Sări la conţinut

Cum s-a trăit în România în anii ’70- ’80? UNII VĂ MINT spunându-vă că s-a trăit permanent prost între anii 1965 – 1989.

iunie 1, 2016

image

UNII VĂ MINT spunându-vă că s-a trăit permanent prost între anii 1965 – 1989.

MINCIUNĂ GROSOLANĂ : În anii 70 erau în magazine, 10 -20 de feluri de salamuri, de brânza și de carne…Portocalele, Bananele, Merele, Perele, Cireșele (când era sezonul) și orice fel de alte fructe românești se găseau din abundență …

Mâncam 3-4 mere ori de câte ori veneam de la școală după ce mâncam de-amiază. Era un fel de felul III.

Penuria a început DUPĂ anii 80.

image

In anii 70, bananele, portocalele dar si fructele românești erau peste tot. Tot ce scriu alții, cum că nu era așa, e o minciuna grosolană.

Iată o astfel de minciună: „Primele mele triste amintiri din „iepoca” comunistă sunt de la câțiva anișori, 6-7, în anii ’70, când așteptam cu stoicism să se coacă pe șifonier puținele banane pe care le puteau găsi părinții mei la Alimentara și care mai întotdeauna erau verzi, necoapte”

Nici vorbă de așa ceva în anii ’70. Puteai cumpăra banane, portocale, grapefruit-uri sau lămâi câte vroiai. E o minciună că erau „verzi”…Cele verzi au apărut mult după anii ’80, ca mai apoi să dispară de tot…Ne făceam în mod curent acasă suc de lămâie, storcând cu mâna lămâile naturale, punând apă și două lingurițe de zahăr. Sucul era minunat. Și aveam și un pahar înalt și perfect cilindric. Când vroiam să fie sucul și mai bun storceam două lămâi. Mai ales după ce fugeam câteva ore prin praf, la fotbal, era minunat.

Între anii ’70-’80, cu 4-6 lei iți luai 100-200 de grame de salam sau parizer – și alea de atunci, nu erau deloc mizeriile de azi cu e-uri , mațe și zgârciuri tocate….Pe clasa 2-a – 3-a, mergeam în pauza mare la magazin și ne luam corn cu salam cu doar câțiva lei…Îmi lăsa mama mărunțis sa-mi iau ceva de mâncare.

Am fost în tabără cu școala sau cu liceul, aproape în fiecare an, începând din clasa IV-a …O tabără costa intre 300 si 500 lei 10-12 zile.

Întreținerea la bloc (3 camere) era de 50 lei vara și în jur de 100-120 lei iarna…salariul minim era de 1800 de lei apoi s-a făcut 2000 de lei…Salariul mediu era de 2500 de lei…NET: impozitul pe salariu și orice altă taxă au fost scoase.

Venea stomatologul la școala și îi consulta pe copii și ii programa pe copii la cabinetul dentar.

La gravide mergea medicul acasă sa le vadă și înainte și după ce nășteau.

Te lua poliția de pe stradă dacă nu munceai…și-ți dădea un loc de muncă. Te urmăreau mai apoi să vadă dacă te duci la servici. Nu exista șomaj.

Foarte, foarte mulți oameni primeau case de la stat (apartamente) pentru care plăteau chirii MODICE – chiria era de aprox. 50 de lei pe luna.

Un bilet de autobuz era in anii ’70 – 50 de bani , în anii ’80 a ajuns 1 leu, în 1989 a ajuns 1.20 lei

Sunt antibolșevic ca opțiune politică, dar NU CU MINCIUNI se scrie istoria….Da, a fost frig în ultimii ani și magazinele au fost goale. În ele se mai găseau doar macaroane și conserve de pește…Dar nu a fost tot timpul așa.

Îmi amintesc când în anii 1987-1989, în plină penurie de alimente, îmi cumpăram conserve de pește amintindu-mi de cornul minunat și de salamul gustos ce-l mâncam cândva. Sincer nu era rău nici peștele: atât cel marinat cât și cel în ulei erau foarte bune. Dar nu puteai mânca doar pește.

Curtea școlii era permanent deschisă inclusiv în vacanțe. E o crimă că astăzi curțile şcolilor şi sălile de sport stau închise, cu lacătul pe ele, în timp ce copiii n-au unde se juca. Asta o decid azi oameni, care nu s-au jucat niciodată, în curtea şcolii sau între blocuri, când au fost mici.

În curtea şcolii se juca fotbal de dimineața până seara (mai puțin dacă aveau unii ore de sport și nu făceau sport în sală)…

Mergeam vara și dădeam cu mingea și racheta de tenis la peretele școlii, undeva în zona unde nu erau geamuri…Nu mi-a zis nimeni niciodată nimic…La ștrand un bilet pentru o zi întreagă era pentru un copil 3 lei apoi către 1989 s-a făcut 5 lei…Cu toate astea, recunosc că mai și săream gardul împreună cu alți copii.

Nu de puține ori se spărgea la școală, din greșeală, câte-un geam de la o minge de tenis sau de fotbal și nu era nici un scandal : se-nlocuia geamul și gata. Bicicletele erau peste tot: copiii aveau Pionier, Pegas sau Tohan. Patinoarele la fel: cânta muzică uneori, și-ți dădeau ceai cald.

Cu siguranță am avut o copilărie foarte fericita și n-am văzut în jurul meu copii care sa nu aibe una la fel…Și am crescut într-un cartier obișnuit într-un oraș prăfuit de provincie.

Vorbesc ca unul care am trăit vremurile alea ca și copil…

Nu poate veni un MINCINOS sa spună ca de-abia puteai cumpăra câteva banane verzi în anii 70

În 1989, profesorii aveau salarii între 2200 și 3500 de lei (mama era profesoară) după vechime și gradele pe care și le puteau lua.

Inginerii erau cu ceva mai bine plătiți ca profesorii cu aceeași vechime în muncă.

Un debutant începea întotdeauna cu salariul minim (1800 și mai apoi 2000 de lei). Dar după câteva luni era trecut pe primul nivel de salarizare din specializarea lui.

La televizor se transmiteau în anii 70 aproape toate competițiile sportive TENIS, FOTBAL, RUGBY, ATLETISM, OLIMPIADE etc…erau filme americane și englezești câte vrei: seriale, foiletoane, cinematecă etc.. ..programul începea la 10-11 dimineața și mergea pana la 24 sau la 1 noapte…reducerea programului s-a petrecut treptat după anii ’80.

image

Meciurile lui Ilie Năstase de la Turneul Campionilor erau transmise în direct noaptea la 1, 2, 3 dimineața. Ca și notele de 1.00 (nu era loc pe afișaj) ale Nadiei Comăneci, de la Olimpiada de la Montreal. Când juca Dobrin, doar un simplu meci în campionat, străzile se goleau și mergeam să-l vedem. Ce să mai spun de Craiova lui Balaci sau de Steaua?

Siguranța, noaptea pe străzi, era maximă …te-ntâlneai cu un milițian, dacă nu la prima străduță, atunci la a doua…Cinematografele, ștrandurile, terasele, cofetăriile toate avea prețuri modice: o prăjitură costa 2.50 – 3 lei. Erau și cu 1.50 dar și mai bune și mai mari cu 4-5 lei. Savarinele îmi plăceau cel mai mult și nu erau scumpe. Și Doboșurile erau bune sau Indienele.

Despre ce vorbim? Țara DUDUIA de noi CONSTRUCTII..erau MACARALE peste tot …

Noi cartiere de locuințe se ridicau peste noapte în fiecare oras….Mi-amintesc cum ne jucam câteodată seara, urcând fugind scările de beton nefinisat, prin blocurile aflate în construcție.

Trenurile pe distanțe lungi ajungea cu 2-3-4 ore mai repede ca azi…

Cu un salar MEDIU iti putea face lejer un concediu de 10-12 zile la mare

E adevărat: la orele de vârf autobuzele erau aglomerate.

Cărțile din Biblioteca pentru Toți erau 5 lei bucata. S-a tipărit atunci aproape toată Literatura Națională și Universală. Plus cărți de filozofie, de istorie sau de critică. Când luau salariul, tata și mama veneau fiecare cu sacoșa cu cărți acasă, așa cum veneau cu roșii și ardei.

Și erau cărți una și una. Mai târziu, cărțile din Biblioteca pentru Toți au devenit 10-12 lei. Dar nici așa nu erau scumpe. Cea mai bună revistă era Secolul XX. Mi-o amintesc și acum, că o cumpăra mama și mai citeam și eu din ea. Era groasă cât o carte, cu articole tot unul și unul. Așa o revistă nu mai avem azi.

Ne duceau cu școala, la Cinematograf și la Teatru. Excursiile cu școala erau cel puțin una pe trimestru. Pe stadioane copiii aveau intrarea liberă. La noi în oraș, echipa juca în Divizia C și câteodată, mai intra și-n B. Dar eram cu toții mândri de ea.

A NU SE CONFUNDA ANII 70-80 CU CRIMELE BOLSEVICE DIN ANII 50….CARE AU FOST DE GROAZĂ. Ce mi-au povestit părinții și bunicii mei întrece orice închipuire.

Laptele (despre care unii mint în alte articole „că plângeau după el”), ți-l lăsau cei de la fabrică, în fiecare dimineață direct în scara BLOCULUI…

Puneai sticla goală în niște lădițe și găseai dimineața, O ALTĂ STICLĂ PLINĂ. Prețul în anii ’70-’80 – 2.20 lei litrul apoi s-a făcut prin anii ’80 – 3 lei…apoi a fost 3.30

Banii îi lăsai într-o cutie de carton (nu-i fura NIMENI cum nu fura nici laptele din lădițe), sau suna cel cu laptele o dată pe săptămână la ușă…

După anii ’80, chestia asta a dispărut…

Dimineața mă trezea câteodată, zgomotul celor care veneau cu lăzile cu lapte la fiecare bloc. Ajungeau la noi la bloc să ia sticlele goale și să le pună pe cele pline cu lapte între ora 6:00 și 6:30.

Admiterea la liceu și la facultate au fost printre cele mai corecte și mai bine organizate concursuri la care am participat. La fel erau și Olimpiadele școlare. Nu conta statutul social al celor care dădeau examen.

Și, atenție: eu am crescut într-un oraș de provincie din ARDEAL, nu în BUCUREȘTI și nici în vreo capitală de județ…Dar era LA FEL peste tot.

Ceea ce vă povestesc eu AM TRĂIT. Ce vă povestesc SUNT FAPTE nu e apologie, nu e propagandă …sunt fapte.

AM POVESTIT exact ce am trăit. …Nu contează ce regim a fost sau ce regim ar fi fost : Aș fi spus exact ce am trăit indiferent de regim. Cine vă spune că n-a fost așa VĂ MINTE.

Desigur o poveste separată ar trebui scrisă despre magazinele ajunse aproape goale după anii 1985…

Dacă în 1973 ar fi fost O PENURIE MASIVĂ de Portocale în România cum vă mint unii, credeți că ar fi apărut în 1973 cântecul O PORTOCALĂ ? Ca să trezească ura și indignarea oamenilor?

Interpret Anda Calugareanu, muzica Marius Țeicu, versuri Ovidiu Dumitru. Melodia a fost compusă in 1973, şi dată în premieră la TVR, realizator Alexandru Bocăneț. Melodia s-a bucurat de mare succes in spectacolele live, cu două si trei bis-uri la fiecare spectacol.

Macaralele și Blocurile dela
locuințe care se construiau peste tot erau imagini obișnuite ale anilor ’70-’80. În poza de mai jos puteți număra 9 macarale

Sursa: fluierul.ro

22 comentarii leave one →
  1. iunie 1, 2016 23:15


    https://polldaddy.com/js/rating/rating.jsSpuneti un mare adevar. Asa a fost.

    Apreciază

  2. dragomir permalink
    noiembrie 14, 2016 14:33


    https://polldaddy.com/js/rating/rating.jsIn perioada anilor 1979-1986, timp de sase ani si jumatate, nu mi s-a permis accesul la locul de munca de unde am fost indepartat ilegal de catre regimul comunist, am fost practic SOMER IN SOCIALISM.
    Ce parere aveti corifeilor si apologetii comunismului ?

    Apreciază

  3. MrHollow permalink
    noiembrie 22, 2016 11:06


    https://polldaddy.com/js/rating/rating.js*voiam (in loc de vroiam) …. just saying!

    Apreciază

  4. Georgiana Dobre permalink
    noiembrie 22, 2016 11:18


    https://polldaddy.com/js/rating/rating.jsDin pacate EU sunt nascuta in ’80, IMI amintesc, sincer, lucruri nu atat de bn, dar totusi stiu ca parintii mei isi permiteau o vacanta vara, fapt care dupa ’90, nu s-a mai realizat plus multe multe altele.
    Este adevarat ca spui despre anii’70, dar 10 ani buni, nu justifica restul.

    Apreciat de 1 persoană

  5. Haiu Georgel permalink
    noiembrie 22, 2016 18:23


    https://polldaddy.com/js/rating/rating.jsAdevăr zici! După’80 a început viața “grea”.Am avut parte de vremurile frumoase,dar am prins și cele cu statul la coadă…

    Apreciază

  6. noiembrie 22, 2016 23:03


    https://polldaddy.com/js/rating/rating.jsUnde ai locuit în epoca de aur? Pentru că la noi nu exista absolut nimic din ceea ce ai zis, din 70. Noi eram locul unde trebuia să se dea exemplu de implicare patriotică și mai ales să demonstrăm că se poate… Să trăiești fără să mănânci – 20 de feluri de mezeluri? în afară de parizer și salam, nimic. erau conserve de vită și de porc – dar nu aveam bani pentru a ne cumpăra. unt nu exista. smântână, nici atât. cred că din 72 până în 89 am mâncat 4 banane, iar gref avea o femeie bolnavă de diabet, doar mi-l arăta, că pentru ea era medicament, și mă bucuram, mi se părea că l-am și mâncat…. săpun nu exista la magazin, nici pastă de dinți. eram puși să ne spălăm pe dinți cu bicarbonat. când veneam în București și luam un Favorit sau im Farmec 16, spray, eram ca și când azi ai primi tot magazinul de parfumuri de la cel mai tare mall.
    cred că depinde unde ai trăit – în Ardeal, de exemplu, erau unele lucruri pentru că se trecea granița spre Ungaria. în Banat se trecea la sârbi.
    eu îmi amintesc clar: mâncam pe zi o singură farfurie cu griș cu lapte, din laptele pe care ar fi trebuit să-l bea mama, lucrând în mediu toxic.
    am trăit cel puțin câtiva ani în acest fel. omletă, foarte rar și un castron de griș.

    Apreciat de 1 persoană

  7. stere vasile permalink
    noiembrie 23, 2016 06:48


    https://polldaddy.com/js/rating/rating.jsPe linga cele expuse mai sus la mine la tara in prahova gaseam pestele CALCAN la discretie acum nu-l mai gasesti nici in poza

    Apreciază

  8. noiembrie 23, 2016 12:55


    https://polldaddy.com/js/rating/rating.jsÎn perioada 1944-1989 au exista 5 perioade distincte prin scopul urmărit de conducerea reală, între care două sunt total opuse, cu observaţia că în toate perioadele, rămăşiţe din cei care au avut controlul în perioadă anterioară au păstrat o oarecare influență.
    1944-1948 – evreizarea Statului Român
    1948-1958 – distrugerea celor mai buni români
    1958-1964 – dezevreizarea Statului Român
    1964-1976 – românizarea Statului Român
    1976-1989 – re-evreizarea Statului Român

    Apreciat de 1 persoană

  9. noiembrie 25, 2016 21:41


    https://polldaddy.com/js/rating/rating.jsCred ca le-am scris eu aceste rinduri.Am trait acele timpuri intr-un oras din sud est .Acum nu mai este acea “fericire adevrata”.Sau am inbatrinit noi ? Stare de spirit observata si in alte tari .Sa nu credeti ca e altfel.

    Apreciază

  10. Traian permalink
    noiembrie 28, 2016 20:14


    https://polldaddy.com/js/rating/rating.jsCred ca suntem de aceiași virsta. Și eu sunt dintr orășel di ardeal iar cea ce ai descris tu și ai spus este absolut adevărat.
    Odioși ani au fost cu adevărat după 85 și nu sau oprit încă nici azi.

    Apreciază

  11. gheorghe permalink
    decembrie 29, 2016 11:22


    https://polldaddy.com/js/rating/rating.jsOmule,ori esti prea tanar ori suferi de boala numita ”nostalgie a unei vieti netraite”.
    In orice caz,esti CANTITATIV si incapabil sa percepi elemente simple de viata curata.
    Sa intelegeti toti cei fericiti ca existati ,RomaniA ESTE TARA MARTORILOR MINCINOSI,mai dramatic fiind faptul ca sunt martori falsi ai propriei existente.Nu te lega de simbolicul kg. de banane al concetateanului pe care il blamezi si nu adu in discutie banala experienta personala ci incearca sa nu generalizezi .
    Orice om normal in educatie si in reflexe sociale trebuie sa dea inapoi ,cu dobanda,un imprumut pe care l-a luat cu un scop bine definit,anume o investitie.
    O investitie trebuie amortizata anterior profitului ,iar daca investitorul este redus mintal si nu poate amortiza cheltuielile ,atunci va inapoia banii furand de la parinti,vecini,straini si va inapoia camatarului banii luati.
    Aproape toate bunatatile vietii pe care le-ai evocat au fost realizate intre ’65 si 77′ iar din ’78 a disparut orice urma de buna intentie ori de bunastare ,asta pentru oamenii nemincinosi.
    Nu este o intamplare ca in acea perioada au disparut ,prin deces ori pensionari,acei romani educati in perioada interbelica,care in mod firesc au pastrat un echilibru moral si intellectual chiar daca traiau in bolsvism. Ei nu au fost inlocuiti decat in mica masura de romani capabili sa se impuna social,intelectual,etic.. Asa ca e periculos sa lauzi educatia primita de la prima generatie de dascali bolsevizati……poate implica multa suficienta si lipsa de morala (draga generatie de meditati….).
    Si incarcati sa va retineti in autodefinirea ca exponent al educatiei unui provincial din Ardeal,deoarece nu se stie daca este scuza sau lauda…

    Apreciază

  12. ianuarie 28, 2017 08:20


    https://polldaddy.com/js/rating/rating.jsPerfect adevarat. Tot, absolut tot. Eram student in Bucuresti in acea perioada (’70-’75). Pot confirma atat bogatia de produse (salamuri, carne, vanat, fructe, legume) cat si preturile de la cofetarii (asa-i, ‘negresele’ erau extra). De asemenea, noaptea te putea prinde in orice parc (Cismigiu, Herastrau) si te puteai intalni cu militieni de paza, care nu-ti stricau plimbarea/iesirea cu prietena. Cat despre stelajele de lapte din nou pot confirma. Student fiind, mergeam la cate o alimentara spre 4:30-5 dimineata si luam cate 2-3 sticle de lapte, 2-3 iaurturi lasand banii intr-o sticla golita. Acea perioada, coroborata si cu varsta indubitabil, este una dintre cele mai frumoase dintre amintirile mele.

    Apreciază

  13. Byby permalink
    martie 23, 2017 16:53


    https://polldaddy.com/js/rating/rating.jsRomanii au fost intotdeauna in istorie nostalgicii trecutului. EVOLUTIA n are legatura cu aceasta natie. Acum la fel. Ce era COMUNISMUL de Romania. Se urmarea fiecare cuvant, securitatea lua pe oricine pentru orice. Totul era dictat, erau putine ziare care scriau ce se dicta. La tv era in primul rand elogiat comunismul romanesc si erau criticati aia de afara. Programul tv nu era permanent, putine canale, foarte putine filme. Ceva sport. Satul a fost desfiintat, pamantul luat , era CAP ul statului, se facea ce se dicta. Oamenii erau adusi la oras pentru diverse fabrici si obligati sa stea in blocuri comuniste cu spatii mici, ca sa vada aia de afara ca exista si la noi industrie si blocuri. Magazine foarte putine cu putine lucruri si cozi imense. Imbracaminte si incaltaminte putina si proasta, cosmetice infim, cofetarii putine. Cozi imense la carne si lapte. S a asfaltat, s au facut scoli, spitale, policlinici, carti date de stat dar cu informatii vechi, cuvinte multe aiurea. 10 clase obligatorii. Cine ajungea la BAC il lua ca era OBLIGATOR. Admiterea la liceu si facultate era prin concurs adevarat. Pilele erau putine. Scoala foarte buna n a avut Romania niciodata, nu trebuia facuta privatizare aiurea ca se castiga bani aiurea. Facultatile erau stiute care erau bune. In nici un caz nu trebuia sa se ajunga brusc la noi facultati private ci vazut in ordine ce se privatiza din ce era bun la cele de stat. Dr faceau 3 ani stagiatura in loc de specializare , fara concurs dupa care mergea ani de zile la tara toata lumea chiar sefii de promotie. Dupa mult timp cei mai buni faceau specializare si ajungeau in ordine la oras. Se facusera destule spitale atunci , nu era nevoie de multe altele. Policlinicile sunt cele mai importante ca cei mai multi oameni nu sunt de internat. Era si policlinica cu plata unde dadeau consultatii cei mai buni care puteau sa se privatizeze acum. La ora actuala ia diploma oricine, deschide orice si cheltuie bani oricum. In comunism concediile erau aprobate de ei, plecarea afara foarte grea, rarisim. Tabere pentru copii mai erau. Dar toamna mergeau la munci agricole toti, chiar din clasele 5 – 8. Si studentii. Sefi sectii in spitale erau pusi de cele mai multe ori cei mai buni ca sa raspunda pentru ce se facea. Acum e haos.

    Apreciază

  14. Panda permalink
    septembrie 12, 2017 12:35


    https://polldaddy.com/js/rating/rating.jsTotul ce sa- scris in acest articol despre anii 70 este corect. Adevarat,in anii 70 s-a trait destul de bine,dar intrebarea este de ce din 1980 nu mai gaseai nimic in magazine?? S-a mintit peste tot,o gramada de hoti si de banditi au fost lasati din puscarii,o amistie totala.Nu ai mai avut de mincare,totul era pe cartela. Statei la rind pentru toate alimentele si cind ajungeai la rind nu mai primeai nimica.Televiziunea era doar 2 ore si numai Cintarea Romaniei.La blocuri nu era lumina,apa,caldura.Eu am trait anii 70 si pe ce din 80 si stiu cum s-a trait la tara si la oras.Ceausescu Nicolae si Elena au fost in vizita in fiecare tara de pe globul pamintesc,dar oamenii de rind nu primeau pasapoarte sa vada cum se traieste in alte tari.Ei au fost turistii Romaniei.Ei au trait pe picior mare.In fiecare oras aveau ville mari,mergeau la vinatoare.Ceausescu a omorit sute si mii de animnale salbatice.

    Apreciază

  15. emil permalink
    martie 19, 2019 14:08

    depsre anii 60-70: multe minciuni in articolul de mai sus, scris de vreun activist pcr sau utc..nu-ti lasa nimeni laptele la scara blocului, mergeai foarte dimineata cu sticle goale si cu borcane (pentru iaurt), la coada la lapte..in maxim 1 ora se termina. salariul minim nu era 1800 lei si mediu 2500 lei, erau mai mici..nu gaeai portocale, lamai si banane tot timpul anului..de obicei, incepeau sa apara prin noiembrie, decembrie pana prin martie si se mai statea uneori la rand..mai tarziu nu se mai gaseau deloc…nu se transmiteau meciurile lui nastase la 2, 3 noaptea spre dimineata.. seara da, unele finale…in 1974, nu s-au transmis, de la cupa mondiala de fotbal din germania de vest, decat finala mica si finala mare..in 1976, nu s-a transmis nimic de la turneul final de campionat european din fosta Yugoslavie (participau 4 echipe, atat..) si multe altele…

    Apreciat de 1 persoană

  16. Alin76 permalink
    mai 28, 2021 10:40

    Amice esti idiot! Probabil din parinti securisti sau colaboratori.

    Apreciat de 1 persoană

  17. Felix Traian permalink
    iulie 10, 2022 10:39

    Sint nascut in 1979, la Brasov. Parintii mei au plecat de la tara, din judetul Botosani si erau angajati la uzina Steagul Rosu (Autocamioane Brasov). Banane am vazut dupa revolutie( sau minciuna manipulatoare organizata de hoitul Iliescu), dar sincer nici nu prea ma interesa. Nu am dus lipsa de nimic in acea perioada, la scoala manualele erau gratuite, plecam in excursii, la teatru, vizite la uzine cu scoala, aveam toti uniforme( deci nici o diferenta intre copii, ca erai mai bogat sau mai putin bogat), ne permiteam sa iesim cu familia in fiecare sfarsit de saptamana la Cetate, in Poiana Brasov. Da , erau taieri de curent, era numai un program la tv, nu erau fructe exotice , dar fiecare avea un loc de munca, siguranta zilei de maine…. Bunicii mei erau la tara in Botosani, lucrau la “colectiv” , toate produsele si animalele se vindeau, oamenii de la tara aveau speranta la o pensie. Dupa ’89 totul s-a schimbat – cea mai mare parte in rau – uzine, intreprinderi , mari ferme “colective” au fost distruse, vandute si furate, oamenii si-au recapatat terenurile, dar ce folos, acuma cea mai mare parte din tarani abia isi duc zilele, seceta face ravagii, pentru ca sistemele de irigatii au fost distruse si vandute si ele. Acuma am 43 de ani, din 2008 traiesc in Franta, am plecat cand aveam 28 de ani, nu aveam nici un viitor in Romania ( din ’91 parintii mei si cu mine s-au intors in satul lor) . Ar trebui ca lumea sa cunoasca tot adevarul, sa nu mai creada minciunile din presa.

    Apreciază

  18. mai 23, 2023 01:12

    Felix Traian, foarte interesant, mulți cred ca tine dar ai și puțină dreptate

    Apreciază

  19. mai 23, 2023 01:28

    Fiecare cu părerea lui

    Apreciază

  20. mai 23, 2023 02:18

    Scrie încă odată

    Apreciază

  21. mai 23, 2023 02:20

    Cine e idiot?

    Apreciază

  22. mai 23, 2023 02:20

    Asa e

    Apreciază

Lasă un comentariu

Descoperă mai multe la Nicolae Ceauşescu Preşedintele României 1965-1989. Sit oficial 🇧🇪

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura