Sări la conţinut

Elena Ceaușescu:” „Vreau acest iaht (…) Nu voi pleca de aici fără el”

decembrie 26, 2019

Ceaușescu a fost cât pe ce să facă o gafă diplomatică, pentru un moft al Lenuței! „Îl vreau! Nu voi pleca fără el!”

Nicolae Ceaușescu a fost cât pe ce să distrugă o relație diplomatică, pentru un moft al soției lui. Tovarășul Suprem a ajuns într-o încurcătură de zile mari, din care l-a scos doar generozitatea oaspeților.

Potrivit scriitoarei Diane Ducret, în iunie 1975, Nicolae și Elena Ceauşescu au fost invitați în reședința de vacanță a regelui Hussein al Iordaniei, în golful Aqaba, Marea Roşie.

Aceea a fost prima dată când Elena Ceauşescu a pășit pe un iaht. Tovarășa a decis pe loc că îi trebuie acest obiect de lux plutitor.

„Vreau acest iaht (…) Nu voi pleca de aici fără el”, ar fi spus Elena Ceaușescu, în timpul unei plimbări pe plajă, după cină.

Nicolae Ceauşescu a considerat că ideea soției lui a fost una bună! De ce nu ar avea şi el propriul iaht ancorat la ţărmul Mării Negre?

Imediat, Ceaușescu l-a însărcinat pe interpretul său cu o misiune de maximă importanţă: să îl convingă pe regele Hussein să îi ofere iahtul.

A doua zi, soții Ceaușescu au primit un apel telefonic de la regele Iordaniei, jenat de insistenţele Elenei. A încercat să le explice că iahtul era un dar al lui pentru fiica sa, prințesa Alya. A urmat un moment de tăcere tensionat.

Pentru a evita ruptura diplomatică, a intervenit regele Iordaniei. „Însă voi da ordin, imediat, să vi se aducă un iaht identic din Statele Unite. Vă propun ca numele său să fie «Prietenia»”, ar fi spus suveranul, potrivit lui Diane Ducret.

Hussein a intrat într-o încurcătură între două femei mândre și, în cele din urmă, nu a avut de ales: a cumpărat în valoare de câteva milioane de dolari un alt iaht, identic cu primul, i-a dat numele de „prietenie” și a trimis-o în Portul Constanța din Marea Neagră, „un cadou Elenei și Nicolae” Soții Ceaușescu nu s-au deranjat niciodată să navigheze.


© Foto:Agerpres

No comments yet

Lasă un comentariu

Descoperă mai multe la Nicolae Ceauşescu Preşedintele României 1965-1989. Sit oficial 🇧🇪

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura