawsescu dar trimitea pe front la granita sarbo romana mii de tineri care mureau in luptele de frontiera si fara rost ,ce incapacitate la fel ca basescu

    Apreciază

Lasă un comentariu

Descoperă mai multe la Nicolae Ceauşescu Preşedintele României 1965-1989. Sit oficial 🇧🇪

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura