Sări la conţinut

Extravaganţele Ceauşeştilor în modă: Elena o copia pe soţia lui Nixon, purta imitaţii de haine Chanel şi îşi etala bijuteriile doar în străinătate. Dictatorul era obsedat de buclele lui

aprilie 28, 2013

elenamodelŢesături fine cumpărate din străinătate, apă scumpă de colonie şi seturi impresionante de bijuterii, acestea sunt doar câteva dintre produsele folosite de Elena şi Nicolae Ceauşescu, pentru a se „găti“. Cei doi erau consiliaţi de o echipă de specialişti, care aveau grijă să fie la modă când trec graniţele ţării, dar să îşi păstreze decenţa vestimentară, mai ales în România.

Când se vorbea despre preferinţele vestimentare ale Elenei Ceauşescu, se vorbea despre o femeie căreia îi plăcea să atragă toate privirile prin eleganţa şi simplitatea caracteristice ţinutelor sale. În primii ani în care dobândise titlul de „soţie a dictatorului Ceauşescu“ , stilul tovărăşesc al ţinutelor alese de ea nu putea trece neobservat.

Ani mai târziu, a ajuns să deţină adevărate colecţii de haine de blană şi seturi de bijuterii foarte costisitoare. Nici soţul acesteia nu era mai prejos, avea croitori care se ocupau de felul în care îi stau pantalonii, iar frizerii îi aranjau buclele în fiecare zi.ELENAROSALYNNCARTERfara
Elena Ceausescu si Roalynn Carter
Patricia Nixon, sursa de inspiraţie a Elenei Ceauşescu

Abia după întâlnirea pe care soţii Ceauşescu au avut-o cu familia Nixon, apetitul Elenei Ceauşescu pentru ţinute elegante a început să se deschidă în adevăratul sens al cuvântului, iar acest lucru a devenit uşor de observat la fiecare apariţie pe care soţia dictatorului o avea. Patricia Nixon era sursa de inspiraţie a Elenei Ceauşescu, atât în materie de vestimentaţie, cât şi în ceea ce privea comportamentul devotat pe care doamna Nixon îl afişa faţă de soţul ei, după cum povesteşte Lavinia Betea, specialist în istoria ceauşistă.

De obicei, Patricia Nixon îşi însoţea soţul în călătoriile pe care acesta le făcea, fie că vizita un stat de pe continentul american, fie că mergea într-o vizită oficială pe un alt continent. Acest lucru s-a numărat printre motivele care au determinat-o pe Elena Ceauşescu să vadă în soţia preşedintelui american un fel de idol. După vizita pe care Richard Nixon împreună cu soţia sa au făcut-o în România, nu doar Elena Ceauşescu a rămas impresionată. „Nicolae Ceauşescu vorbea atunci despre cât de modest este preşedintele Nixon” , adaugă Lavinia Betea.elee1Hainele soţilor Ceauşescu erau româneşti

Deşi aveau numeroase posibilităţi de a-şi cumpăra haine din străinătate, soţii Ceauşescu preferau întotdeauna creaţiile româneşti. De cele mai multe ori, atunci când se aflau în vreun hotel din străinătate, la poarta acestuia veneau comercianţii din zonă care aflau că Elena şi Nicolae Ceauşescu sunt cazaţi acolo. Aceştia le prezentau diferite ţesături pe care soţia dictatorului le cumpăra de cele mai multe ori, dar produsul finit lua naştere pe pământ românesc.

În garderoba Elenei Ceauşescu se aflau haine croite special pentru aceasta şi care îşi găseau sursa de inspiraţie în stilul Chanel. Modelele erau unice, nicidecum în serie aşa cum se confecţionau hainele româneşti în perioada ceauşistă.

Avea o colecţie impresionantă de haine de blană pe care le purta în străinătate ori de câte ori avea ocazia. Se sfia să apară în România îmbrăcată într-o haină de blană veritabilă pentru că modestia era cuvântul de oridine în perioada ceauşistă în ţara noastră.

Nici soţul acesteia, Nicolae Ceauşescu, nu îşi neglija niciodată ţinuta pe care urma să o poarte. Dictatorul îşi alegea cu grijă fiecare element în parte, de la cravată până la pantofi: „Îmi amintesc că el avea întotdeauna o ţinută de o eleganţă severă şi era un bărbat foarte curat” , povesteşte Paula Iacob, un apropiat al familiei.ceausescuv3Toate fustele pe care le purta „prima doamnă în stat“ erau trecute de genunchi şi ajungeau până la jumătatea gambei. Compleuri ori bluze, toate erau colorate în nuanţe pastelate şi cele mai multe dintre acestea erau croite din materiale sintetice. Preferinţa pentru acest tip de material pornea de la modul facil de întreţinere.

Verigheta, bijuteria pe care soţii Ceauşescu o purtau în România

La orice vizită oficială sau într-un cadru mai puţin oficial, soţii Ceauşescu primeau un număr însemnat de cadouri. Aşa a ajuns Elena Ceauşescu să aibă o colecţie impresionantă de bijuterii, diamante veritabile şi multe alte accesorii de o valoare şi o eleganţă răsunătoare. Contrar comorii pe care o deţinea, soţia dictatorului purta de cele mai multe ori un singur accesoriu care îi confirma statutul de femeie căsătorită: verigheta. Acelaşi lucru se poate spune şi despre conducătorul ţării, care nu se dădea în vânt după alte accesorii cu excepţia verighetei.CEAUSESCUfabiolaÎn ceea ce o privea pe doamna Ceauşescu, alta era situaţia atunci când părăsea ţara împreună cu soţul său. La gâtul Elenei apăreau coliere foarte costisitoare sau brăţări pe care stăteau încrustate diamante veritabile. Acest lucru poate fi explicat simplu: în vizitele oficiale pe care soţii le făceau în alte ţări existau standarde mai înalte, iar Elena Ceauşescu trebuia să se ridice cu succes la acestea. Hainele pe care le purtau Elena şi Nicolae erau stropite cu parfumuri scumpe, primite de cele mai multe ori de la prietenii sau oficialii de peste hotare.

Maseuri, frizeri şi croitori lucrau la imaginea cuplului

Încă din anul 1965, în spatele imaginii pe care cei doi soţi o aveau se ascundea o întreagă echipă care muncea la foc continuu pentru aspectul fără cusur al acestora. Croitorii se îngrijeau de hainele pe care Elena şi Nicolae le purtau şi aveau o grijă deosebită pentru pantalonii dictatorului. Din pricina înălţimii acestuia, nicio pereche de pantaloni nu îi venea aşa cum şi-ar fi dorit şi trebuia să fie mereu prin preajmă un specialist care să rezolve problema.
Mai mulţi frizeri lucrau la buclele lui Nicolae Ceauşescu, pe care le aranjau cu mare grijă în fiecare zi. Încă din tinereţe, conducătorul avea părul uşor ondulat, dar întotdeauna le cerea angajaţilor să îi accentueze şi mai mult buclele pe care le purta cu mândrie.

Şi Elena Ceauşescu avea o grijă deosebită pentru modul în care avea părul aranjat. Deşi nu avea cocuri sofisticate, în spatele coafurii sale se ascunde munca unui frizer iscusit care îi tapa podoaba capilară până ajungea la forma pe care soţia dictatorului o cerea.
Pentru a se relaxa şi a scăpa de grijile de zi cu zi, din familia Ceauşescu nu lipsea niciodată un maseur care îi ajuta pe cei doi soţi să se destindă şi să alunge stresul.
6 aprilie 2013, 14:26 – Autor: Cristina Răduţă

4 comentarii leave one →
  1. bic permalink
    aprilie 29, 2013 06:49

    palatul parlamentului sa fie inchis in memoria lui ceausescu si a epocii de aur.poti darima manastiri dar nu poti impusca oameni.

    Apreciază

  2. Ceausesti un cuplu minunat permalink
    ianuarie 18, 2015 19:25

    Deci articolul asta este o minciuna pura!
    1.Ceausescu nu se dădea în vânt după haine sofisticate sau scumpe
    2.Ceausescu nu se dădea niciodată cu parfum ci doar cu un deodorant
    3.Elena Ceaușescu se coafa singura,nu avea o persoana anume care sa o îmbrace sau sa o coafeze
    4.Elena nu o copia pe Nixon,dimpotrivă avea propria viziune despre cum sa se îmbrace zi de zi.
    5.Ma bucur ca au avut tot luxul la picuoare,ca au avut tot ce si-au dorit,au meritat.spun asta pentru ca și ei au făcut prea multe pentru Romania.
    6.Copii cuplului Ceaușescu erau niște copii cuminti,educati, învățau exemplar.
    -Nu îmi este mila decât de Soți ceausescu,care pana și câinilor sai le-a fost mila deoarece după moartea sa au preferat sa moara de foame decât sa nu mai fie hrăniți de stăpânii lor Soții Ceaușescu cărora le-au fost fideli și credincioși pana la moarte,asta loialitate nu poporul nesimțit care i-au dus la moarte,Rusine romania,rusine intrigilor romanii.Sa vă blesteme D-zeu toată viata pentru ce ați făcut, sa muriți toți în chinuri.

    Apreciat de 1 persoană

  3. mai 23, 2023 01:46

    De ce?

    Apreciază

Trackbacks

  1. Did people care about fashion during Communism?

Lasă un comentariu

Descoperă mai multe la Nicolae Ceauşescu Preşedintele României 1965-1989. Sit oficial 🇧🇪

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura